állandó / ideiglenes lakcím


Bori Bori # 2018.11.07. 18:49

Valószínűleg a visszakapott kaucióból fedezné az új bérletében az új kauciót, nem mindenki tud előrántani mellényzsebből 200-400 ezer forintot. Amíg nem kapja vissza, nincs új bérlet, nincs új lakcím. Hacsak nem kér település szintű lakcímkártyát hajléktalanként.

nonolet # 2018.11.07. 18:33

Miért ne lehetne?!

Bele kell venni szerződésbe és kész!
(mivel ugye nem tilos belevenni)

Bori Bori # 2018.11.07. 18:18

Szomorú örökös
A pénzügy elszámolásnak nem lehet része a lakcímkérdés. A bérlő távozása után a tulajdonos befárad az okmányirodába és teljesen ingyen fiktiválja a bejelentkezve maradottak lakcímét. Nem kell ide semmiféle új jogszabály.

Szomorú örökös # 2018.11.07. 17:49

Bori Bori

Lakást béreltem. Másnap fogtam a bérleti szerződést, bementem az okmányirodába, és a szerződés bemutatásával bejelentkeztem ÁLLANDÓ lakcímre.

Ezzel nem is volna gond, ha utána nem „felejtené” magát bejelentve a bérletben a lakó, miután kiköltözött. Pl. úgy dönt, hogy az új lakhelyén csak tartózkodási helyként jelenti be magát. No ezt hívják patkányságnak, hogy a tulajdonost erről még csak nem is tájékoztatják. Ezt kellene tisztességesen szabályozni, hogy pl. kellene egy olyan jogszabály, ami szerint a kauciót csak akkor kapja vissza a lakás átadását követően, ha bemutatja, az új lakcímét igazoló dokumentumot.

Bori Bori # 2018.11.07. 11:48

Szomorú örökös

"De a legegyszerűbb, hogy nem netjogászkodsz te és nonolet egyaránt, hanem csak szimplán kibérelsz egy lakást, kötsz rá egy érvényes szerződést, majd beballagsz vele és megpróbálsz bejelentkezni. Aztán meséld el az élményeidet, hogy vajon sikerült-e."

Elmesélem az ezzel kapcsolatos élményeimet:
Lakást béreltem. Másnap fogtam a bérleti szerződést, bementem az okmányirodába, és a szerződés bemutatásával bejelentkeztem ÁLLANDÓ lakcímre. Egyébként ez a lehetőség rajta van a lakcímbejelentő nyomtatvány hátoldalán is. Egy kis furcsaság volt azért az eseménynél. A bejáratnál a biztonsági őr megkérdezte, hogy aláírta-e a szállásadó a bejelentőt. Mondtam, nem. El akart hajtani, hogy akkor feleslegesen várok, de ilyenkor nem kell válaszolni se, csöndben be kell menni mellette.

wers # 2018.11.07. 08:16

Olyan nincs, hogy csak tartózkodási hely, az így nem alternatívája a lakóhelynek. Ezen kívül lakcím bejelentés nem szokott ilyen eseteket megoldani.

Ha válással rendeznék egyértelműen ő kapná meg a lakáshasználatot
Ezt nem igazán érem, kire is gondolsz, a bíróságra, vagy az önkormányzatra? (szerintem egyikkel sem értelmes a mondat)

drbjozsef # 2018.11.07. 06:53

Kérdésem a következő lenne:van e valamilyen jogi megoldása hogy csak a feleségtől kérjék a fizetendő összegeket?
Nincs. Megállapodhattok, de amíg bérlő vagy, addig egyetemlegesen fizettek.

(későbbiekben az ismerősöm igényt tart a berleményre,mert a feleség ki fog menni a lakásbol mert nem fogja tudni fizetni;ráadásul szerintünk direkt nem fizetni mert úgy gondolja hogy a “férje” úgysem hagyja veszni a lakást).
Miért fog kimenni? Dehogy fog. Felhalmoz tartozást, az ökormányzat meg felmondja a bérleti szerződést, és mindkettejüket simán kibasszák mint macskát szarni.

Kijelentkezéssel elveszti a bérleti szerződésen a bérlői státuszát? Esetleg jelentkezzen be ideiglenesre?
Nem feltétlenül, attól függ mi van a bérleti szerződésben. (Nincs olyan, hogy ideiglenes. Tartózkodási hely van, de az pont a fordított esetre van)

(Ha válással rendeznék egyértelműen ő kapná meg a lakáshasználatot mert a feleség “hol dolgozik,hol nem”,de ha így tenne a gyerekei megharagudnának amiert anyukát kiteszi a lakásból,és ezt nem szeretné).
Egyértelműen? Optimista. Ha szerinte ez döntő szempont, koppanni fog a bíróságon.

Van egyáltalán ennek a helyzetnek megoldása a váláson kívül???
Váláson kívül? Mi köze van annak a fentiekhez? Ha elválnak, akkor majd önként elköltözik szerined a nej? Ugyan.

Visana # 2018.11.06. 18:07

Üdvözlet mindenkinek!
Először vagyok itt a fórumon elôre is elnézést ha rossz helyre írtam.
Kedves ismerősöm bonyolult problémájával fordulnék hozzátok.Kb.2éve külön él a feleségétől(külföldön).A válás egyéb okokból még nem lett elindítva.Van egy önkormányzati bérleményük,ahol mindketten bérlők, tehát a közüzemi számlák is közösek.Kedves feleség különélés óta újabb tartozást halmozott fel (közüzemi számla-egyetemleges ugye a fizetési kötelezettség).Viszont az ismerősöm nagyon nem szeretné kifizetni amit a feleség felhalmozott vagy még fog a későbbiekben.Különélési nyilatkozat szóba sem jöhet,nem írja alá.
Kérdésem a következő lenne:van e valamilyen jogi megoldása hogy csak a feleségtől kérjék a fizetendő összegeket?(későbbiekben az ismerősöm igényt tart a berleményre,mert a feleség ki fog menni a lakásbol mert nem fogja tudni fizetni;ráadásul szerintünk direkt nem fizetni mert úgy gondolja hogy a “férje” úgysem hagyja veszni a lakást).Kijelentkezéssel elveszti a bérleti szerződésen a bérlői státuszát? Esetleg jelentkezzen be ideiglenesre?(Ha válással rendeznék egyértelműen ő kapná meg a lakáshasználatot mert a feleség “hol dolgozik,hol nem”,de ha így tenne a gyerekei megharagudnának amiert anyukát kiteszi a lakásból,és ezt nem szeretné).
Van egyáltalán ennek a helyzetnek megoldása a váláson kívül???

Előre is köszönet a válaszokért!
Üdv,szép estét mindenkinek!

nonolet # 2018.10.23. 10:34

cyporka

Nem igaz és egyébként is rossz (értelmetlen) a kérdés...

Mi a valódi kérdésed?

cyporka # 2018.10.15. 17:28

Sziasztok!

Az igaz, hogy ha valaki gyerekkel bejelentkezik az albérletbe állandó lakcímre, akkor a tulajdonos gond esetén nem jelentheti ki onnan? És ha csak ideiglenes lakcímre jelentkezik be?
Rossz helyen teszem fel a kérdést? Köszi mindenkinek a választ :)

drbjozsef # 2018.09.24. 13:12

Ha a 2. (3., 4, sokadik) helyre csak akkor mennek, HA nem találták meg az illetőt az 1. helyen, akkor azért nem mindegy. Előbbikre jó esetben nem is kerül sor, ha megcsípték az elsőn.

Szomorú örökös # 2018.09.24. 11:07

bermuda háromszög

attól hogy nincs hozzád bejelentve de ott lakik, ha kell meglátogatnak a rendőrök

Persze, de te is tudod, hogy először a bejelentett lakcímen vagy tartózkodási helyen keresik.

drbjozsef # 2018.09.24. 05:24

Maradjunk annyiban, hogy elég evidens, hogy nem a lakcím bejelentés keletkezteti a jogot a rendőrnek, hogy bárkit is bárhol kereshessen, ha akar.
Mondjuk rajtam kereshetné a bérlőmet, hát érdekel engem, hogy éppen hol van, amíg rendesen fizet?

Szomorú örökös # 2018.09.24. 05:24

bermuda háromszög

Ha keresik úgyis megtalálnak, ha be van jelentve ha nem

Rendben, akkor majd bárki beköltözik hozzám, akkor a te lakcímedre fogjuk bejelenteni, mert ezek szerint nálad ez másodlagos kérdés. Én ha lehet, inkább kerülöm az ilyen szituációkat. Főleg hogy pár éve én is beleszaladtam ilyen történetbe. Az akkori barátnőmet és a kislányát megengedtem, hogy bejelentkezzen hozzám, mert vidéki címük volt és szerette volna, hogy legyen neki egy itteni „tartózkodási helye” az ügyintézés miatt. Aztán mikor szakítottunk pár hónappal később, akkor mondtam neki, hogy lehet kijelentkezni tőlem. Az volt a válasz, hogy majd megteszi, ha lesz másik hely, ahová bejelentkezhet. Persze amikor a fiktiválást említettem neki, akkor nagyon gyorsan megtette. Szóval azóta jóval átgondoltabban megyek bele ilyesmibe. :-O

Szomorú örökös # 2018.09.23. 19:24

nonolet

Csak kettőtökön múlik :-)

Rajtam aztán biztos nem, mert nem jellemző, hogy nekem valaha is kiadó lakásom legyen.

nonolet # 2018.09.23. 19:02

Szomorú

SEMMI akadálya nincs most sem...

Annak, hogy
a kaució visszaadását a bérleti szerződésben
egy MÁSIK lakcímes lakcím kártya bemutatásához kösd!!!

Csak kettőtökön múlik :-)

Szomorú örökös # 2018.09.23. 17:02

bermuda háromszög

Mivel jog nem jár vele, egyrészt nem értem mi a fenétől kell félni, ha valaki bejelentkezik

De, jár vele jog, joga lesz pl. rajtad keresni őt a rendőröknek, ha valami hülyeséget csinál. Megéri?

Szomorú örökös # 2018.09.23. 09:41

bermuda háromszög

Nem értem hogy lehet az előző bérlete az állandó, ahonnan elköltözött, és megszűnt a szerződése is.

Pont ez a visszásság az egészben, hogy olyan, mint lakcím kijelentés nem igazán létezik állandó lakcím esetén, mert ha ez létezne, akkor én a kaució visszafizetését ehhez kötném, mint kötelező feltétel.

Viszont sajna csakis akkor szűnik meg, ha újat jelentesz be, tehát elviekben folyamatosságnak kell lennie. No ez az, amiben nagyon rendet kéne tenni.

Szomorú örökös # 2018.09.23. 01:58

drbjozsef

ezerszer lett bemasolva a hasonlo topikokba

És ezerszer elhajtották már a kormányablaktól a szállásadó hozzájárulása nélkül a bérlőket. Szerintem „wers” fórumtárs is leírta, hogy hatalmas katyvasz van a rendszerben. De a legegyszerűbb, hogy nem netjogászkodsz te és nonolet egyaránt, hanem csak szimplán kibérelsz egy lakást, kötsz rá egy érvényes szerződést, majd beballagsz vele és megpróbálsz bejelentkezni. Aztán meséld el az élményeidet, hogy vajon sikerült-e. ;-)

nonolet

Marhaság aggódni miatta

Szerintem inkább marhaság netjogászkodni, hajtogatni itt a sok üres frázist, aztán ezzel félrevezetni a fórum kérdezőit, mert tök mást fognak tapasztalni a kormányablaknál, ha a ti leírásotok alapján szeretnének bejelentkezni. Emlékezz csak, te azt állítottad, hogy egy sima adásvételi szerződésnek elégnek kell lenni a lakcím-bejelentéshez. Aztán lám, mégsem volt elég, sőt érvényes jogszabály alapján nem fogadják el, amit te, mint önkéntes netjogász, még sosem olvastál.

nonolet # 2018.09.21. 22:10

szomorú

MÁR EZZEL ELTECÉDTÉL...

"Az új helyen viszont csakis tartózkodási helyet engednek neki. "

NEEEEEM kell megenedeni!!!!!

A bérlő dönti el, hogy az a cím neki

  • a lakcíme (állandó)

vagy

  • tartózkodási címe (ideiglenes

lesz éppen.

Vagy nem is kíván bejelentkezni oda.

Ebbe a bérbeadónak NINCS jogszerű beleszólása!
Csak aláríni van joga, ha kérik és ez a kötelessége is.

Illetve joga van nem kiadni!

Ennyi.

- -

Nem kell sehogyan sem érezni magam...

Mivel a törvény nem ad rá módot, hogy

  • meggátoljam
  • beleszóljak a bérlő döntésébe

Bérbeadóként számolnom kel vele,
hogy
esetleg lesz egy-több fiktívált lakcím nélam.

ÉS?!!!
Kit érdekel.... nem zavar semmiben, lényegtelen.

Marhaság aggódni miatta.

drbjozsef # 2018.09.21. 20:26

orokos,

ezerszer lett bemasolva a hasonlo topikokba, talan itt is, de a kedvedert:

Kitöltött lakcímbejelentő lap, melyet a szállásadónak és a bejelentésre kötelezettnek saját kezűleg alá kell írnia (nincs szükség a szállásadó általi hozzájárulásra, ha a bejelentkező olyan érvényes teljes bizonyító erejű magánokirattal, vagy közokirattal rendelkezik, amely a lakás használatára feljogosítja, vagy ha a szállásadó a lakcímbejelentéshez az elektronikus azonosítást követően elektronikus kapcsolattartás útján előzetesen hozzájárult).

http://kormanyablak.hu/…6/OKMIR00001

Szomorú örökös # 2018.09.21. 18:18

nonolet

Te hogy éreznéd magad egy ilyen szituban?

Van egy bérlő, akivel az általad jelzett szerződés típust megkötitek. Ő beköltözik, majd úgy dönt, hogy a megkérdezésed és tudtod nélkül „állandó lakcímre” be is jelentkezik, mert ha igaz, amit írsz, akkor megteheti (persze nem, de ez most mindegy). Aztán jön egy-két év és ő úgy dönt, hogy lakhelyet változtat, azaz másik bérletbe költözik. Az új helyen viszont csakis tartózkodási helyet engednek neki. Persze megteheti, mert tudja, hogy az állandó lakcíme nálad van és te max. akkor fogsz ezzel szembesülni, ha bemégy a hivatalba és lekérdezed. Szóval hogy éreznéd magad???

Szóval pontosan ezért ragaszkodnak végletekig a szállásadó beleegyező aláírásához - és hidd el, meg is tehetik.

Én január végén költöztem egyedüli tulajdonosként egy házba, amit természetesen megvettem. Egyszer csak arra eszméltem a sokadik önkormányzati és egyéb szolgáltató levél után, hogy valami gáz van, mert kiderült, az illető oda volt állandóra bejelentkezve (ott felejtette magát), és persze nyilván a legkisebb mértékben sem lakott ott fizikálisan. Én azóta megtettem a szükséges lépéseket, de azért ez eléggé gáz, valljuk be.

nonolet # 2018.09.21. 15:24

nagyhajuandi

Szépen kitöltöd a bejelentő lapot.
Lakcímre (azaz állandó címre)!

A bérbeadó orra aládugod, hogy írj alá és ennyi.

Az aláírást jogszerűen NEEEEM tagadhatja meg tőled!!!!

Hiszen

  • az egy TÉNY, hogy te OTT LAKSZ
  • ezt a tényt pedig KÖTELES vagy bejelenteni
  • 3 munkanapon belül a TÖRVÉNY!! erejénél fogva

- *- *

Persze ...
Felmondhat e miatt, ha akar normál felmondással.

Vagy beletörődhetsz, hogy önkényesen nem engedi meg.

- -

A bérleti szerződésben te is szerepelsz név szerint, mint bérlő vagy beköltőző?

HA IGEN és van rajta 2 tanú is vagy ügyvédi/közjegyzői szerződés, akkor pedig az aláírása sem kell a bejelentő lapra.
Elég a magaddal vitt szerződés is helyette.

- -

Azért, hogy a bérbeadó ne érezze kockázatosnak bejelentkezésed tudasd vele, hogy

  • semmilyen jogot nem ad neked a bejelentés vele szemben!!!
  • a kiköltözésed után ő is tudja majd a bejelentésed fiktíválni ingyenesen, ha akarja
  • ígéred, hogy kiköltözéskor te ki is fogsz onnan önként jelentkezni
wers # 2018.09.21. 07:33

Szomorú örökös, szeretnék annyi ezrest a kezembe kapni, ahányszor leírtam, ez lakcímbejelentős sz@rság úgy katyvasz ahogy van. 2017-től sokat javult, de nem eleget, ill. van ami alapban popón billenti az egyik szabály a másikat. Mint, hogy kötelessége bejelenteni... na de nem tudja.... Most akkor? És ez csak a felszín.

Szomorú örökös # 2018.09.21. 07:11

wers

Nekem az a kérdésem, miért nem lakóhelyet akarsz bejelenteni?

Valószínűleg azért, mert mégsem elég hozzá egy sima bérleti szerződés a lakáshoz, mint ahogy a képzett jogászok, meg a „netes jogtudorok” váltig hangoztatják. Esetleg talán az okmányirodában kellene hivatalosan ennek utána kérdezni és nem hangoztatni azt, amit egyfolytában erőltettek itt.

Nagyon sok esetben ugyanis csak a bérbeadó és a bérlő írja alá, ebben az esetben viszont semmilyen magánokirattá nem minősül, szinte az „egyszerű sajtpapírral” válik egyenértékűvé. Ha viszont érvényes magánokiratként szeretnék tudni a felek a szerződést, akkor minimum két tanú aláírása vagy ügyvédi ellenjegyzés szükséges hozzá. De egyértelműen a közjegyzői okiratként kötött szerződés a legbiztosabb megoldás.