Rokkantság


dimarson # 2015.07.28. 09:42

Tisztelt Jogi Fórum!

Keresgéltem már a neten és több felöl is próbáltam érdeklődni de érdemi valászt nem kaptam. Remélem itt tudnak nekem segíteni.
A tegnapi napon kaptam kézhez a komplex minősítés eredményét. Melyben a következők szerepelnek:
egészségi állapot mértéke. 56 % Állapot alapján a B2 minősítési kategóriába tartozó. Rehabilitációja nem javasolt. felülvizsgálata nem javasolt.
Jelenleg heti 40 órában dolgozom, bejelentett munkahelyen.
44 év munkaviszony mellett. A problémám, hogy addig nem tudok dönteni mig választ nem kapok, hogy anyagilag meg érné e elfogadni a minősítést. ha elfogadom, mellette menyit lehet dolgozni idő és összegszerűen???

WWallace # 2014.03.15. 10:27

Kedves KnéValika,

amennyiben keresőtevékenységet végez és munkaideje a 20 órát meghaladja, akkor ez lesz a szüneteltetés oka. Ha dolgozik ugyan, de 20 órás heti munkaidőnél kevesebbet, és a keresőtevékenysége alatt keresőképtelen lesz, akkor a keresőképtelenség idejére kerül sor a szüneteltetésre. Rendszerint ugye ez azzal jár, hogy rehabilitációs ellátásban erre az időre nem részesül; viszont táppénzt fog kapni. Valóban - bár véleményem szerint a gyakorlatban ritkán - előfordulhat, hogy valaki a keresőtevékenység folytatása alatt keresőképtelenné válik, viszont táppénzt nem állapítanak meg a részére, mert a törvényi feltételeknek nem felel meg. ez utóbbi esetben tényleg bármiféle ellátás nélkül maradhat.

Ha viszont nem dolgozik egyáltalán, akkor jogilag/fogalmilag "keresőképtelen" sem lehet. Tehát ebben az esetben szüneteltetésre sem kerül sor.

KnéValika # 2014.03.03. 18:12

Tisztelt Jogi Fórum Munkatársai!

Az alábbiakban kérném segítségüket, a jog értelmezését.
Rehabilitációs ellátásban részesülök. Az ellátást gondolom azért adják, mert az orvosi bizottság ezt megállapította. Ennek mértéke, összegszerűsége lehet vita tárgya, de ez a kérdésem szempontjából lényegtelen.
Nos, akkor maga a kérdés: amennyiben a rehabilitációs ellátásban részesülök, ezen idő alatt keresőképtelenné válok, akkor a jogszabály szerint ellátásban nem részesülhetek! A jogszabály valahogy így szól: A REHABILITÁCIÓS ELLÁTÁS FOLYÓSÍTÁSÁT SZÜNETELTETNI kell arra az időtartamra amikor az ellátott a) keresőtevékenységet végez vagy közfoglalkoztatásban vesz részt, ha a heti munkaideje a 20 órát meghaladja b) keresőképtelen. A REHABILITÁCIÓS ELLÁTÁST MEG KELL SZÜNTETNI, HA AZ ELLÁTÁSBAN RÉSZESÜLŐ a) kérte, b) ellátásának időtartama eltelt, c) más rendszeres pénzellátásban részesül, ide nem értve a keresőképtelenségre tekintettel folyósított táppénzt, baleseti táppénzt, d) egészségi állapotában olyan tartós rosszabbodás következett be, amely a rehabilitációt lehetetlenné teszi, e) egészségi állapotában olyan tartós javulás következett be, amely alapján már nem minősül megváltozott munkaképességű személynek, f) az együttműködési, értesítési vagy a rehabilitációs tervben foglalt kötelezettségét neki felróható okból nem teljesíti, g) a felülvizsgálat során neki felróható okból nem működik együtt, h) foglalkoztatására a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat hiányában került sor. Tehát, ha beteg vagyok, mert ezért kerültem eleve a bizottság elé, és megállapítottak részemre némi egészségkárosodást, akkor betegség idejére semmilyen ellátásban nem részesülök? Amennyiben 3. hónapig "keresőképtelen" vagyok, akkor 3. hónapig nem kapok semmilyen ellátást? A válaszukra nagyon kíváncsi vagyok, mert a jogszabályt szinte mindenki kívülről elmondja, csak azt nem tudják megmondani, ellátás nélkül miért maradok!

mérgeséva # 2014.02.27. 12:01

WWallace, köszi, fura hogy eddig stimmelt mindig.. de mindegy, akit esetleg érdekel az én gondom, jár a 40 % - ot legalább elérő csökkent munkaképességüeknek az egészségügyi járulékmentesség, de az OEP-nél kell kérvényezni a rokkant-határozat kézhezvétele után..

WWallace # 2014.02.26. 20:02

A rész-károsodásokat nem egyszerűen összeadni kell! Az össze-szervezeti egészségkárosodást egy kombinációs táblázattal számolják ki.

mérgeséva # 2014.02.25. 10:18

Kedves Jogi Fórum segitők..
Sajnos 4. alkalommal voltam rokkantsági-fok megállapitáson, de esélyem sincs értelmezni a kapott határozatot, és soha nem is tudtam..
összeadják szépen a rokkantsági fokokat.. nálam 50 %-ra jön ki.. /számolni még tudok/ ők 43 %-ot irnak..
jobb-e ez nekem?? munkaviszonyom nincs 1996 óta. keresgélek mert piros kártyám van TAJ-ba noha szeptemberben inditottam az eljárást, eddig totojáztak vele, inzulin viszont kell.. érvényes-e még a 40 %-osokra vonatkozó rendelet, hogy mentes magyok az egészségügyi járadék fizetéstől..és mennyi az a % amitől kaphatok valamit, szociálisan nem vagyok rászorult..

deaknemaria # 2013.03.04. 08:48

Kedves monalisa1!
Nagyon szépen köszönöm a hozzászólást, a segítséget, és a jó kívánságokat.
Pontosan azért írtam ide már végső elkeseredésemben, mert a megyei nyugdíjfolyósítóban kaptam ezt az információt, hogy a fiam itthon semmire nem lesz jogosult, ha hazahozzuk. Ezt nem akarom elhinni, ezért szerettem volna, ha valaki megerősít abban, hogy ez nem lehet így.
Köszönöm a segítségét: Deákné

monalisa1 # 2013.03.01. 12:29

Budakeszin van az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, nagyon jó hely.

monalisa1 # 2013.03.01. 12:26

A rokkantosítás a háziorvosnál indul.

A nevezett egyik-másik intézménnyel e-mailban is lehet kapcsolatban lenni, az egyes ügyekhez a szükséges ürlap a honlapon megtalálható.

Az angliai ügyintézés is elektromos levelezéssel.

monalisa1 # 2013.03.01. 12:04

Tessék felvenni a kapcsolatot a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság területi ügyfélszolgálatával, a Megyei Egészségbiztosítási Igazgatósággal, valamint majd a Rokkantszövetséggel is., tájékoztatások, információk, ügyintézések.

A hazakerülés után haladáktalanul megíndítani a rokkantosítási eljárást a megyeszékhelyen lévő illetékes orvosszakérői bizottságnál, ez eltart egy ideig. A határozat alapján lehet majd eljárni a rokkantsági járadék végett: ha az itthoni és kinti munkában töltött évek száma együttesen alapot képez a jogosultságra?! A határozattal lehet majd kérni a MÁK-tól a fogyatékossági támogatást, valamint az önkormányzattól a közgyógyigazolványt, továbbá az okmányirodán a parkolási engedélyt (a későbbiekben valaki bizonyára hozni-vinni, szállítani fogja majd).

Ha az állapota miatt vele otthon kell maradni (= munkából kiválni) akkor a fenti orvszak.határozat alapján az önkormányzattól ápolási díj megállapítását lehet kérni., szolgálati időnek számít a majdani nyugdíjhoz, valamint csak valami 34 eFt/hó juttatás.

A neten mindenről részletes tájékoztatás található.

Külön: az angliai munkaévek alapján lehet hogy jogosult lesz résznyugdíjra ill. járadékra, utána
kell járni.

Kívánok a fiának jobbulást, a családnak erőt, kitartást., legfőbb a szeretet.

laikus hozzászóló

deaknemaria # 2013.03.01. 08:00

Üdvözlöm!
A segítségüket kérném a következő ügyben. A fiam 5 éve Angliában él és dolgozik. Hivatalos, bejelentett munkahelyen. Tavaly április 26-án szívinfarktust, majd május 6-án agyvérzést kapott. Eddig Angliában kezelték, rehabilitálták. A jobb oldala béna, és a beszédközpontra kapta a nagymértékű agyvérzést, nem tud beszélni, többszörösen hátrányos helyzetű. Eddig úgy voltunk vele, hogy mivel ott rokkant ellátásban részesül, a gyógyszerei ingyen vannak, ingyen utazik, a lakhatásba is támogatják, és hát az ellátás sem olyan, mint itthon, addig amíg van mozgás és beszéd terápiája, nem hozzuk haza. Mostanra viszont epilepsziás rohamai is vannak, tehát elkerülhetetlen, hogy rövid időn belül hazakerüljön. Itthon a nyugdíjfolyósítóban viszont azt az információt kaptuk, hogy ha eljön Angliából, ott elvág minden szálat, onnan egy fillért nem kap, viszont Anglia hozott egy határozatot, ami alapján itthon sem jogosult rokkantsági ellátásra. Se tb-je nem lesz, se semmi. Ahhoz, hogy orvoshoz vigyük is fizetnünk kell az eg.bizt.járulékot. Igaz ez az egész, itthon tényleg nem fog semmiféle ellátásban részesülni??? Előre is köszönöm a válaszukat: Deákné

lajcsó # 2011.12.20. 14:23
  1. Kezdeményezd ismét a rokkantság megállapítását! Ha elutasítanak akkor fellebbezzél, utána pedig kérd a bírósági felülvizsgálatot! Keresd fel az illetékes Kormányhivatal Jogi Segítő Szolgálatát jog segítségnyűjtás érdekében!
  2. Kérd az önkormányzattól a "közgyógy" igazolványt!

Lakásfenntartási támogatásra is jogosult vagy.

gjanosz # 2011.12.20. 12:45

suder !
Próbálkoz itt a
"Rokkansági nyugdíj kontra rehabilitásiós járadék" fórumon.

Üdv.

C a s a b l a n c a # 2011.12.20. 12:28

Sajnos, ez egy jogi fórum. A szociális problémákra mi sem tudunk megoldást, esetleg az illetékes önkormányzathoz lehet fordulni lakásfenntartási támogatásért, segélyért stb.

suder # 2011.12.19. 17:59

Pár sorban leírnám, problémám hátha tudnának segíteni . Jelenleg egyedül élek.1986 ban leszázalékoltak, betegségeket nem részletezem, lényeg keringési problémákkal.2010 májusában megszüntették a nyugdíjam 67°% ról úgy visszaminősítettek, hogy még a rehabilitációs járadék sem jár. Egyik napról a másikra lehetetlenné tettek.a rezsit tovább nem bírom kifizetni. Gyógyszereim közül csak a legfontosabbat tudtam kiváltani.25 évig voltam leszázalékolva szinte még fiatalon. Egész életem szinte azzal telt rendelőkbe jártam kontrol viszgálatokra. Betartottam az orvosi utasitásokat. Szinte nem is dolgoztam nyugdíj mellet. Üvegfúvói munkakörben dolgoztam leszázalékolásom ellött.25 év után most munkaképes lettem. Kérdem én most hova menjek hirtelen dolgozni, világ megváltozott idős lettem, egyik hónapról a másikra hogy lehet új életett kezdene, teljesen egyedül . Nehéz elhelyezkedni azt se tudom, hogy fogok e bírni, dolgozni,25év kihagyás az nem rövid idő.1982 már 50% volt a végleges egészségkárosodásom, most 55 évesen rehabilitácíó se jár. nem vagyok igazán jól.
Borzasztó hogy egyik napról a másikra kell ezt végrehajtani. Lehett hogy 25 ével, ezelőtt nem kellet volna leszázalékolni, de erről én nem tehetek. Kérdem, én most mit csináljak, esetleg kapok majd 27 ezer forintot, abból 10ezer a gyógyszer. Mit csináljak, 50 ezer forintot nem bírok potolni. Arra is figyelnek a törvényhozók, hogy ne lehessen fellebbezni, mert még a fellebbezés tart nincs jövedelem.100 150 ezer forint tartalék kénne. Fellebbezni is csak az bír, akinek van tartaléka. Teljesen el vagyok keseredve.Rokkant nyugdíj mellett is probálkoztam dolgozni,de nehéz megfelelő munkát találni.Májusban szüntették meg a nyugdijam,a nyugdijíntézet visszakövetel 220000 ezer forintot tulfizetés végett,de viszont semmi segitséget vagy járulékott nem kaptam honapokig ez kegyetlenség.Eladosodtam tönkrementem...Köszönöm hogy elolvasták.Segitsenek
nem tudok belenyugodni hogy ennyi év után még rehabilitációs járadék se jár.

Tisztelettel ..SZUDER ISTVÁN
2532 TOKODALTÁRÓ RÓZSA FERENC UT4.