állandó / ideiglenes lakcím


nonolet # 2018.02.27. 21:48

monisss

El vagy tévedve...

Mert NEM KELL AZ ENGEDÉLYED!!!!

Neki ugyanis TÖRVÉNYI kötelessége 3 napon belül bejelentkezni a címre ahol épp lakik.
Ebben te nem gátolhatod meg...

Azt is a ő dönti el, hogy SZERINTE a cím

  • a "Lakcím"-e (állandó címe)

vagy

  • a "Tartózkodási cím"-e (ideiglenes)

Ebbe sincs beleszólásod!

- -

HA ott lakik az egy TÉNY!!! amit az állam tudni akar.
Amit ezért köteles bejelenteni és ebben nem gátolhatod meg.

Az aláírásod (nem az engedélyed!!!) is csak azért kell,
hogy
ne tudjon olyan is bejelentkezni, aki nem lakik ott.

Sőt...
HA!!! a bérleti szerződése teljes bizonyító erejű,
(két tanús vagy ügyvédi vagy közjegyzői)
akkor
még az aláírod SEM KELL!!! a bejelentkezéshez.
Elég a szerződés maga is.

ttip # 2018.02.27. 20:48

monisss: nem is kell azt neked "engedélyezni". Valószínűleg más se "engedélyezte" neki a lakcímbejelentést, így még mindig a régi címe van a nyilvántartásban.

wers # 2018.02.27. 16:24

Kérj fiktiválást. Ezt kérheted a jegyzőtől és a kormányablakban is.

monisss # 2018.02.27. 16:19

Tisztelt Szakértő!

Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy mit tudok tenni abban az esetben ha én mint tulajdonos nem engedélyeztem az albérlőnek hogy az ingatlanomba állandó lakóként bejelentkezzen, de ő ezt mégis megtette. Ez 5-6 éve volt és már nem is lakik ott csak most jutott a tudomásomra.
Válaszukat előre is köszönöm.

gerbera317 # 2017.06.04. 09:03

Kirakod a szűrét. Amikor hazajönne, nem engeded be, és látványosan, az ablakon át hajigálod ki a cuccait. Csak mint a filmekben.

REINZSU # 2017.06.04. 08:39

Tisztelt Szakértők!
Én egy önkormányzati bérlakás bérlője vagyok, az ismerősömet ide bejelentettem az Önkormányzattól kapott befogadó nyilatkozattal tartózkodási helyként idén januárban. Van neki állandó lakcíme vidéken, ott van a saját háza ami elég romos állapotban van. Azért kérte, hogy jelentsem ide be, hogy orvosi kezelésekre Budapestre tudjon járni, mert rákos beteg.
Mivel ő pszichiátriai beteg is ( régebben az élettársam volt)és az életvitele inkább romlott azóta, agresszív velem és anyagilag sem tudunk megegyezni a lakhatási és egyéb költségeinek kifizetéséről.
Sajnos az együttélés vele képtelenség, de nem akar innen elköltözni.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen módon lehetne kényszer kijelenteni a bérlakásomból ( ahol ő nem bérlő) és rávenni, hogy költözzön vissza a saját vidéki házába?
Válaszukat köszönöm.

Hombre28 # 2017.02.20. 07:49

Igen itt csak tartószkodik
De nem akarunk vele 5 èvig eggyüttèlni màr 5 napot sem.

wers # 2017.02.20. 06:44

Tartózkodási helyre van csak bejelentve? Az öt év alatt magától elmúlik, csak nem szabad alárni a megújitást, vagy onnan egyszerűen ki kell jelentkeznie. Azt nem fiktiválják.

Hombre28 # 2017.02.19. 22:17

wers
Na ennek utànna nèzünk
De nem kell neki màsik lakóhelyet lètesítenie mert van neki egy hàza ahol ezelött lakott ès biztosra tudom hogy meg van mèg ès az àllandó lakcíme oda szól.

wers # 2017.02.19. 11:46

Szerepel mint a bèrlővel egy hàztartàsban èlő!
De èn ès kèt testvèrem is ugyan így szereplünk.
Gondolom ez nem sok jóval kecsegtet?

Nem ez a lényeg, hanem az, hogy hogyan rendelkezik a bérlő jogairól.
Gyanitom, hogy ez esetben nem a bérlő, hanem a bérbe adó jogosult az életvitelszerűen ott élőkről rendelkezni, igy a bérlő nem kezdeményezheti a fiktiválást. Vagyis kezdeményezheti, de a hivatal érdemi vizsgálat nélkül vissza fogja utasitani.

De nem reménytelen, meghatalmazással el lehet inditani. Egy rátermett ügyintéző többségben belátásra tudja birni, hogy jobb, ha önként létesit másik lakóhelyet. Azért más, ha ezt a hatóság közli. Na persze nem mindig, de az elinditott eljárások nagy része nem fiktiválással vagy elutasitással végződik, hanem KET.31-el, azaz az eljárás közben az érintett átjelentkezik, és a hivatal megszünteti az eljárást.

Hombre28 # 2017.02.18. 08:31

Szerepel mint a bèrlővel egy hàztartàsban èlő!
De èn ès kèt testvèrem is ugyan így szereplünk.
Gondolom ez nem sok jóval kecsegtet?

Bea1 # 2017.02.17. 15:31

Javaslom ezen szerződés áttanulmányozását, hogy szerepel-e benne az illető, mert az egyáltalán nem mindegy.

Hombre28 # 2017.02.17. 14:46

Szerintem nem mert a bèrleti szerződès anyu nevèn van.de ha anyuval valami törtènne a vele lakó csalàdtagok valamelyike örökölnè a bèrleti jogot mondjuk èn. Úgyhogy szerintem semmi köze hozzà anyun kívül senkinek nem is kellet semmilyen papírt alàírni.

Bea1 # 2017.02.17. 14:26

Tehát akkor végülis bérleti szerződése van?

Hombre28 # 2017.02.17. 13:44

Bea1
Ezt pontosan nem tudom
De minden itt lakó szemèlynek az adatai kelletek.

Bea1 # 2017.02.17. 13:33

Hopsz, ez új fejlemény! Ugyanis gondolom, a bérleti szerződésben nem szerepel az illető, ugye?

drbjozsef # 2017.02.17. 12:19

Az pláne baj, mert ha ott gond van bármilyen közüzem fizetésével, akkor Titeket is kirakhatnak...

Hombre28 # 2017.02.17. 11:47

Mèg annyi hogy a lakàsunk az eszközkezelő tulajdona.
Èdesanyàm a bèrlő.

Hombre28 # 2017.02.17. 11:32

Èlettàrs de nem bejegyzetten.
Hàt nem valami bíztató a dolog
Azèrt köszönöm.

drbjozsef # 2017.02.17. 11:26

De a lakcim nem szamit semmit. Ha fiktivaltatjak vagy kenyszerkijelentik a lakcimrol, attol meg ott fog lakni, es nem lesz konyebb kirakni. A lakcim az eredmenye az ottlakasnak, az ottlakas meg az oka. Ha az elobbit megszunteted, semmivel sem vagy elorebb.

A helyzet az, hogy szivessegi lakashasznalat jogcimen lakik ott, ha elettars volt, akkor a (volt) eletkozosseg jogan is. Ha mar nem all fent az eletkozosseg, akkor szolitsatok fel irasban az ingatlan elhagyasara, minthogy a szivessegi lakashasznalatot ezennel visszavonjatok, aztan ha nem koltozik el zaros hataridon belul, akkor birosagon lehet kerni a kilakoltatasat.

Ha barmit tesztek az ottlakasa ellen, akkor birtokvedelmet fog kerni a jegyzotol, es meg is fogja kapni azt. Ha be van jelentve oda, ha nincs. Peldaul ha Ti elkoltoztok, es kikapcsoltatnatok a kozmuveket, azt is visszakapcsoltatna, legfeljebb ha nem fizeti, a szolgaltato kapcsolhatja ki, de az a tartozas is az ora tulajdonosae lesz, rajta hajtjak be, aztan ő megprobalhatja behajtatni a tenyleges fogyaszton.

A leggyorsabb, legegyszerubb mod a megegyezes. Ajanljatok fel egy kis lelepesi penzt, hatha. Aztan megprobalhattok haboruzni, de abbol elore nem lehet tudni, hogy ki fog jobban kijonni. Ha meg a jogi utat valasztjatok, akkor ha okos es elszant, akkor sok honapig el tudja huzni, es millios koltseget tud nektek csinalni.

Ha magatol nem megy, akkor szivas van.

Bea1 # 2017.02.17. 09:00

Az a menete, hogy az okmányiroda a fiktiváltatás jogosságának ellenörzésére ajánlott levelet küld a kijelentendő személynek, amit ha átvesz, lőttek a kijelentésnek.

Ha nem veszi át, már csak hónapok kérdése, és kijelentik.

Ilyen esetben van nagy hatalma a postásoknak, sajnos saját károm tapasztaltam párszor.

Hombre28 # 2017.02.17. 08:18

Kedves drbjozsef
Igen lakik anyàm màr csak volt baràtja
Sem szerződès sem sem megàllapodàs.
Csak az orvos miatt lett tartószkodàsi hely kènt megjelölve a mi címünk.
Nem hajlandó tàvozni.
Mâr egy ève nem is dolgozik.

drbjozsef # 2017.02.17. 07:52

Hombre,

Eloszor is nincs ideiglenes lakcim, azt ugy hivjak, hogy tartozkodasi hely lakcime.

A lakcimbejelentes nem keletkeztet az ingatlanra semmilyen jogot, ahogy a lakcim megszuntetesevel sem veheto el mar szerzett jog. A lakcimbejelentes egy egyszeru nyilvantartas, celja, hogy a valosagot tukrozze.

Ha tehat valaki nem lakik a cimen, akkor kenyszerkijelntheto, ha magatol nem irja at a cimet arra, ahol tenylegesen lakik.

Ha valaki viszont eletvitelszeruen ott lakik, ahova be van jelentve, akkor onnan nem lehet megszuntetni a lakcimet. Elobb el kell hogy koltozzon.

Lakik veletek egy illeto? Milyen jogcimen?

Hombre28 # 2017.02.17. 07:23

Tisztelt Fórumtagok!
Sok helyen olvastam hogy ha valaki ideiglenesen van bejelentve egy címre (van àllandó lakcíme ès hàza) akkor a tulajdonos megszűntetheti az ideiglenes címet.
De a kormânyablakban azt mondtàk csak akkor lehet ha màr nem lakik az ideiglenes címen. Illetve ha nem akarunk egy illetővel tovàbb eggyüttèlni aki ideiglenesen van bejelentve hozzânk mi a teendő?
Vàlaszokat előre is köszönöm.

faco # 2017.01.10. 08:46

Tisztelt Szakértő(k),

szlovák állampolgárként szeretnék bejelentkezni (tartózkodási hely) magyarországi címre, az ingatlan tulajdonosa fele részben én vagyok, ill. ha egy másikba jelentkeznék, ott a feleségem az egyedüli tulajdonos.
Mi szükséges ehhez? A hatóságok jelentik-e a külföldi hatóságok felé ezt a tényt? Milyen kötelezettségekkel jár ez rám nézve - pl. Ausztriában a külfödiek ilyenkor gépjárműadót fizetnek, még ha külföldi rendszámuk van, akkor is...

köszönöm.