Fogyatékossági támogatás


fcsabeszka # 2018.11.26. 16:04

Sziasztok,az lenne a kérdésem,hogy a fogyatékossági támogatás fellebbezési ideje milyen hosszúra nyúlhat,tehát a fellebbezési vizsgálat után,mennyi idő múlva kell az orvosi bizottságnak értesíteni a pácienst?

Bori Bori # 2018.01.17. 17:17

Inkább attól függ, milyen évet írunk. Évente emelik.

lewho # 2018.01.17. 07:07

Az attól függ, h milyen fogyatékossága van az illetőnek. Vagy 19 500 Ft vagy 24 000 Ft.

Bori Bori # 2018.01.16. 17:26

Fú, köszi. Elég rossz a szövegértésem. Akkor mennyi is 2018-ban?

lewho # 2018.01.16. 09:46

1998. évi XXVI. törvény
a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról

A jogosulti kör meghatározása
23. § (1) Fogyatékossági támogatásra az a 18. életévét betöltött súlyosan fogyatékos, az ellátás igénylésének időpontjában Magyarországon élő magyar állampolgár, letelepedett, valamint bevándorolt jogállású személy, továbbá a magyar hatóság által menekültként, illetve hontalanként elismert személy jogosult, akinek

  1. segédeszközzel vagy műtéti úton nem korrigálható módon látóképessége teljesen hiányzik vagy aliglátóként minimális látásmaradvánnyal rendelkezik és ezért kizárólag tapintó-halló életmód folytatására képes (látási fogyatékos),
  2. hallásvesztesége olyan mértékű, hogy a beszédnek hallás útján történő megértésére segédeszközzel sem képes, feltéve, hogy

ba) halláskárosodása 25. életévének betöltését megelőzően következett be, vagy
bb) halláskárosodása mellett a hangzó beszéd érthető ejtése elmarad (hallási fogyatékos),

  1. értelmi akadályozottsága genetikai, illetőleg magzati károsodás vagy szülési trauma következtében, továbbá tizennegyedik életévét megelőzően bekövetkező súlyos betegség miatt középsúlyos vagy annál nagyobb mértékű (értelmi fogyatékos),
  2. állapota a személyiség egészét érintő fejlődés átható zavara miatt, az autonómia-tesztek alapján súlyosnak vagy középsúlyosnak minősíthető,
  3. a mozgásrendszer károsodása, illetőleg funkciózavara miatt helyváltoztatása a külön jogszabályban meghatározott segédeszköz állandó és szükségszerű használatát igényli, vagy a külön jogszabály szerinti mozgásszervi betegsége miatt állapota segédeszközzel eredményesen nem befolyásolható (mozgásszervi fogyatékos),
  4. az a)-e) és h) pontban meghatározott súlyos fogyatékosságok közül legalább két fogyatékossága van (halmozottan fogyatékos),
  5. hallásvesztesége olyan mértékű, hogy a beszédnek hallás útján történő megértésére segédeszközzel sem képes és az a), c)-e) és h) pontok valamelyikében megjelölt egyéb fogyatékossága is van (halmozottan fogyatékos),
  6. állapota kromoszóma-rendellenesség miatt súlyosnak vagy középsúlyosnak minősíthető,

és állapota tartósan vagy véglegesen fennáll, továbbá önálló életvitelre nem képes vagy mások állandó segítségére szorul.

A fogyatékossági támogatás mértéke
23/A. § (1) A fogyatékossági támogatás havi összege 2013. június 1-jétől

  1. 19 500 forint - a b) pontban foglaltak kivételével - a 23. § (1) bekezdésének a)-e) és h) pontja szerinti esetben,
  2. 24 000 forint

ba) a 23. § (1) bekezdés f) és g) pontja szerinti esetben, és
bb) a 23. § (1) bekezdés a), c)-e) és h) pontja szerinti esetben, ha a súlyosan fogyatékos személynek az önkiszolgálási képessége teljesen hiányzik.

Bori Bori # 2018.01.16. 08:32

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Keresem a jogszabályt, melyben kihirdetik a fogyatékossági támogatás 2018. évi összegét. Köszönöm szépen.

Bori Bori # 2017.06.23. 10:17

Köszi, ismerem az autista oldalakat.
Itt kérek jogi segítséget.

alfateam # 2017.06.23. 08:32

Itt segítenek :http://lelekhely.hu/

Bori Bori # 2017.06.23. 08:07

Pontosítok:
F8400 Gyermekkori autizmus (autismus infantilis)
F7090 Enyhe mentális retardatio viselkedésromlás nélkül
Ez van a szakértői bizottság szakvéleményében

Bori Bori # 2017.06.23. 07:46

Fogyatékossági támogatásra jogosult "d) állapota a személyiség egészét érintő fejlődés átható zavara miatt, az autonómia-tesztek alapján súlyosnak vagy középsúlyosnak minősíthető".

Kérdésem, hogy a jogszabályban említett autonómia-tesztek értékelésére van-e valamilyen jogszabály, és hogy pontosan ez mire vonatkozik, milyen minősítések lehetnek még a súlyos és a középsúlyos minősítéseken kívül, ezt az értékelést pontosan hol látom a szakértői bizottság szakvéleményén?

Autistának utasították el a fogyatékossági támogatásra benyújtott igényt, fellebbezést kell írnom. Indoklásuk szerint önálló életvitelre képes, és csak enyhe értelmi fogyatékos.

A szakértői bizottság szakvéleménye szerint össz-szervezeti egészségkárosodása 80%, önálló életvitelre nem képes. BNO F8400. Enyhe értelmi fogyatékos.

viktzolt # 2014.08.16. 18:44

Az állam egészen egyszerűen nem akar fizetni.
Egy ismerősömnek intéztem a fogyatékossági támogatás ügyét és elutasították azzal, hogy lényegében jól van. Csak egy volt a bökkenő: szegény akkora már meghalt. Iratok alapján történt a „véleményezés”, így nem volt feltűnő.
Ezek a „szakértők” a sírból is visszahozzák a halottakat!

Azt tudom tanácsolni, ne hagyjátok magatokat, ki kell veri a palávert. Fellebbezni kell, panaszkodni, stb. A tapasztalatom az, ha szépen megy az ember, a hivatalnokok gyengeségnek veszik.

melian # 2014.08.16. 13:52

Látótér-vizsgálatra is elküldték, a szakorvos azt írta a papírra hogy értékelhetetlen annyira rossz a látása, mint írtam évek óta zöldhályog van mindkét szemén, de ebben az évben már alig lát valamit.
Mégis mennyire kell vaknak lennie hogy elismerjék hogy fogyatékos?
5 hónapig tartott míg kiadták a papírt hogy eltudja látni magát, ami persze nem igaz.
De mi lesz ha teljesen megvakul, akkor sem fogja megkapni? A MÁK azzal küldte vissza 1 hónap múlva az orvosi beutalót hogy nincs kitöltve mire fel kérjük a rokkantsági támogatást - ami persze nem volt igaz, mert be volt x-lve a látási rész - (legszívesebben megírtam volna, hogy ami neked hiányzik ((már mint a látás)) )
A testvérem foglalkoztatási támogatást kap, de ha közmunkásként dolgoznia kell majd, ki fog az édesanyánkra vigyázni? Esetleg a Rehabilitációs bizottságnak elvihetem-e 1 -1,5 hónapra hogy gondozzák már ők mivel nincs aki vigyázzon a mamára?!
Sajnos nem tudok kivenni 1,5 hónap szabadságot egyhuzamban, sőt sajnos 1 hetet sem egyszerre. Ha a testvéremnek halaszthatatlan dolga volt akkor kivettem 1-1 nap szabadságot, hogy otthon legyek a mamával, de a munkáltatóm nem enged el 1 hét szabadságra sem. Arról nem beszélve hogy csak a pedagógusok tudnak elmenni egyhuzamba 2,5 hónap szabadságra, meg az óvónők, ja meg a konyhásaink.

Elvihetem-e annak a rehabilitácós bizottságnak az édesanyámat hogy akkor legyen szíves vigyázzon már rá, és gondozza míg a testvérem ledolgozza a 1,5 hónap közmunkát, mivel az ő miattuk nem mehet ápolásira?!

ius latratus # 2014.08.16. 13:17

Van valami konkrét kérdés is?

melian # 2014.08.16. 12:38

Édesanyám 87éves, pár éve kezdődő zöldhályog mindkét szemén. Idén tavasszal kontroll vizsgálat során a szemész orvos javasolta FOT-ra, az elmúlt hónapokban egyre jobban romlott az édesanyám látása ezt a család is észrevette. Tavaly ráadásul csigolyaroppanást szenvedett el, csak járókerettel tud 5-7 métert menni, azt is csak étkezés után teszi meg, hogy legalább olyankor mozogjon egy kicsit. Mikor tavaly a MÁK-hoz beadtuk a fogyatékosságit, mert az ápolási támogatáshoz kellett volna, elutasították azzal hogy el tudja látni magát.
Idén márciusban újra beadtuk a látás csökkenés miatt, hisz csak foltokat lát (hiába használ naponta 2-szer 3 fajta szemcseppet már lassan 6-7 éve ), sajnos most sem kapta meg a fogyatékossági támogatást, azzal a címszóval hogy el tudja látni önmagát.
Ez azonban nem igaz!!! A testvérem van vele napi 24 órában, hisz még önállóan fel sem tud öltözni, az ételt még csak meg sem tudja melegíteni magának.
Hiába adtuk be az ápolási kérelmet azt elutasítja a járási hivatal, mert hogy nincs fogyatékossági papírja a mamának. A MÁK és a Rehabilitációs bizottság szerint meg önállóan eltudja látni magát.
Legszívesebben elvinném egy hétre annak az embernek aki ezt leírta a papírra, hogy gondozza ő egy hétig és meglátjuk utána mit mond.
Naponta kell mosni a ruháit, és felmosni a wc-ig a közlekedő területet, mert még a kis/és nagy dolgát sem érzi, csak akkor már ha pár pillanat és megtörténik az ürítés ahol éppen tartózkodik. Mivel a járókeret nincsen turbósítva így aztán a wc-ig való eljutás sem turbó üzemmódban történik....
A pelenkát meg aki tudja az rakja fel magának, már mint a hivatal szerint!!! Mert hogy állítólag önállóan eltudja látni magát, gondolom a pelus felrakása is önállóan működik az arra illetés szervek szerint. Bár szerintem annak a 87 évesnek aki magának feltudja rakni nem igen van rá szüksége!

Kérdezem én egy 87 évestől miért kell megtagadni a fogyatékossági támogatást, miért nem hívták be, hogy a szemükkel győződjenek meg róla milyen állapotban van, bár azt hiszem elmenni sem tudott volna hozzájuk, hisz napi 18-20 órát fekszik az ágyban.
Mégis milyen bénának kell ahhoz lenni hogy valaki megkapja, vagy mennyit kell a zsebbe rakni, hogy valaki átlag közlekedési módban is megkapta ezt a támogatást aki meg valóban rászorul annak szarnak a fejére ?!