Lakásfelújítás a szomszédban terhesen


huntamas # 2014.08.30. 13:25

Tisztelt Fórumozók!

Nálunk is hasonló a helyzet, párommal nemrég vettünk egy lakást (használtat), párom 3 hónapos terhes, alattunk meg folyamatosan zajlik egy felújítás már több mint 3 hónapja és ennek nagyon úgy tűnik, hogy soha nem lesz vége. Közfalakat lebontottak egy 50 m2 es lakásban és ismét felhúzták új téglákkal más elosztásban, az összes ablakot, ajtót kicserélték, padlót, menyezettet fúrják - faragják, ütik - vágják, a fűtőtesteket kicserélték, csőhálózatot villany - víz ..

Nem hiszem el, egyszerűen le vagyok döbbenve, hogy mindenféle engedély vagy beleegyező határozat nélkül lehet ma Magyarországon azt tenni és úgy építkezni egy társasházi lakóingatlanon belül ahogyan az, az adott személynek (tulajnak) tetszik.

Ez tulajdonképpen nagyon szépen hangzik és elsőre talán még izgalmas is de ha belegondoltok abba, hogy nálunk a közfalak már az ilyen változásoktól elkezdtek megrepedezni, a csempék kezdtek elválni a padlón a falakon ... Arról nem is beszélve, hogy 4 műszakrendben dolgozok, ha éjszakás héten vagyok a gyárban nappal egy ilyen helyen szinte képtelenség aludni... Egyszerűen fogalmazok: teljesen tönkreteszi az életünket a nap mint nap folyamatosan tartó fúrás, kővágás flexel, faragás ... Ilyenkor mindenki csak azt hajtogatja, hogy "Ha a felújítást a házirendben meghatározott napokon és időben végzik, akkor sokat nem tehetsz. A felújítás senkinek sem öröm, de társasházban sajnos együtt kell ezzel élni. .. " Azzal meg ki fog törődni, hogy a másiknak esetleg megszűnik a munkaviszonya mert nem tud bemenni dolgozni mivel nem aludta ki magát, vagy a párom a pici babával a hasában nem tudja magát nyugodt körülmények között érezni magát és egészségére mindez hogyan fog hatni, elvégre azért vettük ezt a kis saját lakást, hogy végre zavaró körülmények nélkül élhessünk a sajátunkban! Hozzátenném még azt, hogy szerintem ha indokolatlan az egész változtatás amit ilyenkor egyes tulajok módosítani szeretnének egy társasházi ingatlanon belül, ha olyan változásokat szeretnének bevezetni ami építésügyileg felesleges akkor azt szerintem szabályozni kellene! Időtartalmilag főleg!

"de társasházban sajnos együtt kell ezzel élni" Ezt szerintem egy hatalmas butaság és marhaság kijelenteni! Ezek alapján mindent lehet és bármeddig? Akkor egy lakást mondjuk kint dolgozok külföldön 10 vagy 20 évig akkor folyamatosan felújítgatom mert megtehetem van rá bőven euróm majd egyszer hazajövök, letelepszek talán és akkor majd jó lesz. A többi lakó meg addig le van szarva?!

Valamikor kertes házban laktam a szüleimmel. Édesapám egy melléképületet akart építeni a háziállatoknak. Ehhez komoly önkormányzati - földhivatali mérnöki engedélyre volt szükség. Anélkül nem lehetett bele sem kezdeni! Magyarul egy szaros disznóólat ebben az országban engedélyek nélkül nem lehet építeni de egy lakást egy társasházban le szabad bontani és újra lehet építeni!

C a s a b l a n c a # 2011.09.15. 09:28

Társasházi közgyűlésen kezdeményezheted, hogy a szervezeti és működési szabályzatot módosítsátok, sajnos, csak a jövőre nézve. De azért annak is van haszna, mert mi van, ha a kisbaba nem fog tudni aludni a zaj miatt. Így élni hosszú távon nem lehet.

Esetleg a tulajdonossal megbeszélni a dolgokat, jelezni neki a problémát, kérni a segítségét stb.

Ha állandósult a probléma, mert pl: kiderül, hogy szakipari munkálatokat végez üzletszerűen a lakóingatlanban, akkor birtokháborításért feljelentéssel élhetel a jegyzőnél.

nanemaaa # 2011.09.14. 15:54

Használt lakás vásárlásakor mindenki azzal kezdi, hogy szétveri és s saját ízlésére formálja. Valószínűleg te is ezt tetted anno, amikor beköltöztél. Ilyen esetben nincs más, mint kicsit toleránsnak lenni a kérdésben. Ha a felújítás átmegy hobbiszintű barkácsolásba életvitel szerűen, akkor majd kérhetsz birtokvédelmet.

Rexor # 2011.09.14. 10:32

Ha a felújítást a házirendben meghatározott napokon és időben végzik, akkor sokat nem tehetsz. A felújítás senkinek sem öröm, de társasházban sajnos együtt kell ezzel élni.

Hokata75 # 2011.09.14. 09:52

Tisztelt Szakértő!

Az ügyben fordulok Önökhöz, hogy segítsenek abban, hogy mit lehet tenni az alábbi helyzetben.

A felettünk lévő lakást megvették és az új lakó felújítja. Most már 2,5 hónapja tart és még szinte sehol sem jár. Ami az igazán rossz benne, hogy én itthonról dolgozom (dolgoznék) és ráadásul babát várok. Egész nyáron nem volt itthon egy nyugodt napom, állandóan el kell mennem itthonról, mert annyira zavaró a fejem fölötti fúrás, vésés, kopácsolás stb.
Most már 31. hetes terhes vagyok és pihenésre lenne szükségem.
Jogilag tehetek-e bármit, ha úgy érzem, hogy ez már a magzatra veszélyes lehet?
Sajnos úgy tűnik, hogy ez még legalább 1 hónap, de én már nem bírom az idegeskedést, elrohangálást stb.

Tehetek egyáltalán valamit?
Előre is köszönöm a segítségét!