állandó / ideiglenes lakcím


Szomorú örökös # 2018.03.02. 14:17

ttip

Okoskodni az megy, de válaszolni konkrét kérdésekre még mindig nem megy, ahogy elnézem.

Szomorú örökös # 2018.03.02. 14:15

Egyébként mindent összefoglalva pont a sok szemét renitens bérlő miatt jutottunk el oda, hogy nem szeretik engedni bejelentkezni az adott lakcímre a bérlőt, mert amikor jön az, hogy nem tud fizetni, felhalmozza a rezsitartozást és a tulaj felmond neki, akkor ha nincs bejelentve, lényegesen kisebb az esélye annak, hogy bizonyítani tudja az ottlakás tényét. Nyilván az önhatalom nem jó megoldás, de mégis sokszor csak azért érdemes egy zárcserében és a személyes holmik ellenőrzött helyre történő elszállításában gondolkodni, mert még mindig kisebb így a kár, mint ha a bérlő továbbra sem fizet és egy rakás tartozás marad utána. És hát ha a bérlő nem tudja bizonyítani, hogy ő egyáltalán ott lakott, akkor vajon milyen módon akar majd esetleg birtokvédelemet kérni a jegyzőnél pl? Hamis tanúkkal? Abba nagyon gyorsan belebukna.

ttip # 2018.03.02. 14:14

Minden bérlőnek törvény adta joga állandó lakcímre bejelentkezni az albérletébe.

Szerencsére 2013 óta ehhez nem kell a tulajdonos külön aláírása, elég egy két tanú által aláírt, vagy közokiratba foglalt bérleti szerződés.

A bérlőknek érdemes állandó lakcímet bejelenteniük az albérletbe.

Szomorú örökös # 2018.03.02. 14:10

wers

ugyan milyen alternatívák vannak lakcímbejelentésnél?

Nagyon sok esetben úgy érzi pl. valaki biztonságban az ingatlanrészét egy közös tulajdonú ingatlanban, ha az állandó lakcíme oda van bejelentve vásárlás jogcímen, mert ő úgy gondolja, hogy a másik tulajdonos esetleg kiforgatná belőle, amennyiben kijelentkezne onnan. Nyilván a jog ezt nem engedi, de hidd el, létezik olyan ügyvéd is, aki pl. ilyen ügyben maximálisan segédkezik pl. egy válásnál, hogy a házastárs mindenéből ki legyen forgatva. És ez nem csak válás esetén fordul elő, hanem családtagok közötti megromlott viszony miatt is gyakran van ilyen szitu, pl. az én családomban is tudok ilyet.

Egyébként meg hiába szajkózzátok, hogy kutya kötelessége mindenkinek bejelentkezni oda, ahol lakik, ettől még nagyon sok olyan eset lesz továbbra is büntetlenül, hogy ez nem történik meg.

Szomorú örökös # 2018.03.02. 13:59

ttip

Elég hozzá egy két tanúval aláíratott bérleti szerződés, de a közokiratba foglalt bérleti szerződés is jó.

Ha már annyira szereted az "erősen ajánlott" kifejezést, akkor más, sokkal fontosabb esetben miért nem használod?

Helyesbítsük ki úgy, hogy legyen valami értelme is:

Elég hozzá egy két tanúval aláíratott bérleti szerződés, de ERŐSEN AJÁNLOTT inkább a közokiratba foglalt bérleti szerződés.

Egyébként csak halkan megjegyzem, hogy te az albérlők oldalát preferálod, de mi a véleményed arról, amikor a bérlőnek felmondanak, de azzal nem dicsekszik el a járási hivatalban? Pedig akárhogy is nézzük, a "jogviszonya" a felmondási idő lejártával megszűnik, ergo semmilyen jogcíme nincs fenntartani a bejelentett lakhelyét vagy tartózkodási helyét és inkább erről kéne még a jogszabálynak szólni, hogy ilyen esetben, ha teszem azt a tulajdonos ezt jelzi a hivatalban, akkor a lakcím vagy tartózkodási hely szűnjön meg automatikusan.

Inkább ezen mazsolázgass inkább még, és ne ugyanazt a marhaságot szajkózd. Ha valakinek állandó lakhelye van, akkor hiába fogod „erősen ajánlani”, attól még az illető csakis tartózkodási helykén fogja bejelenteni. Csak úgy látom, te kb. olyan diktatórikusan szeretnéd ezt rendezni, mint Viktorunk az ország rendjét, azaz semmilyen szabad akaratot nem hagynál meg, ha rajtad múlna. ;-)

nonolet # 2018.03.02. 09:53

"aki válik és a jelenlegi lakásába szándékosan nem jelentkezett be"

Ami... ha MÁR NEM LAKIK TÉYNLGESEN a régi lakásban, akkor

1.
Törvény sértő.

2.
SEMMIRE NEM JÓ!!!! valójában

Hisz semmiféle igényt NEM ALAPOZ meg a "Lakóhely" cím,
HA!!!
TÉYNLGES NEM OT LAIKK.

A válóperben csak az ottlakás/nemottlakás TÉNYE fog számítani!

A bejlentett "Lakóhely" címet magasról leszarja a bíróság a döntéskor...

- -

Tényleg képtelen vagy megérteni,
hogy

  • a bejelentett cím
  • a lakáshasználatára nézve
  • SEMMILYEN jogot nem alapoz meg!

és épp ezért

  • nem is bizonyít semmit ...
ttip # 2018.03.02. 09:48

Sokan nem tudják, hogy az albérletbe is be lehet jelenteni állandó lakcímet. Az állandó lakcím az albérletben sok előnnyel jár, ezért minden bérlőnek erősen ajánlott. Elég hozzá egy két tanúval aláíratott bérleti szerződés, de a közokiratba foglalt bérleti szerződés is jó. A tulajdonosnak nem kell külön aláírnia a lakcímjelentő lapot, ha ilyen bérleti szerződést mutat be a bérlő az állandó lakcím bejelentéséhez.

wers # 2018.03.02. 09:34

A törvény nem tesz kivételt. Vagyis egy-két van, pl. ha valaki börtönbe megy, annak nem kell oda lakcímet bejelenteni. A válás nem szerepel a kivételek között.

Ez már csak kekeckedés, de naooon jól esik, mit is akartál itt írni?:
és milyen célból” ugyan milyen alternatívák vannak lakcímbejelentésnél?

Szomorú örökös # 2018.03.02. 09:33

ttip

És azt is gondold végig, hogy erőlteted még tovább ezt a tanúkkal aláírt sajtpapirt, amikor minden értelmes jogász itt is inkább a közjegyzői okiratot javasolja. Főleg azok, akik foglalkoznak a tulajdonos jogaival is. Mert hát attól, hogy kiadja a lakását, még ezekről nem mondott le.

Szomorú örökös # 2018.03.02. 09:30

wers

Ha valaki nem jelentkezik be valahová, az nem feltétlen jelenti azt, hogy bűnöző és bujkál. Viszont éppen van egy ismerősöm, aki válik és a jelenlegi lakásába szándékosan nem jelentkezett be, mert anyagi vitáik vannak még. Nyilván neki is oka volt, hogy a bejelentett címe a valamikori közös otthon maradt. A levelekkel megtalálják, a szolgáltatások a néven vannak, mi baja lehet belőle? Nyilván semmi.

ttip

Attól, hogy te egyfolytában szajkózod, attól még nem lesz kötelező, mert úgyis az állampolgár joga marad eldönteni, hogy egy bérelt lakásban milyen jogcímen jelentkezik be. Ha valaki meg akarja egyéb jogi okokból tartani az állandó címét - van ilyen is - akkor nyilván te vért pisilhatsz, akkor is csakis tartózkodási helyet fog bejelenteni.

ttip # 2018.03.02. 08:09

A bérlő joga eldönteni, hogy állandó vagy ideiglenes lakcímet jelent be az albérletbe. De valamilyen lakcímet bejelenteni kötelező. Szerencsére már nem kell hozzá a tulajdonos külön aláírása: elég bemutatni a két tanúval aláíratott bérleti szerződést. Ajánlatos albérletbe is állandó lakcímet bejelenteni.

wers # 2018.03.02. 06:05

Na ja, még akkor is, mi, ha van egyébként állandó lakcíme?
Akkor tartózkodási helyet jelet be.

másnak meg törvény adta joga, hogy eldöntse, be akar-e bárhova is jelentkezni és milyen célból.

Nem. Törvény adta kötelessége, hogy bejelentse hol lakik.

Szomorú örökös # 2018.03.02. 05:38

ttip

minden bérlőnek erősen ajánlott, hogy állandó lakóhelyet jelentsen be a bérleményébe. Ez minden bérlőnek törvény adta joga....Ajánlott ezért minden bérlőnek, hogy legyen két tanúval aláíratott bérleti szerződése

Na ja, még akkor is, mi, ha van egyébként állandó lakcíme? Neked a törvény adta jogod az, hogy itt koptasd a körmeidet, másnak meg törvény adta joga, hogy eldöntse, be akar-e bárhova is jelentkezni és milyen célból. És még az is a te ajánlásodnál sokkal magasabb szint, hogy esetleg inkább közjegyzői okirattal legyen bérelve az a lakás, mert lehet az ő érdekei is sokkal jobban érvényesülhetnek. Hogy te ezek után mit ajánlasz nekik erősen, hogy szerinted erre elég egy sajtpapírra írt szerződés is két légből kapott tanúval - amivel mellesleg sok esetben ők is és a tulajdonos is kitörölhetik a hátsójukat - arra magasról tenni fognak, hiszen az csak egy okostóbiás ajánlása marad, nem pedig törvényes kötelesség. ;-)

De ettől még ez is tény marad:

Már csak azt kellene a kedves bérlőknek is megjegyezni, hogy nem csak jogaik vannak hanem kötelezettségeik, azaz kiköltözéskor másik lakóhelyet kell bejelenteni.

Sőt ha tartózkodási helyként jelentik be a bérleményt, akkor annak megszüntetése is kutya kötelességük és nem a tulajdonosra ott hagyott plusz feladat, hogy fiktiválja. ;-)

ttip # 2018.03.01. 17:55

Rajta szomorka, változtassad meg a jogszabályt.

Addig is, amíg szomorka ezt elintézi, minden bérlőnek erősen ajánlott, hogy állandó lakóhelyet jelentsen be a bérleményébe. Ez minden bérlőnek törvény adta joga.

wers # 2018.03.01. 17:34

Még annyit hozzá,ekkora forgalom az okmányirodás csopotnál a neten fél éve nem volt. 100 fölött kaptam választ. Ez azt jelzi napi proléma, és még képlékeny. Na meg, hogy ceretnek :)))

Szomorú örökös # 2018.03.01. 17:28

ttip

Én az ilyen, tulajdonos által kiadott lakásban létrejött bérleti viszonyt csakis tartózkodási helyként engedném, és a jogszabályt is nagyon gyorsan ezen a téren változtatni kell. Csak akkor legyen bérleti viszonyba állandóra bejelentkezni, ha az önkormányzati lakás. Úgy gondolom, hogy mindenki meg tudja oldani az állandó lakhely kérdését valamelyik hozzátartozójánál és egyébként is nincs is lényege, mert ha van tartózkodási hely bejelentve, akkor úgysem az állandó lakcímén fogják keresni. Ez így lenne korrekt, nem pedig úgy, hogy boldog-boldogtalan bejelentkezhet a lakásomba egy sajtpapír szerződés alapján az én tudtom nélkül is. Ne nézz hülyének, mert ezt leírtam, de azt hiszem, hogy ez lenne a normális jogviszony, nem pedig az, amit elviekben a jogszabály megenged.

És nem "mihamarabb", hanem beköltözést követően 3 munkanapon belül, ahogy a törvény szól.

ttip # 2018.03.01. 17:21

Ajánlott ezért minden bérlőnek, hogy legyen két tanúval aláíratott bérleti szerződése, és azzal beköltözés után mihamarabb jelentse be az állandó lakcímét az albérletbe. Így biztosan nem marad a korábbi lakóhely a nyilvántartásban. Ez teljesen jogszerű, a tulajdonosnak ezt nincs joga megtiltani.

Szomorú örökös # 2018.03.01. 17:06

wers

Nekem birtokbavételivel elfogadták, azóta végre ide szól a lakcímkártyám. Ez azért még működik nálunk!

wers # 2018.03.01. 17:05

Kedves Szomorú örökös.
Én vagyok lemaradva. Elnézésedet kérem. Valóban már csak bejegyzett tulajdoni lappal. Sok helyen még tulajdonjog lemondással sem. Birtokbavételivel szinte már sehol. Most is jönnek a hozzászólások az ország minden részéről. Ez kb. fél éve szigorodott. Holtig tanul az ember.

Szomorú örökös # 2018.03.01. 16:59

wers

Már csak azt kellene a kedves bérlőknek is megjegyezni, hogy nem csak jogaik vannak hanem kötelezettségeik, azaz kiköltözéskor másik lakóhelyet kell bejelenteni.

No látod, ha ez így lenne, akkor a tisztelt kérdező problémája sem létezne. Ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy az új lakásának tulajdonosa a hunyó. Szimplán az is lehetséges, hogy ez a renitens lakásbérlő úgy gondolta, végre talált egy madarat, akinek a lakásában állandó lakhelyet tudott bejelenteni és bolond lenne innen kijelentkezni, mert onnan kezdve simán elég a tartózkodási hely bejelentése is az új helyen.

Mellesleg anno tudod mit mondott a rendőr, amikor gyerekverésért kitettek egy házból egy drogos alkoholistát? Azt mondta, hogy a pasinak joga van ott tartózkodnia, mert ott van az állandó bejelentett lakhelye! No erre varrjál gombot! És akkor ezek után ha ezt a vonalat követjük, akkor az a bérlő bármikor visszamehetne abba a korábbi bérletébe, ahová állandó lakcíme van bejelentve, mert neki joga van ott tartózkodni? Hát nem kicsit nevetséges ez a gondolatmenet, de ezt egy rendőr közölte megint élőben. Sajnállak benneteket, amikor ezért folyamatosan lehülyéztek, de ez mind-mind személyes tapasztalás.

És mellesleg a NAV-hoz bementem - megjegyzem azért, mert személyesen biztosabbnak gondoltam az ügyintézést - hogy a vállalkozási székhelyet megváltoztatom, hogy utána azokban a kérdésekben is tovább tudjak lépni (pl. addig nem pecsételhettem az új székhelyet tartalmazó bélyegzővel és társai). Akkor ott közölte a hölgy a pult mögött, hogy ezt csakis elektronikusan én tudom online megtenni. Aztán amikor megemlítettem, hogy a korábbi ügyfélkapus email címem is megszűnt és azt is akkor online át fogom írni, na akkor mondta, hogy ezt sajnos csakis ott nála élőben lehet megváltoztatni, amely címre aztán kaptam egy megerősítő emailt és úgy lett teljes a történet. Szóval nem én vagyok a hülye, de ettől még lehülyézhettek, csak akkor nem csak nekem lesz rossz véleményem rólatok, hanem bárkinek, aki ezeket elolvassa. Pl. nonolet sohasem volt kulturember, ha fórumozásról volt szó, mindig is sötét bunkó paraszt volt, de rólad eddig soha nem volt ilyen véleményem, ne haragudj. És örülnék, ha nem okoznál csalódást. ;-)

Szomorú örökös # 2018.03.01. 16:48

nonolet

Te segg hülye vagy az ügyintézéshez az már biztos...

Te meg a kulturált fórumozáshoz, főleg amíg ilyen sötét primitív bunkó paraszt módjára írsz másnak. De mostantól rohadtul nem érdekel, mit írsz, mert ignorálni fogom. ;-)

Szomorú örökös # 2018.03.01. 16:46

wers

Az adásvételi szerződés, ha nem tartalmaz olyan részt, ami kérdésessé teszi, hogy az elóról a vevőre átruházódik (biztos nagyon csúnyán írtam) a tulajdonjog, és az ingatlant birtokba veszi a vevő, akkor simán elég a széljegy a tulajdoni lapon.

Nos amennyiben figyelmesen olvastál, akkor pont ezt írtam én is!

AZ ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS ÖNMAGÁBAN ÉDESKEVÉS, KELL HOZZÁ A BIRTOKBAADÁSI JEGYZŐKÖNYV IS MINIMUM, MERT EGYEDÜL AZ BIZONYÍTJA, HOGY TE MÁR BEKÖLTÖZTÉL, A BIRTOKODBA KERÜLT AZ INGATLAN!!!

Bár a hivatalnok a tulajdoni lapot is megemlítette, mint lehetséges opciót, de megsúgom, egy hónapja teljes rendezés megtörtént és mégsem kaptam még tulajdoni lapot a kezembe, pedig azt az ügyvéd útján mindenképpen meg kell kapnom.

Persze ezek után tovább írogasd csak azt a marhaságot te is meg a többiek is, hogy elég kell legyen az adásvételi szerződés egy lakcímbejelentéshez! Ja, és a széljegy is kevés, ha nincs birtokbaadási jegyzőkönyv minimum a kezedben. Amit ráadásul minden egyes közműszolgáltató is megkövetel a szolgáltatások átírásakor.

wers # 2018.03.01. 12:59

nonolet neee kérlek, nélküled is fáradt vagyok

Egyébként régebben poénból be akartam jelenteni páromat Székesfehérváron a Berényi út 72 - 100 címre, mert megállapítottam, hogy lassan már ott is alszik. Valahogy nem a tulajdonos aláírását hiányolták, de édesen mosolyogtak :)

nonolet # 2018.03.01. 12:40

helyiség az egy nagyon tág fogalom...

- -
OTÉK

Helyiség:
A rendeltetésének megfelelően

  • épületszerkezettel minden irányból körülhatárolt
  • járófelülettel rendelkező tér

a beépítetlen tetőtér kivételével.
- -

Mi nem fér ebbe bele, aminek van padlója?

A zártkert sufni is >> helyiség!
Ezért lakóhely lehet...

(címképzés után, ha még nincs címe)

wers # 2018.03.01. 10:24

... az a helyiség !!!!, ahol
valaki szükségből !!!! lakik,
vagy
amennyiben más lakása nincs, megszáll !!!

(ez utóbbiak miatt lehet gyakorlatilag bárhová lakcímet bejelenteni)

ez viszont továbbra is téves következtetés