Ápolási díj


Stivn # 2016.07.18. 13:56

Üdvözlöm, a problémám a következő, 91. Életévében járó nagyapám ápolóm itthon, azt állapították meg hogy tartós beteg, apolasra szorul gyógyszereit adagolni kell, furdeshez segítség kell, az ételt egy maga nem tudja elkesziteni. Dolgozni nem tudok elmenni, s elutasitottak, kérdésem az lenne hogy jogilag ez igy rendben van e? S hova fordulhatok? Hogyan tovább?

Tordesillas # 2015.05.06. 13:06

mókuska77

A Ptk. szerint nem közeli hozzátartozó, még csak nem is hozzátartozó, így nem. Esetleg kössenek házasságot.

orgona61

Ha megvan a megállapító határozat, akkor a halált követő 2 hónapig utolsó napjáig jár.

orgona61 # 2015.04.25. 13:30

Tisztelt Fórumozók! Azt szeretném kérdezni hogy én Szociális segélyről mentem Ápolásidijra de Anyukám egy hét múlva meghalt jár nékem hárohónapig az ápolásidij?Nagyon köszönöm előre is a Válaszukat!

mókuska77 # 2013.05.07. 17:14

Tisztelt Hozzáértők!
Van egy 63 éves nagybátyám, aki születése óta Heine-Medim betegségben szenved. Nincsen se felesége,se gyereke. Szeretnék vele ápolásira menni,ám elutasítanak azzal az indokkal,hogy nem jogilag nem vagyok közeli hozzátartozója. Mit tehetnék,hogy ez mégis megvalósuljon? Nagybátyám nem szeretné,ha egy idegen gondoskodna róla,de legkevésbé otthonba menni.

Segítő válaszukat előre is köszönöm.
mókuska77

pityu1991 # 2013.01.29. 11:47

Tisztelt Hozzáértők!

21 éves férfi vagyok és a nagymamámap ápolom ezért ápolási díjban részesülök!

A kérdésem a következő: én bejelentkezem a munkanélküli hivatalba mint álláskereső az Ápolási mellett, eddig ez legjobb tudomásom szerint lehetséges. Na de ha idén is indít a Munkaügyi KP. Támop-os képzéseket mint pl tavaj: asztalos, esztergályos ,fröccsöntő gépkezelő stb, én is indulhatnék e ilyen képzésen!
Az Ápolásim csak napi 4 órát ír elő, délután szoktak ilyen tanfolyamok lenni és időmből kitelik !

Szóval akkor még egyszer! Van esély rá hogy indulhatok hasonló tanfolyamon?

Válaszukat előre is köszönöm!
S.István

Timcyca # 2012.05.12. 16:13

Tisztelt Hozzáértők!

Párommal édesanyja, agydaganattal küzd, és sajnos nem sok ideje van hátra, ez idő alatt én ápolom, mivel egyedül még inni sem képes...
Februárban romlott le így az állapota, ekkor hozzáköltöztünk, hogy tudjunk neki segíteni, ekkor én megigényeltem az ápolási díjat elvileg jogosan, mivel igazoltam, hogy a párom élettársa vagyok, tanukkal ahogy azt kell...

Én nem dolgozok, mivel még ha akarnék se tudnék, hiszen "anyósom" 24 órás felügyeletet igényel.
A kérdésem az lenne, hogy mit tehetnék, hogy meg válaszolják végre a kérelmemet?
Március első hetében adtam be, ezután március 26.-val keltezve kaptam egy végzést, amiben az szerepel, hogy egy Egyesület fogja felülbírálni a helyzetet, akiknek 15 napjuk van nálam és az Önkormányzatnál jelentkezni...illetve egyszeri alkalommal hosszabbíthatnak még 15 nappal.

A 15 nap letelt, se kép se hang, felhívtam a szociális osztályt, ahol azt mondták, hogy még nem hosszabbítottak, keressem fel az egyesületet és náluk érdeklődjek. Ők csak annyit mondtak, hogy nagyon sok a dolguk és hogy várjak majd jön tőlük a levél és jönnek...
A múlt héten felhívtam őket még egyszer és ugyanezt a választ kaptam.

Mit tegyek? Egyre rosszabb az állapota, és nagyon nehezen jövünk ki ebből az egy fizetésből, még volt anyósomnak egy csomó tartozása is, amit most fizettünk ki.
Mi lesz ha még nem jönnek ki elbírálni és a beteg időközben elhuny? Akkor én ingyen ápoltam őt hónapokon keresztül? Vagy akkor megkapom a pénzt, visszamenőleg? Nem könnyű és nem utolsó sorban nem is olcsó egy ilyen súlyos beteget ápolni, ezért szeretném megtudni, hogy megkapom-e ezt az összeget, minél hamarabb...
Mit tegyek hogy megkapjam amiért megdolgoztam???

Jah és a másik fontos dolog!
Mivel hónapok óta, nem dolgozok nincs tb-m, ha megkapnám az ápolásit, visszamenőleg levonnák belőle a tb-et? Úgy hogy nem is tudtam használni?
Fontos lenne minél hamarabb, megtudnom, hogy kapok e ápolásit, mert én is beteg vagyok és el kell jutnom az orvoshoz, de duplán meg nem akarok tb-t fizetni...

Nagyon köszönöm a válaszukat!

ropcsike # 2012.04.10. 18:41

Nejem kényszerből, a gyermek elhelyezésének megoldatlansága miatt 5 éve ápolásin van.
A munkahelye, mint fizetés nélküli szabadságon lévő tartja számon. A munkáltató kirendeltsége lakóhelyén, ahol dolgozott megszűnt. A kolléganőit elbocsátották.
Jelenleg nincs is érdekeltsége a cégnek a városban.
4 órás állásban volt.
Most jött az értesítés, hogy a fizetés nélküli szabadságot ez év június 30.-ig tudják számára biztosítani. Ugyanakkor az ápolásit továbbra is igénybe kell vennie.
Mivel több mint 10 éves, folyamatos munkaviszonya van, ezért nem mindegy, hogy hogyan jön el a cégtől.
Érdeklődnék, hogy mi várható? Neki kell kilépnie, vagy a cégnek kell elbocsájtania?

Köszönettel: Röpcsike

bariba # 2012.03.04. 14:20

Elnézést, most olvasom szockét!!
Muszáj ehhez hozzászólnom: Nektek legalább a Kincstár szólt....!!

A somogyiaknál csak azt tudják mondani: egy családba csak egyfajta ellátás jár; gyes (tartós beteg gyerek után) lemondásra került, és a tgyás-t, majd a gyed-et igényeltem a pici után...
Most derül csak ki, hogy a tartós beteg után járt volna az ápolási díj!
Szóval embere válogatja a családtámogatási irodákat is!

bariba # 2012.03.04. 14:15

Tisztelt Segítőkész Fórumozók!

Azt szeretném megtudni, az ápolási díj összegével kapcsolatban: hogy "ha az ellátás nem a teljes hónapra jár, összege az ellátás havi összege harmincad részének és az ellátási napok számának a szorzata", azaz a BENYÚJTÁS NAPJÁTÓL számolják?
És ennél az ellátási formánál nincsen visszamenőleg megállapított összeg, mint pl. a csp.-nál, ha jól tudom, 3 hónapra visszamenőleg lehet igényelni ezt a családtámogatási ellátást.

Köszönöm előre is a válaszokat!!

Fatima_Almira # 2011.12.07. 22:18

Udvozlok mindenkit szeretetel !

Egy kedves nekem, forumrol, vetem az Onnok cimet,
ezt irja Onnokrol :

"1......a válasz | megnéz | könyvjelző 2011.12.07 09:10:59 © (1337)
Kedves R...y ! a Jogi Fórumon nagyon jó csapat van! vannak jogászok, civilek. Regisztrálj be oda és tedd fel a kérdésed, ott pontos választ kapsz, én is sokat vagyok ott ))) , mivel ugye 2012.jan-től sokminden változik, de ott már a fórumozók értelmezték a tv.tervezetet és biztosan válaszolnak neked pontosan. Üdv."

GRATULALOK ! mindezert

Ezeket olvasva, en is Onnokhoz fohaszkodom segicsegert

Atelepultek vagyunk Kolozsvarol, Erdely bol, nem ismerem meg a torvenyeket sajnos

Kernek segicsenek egy informacioval

Megkapta tesverem a Magyar AllamiKincstartol a fogyatekosagi tamogatasra a jogosultcsagot.

Atelepulesunkel, a Munkakonyvem Bizonyiteka alapjan, atkoltozesunkel : szeptember 2010 tol, Kolozsvaron lealitotak az Apolasi Dijamat , mondva, hogy kerjem lakohelyemen .
2010 mikkor kertem az Onkormanyzatol, csunyan megvoltam sertve a szocial politikai ossztalyon szobelileg ...
es azt mondtak, hogy mind kulfoldi allampolgar, nem vagyok joggosult az Apollasi Dijra ...
remenykedve egy magan - valakozas kezdeseben , nem meg kerestem fel a szocial politikai ossztalyt .

Julius 2011 ben, ujra fel kerestem a szocial politikai ossztalyt, ujra elutasitotak kulfoldi allampolgarsagom miatt,
jogaszhoz fordultam es a jogasz megmagyarazta nekiuk, hogy mind Unios Europai Allampolgar, joggos vagyok az Apollasi Dijra.

Most, kerve utomenoleg, szeptember tol , 2010 tol, az Apollasi Dijat, nem hajlandok megkervenyezni !
Motivalva, hogy nem o utasitott vissza ! ( kozben az illeto tisztviselo nyugdi ban ment )

Regisztracio kartyaval es Lakcim kartyaval rendelkezunk szeptember 2010

Roviden ez a tortenetunk

Kerdesem, a kovetkezo lenne :

  1. Melyek hatosag folyositja az Apollasi Dijat ?
  2. Kerhetem e a Magyar Allamtol visszamenoleg az Apollasi Dijat ? figyelembe veve, hogy joggositva voltam erre tobb mind 15 eve, Kolozsvaron, Romaniaban es nem az en hibam miatt, nem kaptam meg, Magyarorszag teruleten, hanem a tisztviselok hianyos informacioik miatt

Elore kosszonom szepen kedves figyelmuket es turelmuket !

Kellemes napot es

Sokk sikert es boldogsagot kivanok !

mézvirág # 2011.10.25. 17:32

Kedves fórumozók!
A kérdésem a következő:Édesapámék 1982-ben elváltak,apám soha egy vasat sem fizetett utánunk és kapcsolat tartásunk sem volt ill:az utcán találkoztunk,de a szián kívül másra nem emlékszem!Apám most nagyon beteg,hamarosan meghal az ápolási osztályon fekszik,meg kerestek minket a húgommmal,hogy mi vagyunk a lányai fizessünk napi 1500ft-ot,na de mi minek?,ő soha nem foglalkozott velünk,akkor mire fizessek-fizessünk,örökölni nem fogunk semmit és nem is kellene tőle semmi.Én jelenleg gyesen vagyok 3 kiskorú gyereket nevelek a párom most lett munkanélküli,a testvéremnél majdnem ugyanez a helyzet ő sem tud fizetni,apámnak van egy nővére jó módú,ő tette be az ápolási osztályra és ő rendezi a nyugdíját is,ők mindig tartották a kapcsolatot.A kérdésem a következő :kötelesek vagyunk fizetni vagy nem ,ha fizetünk a gyerekeink veszélyeztetve vannak.Ja azt elfelejtettem,hogy mi a második házasságából vagyunk,az előzőből is van egy fia.Nekünk az apánk még erkölcsileg is nem jelent semmit,tudom ezt nem szép így leírni,de ez az igazság,minek is tagadnánk le,őt se érdekeltük soha,pedig két utcával arrább lakott.
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!T:mézvirág

lajcsó # 2011.10.25. 09:16

Az ápolás díjra való jogosultságról a szociális törvény (1993. évi III. tv) rendelkezik. Mivel a gyermeked kezelése 3 hónapot meghaladja jogosult lehetsz ápolási díjra. Nem feltétlenül szükséges fizetés nélküli szabadságot kérned, mivel az ápolási díj mellett 4 órában dolgozhatsz. Tehát amennyiben az ápolási tevékenység mellett tudsz napi 4 órában dolgozni akkor próbálj megállapodni a munkáltatóddal, annak érdekében hogy az ápolás időtartama alatt részmunkaidőben dolgozzál. Ha ez nem lehetséges, vagy az egész napi ápolás szükséges, akkor kérj fizetés nélküli szabadságot.

C a s a b l a n c a # 2011.10.25. 08:05

Az illetékes önkormányzatnál és a Munkáltatódnál érdeklődjél.

Dorimama # 2011.10.21. 16:21

Kedves szakértők, segítséget szeretnék kérni.
Gyermekem általános iskola első osztályába jár, én aktívan dolgozom, ám a gyermekem betegsége miatt szeretnék félévre fizetés nelküli szabadságra jönni és ápolási díjat igényelni. Ez idő alatt (márciustól-szeptemberig) a betegsége (asztma) miatt hosszabb kezelésen venne részt.
Klinikai kezelés alatt áll, tartósan betegnek minősítve.
Több információt is olvastam az interneten, így a következőkben kérem a segítséget:

  • igényelhetek-e ápolási díjat erre a betegségre?
  • a klinikai szakigazolás érévnyessége lejárta előtt 30 v. 90 nappal lehet legkésőbb az igényt leadni?
  • jól értem-e, hogy először fizetés nélküli szabdságot kell kérnem a munkáltatómtól?

Köszönöm a segítséget.

szocke # 2011.08.07. 10:38

Köszönöm,azt hiszem ezt fogjuk tenni!Kíváncsi leszek,mit fognak nyilatkozni az önk.-nál mi az oka ezek után a nem fizetésnek.

végrehajtó1 # 2011.08.06. 17:25

Kormányhivatalnak és az ügyészségnek is írjál.Hátha büncselekmény is történt.

szocke # 2011.08.06. 17:13

Hát nálunk egy igen érdekes önkormányzat van,és igen érdekes a polg.mester.Hétfőn lesz újra rákérdezve,ugyan mi okból nem ér ide a pénz?(Sajnos ez olyan "falu",hogy csak valakinek a valakije van megválasztva,de hosszan sorolhatnám.)Mert a 10% még rendben(bár piszok nagy pénz:kb 2600 Ft),de van olyan gyanúnk is,hogy esetlegesen talán máshova vándorol a pénz,és kifogásnak jó a "nem tudunk fizetni"szöveg.Ezért érdeklődtem itt,merre lehet indulni,utána kérdezni,bár gondolom az Államkincstár felvilágosítást tud adni,beért-e a kérelem,elutalták-e stb.

C a s a b l a n c a # 2011.08.05. 09:37

Azt értem, hogy a 10%-ot az önkormányzat nem tudja összevakarni, de akkor a maradék 90%-ot miért nem utalja a jogosultnak?

Egy TV-stáb vagy egy jó újságíró cikkezhetne a sztoriról...

Ne legyen polgármester meg helyi képviselő, aki nem tudja ellátni tisztét és igenis, ilyen esetekre is kell rendelkezni egy településnek "forgatókönyvvel"!

szocke # 2011.08.05. 08:54

Na igen,de az önk.kasszája állítólag tök üres...gyanúnk szerint ezért kaptuk rögtön az elutasítást is(amikor bevittük a jogszabályt,rögtön ők is megtalálták,addig nem is létezett),hátha nem kell fizetni.Ha közlik,hogy de nincs pénz amiből fizetni tudnának,mégis merre indulhatunk?

kaméleon # 2011.08.05. 08:18

Talán fel kell hívnod a jegyző figyelmét arra is, hogy estedben az ápolási díj normatív ellátás (jogosultság esetén adniuk kell), ráadásul a kifizetendő ápolási díj 90%-át a központi ksgvetés téríti, nekik csak a 10%-át kell állniuk.

szocke # 2011.08.05. 06:19

Jó napot!Tudom,már van nyitva néhány topik ebben a témában,de elég régiek.A kérdésem a következő:a lányom tartósan beteg,felemelt családi pótlékra jogosult.10 éves koráig GYES járt utána.A lejárat után az Államkincstár küldött egy levelet,amiben közölték,ápolási díjat igényelhetünk.Meg is tettük,első körben az önkormányzat elküldött,mondván a jogszabály megszűnt.Előkerestük,kinyomtattuk,bevittük az Államkincstár által küldött levéllel együtt-láss csodát mégis rájöttek hogy létezik.Rendben megnézik,értesítenek-volt a válasz.Kb 1 hónap múlva rákérdezésünkre közölték elutasították-a fellebbezés lejárta előtt 1 nappal...Újra megkérdeztük,miért.Abba kötöttek bele,jár iskolába.Újfent kikerestük az idevágó jogszabályt(hány órát tartózkodhat iskolában),bevittük.Majd értesítenek-volt a válsz.Nagy nehezen megkaptuk a határozatot.Ennek 1,5 hónapja,a határozat ellenére viszont pénzt-na azt nem kaptunk.Állítólag "nincs pénz a kasszájukban".Ilyenkor mit lehet tenni?Megtehetik?Azt gondolom,az ember nem viccből kér ilyen támogatást a beteg gyerekére.
Köszönettel Szocke2.