Kerítés probléma,zaklató szomszéd!


drbjozsef # 2020.05.27. 06:59

Bárányok,

Keresd meg az önkormányzat honlapján a Helyi Építési Szabályzatot (HÉSZ). Általában fent szokott lenni. Ha nincs, menj be a polghivbe és nézd meg ott.

Az OTÉK (országos előírások) szerint kerítést a saját területén bárki bármikor építhet. 2018 decembere óta maximális magasság sincs benne meghatározva. Telekhatáron tömör kerítés is állhat.

Valszeg a helyi szabályzatotokban megtalálod milyen és mekkora kerítést építhetsz. A 2 méter egészen biztosan szabályos. Beton alappal is építheted.

Legközelebb ha mégis átjön a kecske, lefényképezed, és te kérsz birtokvédelmet a szomszéd ellen a jegyzőtől.

Bárányok # 2020.05.27. 04:37

Kedves Címzett! Egy végtelenül rosszindulatú szomszédunk van. Kecskéket tart, büdös, piszkos, a kecskék többször áttörtek a kerítésen, tönkre tették a chili terméseinket, stb. Rendszeresen gyújtogat, ugyan akkor a nagy kertet nem kaszálja, derékig érő gaz van az udvarán. Ha kimegyünk a kertünkbe, folyamatosan szidalmaz, mocskolódik. A kerítés az ővé, de nem tesz semmit annak érdekébe, hogy a kecskék ne tudjanak átjönni. Így a megélhetésünket fenyegeti a kecskék állandó átjárása, a kerítés kidőlése. Most a nyugalmunk érdekében és az anyagi javunk megtartása érdekében már egyrészt a saját portánkra tettünk 2 méter magas kerítést. Na most ez a "jó szomszéd" ezért feljelentett az önkormányzatnál. Kérdezem, hogy én a saját portámon beton alap nélkül állíthatók fel kerítést?? Ez az ember egy nagyon irigy, rosszindulatú és szeretnénk elhatárolódni teljesen tőle. Köszönöm válaszát, tisztelettel: Barabás Péterné

Arthur959 # 2020.05.17. 07:41

Szép jó reggelt
Sajnos a belinkelt térkép másolatban van egy kis zavar, mert itt új telekhatárt jelöl, a régitől eltérő helyen, de a régit nem szüntette meg. Nincs kapcsoló jel sem, így nem egyértelmű a dolog.

A térképmásolaton a két piros nyíl által jelölt sarokpont, és az azokat összekötő fekete egyenes vonal az jó helyen van, a rendezési terv szerint. A szürke vonal az előző tulajdonos által épített kerítést, a piros vonal a most épített kerítést jelöli. Kapcsoló jel azt nem tudom mit takar. A skiccet én készítettem, magyarázatképp.
A válaszaitokat köszönöm! Javaslataitok szerint fogok hozzáfogni az ügy rendezéséhez.

alfateam # 2020.05.13. 03:42
Róz000 # 2020.05.12. 22:17

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék kihez tudok fordulni ha a szomszédomnak nincs kerítése a mi portánkra nézve és 2db harci kutyája van akik hamisak és elis szabadulnak és átjárnak hozzánk és ilyenkor nem tudunk ki menni a lakásból még ők haza nem érnek. Én 24 hetes kismama vagyok és van egy 2,5 éves kisfiam akivel nem tudok ki menni az udvarra a nap bármely szakában mert attól tartunk hogy elszabadulnak a kutyák és meg támadnak , a szomszédnak több hónapja mondjuk kérjük hogy csináljon kerítést de mindig kifogásokat talál eddig megértőek voltunk de ez már sok hogy a mai napon már a saját udvaromról kellet be szaladnom a házba mert szaladt a kutyája a mi portánkra . A szomszéd fel is hívta a figyelmünket arra hogy a kutyái hamisak vigyázzunk ! Kihez és hova tudok fordulni ezzel ?
Köszönöm

drbjozsef # 2020.05.11. 06:21

Az OTÉK és a HÉSZ.

Úgy értettem : a kerítés építés szabályaira.

nanemaaa # 2020.05.11. 05:57

„Mely rendelet az irányadó jelen esetben?”
Az OTÉK és a HÉSZ.

Egyik sem. A telekhatár pontos helye a döntő. Sajnos a belinkelt térkép másolatban van egy kis zavar, mert itt új telekhatárt jelöl, a régitől eltérő helyen, de a régit nem szüntette meg. Nincs kapcsoló jel sem, így nem egyértelmű a dolog. Szerintem a földhivatalnál kell kezdeni, hogy tegyék rendbe a telekhatárt. A telek elválasztó kerítésnek illene a telekhatáron állnia. De ha ennek helyében nem tudtok megegyezni a szomszéddal, akkor egyértelműen a bíróságé a hatáskör, hogy megállapítsa.

drbjozsef # 2020.05.09. 19:38

Mely rendelet az irányadó jelen esetben?
Az OTÉK és a HÉSZ.

Kérhetek-e a jegyzőtől birtokvédelmet, hogy a kerítés a rendezési tervnek megfelelően kerüljön megépítésre?
Szerintem igen. Ezt kellene tenned. Vagy előbb írásban felszólítani a kerítés térképszelvény szerinti helyére építésére, kilátásba helyezve a birtokvédelmet és a pert.

Egyébként építhet ő is kerítést, de annak teljes egészében (lábazat, minden) a saját területén kell állnia.

Méressem-e ki hivatalosan is a telket? Bár a sarokpontok akkor is ugyanoda kerülnek, amit a szomszéd is elismer, csak nem hajlandó egyenesben megcsinálni a kerítést.
Egyelőre ne. Lássuk mit válaszol a felszólításra vagy a jegyző felszólítására.

Arthur959 # 2020.05.09. 11:44

Szép napot kívánok!

Jogi ügyekben jártas fórumozóink tanácsát kérném, az én kis tanácstalanságomban.
Van egy "kedves" szomszédom, aki kerítést épít a közös telekhatárunkon. Nem is az a baj, hanem, hogy ezt anélkül teszi, hogy egyeztetett volna velem. A kerítés rossz helyen van, mivel ismerős földmérő, vagy kitűző barátom megnézte a sarokpontokat egy nagy böszme műszerrel, és azt mondta, hogy azok jó helyen vannak, és ha kell hivatalosan is elvállalja a kitűzést. A linken szereplő helyszínrajzon a szürkével jelölt rész egy régi kerítés. a pirossal jelzett vonal az új kerítés. A két piros nyíllal jelzett sarokpont között a rendezési terven a határvonal az egyenes, nincs benne törés. Mivel ez oldalhatáros beépítési módú telek, ha jól tudom, ezen az oldalon pont az én feladatom lenne a kerítés építése és karbantartása. a beszögellés mértéke az kb 1m. Ezen a területen egy dzsungel van amit szeretnék megtisztítani a rajta levő növényzettől. Próbáltam kommunikálni a szomszéddal, de még a köszönésemet sem fogadja amióta feljelentett szabálytalan építkezés miatt, és az ügyet lezárták, mert a szemlén mindent rendben találtak. (megjegyzem, az utcában senkivel nem beszél.)
A link ahol a helyszínrajz található: https://drive.google.com/…Rcjt3XgFC087?…

Ami tudni szeretnék:
Mely rendelet az irányadó jelen esetben?
Kérhetek-e a jegyzőtől birtokvédelmet, hogy a kerítés a rendezési tervnek megfelelően kerüljön megépítésre?
Méressem-e ki hivatalosan is a telket? Bár a sarokpontok akkor is ugyanoda kerülnek, amit a szomszéd is elismer, csak nem hajlandó egyenesben megcsinálni a kerítést.

A válaszokat előre köszönöm!

alfateam # 2019.10.30. 10:39

willy0408!

Több dolgot is tehetsz:

  1. Nem teszel semmit.
  2. Megjavítod.
  3. Szólsz neki, hogy javítsa meg. (eredmény, megjavítja, vagy nem)
  4. Ha nem javítja meg a jegyzőhöz fordulsz birtokvédelemért.
willy0408 # 2019.10.30. 10:34

Jó napot kívánok. Lenne egy olyan problémám ma vettem észre hogy a szomszédom eléggé megrongálta a kerítésemet. Ilyen esetben mit lehet tenni? Előre is köszönöm a válaszokat.

Jutka70 # 2019.03.18. 12:08

Azt szeretném kérdezni, II. alperes voltam egy elbirtoklási polgári perben, de eladtam közben az I. alperesnek a részemet, most el áll a felperes velem szemben, a bíróság kérdezi kérek e perköltséget? Kérhetek, e, ha igen mennyit és miért?

drbjozsef # 2019.02.25. 17:00

Kérni írásban lehet. Kérni bármit is lehet.

De levenni legfeljebb akkor fogja a bíró, ha már valamilyen indok alapján engedélyezte a feljegyzést, ha igazolod, hogy az az indok megszűnt, vagy teljesítetted.

Jutka70 # 2019.02.25. 13:51

azt szeretném kérdezni, jelenleg a felperes kérte a per feljegyzés tényét az ingatlanra, de azelőtt meg kérte vegyék le, mert a földmérő nem tudta felmérni. hogyan milyen módon kérhetem hogy vegyék le a per feljegyzés tényét az ingatlanról?

László88 # 2019.01.06. 15:13

lassan 2 éve lett odébb téve.

nonolet # 2019.01.06. 09:37

"Földmérés után a szomszéd szóban megengedte hogy oda tegyük a kerítést ahová a földmérő kitűzte az eredeti mezsgyét."

Ez mikor volt?!

HA 15 éven belül, akkor esélytelen az elbirtoklási per megnyerése...

HA valóban rossz az a régi kimérés az egy másik ügy, nem elbirtoklási.

Jutka70 # 2019.01.05. 14:48

Üdv.

A szomszédom el akar birtokolni a lakó házunkból krb. 700 m2.
A szomszéd, tudott róla, hogy nem az ő területe mivel földmérés után készült egy váz rajz, és ott az derül ki a vitatott terület a mi ingatlanunkhoz tartozik, nem az övéhez.
1999 ben volt egy öröklés meg 2017 ben is.
Földmérés után a szomszéd szóban megengedte hogy oda tegyük a kerítést ahová a földmérő kitűzte az eredeti mezsgyét.
Ezt a földmérés után másnap el is kerítettük.
Eltelt fél év, a szomszéd polgári pert indított, jelenleg tulajdonjog megállapítás elbírtok lás a per tárgya.
Közben a szomszéd, új földmérőt bízott meg, aki már kért térkép javítást stb.. Amit a földhivatal el is utasított.
Jelenleg telekigazítási eljárást kért a földhivataltól, amit a helyi jegyző meg is adott neki, alkalmas a telek a megosztásra.

Kérdésem, az lenne elbirtokolhat e?

Lehet e tulajdonvédelmi eljárást indítani, vagy csak elég ha jelezzük a bíróságnak, mi sajátunknak tekintjük, és akarjuk azt a terület?

Köszönöm megtisztelő válaszát előre is.

További szép napot.

János38 # 2019.01.04. 21:58

Sziasztok,

szüleim kezébe nyomtak egy "A_keresettel_a_viszontkeresettel_es_a_beszamitassal_szembeni_irasbeli_ellenkerelem" formanyomtatványt, semmi egyéb információt hozzá. Kérdésem: a szomszéd által indított ügyben hozzánk került kereseti végzés adatai alapján kell kitölteni, és elég a mi normál megfogalmazásunkkal leírni a mi álláspontunkat vagy kötelező mindenféle vonatkozó releváns jogszabályokra hivatkozni/megjelölni azokat?

gerbera317 # 2018.12.26. 10:29

szomszéd vitatja hogy a (...) nem a megfelelő helyen vannak.
Khmm. Azt vitatja, hogy jó helyen vannak, illetve azt állítja, hogy nem jó helyen vannak. Vagy egyik, vagy másik; a kettő együtt fából vaskarika.
Tegyük fel, hogy értettem a kérdést: Nos, bizonyítsa be hogy igaz, amit állít. Majd ha sikerrel jár, akkor ráértek gondolkodni azon, mit tegyetek.

János38 # 2018.12.25. 21:08

Szép estét mindenkinek!
Idős nyugdíjas szüleim kaptak egy kereseti végzést (ha jól rémlik a pontos megnevezés), ebben a friss új szomszéd vitatja hogy a 35-40 éve kiépített kerítésünk (és más szomszédoké) nem a megfelelő helyen vannak. Több évtizeden át jó szomszédi viszonyban mindenki így élte boldogan az életét, a '70-es években levert vasak (akkori kimérések) szerint lett mindenkinek minden lekerítve. Állítólag ő kimérette valakivel és mi meg elismertük hogy nem megfelelő a kerítés elhelyezése. Ilyen nem történt, mi nem tudunk mérésről sem, sem pedig bármilyen egyeztetésről-elismerésről, alperesként elsődlegesen édesanyám van megjelölve (aki szintén elismerte volna a mérési eredményt), ő viszont még nem is találkozott az új szomszéddal. Az új tulajdonos(ok) nem él(nek) ott, semmit nem végeznek az ingatlanon, szeretne onnan is egy bejáratot a telkének hogy két különállóként tudja értékesíteni. Ellenben azt az utat szüleim építették amikor a házuk épült, az alap kiásánál kitermelt földdel a markoló töltötte fel a bokros gödröt (senki földje), így létrehozva a többi telek megközelíthetőségéhez egy keskeny utat amit azóta is 3 másik tulajdonos használ. Mi a teendőnk? Mit tudunk tenni? Kezdjük bontani a kerítést és a kerítésen belül lévő melléképületet/szerszámtárolót?

Előre is köszönöm a tanácsokat!

László88 # 2018.11.29. 09:56

Üdv, a szomszéd lassan 5 éve pereskedik velem, egy olyan területért ami jogilag az enyém. Önköltségen raktam kerítést, földmérés után. A szomszéd a telekkel, kerttel nem foglalkozik, nem lakja, csak pereskedik. A gyümölcsös része, elhanyagolt, mezsgyétől van rengeteg fája krb. 1 m re. Amiket nem gondoz, nem metszik, van amelyik lassan 12 m magas krb. Az én gondozott fáimat árnyékolja, és a betegségek áttelepednek. Kérdésem az lenne, felszólítottam már ajánlott levélben. Kivághatom e vagy vissza vághatom e a fáit? Mennyi a megengedett fa ültetés a mezsgyétől? Köszönöm.

efi99 # 2018.10.31. 16:32

Mivel a te telkeden van, vegyél elő pl egy nagy pörölykalapácsot, aztán hajrá.

alfateam # 2018.10.31. 15:22

Mit tudok tenni, mi a jogi menete a dolognak, van reális esélyem visszavenni a területet?
Hogyne lenne, hiszen a földhivatali nyilvántartás szerint az a terület a tiéd!
Keress minél hamarabb egy ügyvédet, szólítsa fel, hogy a kerítést helyezze át a helyére.( Nem kell belemenni mindenféle szócsatába)

zsilmar # 2018.10.31. 14:54

Tisztelt fórumozok!

A szomszédom a kerítését olyan módon építette meg hogy 96 négyzetmétert elkerített a telkemből. Mikor a földmérő kimérte a területet és szembesítettem a tényekkel közölte hogy a területet már 20 éve ő műveli és tudomása szerint ott van a telekhatár ahova rakta a kerítést. Én 2014 ben vettem a telket akkor nemvolt kerítés sehol. Először azt akarta hogy közösen húzzuk fel a kerítést de amikor mondtam hogy előtte kiméretem akkor gyorsan bekerítette önköltségen. Ergo már akkor is tudta hogy nincs alapja arra a területre csak régebben gyümölcsfákat ültettet a területre. Mit tudok tenni, mi a jogi menete a dolognak, van reális esélyem visszavenni a területet? Várom a válaszokat a témában köszönettel K. Zsolt

Jutka70 # 2018.09.03. 17:32

azt szeretném kérdezni, elbirtoklás tulajdonjog a megállapítás egy polgári perben.

megnyerheti e a szomszéd?

érv, a 15 éves elbirtoklást megszakítottam a kerítés jogos helyére tételével, a szomszéddal szóban való megegyezés után.
érv, tudott arról hogy a régi kerítés nem a megfelelő helyen van. (tanúm van)
érv, vázrajz és hivatalos földmérés történt, kiderült nem az ő tulajdona az a szakasz. (ő mérette ki.)