gyámügy hálójában


gromi # 2015.07.06. 21:34

Kedves Fórumozók!
A gyámügyi számlák megszűnésével kapcsolatosan írok. Lányom pénzét a kézhez kapott jogszabálynak megfelelően felvettük a gyámügyi számláról, és a számlát megszüntettük.
A lány pénzét be szerettük volna fektetni, mivel 199000 Ft-nál nagyobb összegről van szó, az illetékes gyámügyi hivatalnál jeleztük, hogy szükségünk van az engedélyükre ehhez.
A gyámügyes hölgy megkért minket, hogy vigyünk egy tájékoztatót a befektetésről. Ezt mi meg is tettük a bank hivatalos információs kiadványát bevittük neki. Két hétig nem történt semmi, majd a aznap, amikor utoljára lehetett kötni ezt a befektetést felhívott minket, hogy majdnem elfelejtette a dolgot, de ha most bemegyünk odaadja a határozatot, amit a banknak le kell adni.
Rohantunk a gyámügyre, majd a bankba, hogy lekössük a pénzt. A bankban közölték, hogy csak 18 évet betöltött személy részére lehet lekötni, így a férjem azaz a kislány édesapja nevére lett lekötve. A bankban állítják, hogy a törvényes gyám, szülő a saját nevére is lekötheti a gyermek "vagyonát".
A lekötést igazoló okmányokat a gyámügy felé benyújtottuk. Ott rögtön közölték, hogy ez így nem jó, mert nem a lány nevén van.
A kérdésünk az lenne, hogy az ügyintézőnek a gyámhivatalnál kötelessége lett-e volna leinformálni a befektetési formát, ezen belül, hogy lehet-e kiskorú részére lekötni, vagy nem szükséges?

meredisz123 # 2014.08.04. 20:55

Válunk.A férjem elég korrupt.Pénze sok van,de mégsem elég.ő 54 éves én 40 a gyerek 3.
Közösen vettünk egy házat.
Alkalmas vagyok a gyerek eltartására és nevelésére,de ő borítékkal jár mindenhová!!!!!
Így megkapta a gyerek ideiglenes felügyeleti jogát.
Az mondta,hogy vissza adja a gyereket,ha aláírom a papírt,hogy a közösen vásárolt ház rám eső 50%át rá íratom.
MIT TEHETEK?
A gyerek nem kell neki,kínozza,megalázza.
Mert így zsarol engem,hogy gondoljam meg már magam,mert türelmetlen több mint egy éve folyik a válás.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.04. 20:11

Kinél van az a gyerek elhelyezve? Mihez kellene neked az a nyilatkozat?

ibolya83 # 2014.08.04. 12:49

Tisztelt forum.
Segitséget szeretnék kérni.a kislányom 5 éves az apjával 4 éve nem élūnk eggyūtt.nem gondoskodik rola,a kapcsolattartást is én intézem,mert neki nincs rá pénze.Én Svájcban lakom nem rég ota,mostanra sikerūlt ugy intézni a dolgaimat hogy kihoztam a lânyomat,1 honapig volt az apai mama felūgyelete alatt.ez idő alatt kellő eltartást biztositottam az egész család részére!!!Szūkségem lenne egy nyilatkozatra az apátol,hogy a lányunk az én eltartásomban van,de ő 2 millio forintot kért cserébe.sohasem voltunk házasok ezért semilyen válási okmányt nem tudok beszerezni.az apa munkanélkūli és a szūleinél lakik egy mâsik kapcsolatbol származo gyerekkel hozzá teszem elég zūllött életet él ezért biztam a mamára.Milyen esélyem van arra hogy nekem itéljék a kislányt?házas vagyok,mindketten dolgozunk.köszönöm megkérdezni mit teheth

monic2005 # 2014.03.22. 06:11

Tisztelt fórumozok segítséget szeretnék kérni mert igen nagy gondom van.Kisfiam tartósan beteg 6 orvoshoz viszem igazoltan 2014.március 5.én lejárt az emelt összegű családi pótlékunk és azóta semmit nem kapunk csak a normál családit majd de kisfiam továbbra is beteg eddig az asztmájára kapta meg a támogatást.IDö pontunk volt a pulmonololgúshoz 2014.március 21.re amin meg jelentünk ajtaján ki volt írva hogy új jog szigorított jog szabály lép életbe az asztmásokkal szemben és 2014 április 1.után egyéni elbírálás alapján kapható meg a tartósan betegség után járó emelt családi pótlék amit a dr.nő dönt el tudomásom szerint! Nos a gondom ,hogy a dr.nő igazolta hogy fiam jelenleg is beteg ott jártunkkor is sípolt a tüdeje. Meg kaptuk a szokványos papírok és elutasította a tartósan beteg papír kitöltését.A kérdésem az lenne ha egy jogszabály április 1-től lép életbe akkor ő miért alkalmazza rám ezt 10 nappal előtte főkép hogy a gyerekem továbbra is beteg ez most nekem nagy gond mert apukával most folyik bírósági perem gyerektartásról és láthatásról és 80 ezer forint különbség van az eddigi bevételemtől és a mostanihoz képest és szorít az idő ,mert nekem minden papírt időben le kell adnom a bíróság felé. Kérem segítsetek,mert elegem van hogy kiderült több orvosunk is jogilag valótlan dolgokat írt nekünk a bíróságra és azért is sok helyre kell rohangálnom mert minden orvos máskép értelmez egy jogszabályt.köszönöm g.mónika.

viharvadász # 2014.03.20. 10:53

Kedves Kovács_Béla_Sándor,

Nem minden esetben alkalmazkodnak a rendeletek, és ezáltal a gyámügyi hatóság sem egy adott élethelyzethez, ezáltal nem mindíg a gyermek érdekeit képviseli egy egy döntésük. No mendegy, széllel szemben nem lehet és nem is célszerű ... :-)
Köszönöm a válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.17. 18:47

Az a pénz alapvetően nem a gyermek tartását szolgálja, csak kivételesen szabad ilyen célra felhasználni. A hatósággal meg célszerű jónak lenni, a hiánypótlási felhívásoknak eleget tenni. Még akkor is, ha nem tűnik értelmesnek vagy méltányosnak. A kekeckedéssel akkor is rengeteg időt vesztesz, ha a végén esetleg "igazad lesz".

viharvadász # 2014.03.17. 16:59

Tisztelt szakértők!

A gyámügyi fenntartásos betétekkel kapcsolatban kérdeznék Önöktől.
A lányom rendelkezik ilyen betétkönyvvel,és én mint anya vagyok a gyámja,miután az édesapja meghalt.
A lányom kiskorú,betöltötte a 14-ik évét.
Eddig nem volt gond a betétben elhelyezett összeg egy részének hozzájutásához,miután egy keresetből tartom el a gyermeket,és sajnos devizahitelt is kell fizessek.
Amikor egy adott összegre szükség volt,kérelemmel fordultam a gyámhivatalhoz( főleg növekedés miatti ruházkodás finanszírozására,szemüveg,fogszabályzó készülék készítéséhez,nyári táborok kifizetéséhez),azt elbírálták,felvettem a kijelölt bankintézetben az elbírált összeget,vásároltam számlára,és végül eseti számadásként benyújtottam a gyámhivatalhoz 1 hónapon belül.
Történt,hogy a hivatalon belül más ügyintézőhöz kerültünk,és már nem elég eseti számadással bizonyítanom,hogy a kért összeget a gyermekre költöm,hanem előzetes árajánlatot is be kell nyújtani a megvásárolni kívánt termékekről.
Meghökkenve és értetlenül vettem ezt tudomásul.
Aktuálisan épp szemüveget kellene készítettnünk,ruhát,cipőt vásárolnuk,erdei iskolai tábort befizetnünk.Hogyan lehet ezekről árajánlatot kérni? Nem beszélve arról,hogy az ügyintéző hölgynek személyesen vittem be a kérelmet több mint egy hónappal ezelőtt,és úgy gondoltam telefonálok,hogy megtörtén e már az elbírálás,mert általában 1 hónapon belül eddig megtörtént.A hölgy a telefonban közölte,hogy hiánypótlásra szólított fel,miután árajánlatot nem csatoltam a kérelemhez.A levelet ajánlottan küldte el.Nem értem a hozáállást,miért nem mondta amikor személyesen beadtam a kérelmet,hogy árajánlatot is kérnek.
A kérdésem a következő.
Van e erre valamilyen jogszabály,vagy törvényi változtatás,hogy a betétben lévő pénz hozzájutásának feltétele,hogy csak előzetes árajánlat csatolásának meglétét követően történhet meg az elbírálás.
Hozzáteszem,az ügyintéző hölgy a telefonon történő beszélgetés során éreztette velem, ez inkább bizalmi dolog,mintha a gyermekem pénzét másra költeném,mint a kijelölt dolgokra.Állandó munkahelyem van,közalkalmazottként dolgozom immár 25 éve,nem iszom,nem drogozom.

Megköszönöm hozzászólásukat,véleményüket.

Tisztelettel

edit2000 # 2010.12.19. 10:51

Két gyermekemet nevelem egyedül. A kicsi 4 éves. Sajnos az apja nem tudja túltenni magát a két évvel ezelőtti váláson. Folyamatosan beperel, feljelent. Mivel a láthatásban sem tudtunk megegyezni, jelenleg az ózdi gyámhivatal illetékes a kérdésben. Hozott határozatot: minden második hétvégén van láthatás 9-14 óra között. Ez 2010 áprilisig működött, amikor az apuka baranya megyébe költözött. Kértem a gyámhivatalt, hogy biztosítsák a gyerekjóléti szolgálatnál, vagy fedett helyen a láthatást. Az ügyintéző hölgy közölte, hogy mindegy, hogy a gyerekem kánikulában, vagy fagyásban az utcán tartózkodik. Mivel nem tudunk együttműködni, kértem szóban a felettesét, h jelöljön ki egy másik ügyintézőt. A válasz az volt, hogy csak akkor lesz változás, ha elköltözöm. A miskolci gyámhivatal kérésemet elutasította. Mivel beindult a megtorlás, már az időszakos láthatás is biztosított az apuka részére, annak ellenére, hogy a pszichológus, akihez a hivatal kérésére vittem a lányom, ezt ellenezte.
Amióta beállt a hideg idő, folyamatosan megbetegedik a lányom láthatás után.
Kérdés: semmiképp nem kerülhetnék egy olyan gyámhivatal hatáskörébe, aki nem szankcionálni akar, példát statuálni, hanem a gyerek érdekeit tartja szem előtt. Szükséges-e Szlovákiába, külföldre költöznöm, hogy megszabaduljak az ózdi ügyintézőtől?
Tudnának-e olyan ügyvédet javasolni, aki esetleg képviselne, felvilágosítana?
Köszönettel, dr. Retek Edit