Érettségi jogszabály


nonolet # 2018.02.23. 12:50

Mi tartott vissza attól, hogy

  • postára adasd a tértivevényt magadnak

vagy

  • elküldesd a fotóját magadnak
nonolet # 2018.02.23. 12:45

Ha bénázol és kényelmeskedsz.
Akkor mégis ... mit remélsz ...puszit?!

Cavitas # 2018.02.23. 12:21

Tisztelt Válaszadó!

Én idén, a tavaszi vizsgaidőszakban szerettem volna érettségizni az egyik megyei kormányhivatalnál, emelet szinten. Február 15. előtt annak rendje és módja szerint feladtam postán a jelentkezésemet, a 35 000 Ft-ot befizettem.

Február 20-án aztán megérdeklődtem e-mailen az illetékes kh-tól,hogy lenne-e mód esetleg a jelentkezési lapon feltüntetett értesítési címem megváltoztatására.

A válasz meghökkentett, ugyanis nem találták a jelentkezési lapomat. Nem érkezett meg hozzájuk. Ekkor felhívtak, és kérték, hogy fényképezzem le a tértivevényt, ami igazolja a jelentkezést tartalmazó levél átvételét, és küldjem el azt e-mailen február 23-ig, az igazolási kérelem benyújtásának határnapjáig. A tértivevény megérkezett ugyan, de sajnos azt az állandó lakcímemre kértem a tartózkodási helyett, nem hoztam magammal vissza, elmenni sem tudtam érte.

Nem tartom valószínűnek, hogy a határidő lejárta után küldött tértivevényt és kérésemet kedvezően fogják elbírálni. Önnek mi a véleménye? Arra esetleg van esély, hogy a befizetett vizsgadíjat visszautalják nekem?

Mindenképpen tény azonban, hogy ha nem írok érdeklődő e-mailt a hivatalnak, akkor ki sem derül, hogy nem kapták meg a jelentkezésemet, csak jóval később. Amikor pl. nem kaptam meg az írásbeli vizsgabehívómat. Lehet az is, hogy valamiféle hivatalos levelet kap a jelentkező a jelentkezés befogadásáról, de erről semmiféle információ sincs az Oktatási Hivatal honlapján.

Köszönöm a választ!

nanemaaa # 2014.08.19. 07:12

encsyi: A kérdésedre a válasz tök egyszerű! Ha kapott egy olyan papiruszt, amire az volt írva, érettségi bizonyítvány, akkor van érettségije. Ha nincs, akkor nincs. Mellesleg valóban volt (talán még mindig van) olyan képzési forma, hogy ha valaki a 3 éves szakmunkás képzőt megfejeli 2-3 évvel, akkor kap érettségit is.

Attika: A 4+1-et végzettet úgy hívják: technikus.
A művezető egy beosztás és nem képesítés. :)

ius latratus # 2014.08.18. 18:28

Attika

Igen. A szakközépiskola. De ott a kezedben volt az érettségi.
A kérdezőnek nincs. Ő a szakmunkásképzés keretében tanult tárgyakat próbálná érettségire válta(t)ni.

Dr.Attika # 2014.08.18. 15:10

Volt régen öt éves szakmunkás képzés. A négyéves szakközép iskola érettségit és szakmunkás képesítést adott. Egy év "ráadással" lehetett valaki technikus.Ez egy közép szintű vezetői képesítést adott a szakmunkás és mérnök között. Úgy nevezték, hogy művezető.

ius latratus # 2014.08.18. 14:10

Kaptál választ a másik topicban. Ahhoz nem kell érettségi, hogy ugyanazt a kérdést ne tedd fel mindenhol, vagy igen? Öt éves szakmunkásképzés meg régen sem volt, hacsak nem kétszer jártál vagy két évet...

encsyi # 2014.08.18. 10:47

Jó napot!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy aki még régen szakmunkás iskolát végzett, de ugyanúgy levizsgázott matekból, történelemből magyarból..., az érettséginek minősül-e most? Ha nem, akkor e mellé el kéne végezni az érettségit is, hogy olyan munkahelyen, ahol az érettségi az alapkövetelmény elfogadják a jelentkezését? NEM OKJ-s iskoláról beszélek, hanem 4-5 éves szakmunkás iskoláról.
Köszönöm

rooney8 # 2012.11.25. 09:48

Köszönöm a válaszokat, akkor úgy néz ki marad a ket tanítási nyelvű.

Lyonee # 2012.11.24. 10:54

Az érettségi vizsgaszabályzat elérhetősége:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Lyonee # 2012.11.24. 10:52

100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet
az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról

53-55.§
különösen az 53.§ (3)-(6)-ez vonatkozik a két tanítási nyelvű érettségi vizsgára. Ez nem változottsemmit!
"(4) A két tanítási nyelvű érettségi vizsgán

  1. a kötelező idegen nyelv vizsgatárgy a célnyelv,
  2. a célnyelven tanult vizsgatárgyak közül legalább kettőből - annak valamennyi tételéből - célnyelven kell vizsgázni,

....." Eddig is így volt.
ÚJ:
"(9) A két tanítási nyelvű, valamint a nemzetiségi oktatásban részt vevő iskola tanulójának a történelem vizsgatárgy célnyelven, nemzetiségi nyelven folyó írásbeli érettségi vizsgáján a forrásszövegeket magyar nyelven is rendelkezésére kell bocsátani." Ez nem azt bizonyítja, hogy nem lehet a célnyelven érettségizni történelemből.
Sőt, még az is érettségizhet, aki nem a célnyelven tanulta!

Ez a mai napon hatályos változat, de ez a rész 2013. jan-1-én sem fog változni.
Rosszul tájékoztatott az osztályfőnököd, de, ha az iskola hajthatatlan e kérdésben,forduljatok a megyei kormányhivatalok oktatási osztályához még időben.
http://www.oktatas.hu/…lerhetosegek

rooney8 # 2012.11.23. 22:39

Köszönöm a választ.

Az, hogy én 14 évesen (általános iskola után) milyen iskolát választok, mikor még nem is igazán vagyok tisztában a dolgokkal, és már akkor elkötelezni magam ilyesfajta dolgok iránt eleve rosszul kezdődik. Igen, lehet mondani, hogy akkor miért nem mentem egy normál gimnáziumba és tanultam egy nyelven (most szakközépbe járok), de ez megint csak nem helytálló, ugyanis én 14 éves fejjel úgy gondoltam, hogy az építészet iránti érdeklődésem megmarad és akkor még úgy gondoltam, hogy ez a két tanítási nyelvű tanrendszer is jól működik. Végül be kellett látnom, hogy se az építészet nem érdekel már és ezt az oktatási rendszert sem tartom a legjobbnak. Arról már nem is beszélve, hogy a sok idióta (már bocsánat a kifejezésért) jogszabállyal teljesen ellehetetlenítik a helyzetünket.
A mi iskolánkban első évben van a "nulladik" év, ahol csak nyelvet tanulunk. Utána jönnek a rendes tantárgyak, melyek közül a történelmet, a szakmai tárgyakat, a földrajzot (első két évben), és a német nyelvi civilizációt (utolsó két évben) tanuljuk német nyelven. Na már most, ahhoz, hogy két tanítási nyelvű érettségink legyen ahhoz két tárgyból az adott nyelven kell érettségi vizsgát tenni. Nekem a választásom történelemre és a német nyelvi civilizációra esett. Időközben változtak a jogszabályok és most úgy néz ki, hogy se történelemből, se szakmai tárgyból nem érettségizhetünk, mert az nem számít bele a két tanítási nyelvű érettségibe. És minderről most szóltak november közepén. Ebből kifolyólag nekem földrajzból és német nyelvi civilizációból kellene érettségiznem, és magyarul történelemből (ez még nem is lenne akkora gond, mert történelmet azért magyarul is vettünk a négy év alatt). Mivel földrajzot az első két évben tanultunk és én akkor sem túlzottan foglalkoztam vele, tudván, hogy abból úgysem érettségizem, ezt így pár hónappal az érettségi előtt nem túl kedves feladat megtanulni.
Ekkor döntöttem úgy, hogy jó, engem már nem is érdekel ez az egész kétnyelvű érettségi, mindent magyarul csinálok és kész. Lenne négy tárgyam (tavaly már letettük a német középszintű érettségit), azt játszi könnyedséggel megcsinálnám és kész. És ekkor jött a hidegzuhany, hogy én nem vagyok jogosult arra, hogy magyar nyelven érettségizzek. És akkor most így utolsó év harmadánál menjek át egy másik suliba?
Hadd döntse el az ember maga, hogy milyen nyelven szeretne érettségizni. Ha a kormány év közben össze-vissza változtat a jogszabályaikon (még ha felmenő rendszerben lenne, azt mondom oké), akkor én is hadd változtathassak év közben.

ius latratus # 2012.11.23. 16:17

"Én viszont ezt nem teljesen tartom fair dolognak, hogy nem dönthetek szabadon arról, hogy milyen nyelven szeretnék érettségizni."

Dehogynem dönthetsz. Elvégre nem fair (miii?), hogy egy két tanítási nyelvű gimnázium mindenféle követelményeket támaszt a diákjaival szemben, s nem veszi figyelembe, hogy az érettségi előtt álló diák bizony nem akar azon a nyelven érettségizni, amin a diktátor tanárok előírják.
Hagyd ott azt a gimnáziumot (év közben is lehet), iratkozz be egy hagyományos tanrendűbe, s akkor ott majd magyar nyelven érettségizhetsz. Vigyázz, nehogy speciális tantervű gimnázium legyen (pl. spec. biológia), mert akkor ott kötelező az emelt szintű biosz, de neked, akinek nincsenek előírások, nyilván ez sem jelent majd problémát...

rooney8 # 2012.11.23. 15:47

Kedves fórumozók!

Egy kis segítséget szeretnék kérni az érettségivel kapcsolatban. Két tanítási nyelvű iskolába járok és idén érettségizem. Több tantárgyat is német nyelven tanulunk (pl. történelem, szakmai tárgyak stb) A kérdésem az lenne, hogy nekem kötelező érettségi vizsgát tennem német nyelven két tantárgyból, vagy maradhatok a hagyományos magyar nyelvű érettséginél minden tárgyból? Megkérdeztem az ofő-t, ő azt mondta, hogy muszáj német nyelven érettségiznem, mivel két tanítási nyelvű iskolába járok. Én viszont ezt nem teljesen tartom fair dolognak, hogy nem dönthetek szabadon arról, hogy milyen nyelven szeretnék érettségizni.

Köszi a válaszokat.