társasház állattartás - házi macska


Panna50 # 2014.04.29. 08:02

Mindennel egyetértek!!!
Az állattartási szabályokkal is!!! Én a két "rossz" magatartás közül a kevésbé rosszabbat, kellemetlent (a zajtalant) jelöltem meg a macskák szabadon járásával. Természetesen nagyon nincs rendben úgy ahogyan ez ott történik. Az ajtók és ablakok zárásával megakadályozható, hogy a magánlakásokba bemenjenek, s ezáltal elodázható a nem kívánatos konfliktus. Ezt ilyen értelemben értem. És persze olyan értelemben is, hogy nyilván érdemes bizonyos mértékben tolerálni dolgokat...
Természetesen nem az eseti jellegű "megmozdulások", hanem az állandó jellegű, szokássá gyakorolt "kisajátítások" okozzák a problémát a mindennapokban. (játszótér, gépjármű szerelő-üzem stb. tevékenységek az osztatlan közös területű udvaron)

Az utolsó bekezdéssel is mélyen és külön kiemelten egyetértek, miszerint:
"Mindig vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy a közösség írt vagy íratlan együttélési szabályai kizárólag arról szólnak, hogy neki mindent szabad, ezek a kőbunkók és passz! Azért van házirend, közös képviselő, jegyzői birtokvédelmi eljárás és szabálysértési hatóság, mert van aki csak ebből ért..."

Sajnos vannak, akik még ebből sem értenek... a számtalan hatósági eljárásból sem... az idő múlásával ezek homályba merülnek, s mindig voltak, vannak, lesznek, akik dzsungelként élnek a civilizált világban...ezáltal lehetetlenítve el az ilyen "összezárt" közösség nyugalmát.

Angelicasol # 2014.04.29. 06:28

Panna50 előre bocsátom, hogy nem kötözködésből mondom, DE az osztatlan közös tulajdonon ezek szerint nyugodtan grasszálhatnak a macskák és kényük kedvük szerint piszkíthatják, de azzal már probléma van, ha gyerekek játszanak az udvaron?

Egyetértek a felelős és tudatos állampolgárrá válásról írtakkal! Bár a felelős állattartás szerintem pl. ez esetben azt is jelenti, hogy néninek takarítani kellene a macskái után, mert nemcsak simizésből áll a macskatartás! Az hogy a cicák elől zárni kellene az ajtókat/ablakokat azért csöpp túlzás (talán a néninek kellene ezt megtenni, hogy a drága cicák ne zavarják a lakótársak nyugalmát) és elég merész azt mondani, hogy ha nem tetszik el lehet költözni...

Ami azt illeti, zárt udvaros játszótér mellett lakom és alkalmanként eltágul a pupillám, amikor némelyik ördögfattya levegő vétel nélkül teli torokból sikítva üvölt 20 percekig, miközben anyukája/apukája simogatja a buksiját, hogy mekkora tüdeje van...ez meg nem gyereknevelés!

Mindig vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy a közösség írt vagy íratlan együttélési szabályai kizárólag arról szólnak, hogy neki mindent szabad, ezek a kőbunkók és passz! Azért van házirend, közös képviselő, jegyzői birtokvédelmi eljárás és szabálysértési hatóság, mert van aki csak ebből ért...

Panna50 # 2014.04.28. 18:50

Visszatérve a társasházi jogokra.

A társasházi alapító okiratban fel van pontosan tüntetve a külön tulajdoni és az osztatlan közös tulajdoni arányok.
A külön tulajdont képezik elsősorban a lakások.
Az osztatlan közös tulajdont képezi pl. a kapubejáró, az osztatlan udvar, tetőszerkezet, födém, tartófalak stb. ha van akkor a padlás, pince stb.

Az udvar mint olyan megtévesztő lehet megjelenési formája miatt, azonban ugyanazon rendeltetése, mint a lépcsőháznak, vagyis a saját tulajdonú lakások megközelítése. Az sem a különböző szabadidős tevékenységek színtere. Az osztatlan közös tulajdonú udvar tekintetében is ezt kell alapul venni!!!
Az, hogy valaki(k) növényeket ültetnek stb. az dicséretes, azonban ezzel nem vindikálható többlet jog egyénileg, kivéve, ha földosztás következtében saját tulajdonú bejegyzés, amely jogügylet az egyes társasházi tulajdonos és a közösség között.

Az ilyen osztatlan udvaron történő nem megfelelő és állandó jellegű tevékenységek sajnos élhetetlenné tudják tenni az ebben nem résztvevők mindennapjait. Pl. van aki idős, beteg, állandó éjszakai műszakban dolgozik, vagy egyszerűen nem ilyen lármás berendezkedésű, ezekre az emberekre is tekintettel kell lenni együttérzés okán, de elsősorban a jogi szabályozás okán.

Azért taglalom ilyen hosszasan, hátha többeknek hasznos információ lehet, mert az együttélési normákat mindenkinek be kell tartani, s ha ez önként nem megy, akkor jogi eszközökkel kell betartatni.
A szabálysértési osztályok tele vannak ilyen ügyekkel, amely a nem megfelelő együttélési normák hiányából fajul hatósági eljárássá, amely megelőzhető lenne, ha mindenki csak azt tenné, amit magának is kíván. Egyébként pedig nem kötelező ilyen lakhatást választani, de ha már a közösség részévé váltunk, akkor elmondható, hogy több a kötelezettség, mint a jog az osztatlan közös tulajdon tekintetében, ennek tudatában kell a mindennapokat élni, a közösség részeként!!!

Panna50 # 2014.04.25. 21:50

Kedves Mindenki!

Az állatok (beleértve a macskát is természetesen) kiszolgáltatott lények az emberi önkénynek.
Az állatok bizalmát ki kell érdemelni, de ha megkapjuk, akkor egy egész életre szól, sőt még annál is tovább.

Az emberekről ez már nem mondható el, hiszen többségében az ész-érdek szempontok alapján működnek, a szív az jó ha másodlagosan ott van, de többségében kizárt.

Azon kevesek, akik elsősorban szívvel élnek, tudják, értik miről írok, nekik nem kell ragoznom, ahogyan az álltoknak sem kell.

Tegyük jobbá környezetünket, segítsünk jobbá tenni, itt kezdődik a tudatos és felelős állampolgárrá válás.
Ne azt nézzük, hogy megéri, mennyibe kerül, nincs időm, nincs pénzem... ha mindenki csak annyit tenne a közért, amit éppen az adott lehetőségei szerint tud, de azt meg is teszi... nem ragozom, milyen világban élhetnénk... ehelyett bizalmatlanul, acsarogva vegetálunk, szenvedünk.. csakis azt kell tennünk, amit mi is kívánunk magunknak, ennyire egyszerű az együttérzés és az eredmény nagyszerű lesz!!!

MajorDomus # 2014.04.25. 20:00

Egyetértek.
A macska a világ második legtisztább
állata,és nagyon stresszoldó!

tanúsítom!

Panna50 # 2014.04.25. 19:41

Kedves Mindenki!

Én is egy ilyen közös udvaros társasházban lakom. Itt a helyzet az, hogy két tulajdonosnak van macskája. Ide telepítették, minden megkérdezés nélkül a közös udvarra. Az állattartás komoly és felelősségteljes feladat!
Ez a két macska naponta többször bejön hozzám enni és aludni. Mert csak itt tudnak enni és aludni. Nálam már korábban eljött az az elhatározás, hogy nem érdemes egyes személyekkel szóba állni...

Itt korábban is volt kutya, láncra kötve, szintén nem megfelelő ellátással. Azután szegény elpusztult, s hozták a következőt. Ezt már nem tűrhettem, a szabálysértési osztályon eljárást kezdeményeztem, s a célszemély el lett tiltva a közös udvaron való állattartástól!!!
A fő indokom a beadványomban az volt, hogy az állat nem állathoz méltó körülmények közötti tartásához nem járulok hozzá!!! Bent normálisan ellátva nem volt kedve kutyát tartani, pedig azt javasoltam, hogy ahhoz mindenképpen hozzájárulok.

Szóval most is van 3 lakástulajdonosnak kutyája, s két tulajdonosnak macskája, ami gyakorlatban hozzám tartozik... mert nem bírtam elnézni közömbösen (ahogyan a többség) hogy lerozzant állapotban topogtak az esőben, a hidegben.
Így aztán jönnek, mennek, jó kedvűek, ragyognak és én is örülök, hogy jobbá tehetem a létüket (naponta napi 4 szál cigi az ára) mondanom sem kell, mindkét eredeti tulajdonos nagyüzemi dohányos. Erről ennyit.

Én azt mondom, ne haragudjon se a macskákra, se a nénire, sőt azt kívánom nagyobb baja ne legyen az életébe, hiszen ő maga a közös udvart mire is akarná használni ezzel szembem? JÁTSZÓTÉRRE. Ebben is van megélt tapasztalatom, úgyhogy inkább legyen a közös udvar macskatelep, mint játszótér!!!
Nálunk a közös udvart használták már autószerelő üzemre is, szóval tényleg abszolút a macskák a választható opció.
A macskákat csukott ajtóval kívül lehet tartani, viszont a játszótéresdi hangzavart zárt ajtókkal, zárt ablakokkal sem lehet kizárni!!! Ez a legfőbb különbség!!!
Ezt a véleményt abszolút objektíven mondom, mert mindkét esetben passzív alanyként vagyok kénytelen viselni a lakótársak kénye-kedve szerinti hóbortokat, egy bizonyos határig persze.

SolnesM # 2014.04.19. 11:28

Az én macskámat megmérgezte valami aljas ürge !

ius latratus # 2014.04.18. 11:02

Elnézést, helyesb.: tasmán ördögöt...

ius latratus # 2014.04.18. 11:01

Angelicasol

Én is kutyás vagyok, kerttel. Szomszéd macsek már nem követ el birtokháborítást nagyon régen...

Off

Én azt bírom, mikor a sok süket macskatartó azzal jön, hogy a cicája intelligensebb, mint egy kutya, mert a macskát nem lehet tanítani, meg öntörvényű, meg nem függ senkitől. He-he, mintha a fenti dolgok az intelligencia fokmérői lennének.
Akkor miért nem tart tazmán ördögöt? Vagy hangyászsünt.
Nem?

On

Egyjogász # 2014.04.18. 10:35

"nem kötelező egy macskát kiengedni az udvarra, tartsa a lakásban és szagolja ő."

Nálunk ez egy az egyben igaz a szomszéd bácsira (anniy különbséggel, hogy ő nem csak büdös, de mindíg okoskodik is), majd mondom a szomszéd néninek...:)))

Angelicasol # 2014.04.18. 10:28

én kutyás vagyok egy társasházban, speciel egyedüli állattartóként és a házirend szépen leírja, hogy pl. a folyosón csak pórázzal vihetem stb.

A szomszédok kikezdhetnének amikor időnként ugat a kutya (pl. hazaérkezéskor vagy csengetéskor) de jó fejek és nem teszik. Bár arra azt mondanám, hogy ez a gyereksíráshoz hasonlatos, meg a fúrás/faragáshoz stb...

Különben meg nem kötelező egy macskát kiengedni az udvarra, tartsa a lakásban és szagolja ő.

monalisa1 # 2014.04.18. 10:20

Macskának nem lehet "határt szabni" mert meglehetősen öntörvényű: ha úgy "gondolja" átugrik a kerítésen és piszkít ahová neki teszik - estére visszajön...

A macskaalomra rá lehet szoktatni de erről a néni valószínűleg már lekésett.

Angelicasol # 2014.04.18. 07:43

közös képviselő, házirend stb.

Egyjogász # 2014.04.17. 16:19

"a gyerekeket a cicák miatt nem merik kiengedni a közös udvarra"

No múltkor meg pont azért pampogott itt valaki, mert a szomszéd gyerekei ott óbégatnak folyton a közös udvaron, és nem tud tőlük pihenni...

Szerintem cserélj lakást a gyerekrühellő polgártárssal (téged ezek szerint a gyereküvöltözés nem zavar, csak a macskanyávogás), csak előbb tisztázd vele, hogy hogyan viszonyul a macskákhoz...:))

Tényleg, kellene valamilyen társasházi lakáscserehonlap a szomszéd gyerekét/állatát/ételbűzét/kiabálását/papucscsattogását/pofáját/úgy egyébként mindent, amit a szomszéd csinál/ rühellő polgártársaknak, és cserélgethetnék egymást között a lakásukat....:))

ius latratus # 2014.04.17. 13:21

..."Van egy idős néni aki 36 m2-en él 2 cicával"

Hát ez aztán fontos tény. Már úgy értem a 36 négyzetméter.
...
Le kell engedni hozzájuk egy kutyulit.

"Nem beszélve arról hogy a lent lakóknak bármikor be tud menni a lakásába a cica, mert volt már rá példa."

Na, most nem írom ide, hogy mi lett volna vele, ha hozzám jön be egy sziamijaúú.

nikol09 # 2014.04.17. 11:47

Tisztelt Fórumozók.

Segítséget szeretnénk kérni. Társasházról van szó ahol zárt közös udvar van kerthelyiséggel, amit mi művelünk, vagyis akik a földszinten lakunk. Van egy idős néni aki 36 m2-en él 2 cicával akiket minden reggel 8-tól egész késő délutánig a közös udvarba enged ki, (mintha kertes ház lenne) hogy oda piszkítsanak. Természetesen felügyelet nélkül. Nem beszélve arról hogy a lent lakóknak bármikor be tud menni a lakásába a cica, mert volt már rá példa. A szomszédok a gyerekeket a cicák miatt nem merik kiengedni a közös udvarra, mert hát ki tudja hová piszkít, ami természetesen nincs összeszedve mint a kutyáknál.

Segítséget szeretnénk kérni, mert már szóltunk szóban a néninek, hogy másnak is van cicája és mégsem engedi le és hagyja egész nap szabadon, de mintha meg sem hallotta volna, nem érdekli.

Mit tudunk ebben az esetben tenni?

Köszönöm a választ.