állandó / ideiglenes lakcím


Szomorú örökös # 2018.11.09. 17:20

wers

egy fiktiválási eljárás alap hangon is 5 dokumentum, tehát elég szép munkát ad az ügyintézőnek

No pont ezért kellene egy kicsit helyére tenni ezt a bejelentkezősdit. Mert jelenleg már ott tartunk, hogy joga csakis a bérlőnek van, a bérbeadónak meg kizárólag kötelessége. Legalábbis egy-két itteni főokos szerint. :-O

Egyébként az esetek kb. 70%-ban nem kell fiktiválni, mert a fiktiválandó személy az idézés után önként jelent be másik lakóhelyet

Hát ha tudják, hogy hova kell küldeni az idézést, akkor ez akár még működhet is. ;-)

Szomorú örökös # 2018.11.09. 17:17

bermuda háromszög

Aki lakást ad ki más gondja, kényelmetlensége, ügyintézni valója is van vele - bele kell törődni, vagy nem kell kiadni.

Ja persze, akkor mégis csak természetes számodra, de továbbra is állítom, neked belefér az idődbe, szíved joga. Nekem viszont meg nem! És megjegyzem én nem bérbe adott lakás miatt mentem fiktiválni, hanem vettem egy ingatlant, ahová valaki állandóra ott felejtődött. És bár én a sokadik önkormányzati levél után bementem fiktiválni (akkor derült ki számomra eleve a helyzet), de még így is volt olyan cég, aki közölte, hogy amíg nem tudják az új címén felvenni az illetővel a kapcsolatot, addig tovább küldözgetik nekem, holott jeleztem neki, hogy max. innen kezdve a kukáig fog eljutni a postaládából. Én jófej voltam és jeleztem neki, hogy ne küldözgessék tovább a leveleket, erre ez volt a reakció. Szerinted milyen frankó érzés az ilyen, hogy egy olyan ember miatt kell a szabadidőmet ilyen marhaságra pazarolni, akit még csak nem is ismerek, soha nem is láttam?

Sokszor leírták, hogy jogot nem ad, ennyi

És azt is leírták már sokszor, hogy azért lehet belőle a leveleken kívül bőséggel kellemetlenséged. Azért gondolom nem szeretnéd, ha az egyik „ott felejtett” bérlőd miatt, aki állandóra bejelentve hagyta magát nálad, megjelenjen a végrehajtó. Mert hát ő nyilván a legutolsó lakcímére fog kimenni végrehajtani és akkor aztán magyarázkodhatsz meg keresheted a fiktiváló határozatot, hogy lerázd. De már azt hiszem, rendőrségi ügyekben is beszéltük, hogy akár egy nyomozó is megjelenhet nálad és keresheti az illetőt. És nincs rájuk írva, hogy nem miattad mentek oda, így kellemes élmény lehet, amikor a rendőrség kanossza járást tart nálad egy patkány bérlő miatt.

wers # 2018.11.09. 08:44

medveanyám.... de azért végre egy értelmes mondat„ Nem kell ezt túllihegni

Magam véleménye szerint leginkább azt a személy kerül hátrányos helyzetbe, aki nem jelenti be valós lakcímét, és nem az, akinek az ingatlanába bejelentkezve felejti magát. Neki inkább csak kellemetlen.

Azért megjegyzem, ameddig fizetős volt a fiktiválás, sokkal kevesebb kérelem érkezett. 2014 volt a "fiktiválások éve" amikor a választási értesítőket egy törvénymódosítás után nem a régi gyakorlat szerint a tartózkodási helyre, hanem a lakóhelyre postázták. Ekkor szembesült egy csomó tulajdonos, ki mindenki felejtette bent magát.

Azt is megjegyzem, egy fiktiválási eljárás alap hangon is 5 dokumentum, tehát elég szép munkát ad az ügyintézőnek. Lehet szeretni. Egyébként az esetek kb. 70%-ban nem kell fiktiválni, mert a fiktiválandó személy az idézés után önként jelent be másik lakóhelyet. Ekkor megússzák 5 dokuval. Ha nem, akkor szaporodik.

Szomorú örökös # 2018.11.09. 07:39

bermuda háromszög

Mindent elolvastam, de továbbra sem értem, miért gondolod, hogy a bérbeadó számára teljesen természetesnek kell legyen az időnkénti kormányhivatal látogatása a fiktiválások miatt. A természetesnek annak kellene legyen, hogy a bérlő kijelentkezik a lakásból, mikor elköltözik onnan. Kettőnk közül érdekes módon te érsz rá, de nagyon, hogy ilyen felesleges dolgokkal cseszd el a napodat. Én inkább dolgozom helyette. Javaslom neked is ezt. :-)

Szomorú örökös # 2018.11.09. 01:23

bermuda háromszög

Édes istenem

Azért ott még nem tartunk, sőt igazából nem is szeretnék az lenni. :-)

Szerinted nekem a postás bemondásra átveszi a névsort?

Még az is édeskevés, hogy egyenként bemutatod hozzájuk a fiktiválást. Mint írtam, mindegyik névre külön-külön nyomtatványt töltenek ki, ami erre van épp rendszeresítve. Ha ezt nem tették, akkor ne csodálkozz, hogy sz...rt se ért.

De jól látszik, hogy te kötekedni jársz ide, nem jogi tanácsokat osztogatni. Lehet neked belefér, hogy rendszeresen a kormányhivatalba járogatsz, de az még nem jelenti, hogy más is ezzel szeretné tölteni az idejét. Próbáld meg elfogadni, hogy mások kicsit értelmesebben szeretnék eltölteni az idejüket. :-)

Szomorú örökös # 2018.11.08. 18:49

bermuda háromszög

Sajnálom hogy nem ment át hogy így csináltam.

Te egészen pontosan ezt írtad:

A postán többször is leadtam a fiktiváltak névsorát

Nem a listát kell leadni, hanem minden egyes névhez, akik részére nem kívánsz a továbbiakban levelet kapni, ki kell tölteni a nyomtatványt. Sajnálom, ha még mindig nem érted.

Bori Bori # 2018.11.08. 18:47

Íme egy bérlő esete egy másik fórumról átemelve szóról szóra:

Nem engedik, hogy bejelentsem magam, még csak tartózkodásira sem, emiatt nehez volt a gyerekemnek ovit intézni. Mar ot eve itt lakom, idote fizetek, de még mindig nem jarulnak hozzá, így most, hogy iskolat kell intézni, megint bajban vagyok. Azt sem engedtek, hogy a kaputelefonra vagy a postaládára kiírjam a nevem.. Állandó lakcímem Pesterzsébet. Mindenért oda kell rohangálnom, sőt olyan is volt, hogy el akartak kuldeni a beteg gyerekkel a keruleti ügyeletről. (végül ellátták) most ezek miatt is koltozesen gondolkozunk, pedig bagyon szeretem a környéket, a szomszédokat is, sőt az itteni iskola is szimpatikus.

Szomorú örökös # 2018.11.08. 17:22

bermuda háromszög

Mivel többször végigcsináltam azért írtam, hogy a postára ilyen kéréssel bemenni fölösleges.

Mert amatőr módon csinálod. Azt hiszed, hogy ha mondod nekik, akkor máris megteszik. Holott van erre rendszeresített nyomtatvány a postán, amit kitöltesz és aláírsz, onnan kezdve hivatalosan is tudomásul veszik, hogy az illető nem lakik ott, ezért nem fogják a továbbiakban bedobni neked a leveleiket. Addig ha csak mondod nekik, azzal csak a sz...rnak adtál egy pofont. Tudod, a szó elszáll, az írás megmarad. Csodálom, hogy ezt az ősi mondást még nem ismered. :-D

Ezt éppen megerősítetted - gondolom észrevetted (vagy nem)

Semmit nem erősítettem meg. Pontosan azt jeleztem, hogy én a hivatalos jogszerű utat választottam és működik is. Hogy neked miért nem akar működni a "beszólásos" verzió, azt fentebb már leírtam. :-)

Szomorú örökös # 2018.11.08. 05:49

Bori Bori

Okosabb helyeken a közjegyzőt is a bérlő fizeti

Okosabb helyeken így van, a kevésbé okosabb helyeken meg a közjegyzői költség bele van szépen építve a bérleti díjba és azt is te fizeted ki, mint bérlő. Látod, mégis csak a bérlő fogja kifizetni, de te ezt is megpróbáltad kétségbe vonni. Úgy gondoltad, hogy majd minden ilyen költséget lenyel a bérbeadó a bérleti díjból, mert te azt szeretnéd? Hát ez az, amiben nagyon tévedsz, de sebaj. Nem beszélve arról, hogy utána meg nem kell sírni, ha olyan magas a bérleti díj, hiszen minden plusz megjelenik benne. Annak az időnek a díja is pl., amit a patkány bérlők utáni szemét eltakarításával eltölt a bérbeadó. ;-)

Szomorú örökös # 2018.11.08. 05:45

bermuda háromszög

Az ajánlott stb-t úgysem kapod meg

Nem, de az értesítést róla hozzád fogják bedobni. Most kérdés az, hogy melyik a jobb megoldás: kidobod a pi...ába az összes nem neked szóló levelet és ajánlott értesítőt, vagy tájékoztatod a feladókat, hogy ne nálad keressék, ha lehet az illetőt, mert ő már régen nem tartózkodik ott életszerűen? ;-)

a többit meg nem dobta be a postás. Más szeméttel is megszórják a ládát rendszeresen.

Igen, az amatőrökét, akik képtelenek kitenni a szöveget, hogy nem kérnek ezekből a szemetekből.

Egyébként meg hiába nincs kint a postaládán, csak az én nevem, mégis rendre bedobálták annak a levelét, akit már réges régen fiktiváltam. Iszonyatos tortúra volt ezeknél a cégeknél jelezni, hogy az illető nem lakik ott és kíméljenek a levelektől. Sőt az egyik cég a fiktiválási határozat beküldéséhez ragaszkodott, anélkül nem törölték. A másik meg a reklamációmra közölte, hogy mivel az illetővel nem tudták felvenni a kapcsolatot az új lakcímével kapcsolatban, ezért nem áll módjukban törölni a címet a nyilvántartásukból. Ergo tovább küldözgetik a szarait hozzám. Szerencsére aztán mégiscsak sikerült megtudniuk, így ez a kérdés megoldódott. Ha úgy gondolod, hogy az ilyen tortúrák beleférnek az életedbe, akkor csak nyugodtan engedj boldog-boldogtalant bejelentkezni a lakásodba és élvezd az életet! ;-)

A postán többször is leadtam a fiktiváltak névsorát - tök fölöslegesen. Oda bemenni tényleg fölösleges.

Nem a névsort kell leadni, hanem kitölteni és aláírni a megfelelő nyomtatványt. Mondhatni amatőr vagy, de nagyon! :-D

Bori Bori # 2018.11.07. 21:12

Okosabb helyeken a közjegyzőt is a bérlő fizeti, de nem segítek, hogyan, mert nem vagy rá érdemes.

Blackjack21 (törölt felhasználó) # 2018.11.07. 21:10

Beszállok én is ;)

Boldog boldogtalan be volt jelentkezve az árveréses lakásba, ment a fiktívizálás es a postást is el kellett kapjam, hogy ne szórja be a leveleket. Egyébként még azokon segítettem, akik ki lettek jelentve mert, folyamat jöttek az új FMH-k és emelkedtek vélelemmel jogerőre.

Más: a bérbeadás nem kellemes hobbi, mint ahogy az -mint elvárás - megjelenik a posztban. Komoly műszaki es jogi felkészültséget kíván, amelyekkel a berbeadok többsége nem rendelkezik. Egy recessziv környezetben meg is lesz ennek a böjtje....

Szomorú örökös # 2018.11.07. 20:58

Bori Bori

Közjegyzői költséget beleágyazod a bérleti díjba? Ennyire szeretsz adózni?

És ehhez még annyi, hogy te a bérleti díjat fizeted ki - benne nyilván a közjegyzői díj is benne lesz, arra mérget vehetsz. Hiszen a bérbeadó keresni szeretne az üzleten, nem bukni.

Ő pedig kifizeti a közjegyzői díjat - amit tőled a bérleti díjba ágyazva megkap már - és arról számlát kap, amit költségként elszámolhat. Gondolkodj egy kicsit logikusabban, mert eddig valahogy nem sikerült. ;-)

Szomorú örökös # 2018.11.07. 20:54

Bori Bori

Közjegyzői költséget beleágyazod a bérleti díjba?

Mindig elfelejted, hogy ha valaki ezt üzletszerűen csinálja, akkor ott nem csak bevétel van, hanem kiadás is. Mindkettő jelen van a könyvelésben, mikor az adó kiszámítása megtörténik. .-)

Szomorú örökös # 2018.11.07. 20:53

Bori Bori

Tipikus esete annak, mikor valaki azt gondolja, csak jogai vannak, kötelessége semmi.

Feltételezem, hogy a kötelességeket nem a bérbeadókra értetted, mivel a bérbeadónak a kötelessége nem az, hogy a kormányhivatalba járkáljon utánad. Mint írtam, ő bérbeadó, aki üzleti vállalkozás gyanánt csekély bevétel ellenében kiadja a saját tulajdonú lakását. Feltételezi, hogy te tisztességes bérlő vagy, aztán egyszer csak rájön, hogy egy frászt van így, mert te, mint bérlő, jól átcseszted az agyát. Amit írtál, az inkább a bérlői oldal sajátossága. Sajnos a bérlők manapság pont ebből űznek sportot, hogy csak a jogaikat harsogják, holott a lakás bérleti díjának kifizetése mellett bizony nekik is van egy rakás kötelességük.

Bori Bori # 2018.11.07. 20:52

Közjegyzői költséget beleágyazod a bérleti díjba? Ennyire szeretsz adózni?

Bori Bori # 2018.11.07. 20:44

Tipikus esete annak, mikor valaki azt gondolja, csak jogai vannak, kötelessége semmi.

Szomorú örökös # 2018.11.07. 20:33

Bori Bori

A tulajdonos rádöbben, hogy de jó lett volna közjegyzőre költeni.

No és akkor te is rádöbbensz, mint bérlő, hogy ennek a költségét is te fogod kifizetni a bérleti díjba beleágyazva, aztán egyből nem nagyon fog tetszeni a végösszeg. Mellesleg még a végrehajtót is ki kell fizetni ebben az esetben is, hiába van közjegyzői okirat. Márpedig nyilván nem azért adja bérbe az egy szem lakását valaki, hogy ilyen felesleges költségekre költse el a kapott összeget. Marad az, hogy a bérlőket igyekszik megszűrni, de nagyon.

Szomorú örökös # 2018.11.07. 20:27

Bori Bori

Oda is problémát generáltok, ahol sose volt. Kiköltözik a bérlő, a tulajdonos fiktivál. Mi ebben a rettenetes?

Te komolyan ennyire nem fogod fel, mit is írsz? Egy bérbeadónak nem az a dolga, hogy örökké a kormányhivatalba járjon egy-két idióta bérlő miatt. ő bérbeadó és nem pedig a te szaraidnak az eltakarítója csak azért, mert te úgy döntesz, hogy nem cseréled le az állandó lakcímedet. Nem beszélve, hogy éppen nem olyan régen írtad, te simán bejelentkeztél.

Nem mellesleg csak azért halkan megjegyzem, hogy az első hivatalos helyig lesz egy fiktiválás után állandó lakcímről szóló kártyád, ugyanis még akár meg is büntethetnek érte mindamellett, hogy azonnali hatállyal bevonják. Olyan helyről beszélek, ahol nem csak a lakcímkártyát nézik meg, hanem a nyilvántartás alapján le is ellenőrzik. ;-)

A mai napig jönnek levelek az előző lakók nevére, egyre ritkábban. Én úgy látom, hogy túl sokat vergődsz, ahelyett, hogy megoldanád a problémákat.

No látod, én épp tegnap voltam a postán ezt elrendezni, többé tuti nem jönnek. De ahogy te hozzáállsz, nos nálam tuti nem lennél lakásbérlő. Az ilyen személyek, akik azt hiszik, hogy nekem más dolgom sincs, mint utánatok takarítani a szemetet a hivatalokban, mehetnek máshová bérletet keresni. Tudod, attól hogy te megjelensz és jelzed, hogy ki akarod venni a lakásomat, még nekem nem kötelességem szerződést kötni veled. Jön majd más, aki kevésbé macerás és neki sokkal több esélye lesz nálam.

Bori Bori # 2018.11.07. 20:10

Szomorú örökös

Nálunk végrehajtó járt, az előző tulajdonostól akart foglalni. Bemutattuk a fiktiválási határozatot, a végrehajtó megköszönte szépen és elment. A mai napig jönnek levelek az előző lakók nevére, egyre ritkábban. Én úgy látom, hogy túl sokat vergődsz, ahelyett, hogy megoldanád a problémákat.

Bori Bori # 2018.11.07. 19:57

Sajnos, a bérlő nem töröltetheti a saját állandó lakcímét, csak ha van helyette másik, így hát ha a következő bérbeadója nem engedi meg, hogy bejelentkezzen, marad az előző, vagy település szintűt kér esetleg. Fiktiválni csak a tulajdonos tud.

Oda is problémát generáltok, ahol sose volt. Kiköltözik a bérlő, a tulajdonos fiktivál. Mi ebben a rettenetes?

Nem ez a gond a bérbeadással. Az a gond, hogy a tulajdonos úgy ad bérbe, hogy fogalma sincs, mit csinál, a bérlő úgy bérel, hogy fogalma sincs, mit csinál. Már a szerződésnél elrontják. Folytatják a "nem engedem, hogy bejelentkezzen", "a tulajdonos nem engedi, hogy bejelentkezzek" című fejezettel. Aztán a nem bejelentkezett bérlő rádöbben, hogy a lakóhelyén nem kap ingyenes parkolást a kerületben, mert azt csak állandó lakcímre adják, így parkolási díjra kifizet még egy havi bérleti díjnyit. A gyerekét elutasítják a körzetes iskolából. A fogorvos nem fogadja, mert nem a körzetében lakik, a munkáltatója nem fizeti ki az útiköltséget, mert nincs állandóra bejelentkezve. A körzeti orvos elutasítja, mert nem a körzetében lakik. Aztán a bérlő nem költözik ki, mikor elérkezik az idő. A tulajdonos rádöbben, hogy de jó lett volna közjegyzőre költeni. Rájön, hogy hiába nem engedte bejelentkezni a bérlőjét, nem tudja kirakni, mert a bérlő egy birtokos. Másfél évig nem jut a lakásába, a bérlője elképesztő közmű díjtartozást halmoz fel, és a tulajdonos egyetemlegesen vagy akár sortartó kezesként felel a tartozásokért.
És a hülyeségek szájról-szájra járnak, fórumokon, fészbukon, lépcsőházakban.
Nekem ez a véleményem a bérbeadásról.

Szomorú örökös # 2018.11.07. 19:44

bermuda háromszög

Szörnyű, mert az ő nevére is érkezik konzultáció.
Más baj nem lesz

Na persze, meg ajánlott tértivevényes felszólító levél is, mint ahogy nálam is történt tegnap. Én épp tegnap a postán kérelmeztem, hogy egy bizonyos személy részére - ha lehet - több levelet már ne kézbesítsenek, dobják vissza, hogy innen elköltözött. Új és egyedül tulajdonos vagyok már közel háromnegyed éve, az én tudtom nélkül ide senki nem lesz bejelentve, arról én gondoskodom.

Szóval öreg annyira, de annyira naív vagy, hogy az már egyenesen röhögő görcsöt váltott ki belőlem. :-D

Szomorú örökös # 2018.11.07. 19:41

drbjozsef

Jó igaz, macera, de azért ez legyen egy bérbeadás legnagyobb gondja.

Tegyük fel, hogy Kovács Józsi bácsinak van egy üres lakása, amivel kapcsolatban úgy dönt, hogy kiadja, mivel lakni nem akar benne, ugyanis van egy másik saját lakása is. Egyszerű és tiszta üzletnek tűnik, hiszen jelentkezik egy bérlő, aki kiveszi és már havonta ömlik is belőle a zsé. Aztán egyszer csak ez a bérlő tovább áll és jön a következő, majd így tovább. Néhány év után Józsi bácsi szembesül vele, hogy a lakásában már több ember van bejelentve, mint az ukrán határ-környéki falvak bármelyik házába parlamenti választáskor. :-D

Vajon miért gondolod, hogy egy lakcím ki-be jelentés majd mindig a tulajdonos feladata kell legyen? Te örülnél neki, ha mindig járhatnál be bérbeadóként a kormányhivatalba fiktiválni? Holott sok bérbeadónak van tisztességes munkája, a lakásbérlet kizárólag egy kellemes kiegészítés számára. Teljesen korrekt, ha ezt majd egyszer csak jogszabály szerint rögzíteni lehet a szerződésben, hogy a kaució addig nem jár vissza, amíg az új lakcimét igazoló dokumentumot be nem mutatja a kiköltözött bérlő.

Mellesleg néha már azt érzem, hogy a legtöbb patkány nem is a bérbeadói, hanem inkább a bérlői oldalon létezik. :-O

Szomorú örökös # 2018.11.07. 19:34

Bori Bori

A bérlő távozása után a tulajdonos befárad az okmányirodába és teljesen ingyen fiktiválja a bejelentkezve maradottak lakcímét. Nem kell ide semmiféle új jogszabály.

Dehogynem, egy kis nyilvános, egyfajta ingatlanos BAR lista kellene hozzá nyilvános hozzáféréssel, hogy az ilyen bérlők ne is kapjanak soha sehol semmilyen bérleményt. A tulajdonosnak ugyanis az ingatlan kiadása a dolga, nem pedig az, hogy az ilyen patkány bérlők után takarítsa a „szemetet” állandóan.

drbjozsef # 2018.11.07. 19:27

No ezt hívják patkányságnak, hogy a tulajdonost erről még csak nem is tájékoztatják.

Azért a tulajdonos csak észreveszi, hogy elköltözött a bérlője? És mivel tudja, hogy az bejelentkezhetett akár a tudta nélkül is teljesen szabályosan a bérleti szerződéssel, már mehet is kijelenttettni...

Jó igaz, macera, de azért ez legyen egy bérbeadás legnagyobb gondja.