Raktár készlet bevételezés és könyvelés


kiki73 # 2012.08.05. 08:58

Nagyon megköszönném, ha tudna valaki segíteni abban, hogy mit lehet tudni a Vip Box készletnyilvántartó programról, még nem annyira ismert, de állítólag nagyon jó. Előre is köszönöm a segítséget!

wers # 2012.02.22. 09:27

Rexor, még mindig nem ugyanarról beszélünk, és a kérdés sem erről szólt. Igaz amit írsz, csak nem ez volt a kérdés.

Amit vázoltál ódákat tudnék mesélni, évekig vezettem egy nagyvállalat logisztikáját.

Régebben nem voltak ilyen manapság használatos vállalatirányítási rendszerek, mégis tudták, hogy beérkezett-e az áru vagy sem.
Bevételezni valóban lehet szállítólevéllel, lehet számlával is.

Számviteli bizonylatnak pedig nemcsak a számla minősül
Ez igy igaz, de számla nélkül egyik sem ér semmit. Könyvelni számlát kell. És hogy melyik számlát lehet könyvelni (befogadni), cége válogatja, ki hogyan ellenőrzi. Van ahol a könyvelő, van, ahol maga az ügyvezető.

Rexor # 2012.02.22. 09:16

Kedves Wers,

Sorry,de ezzel nem értek egyet. Lehet, hogy az okozhat "zavart", hogy a könyvelés nem feltétlenül ott kezdőik, ahol a könyvelő néni elkezdi a kontírozást. Egy nagyobb termelő cégnél, ahol naponta ezerszámra érkezik áru, és első körben sokszor csak a szállítólevelet írja alá az átvevő, honnan a manóból tudná a könyvelő, hogy beérkezett az áru, ha ez valamiképpen nem kerül be a nyilvántartásba?

Számviteli bizonylatnak pedig nemcsak a számla minősül, elég hosszú lenne a felsorolás mi minősül még annak (pl. szerződés, aktiválási jegyzőkönyv, és a szállítólevél is :)

wers # 2012.02.22. 09:10

A raktárkészletre vételezés és a könyvelés két külön dolog. Nem kötelező készletre vételezni, ha cég tevékenysége ezt nem kívánja meg, pl. egy építőipari cégnél, ahol nincs raktár, a szükséges áru egyből a termelésbe kerül.

Sok helyen pedig papíron készleteznek, raktári kartonon.
A számvitel bizonytata pedig csakis a számla, annak is első, eredeti példánya. Ha nincs meg az első eredeti példány, készletre lehet/kell venni, mert a raktárosnak el kell az áruval számolni, de könyvelésbe nem kerülhet. Be kell szerezni egy hiteles másolatot.

Szerintem nem teljesen értetted meg a kérdés lényegét „Szállítólevél alapján is könyvelhetek főkönyvbe vagy mindenképp meg kell várnom a számlát? ”, szállítólevéllel nem lehet a könyvelést is "letudni", de nem is tanácsos. A raktáros nem könyvelő, a könyvelést könyvelőre kell bízni.

Rexor # 2012.02.22. 08:57

Kedves Wers,

Akkor abban azt hiszem egyetértünk, hogy a szállítólevél már számviteli bizonylatnak minősül, hiszen ennek alapján már lehet (sőt kell is) készletre venni árut - ez tehát megjelenik a könyvelésben is. Ha nem így lenne, akkor lenne káosz, hiszen a beérkezett áru nem jelenne meg a készletnyilvántartásban.

Nyilvánvaló, ha a szállítólevélen nem szerepel ár, akkor ezt nem lehet feltüntetni készletértékként.

wers # 2012.02.22. 08:42

bizonylat dátuma” bocsi, bizonylat száma akart volna lenni

wers # 2012.02.22. 08:40

Bocs, Rexor, ez nem igazán helyes, könyvelésbe csak a számla kerülhet, szállítólevél nem.
Szállító levélen sokszor nincs ár, teljesítési dátum fizetési határidő stb, valamint a számla száma a számviteli bizonylat dátuma.

Azok a szoftverek a jók, melyeket a raktáros készletre vételezi a beérkezett árut, és ezt a bevételezést a könyvelés átfordítja, kiegészítve a számla adataival.
Ezt akkor is így kell csinálni, ha számlával érkezik az áru, mert a raktáros nem tudja, mit hova kell könyvelni. Ez elég káoszt okozhat a könyvelésbe. (tapasztalat)

Rexor # 2012.02.22. 08:24

Kedves Norbi,

A szállítólevél is számviteli bizonylat, tehát ennek alapján is könyvelhettek (sőt kell is könyvelnetek, hiszen átveszitek az alapanyagot). Viszont az áfa bevalláshoz már szükségetek lesz a számlára is, és itt arra ügyeljen a beszállító, hogy teljesítési dátumként a szállítólevélen szereplő időpont szerepeljen.

H. Norbi # 2012.02.22. 07:51

Tisztelt Fórumozók!

Olyan ügyben kérném a segítségeteket, hogy a cégünk saját fejlesztésű szoftvert készít. Elakadtunk a raktár készlet nyilvántartásánál.
A problémám az lenne, hogy mikor veszünk egy alapanyagot meghozza a beszállító, mi azt az átvétel után rögtön (még a raktárban bevételezzük) a rendszerbe. Kiállítjuk a bevételi bizonylatot, a raktáros aláírja, stb stb... ezzel meg is történik a készlet mennyiségi könyvelése. Azt szeretnénk ha értékben is azaz rögtön a főkönyvi könyvelésben is le lenne könyvelve így egyszerűsítve a könyvelési munkát. Ez mind szép és jó, ha a szállító számlát állít ki és az alapján vételezem be a tételeket.

Kérdés: Szállítólevél alapján is könyvelhetek főkönyvbe vagy mindenképp meg kell várnom a számlát? Mert ha igen, akkor teljesen más programozási megoldásokat kell alkalmazni (pl. csak előjegyzést tudok tenni a könyvelés felé, hogy vásároltunk).

Segítségeteket előre is köszönöm!