Szomszéd


nonolet # 2018.02.16. 17:30

Jan Hamer

"amit nekem kell megépítenem"

Általában NEM KELL! a kerítést megépíteni, csak lehet.

Megépíteni CSAK akkor KELL, HA előírja

  • a helyi rendelet

vagy

  • bírósági ítélet

A már megépült kerítés pedig (marad) AZÉ aki megépítette!

nonolet # 2018.02.16. 16:44

A címnek ehhez semmi köze.

Az OTÉK rendelkezései a mérvadók.

Ez egy sarok telek KÉT utca fronttal?
A szomszédos telkek hátsó kertjével találkozik valahol?

- -

A konkrét szabályok OTÉK 44.§-ában vannak.
Azon belül is a 7-11. bekezdés játszik.

Íme...
https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Jan Hamer # 2018.02.16. 14:19

Kedves Fórumozók!

Ismét egy kerítés téma, azonban kis csavarral.
A telkem két utcára nyílik.
A hivatalos cím szerint az utcafrontom az északi volt. Ebből adódóan az északi, a nyugati kerítés és a déli kerítés felének megépítése volt az enyém.
A helyzet azonvan változott, mert praktikus okok miatt az önkormányzatnál és a földhivatalnál átírattam a hivatalos címet a keleti oldali utcai uj címre. Az új helyzet szerint a keleti, az északi kerítés és a nyugati kerítés fele az amit nekem kell megépítenem.
A kérdés, hogy a innentől, hogy alakul a nyugati kerítés sorsa, ha azt már korábban megépítettem. Kinek milyen kötelezettsége van az új helyzetben?

szeles555 # 2016.01.11. 19:22

Boldog Új Évet kívánok minden kedves fórumozónak.
Azt hittem ez egy "élő" oldal.

üdv Julianna

Ubul7474 # 2015.10.06. 19:56

Tisztelt Fórumozók!
Az alattunk lakó szomszéd(féléve költözött)rendszeresen csapkodja az ajtót,zeng az egész szoba.
Párszor szépen megkértem,hogy finomitson,de nem történt változás.
Egyszer a fiam(9hónapos volt)felriadt este 9-kor, én leordibáltam hogy fejezze be,erre a fia megfenyegetett hogy elvágja a torkom meg egyebek.
Kihívtuk a készenléti rendőrőket,feljelentettük,de a kivizsgáló csak annyit füzött az ügyhöz,hogy csak szomszédok közötti kiabálás. Azóta még egyszer megfenyegettek,és ugyan úgy csapkodnak. (kisebbségi zenész).Ők csak albérlők, a tulajdonos nem tesz semmit.
Mit lehetne tenni?

Üdvözlettel:Ubul7474

szeles555 # 2015.10.03. 07:34
Tisztelt fórumozók!Budapest XXII.ker.-ben lakom 2008-óta.Kertes házas,hétvégi házas környék,de vannak állandó lakosú területek is.A szomszédaimmal mi is ilyenek vagyunk.Pár napja megjelentek a szomszédnál kismalacok a kertben. 6 db.Eddig libát,kacsát,tyúkot tartott,amik zajongtak ugyan de nem volt zavaró.A malac az szerintem más.Nincsenek elzárva,szaladgálnak a kertben.-
  • és nagyra fognak nőni---A kérdésem az lenne,hogy a jelenlegi szabályok szerint kell-e a beleegyezésünk ahhoz,hogy a szomszéd malacokat neveljen az udvarában?Kell-e valamilyen ól,ami /persze/ nem a mi ablakunk alatt kb 3-4 méterre lesz?Előre is köszönöm a választ. üdv julianna
Bea1 # 2015.09.30. 15:11

igen, a méhek.

Rexor # 2015.09.30. 14:14

Lehet hogy látták az istálót, csak akkor nem voltak büdösek a kecskék (vagy csak lefújta őket a szomszéd).

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.09.30. 14:07

Most vettük észre, ha kilépünk a házunk ajtaján velünk szembeni szomszéd telkén egy hatalmas kecske istálló van, ami felénk néz, tele szalmával és egy csomó állattartással kapcsolatos dologgal.

Ezért nem szabad látatlanban ingatlant venni :D Gondolom a szomszéd se 1-2 óra alatt húzta fel azt az istállót. Jó persze az is lehet, hogy korábban egy ponyvával eltakarta :D

Rexor # 2015.09.30. 14:03

Mármint mik nagyok. a méhek? Láttam már ilyet én is valamilyen horrorfilmben, sőt a Múmiában a pacák szájából repült ki egy csomó repülő cucc.

Bea1 # 2015.09.30. 13:09

a szomszédom méhcsípésalerrgiás, ezért gyűlöli az akácosomat. kérdeztem tölle, nem látta, hogy itt tele van akáccal a kert, mielőtt ideköltözött?
de, látta, de nem gondolta, hogy ezek ilyen nagyok lesznek.

Egyjogász # 2015.09.30. 11:53

Vazz, már megint egy megdöbbent kérdező, aki rájött, hogy falun bezony állatot tartanak....

Ebben a kategóriában egyébként a legjobb kérdés az volt, amikor a delikvens odaköltözött egy cca. 250 éves templom mellé, aztán itt meg tette fel a kérdést, hogy hogyan tudja kötelezni a papot, hogy csak délután harangozzon, mert délelőtt őt zavarja a harangszó az alvásban....

nanemaaa # 2015.09.30. 09:17

Meglepődnél, hogy mikre nem képes egy kecske. :)

Rexor # 2015.09.29. 07:21

Attól függ milyen a kerítés. Nem vagyok nagy állatszakértő, de azért az megnézem, hogy egy normál 2,5- 3m magas kerítésen hogy megy át egy kecske.

nanemaaa # 2015.09.29. 07:12

tutkabab
Nehéz megmagyarázni, hogy embereket mi vesz rá arra, hogy betelepülnek egy utcába, majd valami sajátos jogot formálva elkezdik a maguk képére alakítani a szomszédokat, mert a jelenlegi állapot őket zavarja. És sosem fog kiderülni, hogy ha ennyire zavarja őket a környezet, akkor miért vették meg az ingatlant? Azon túlmenően, hogy vélhetően olcsó volt.
A kerítést a tulajdonosának kell karbantartania. Egyebekben megnyugtatlak, a kecskét nem zavarja, hogy milyen állapotban van egy kerítés, ha akar, akár a háztetőn keresztül is átmegy.

Bea1 # 2015.09.28. 11:10

apalord

megnézte, tényleg jön füst? nekem egyszer a szonszédomnál volt ez, a kéményes eltömített egy lyukat egy társasházi kéményen, aminek a tulajdonosa begyújtott a cserépkályhába...

Bea1 # 2015.09.28. 11:07

füst, szag ellen semmit nem tudsz tenni. az álattartás ilyen. nem kötelezheted a szomszédodat, hogy adja fel az ilyen irányú bevételeit. a törvény a dolgozó embereket védi: helyesen. régen minden háznál malacok voltak, tyúkok, tehenek. méhek.

meg van szabva, kinek melyik oldalt kell karban tartani, az építésügyön segítenek. azonban annak, aki állatot tart, mindenképp gondoskodnia kell arról, hogy az állata ne mehessen át a szomszédba, azaz lépéskényszerben van, neki kell megcsinálnia a kerítést, ha nem akar pert, miután átmentek a kecskéi, és lelegelték a nagymamádtól kapott 50 éves virágot a teraszon.....

tutkabab # 2015.09.28. 09:07

Tisztelt Válaszadó!

Vidékre költöztünk egy kis faluba, egyenlőre csak hétvégenként leszünk ott, majd nemsokára nyugdíjba megyünk és akkor véglegesen. Most vettük észre, ha kilépünk a házunk ajtaján velünk szembeni szomszéd telkén egy hatalmas kecske istálló van, ami felénk néz, tele szalmával és egy csomó állattartással kapcsolatos dologgal. Most mesélte el a másik szomszéd, hogy a szomszéd faluban lakó bátyja kecskéit tartja ott, ami olyan büdös, hogy az utcában lakók is érzik, ha elmennek ott. Egyik kérdésem, mit lehet ez ellen tenni? A másik a válaszfal kerítés az ő és a mi telkünk között teljes romhalmaz, ahol a kecskék át is jöhetnek a mi telkünkre, annyira alacsony és rozzant. Kit illet a kerítés rendbehozása? üdv.

Apalord # 2015.09.07. 16:33

Segítséget szeretnék kérni hogy hova fordulhatnék jogi megoldásért!
Kb. 1 éve költözött alattunk lévő lakásba egy kb. 70-75 éves idős asszony. Hamarosan az alábbiak történtek:

  • Rendszeresen, általában este 18 óra és éjfél között veri a falat valamivel.Alkalmanként 4-5x, ahhoz elég hogy felébredjünk.
  • Legalább 3 alkalommal jelentett fel a Kéményseprő Zrt-nél, hogy füstölünk, ill. nem visszük le a szemetet, hanem az ö kéményébe dobáljuk be és meggyújtjuk.A kéményseprő Zrt-től minden esetben kijöttek,ellenőriztek,majd elnézést kérve távoztak.
  • Többször feljelentett a közös képviselőnél is, kijött Ö is, természetesen semmit nem észlelt. egyébként 12 éve lakunk itt, és soha semmilyen probléma nem merült fel eddig.
  • Ki áll az ajtóba, az egész lépcsőház zeng a hangjától, mikor kiabál,hogy jön a falból a füst. Már az egész lakótelep ismeri az ügyet, kezdenek ránk furcsán nézni.

Voltam a rendőrségen, a körzetünk rendőrével beszéltem. Megígérte beszél vele. Semmi nem változott.
Beszéltem, a szociális osztállyal, nem tudtak segíteni.Írtam a város jegyzőjének segítséget kérve, nem tudtak segíteni. Megkerestem a fiát, aki, először még pozitívan állt a dolgokhoz, bár nem jött el személyesen. Később azt mondta, ez kettőnk dolga, oldjuk meg egymásközt.Mintha én valamit is tehettem volna a kialakult helyzetért.
Legutóbbi lépcsőházi kiabálása után, ahol szinte mindenki ott volt, elmentem újra a rendőrségre, feljelentési szándékkal. ( Jó hírnév megsértés, rágalmazás) A rendőrségen közölték ez a bíróságra tartozik.
Igazából a fiát jelenteném fel, mivel, bár nem vagyok szakember, ezt egészségügyi problémának látom. Az idős nénit magára hagyták, állítólag kisemmizték, nem látogatják stb.
De bármennyire is sajnálom, ettől még a mi nyugalmunk nem jön rendbe.
Kérésem , hogy hova fordulhatnék segítségért, ill. ha csak a feljelentés marad,azt hova tehetem meg.
Köszönettel

manuel # 2015.08.31. 13:38

Kedves Fórumozók!

Strucc tartása szempontjából többek között be kell szerezni a közvetlen szomszédok jóváhagyását, beleegyezését. Kérdésem, hogy külterületen ki számít közvetlen szomszédnak?
Az is, aki helyrajzi számmal ellátott úttal, csatornával érintkezik a kérdéses földterülettel? Köszönöm a válaszokat!

misa92 # 2011.03.07. 07:50

Köszönöm.
misa92

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.06. 11:14

z„ étterem új tulajdonosának kell-e új üzemeltetési engedélyt kér-
nie,és annak megadásához szükséges-e a szomszéd hozzájárulása.

Megint csak attól függ. Ha van egy kis esze, akkor nem magát az ingatlant vette meg, hanem az azt tulajdonló gazdasági társaságot, és így nem kell új engedélyt kérnie. De ha kell is, ahhoz a szomszéd hozzájárulása nem kell.

misa92 # 2011.03.06. 08:43

egyenes.ági

Nem vagyok misa,a macskám az.
A 92 a születési évét jelöli.
Még ma is él.
Egyébként köszönöm az észrevételeidet.

üdv.misa92.

misa92 # 2011.03.06. 08:40

gabicsek.
köszönöm.
üdv.misa92

misa92 # 2011.03.06. 08:38

kbs.
Igazából minket csak az érdekel,hogy az étterem új
tulajdonosának kell-e új üzemeltetési engedélyt kér-
nie,és annak megadásához szükséges-e a szomszéd hoz-
zájárulása.A kilenc évvel ezelőtti,lakásból étterem-
mé alakításhoz-üzemeltetéshez kellett a hozzájárulá-
sunk.
üdv.misa92