Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. február 8. péntek | Regisztráljon most!

Fórum segítségkérés régebbi elöl     új hozzászólás


Kerítés probléma,zaklató szomszéd!

László88 # e-mail 2018.11.29. 10:56

Üdv, a szomszéd lassan 5 éve pereskedik velem, egy olyan területért ami jogilag az enyém. Önköltségen raktam kerítést, földmérés után. A szomszéd a telekkel, kerttel nem foglalkozik, nem lakja, csak pereskedik. A gyümölcsös része, elhanyagolt, mezsgyétől van rengeteg fája krb. 1 m re. Amiket nem gondoz, nem metszik, van amelyik lassan 12 m magas krb. Az én gondozott fáimat árnyékolja, és a betegségek áttelepednek. Kérdésem az lenne, felszólítottam már ajánlott levélben. Kivághatom e vagy vissza vághatom e a fáit? Mennyi a megengedett fa ültetés a mezsgyétől? Köszönöm.

efi99 # e-mail 2018.10.31. 17:32

Mivel a te telkeden van, vegyél elő pl egy nagy pörölykalapácsot, aztán hajrá.

alfateam # e-mail 2018.10.31. 16:22

Mit tudok tenni, mi a jogi menete a dolognak, van reális esélyem visszavenni a területet?
Hogyne lenne, hiszen a földhivatali nyilvántartás szerint az a terület a tiéd!
Keress minél hamarabb egy ügyvédet, szólítsa fel, hogy a kerítést helyezze át a helyére.( Nem kell belemenni mindenféle szócsatába)

zsilmar # e-mail 2018.10.31. 15:54

Tisztelt fórumozok!

A szomszédom a kerítését olyan módon építette meg hogy 96 négyzetmétert elkerített a telkemből. Mikor a földmérő kimérte a területet és szembesítettem a tényekkel közölte hogy a területet már 20 éve ő műveli és tudomása szerint ott van a telekhatár ahova rakta a kerítést. Én 2014 ben vettem a telket akkor nemvolt kerítés sehol. Először azt akarta hogy közösen húzzuk fel a kerítést de amikor mondtam hogy előtte kiméretem akkor gyorsan bekerítette önköltségen. Ergo már akkor is tudta hogy nincs alapja arra a területre csak régebben gyümölcsfákat ültettet a területre. Mit tudok tenni, mi a jogi menete a dolognak, van reális esélyem visszavenni a területet? Várom a válaszokat a témában köszönettel K. Zsolt

Jutka70 # e-mail 2018.09.03. 19:32

azt szeretném kérdezni, elbirtoklás tulajdonjog a megállapítás egy polgári perben.

megnyerheti e a szomszéd?

érv, a 15 éves elbirtoklást megszakítottam a kerítés jogos helyére tételével, a szomszéddal szóban való megegyezés után.
érv, tudott arról hogy a régi kerítés nem a megfelelő helyen van. (tanúm van)
érv, vázrajz és hivatalos földmérés történt, kiderült nem az ő tulajdona az a szakasz. (ő mérette ki.)

Bea1 # e-mail 2018.08.23. 06:45

Birtokvédelem a jegyzőnél.

Zoltanuss # e-mail 2018.08.22. 22:56

mkja2011 !

Építs mobil kerítést, vagy barátkozzál a németekkel.

Szóval tehetek valahol feljelentést?

Bárhol ahol meghallgatnak, akár a Mutti -ig is elmehetsz !!

Habár elsőkörben nem feljelentést szoktak tenni csak panaszt.
A kettő között nagy a különbség.

mkja2011 # e-mail 2018.08.22. 14:01

Kedves Szakértők,fórumozók!
A kérdésem az lenne mit tehetek az ellen,hogy a "kedves"szomszédaink átjárjanak a kertünkbe. Már nem egyszer rajtakaptam őket miközben nálunk ólálkodnak. De csak hebegtek-habogtak.( egyébkent 1 német pár,akik 11 év utan jöttek vissza és szeretnek kölcsönkérni,tönkretenni,vissza nem adni)
A két kert kozt nincs kerítés(mert hivatalosan szeretném előtte földmérővel kiméretni,mert azon problémáznak hogy az ő földjükre lépek ahogy a kertünk szélén lévő szőlőnket szedem).
Szóval tehetek valahol feljelentést? Vagy tehetek ki kamerákat? Lopáson nem értem még őket,de sajnos ki tudja...
Kérem aki tud asjon tanácsot! Köszönöm!

Bea1 # e-mail 2018.08.19. 09:57

Jutka 70

Azzal, hogy kimérette, és hagyta, hogy élj a tulajdoni jogoddal, véleményem szerint nullázódott az esélye az elbirtoklásra.

Természetesen Te jófejségből nekiadhatod a jogos tulajdonodat, ha épp ehhez van kedved. :)

drbjozsef # e-mail 2018.08.19. 00:43

Nem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Jutka70 # e-mail 2018.08.18. 23:01

Üdv. Azt szeretném kérdezni. jelenleg ellenem tulajdon jog elbirtoklási per van. 6180m2 ből szeretne elbirtokolni a szomszéd 160 m2. ő mérette ki és kiderül van ez a fent említett rész ami nem az ővé, megengedte hogy arrébb tegyem a kerítést, így oda került ahová ki lett tűzve a földmérő által. de még is csak meggondolta magát és szeretné elbirtokolni azt a részt, amit korábban a magáénak hitt. ha felszedném a vitatott területen a kerítést, megszűnne a per?

Szomorú örökös #   2018.08.07. 19:57

nonolet

Te hogy értelmezed az általam idézett szegedi helyi jogszabályban, hogy LÉTESÍTENDŐ? Mert szerintem ez nem lehetőség, hanem kőkemény kötelezettség. Sőt a telkek között IS kutya kötelessége bizonyos városrészekben kerítést létesítenie a tulajdonosnak.

És egyébként is ha végiggondolod, hogy a tulajdonos kizárólag csakis a saját telkén építhet kerítést, akkor máris eldőlhet a kérdés, amennyiben kiderül, hogy a kérdező esetében kinek a portáján van az a bizonyos kerítés. Ha véletlenül neki kívül sikerült a saját portáján, akkor az vagy helyből a szomszédé lesz, vagy pedig elbontásra kötelezhetik, mivel jogszabályt sértett vele.

nonolet # e-mail 2018.08.07. 08:47

Szomorú örökös

Az, hogy a zártsorú beépítés esetét összekevered a kötelező kerítés építéssel... az gáz.

Mutatja, hogy nem gondolkozol, hanem ráugrassz egy-két szóra és ha azt látod, akkor már azt hiszed igazad van.

- -

Vazze!
Zártsorú beépítésnél NEEEEEEM a kerítés a kötelező!!!!

Hanem: a telekhatártól-telekhatárig terjedő beépítés a kötelező.
Alapesetben a telken lévő épülettel.

De kedvezmény, hogy: az épület helyett RÉSZBEN lehet CSAK falat is építeni, amit ugye aztán (zárt)kerítésnek nevezünk.

Vagyis:

  • NEM!!! a kerítés építése a kötelező
  • pláne nem elrendelt!!!, hisz csak VÁLASZTHATÓ lehetőség
  • HANEM az utcafront TELJES beépítése a kötelező !
  • elsősorban épülettel, esetleg részben zárt kerítéssel

Szóval, hol látod ebben a hatósági elrendelést?
A kötelező kerítés építést...?
Ja, sehol.

trance75 # e-mail 2018.08.07. 08:13

Elnézést,nem jó helyre írtam! Először írok ide! "Köszönöm" a megjegyzést,és a nagyfokú empátiát,segítség nyújtást! Ellenségemnek sem kívánom,ami velünk történt!

Szomorú örökös #   2018.08.07. 07:58

trance75

És ennek úgy őszintén, mi köze a topik témájához???

trance75 # e-mail 2018.08.07. 07:41

Üdvözlet!
Gyermekünk ideiglenes hatályú elhelyezésbe került,mindenféle előzetes történés,meg keresés,egyeztetés,bármi nélkül. (Kopogtak az ajtón,ott állt 5 ember,köztük két rendőr,és elvitték a 3 éves gyermekünket. Azóta betöltötte a 4 évet. ) Zártan kezelt jelzést kapott a gyámügy. 10 hete,azaz 69 napja történt,azóta nem történt semmi,nem mondanak semmit. Egyszer látta a gyermekünket pszichológus,két héttel az elhelyezés után. A gyámügy a szakvéleményre vár. Lehetséges valahogy felgyorsítani a dolgot,vagy mindenképp ki kell várni az első szakvéleményt?

Szomorú örökös #   2018.08.07. 07:07

drbjozsef

Az általad idézett jogszabály az építésügyi hatóság feladatköréről rendelkezik. Az pedig csakis akkor lép életbe, ha valaki a helyi építési szabályzatot nem tartja be. Azt hiszem, hogy jogászként a kettőt külön-külön tudnod kellett volna értelmezni. Neked nem sikerült. ;-)

nonolet # e-mail 2018.08.06. 22:17

Egyébként pedig HÉSZ ügyben...

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

OTÉK 44. § (1) (6) (7)

drbjozsef # e-mail 2018.08.06. 22:07

Örökös,

igazából egyre érdemes figyelned : sose nyomd fullba a kretént.

(312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet, 16§(3) a pont. Tartok tőle, hogy a magyar nyelv alapfokú ismerete hiányában ez se nagyon segít neked megérteni a dolgot.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nonolet # e-mail 2018.08.06. 21:01

Szomorú örökös

Egy helyi rendelet soha nem rendeli el a kerítés építését.

Csak előríja, hogy: HA!!!! építesz, akkor az milyen legyen.

Szomorú örökös #   2018.08.06. 20:49

drbjozsef

Szerinted, ha a jobb oldali kerítését a szomszédodnak Te építed meg a saját pénzedből, akkor az automatikusan a szomszédod tulajdona lesz?

És akkor még egy oldal, ami éppen ezekről az apróságokról ír, konkrétan a rendeleti szabályozásról:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/…test_epiteni

Ingatlanunk köré kerítést az utcai telekhatáron, az utcáról nézve a jobb oldali telekhatáron, illetve a hátsó telekhatár jobb felén létesíthetünk, vagy vagyunk kötelesek létesíteni, ha azt rendelet előírja.

És látod, előírhatja rendelet, abban az esetben máris nem szabadon választott. Tehát az a mondat, hogy „ NEM IS KÖTELEZŐ!!!! sehová kerítést építeni senkinek. ” bizony egy szemen szedett hazugság, ami félrevezetheti a kérdezőt.

Szomorú örökös #   2018.08.06. 20:40

drbjozsef

Azért az sem igaz, hogy nem kötelező, mert bizony egy olyan zárt városi területen, ahol minden teleknek kerítése van, nem fogják engedni - már csak városképi szempontok alapján is - hogy kerítés nélkül építs bármit is a telkedre (ez is szerepel a linkelt oldalon, hogy helyi szabályzatok is meghatározzák). Nyilván ha a kérdező a saját telkén építi a kerítést - ugyebár máshová nem is építheti - akkor az nem lesz a szomszédé, viszont egy szót sem szólhat, ha a másik oldalon a szomszéd is épít egy saját kerítést magának az övé mellé (igaz ennek nem sok értelme van, de lehetséges). Úgy gondolom, hogy az idézett oldalon ez is szerepel. Szimplán csak el kellett volna olvasni, mielőtt kiosztod a fejemet.

drbjozsef # e-mail 2018.08.06. 19:35

Örökös,

ne mondd, hogy neked tényleg fogalmad sincs mi a különbség a kötelesség és a jog (esetleg tulajdonjog, de tényleg nem akarlak túlterhelni) szavak jelentése között?

Szerinted, ha a jobb oldali kerítését a szomszédodnak Te építed meg a saját pénzedből, akkor az automatikusan a szomszédod tulajdona lesz?
Hogy alfateam klasszikusával éljek : Na-ne-má.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2018.08.06. 18:52

A kerítés azé aki építette!!!! vagy a jogutódjáé.

Hát igen, ez van, amikor netjogászok szólnak hozzá és még csak utána sem olvas.
Pedig nekem mindjárt az első poszt az én állításomat támasztotta alá. :-)

https://www.homeinfo.hu/…-kerites-jog

Alapvető szabály (bár ettől esetenként eltérhet az előírás), hogy a telek tulajdonosa, használója a telek homlokvonalán, valamint - az útról nézve - a jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak a jobb oldalitól mért fele hosszán köteles a kerítést megépíteni.

alfateam # e-mail 2018.08.06. 16:45

Úgy érzem nem érthető a problem.
Én meg úgy érzem Te nem érted a választ...