Nagyon ugat a kutya - mit lehet tenni?


oroszbori # 2019.03.14. 18:09

Szerintem mondjuk ha nagyon ugat a kutya, akkor az a gazda oka. Nevelje meg a kutyáját aztán nem lesz több ilyen! nonszensz hogy emaitt pereskedtek... na mindegy. Tanuljatok meg többet a kutyákról!! Itt egy egész jó blog ez majd hasznotokra válik "kutyások":
https://cricksydog.hu/kutyas-blog/

viktzolt # 2014.09.10. 19:07

Idézet:
„IRGALMAS SZŰZ MÁRIA! ne hagyj el minket, akik a normális emberi értékek mellett hangot emelünk és megvetjük az emberi aljasság minden formáját és mértékét!!!”

Válasz:
Lópikula, kutyatej, cintányér, babkávé, vasaló, locsoló

MACSKAJANCSI # 2014.09.07. 13:44

IRGALMAS SZŰZ MÁRIA! ne hagyj el minket, akik a normális emberi értékek mellett hangot emelünk és megvetjük az emberi aljasság minden formáját és mértékét!!!

viktzolt # 2014.09.07. 10:38

Tericafe, csak most olvastam a hsz-ed. Köszönöm az építő hozzáállást.
Itt egyesek azért járnak fel, hogy kiéljék a bajaikat, destruktív ösztöneiket, és rengeteg idejük van. Éppen olyan lelkülettel lehetnek megáldva, mint a derék hazai hivatalnokok zöme.
És nem csak ebben a topikban. Korlátoltak is és rosszindulatúak is.
Nem magyarázkodom itt az alant szólónak, mert újra kiforgatják amit írok, nekem meg nincs sem időm, sem hangulatom az infantilis vitákhoz.
Átnézem a linkelt rendeletet, még lehet jó lesz valahová.

Jann44 # 2014.09.01. 14:52

Meg tudom érteni,hogy nagyon zavaró tud lenni egy kutya ugatása, és remélem,hogy a lakóközösség talál rá olyan megoldást ami mindenkinek egyaránt jó. Viszont "topikrombolásnak" nevezett véleményformálás sajnos nálam se maradhat el.

Ezt írtad: "Azért a fajtársaim előbbre valóak. Sok nagy állat”szeretőnek” fogalma sincs a szeretetről. (Most ez ne vegye magára itt senki.)"
Már megbocsáss de a hozzászólásaidból sugárzó mély gyűlölet a kutyákkal szemben valamint amikor egy hozzászóló feljelentést említ az esetleges állatkínzás miatt, te egy "te ugye nő vagy?" gyúnyos megjegyzéssel kimutatod a nőkkel szembeni csodálatos tiszteled, igencsak sejteti, hogy az igazi szeretetről neked sincs k-ra fogalmad. A "fajtásaim előbbre valóak" megjegyzésnél a fajtárs szó esetében is esélyes,hogy nálad külön kategória az "ember" és a "nő". Gondolom az asszonynak is lesomsz egy sallert otthon ha elsózza a levest, ugye? Elvégre a szeretetbe belefér az is, azért tudja ám,hogy hol a helye. Bár gyanítom,hogy ilyen hozzáállással sok nővel nem lehetett dolgod mert felismerték ezt a nagyszerű példamutató férfit aki benned lakozik. Sajnálom,hogy ilyen életed volt,hogy ennyi gyűlölet halmozódott fel benned, de bízom benne, hogy egyszer jobbra fordul sorsod, és képes leszel a normális, nem gyűlölködő és a magával valamint a világgal kibékült ember életét élni. Sok sikert hozzá!

tericafe # 2014.09.01. 09:01

Hát akkor mondjátok meg Ti, a nagyokos jogászok, hogy a települési jegyzőnek miért és mire van vagy nincsen hatásköre. Milyen ügyben intézkedhet.
Nem pedig oda-vissza megjegyzéseket tenni és cs...ni a segítségkérőt - hiszen ez a rovat címe.
Ennyi.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.09.01. 08:44

tericafe: az általad hivatkozott kormányrendelet hatálya nem terjed ki a kutyaugatásra

tericafe # 2014.09.01. 08:18

1, Ez egy jogi fórum. Nem értem, miért szórakoznak itt egyesek: ha vk kérdez, akkor miért cikizik - hogy ne csúnya szót használjak?
2, Nem vk jogász, de előkerestem a rendeletet, ami a környezeti zajra és rezgésre vonatkozik. Ezt a kérdezővel itt kekeckedők miért nem tudták megtenni?...
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
3, Úgy látom, hogy ezek alapján a település jegyzője, aki illetékes elvtárs/nő ebben az ügyben. Tehát oda biztosan lehet fordulni a zaj miatt.
4, Nálunk is van olyan sűrű hely, egymáshoz közeli emeletes házak, ahol a szomszéd udvarában ugató kutya sok száz lakást, családot zavar.
Nagyon megértem a problémát.
Aki NEM AKAR állati hangokkal IS szennyezetten élni, annak is VAN JOGA a csendhez, kedves itt fórumozó, marhára-állatbarátok!

viktzolt # 2014.08.25. 21:33

A kutya esténként gyakran ugat, nagyon nagy hanggal, mély hangfekvésben.

viktzolt # 2014.08.25. 21:32

szuppermen-MACSKAJANCSI, jó bolondnak lenni? Látom az értő olvasás sem megy. Súlyos bajod lehet, ha a topic rombolásban elégülsz ki.

szuppermen # 2014.08.25. 14:52

capisca!
Már az is rég kiderült, hogy a kutya nem is ugat sokat, csak néha vakkant egyet, de emberünk annyira nem tud magával mit kezdeni a világban, hogy hadjáratot akar indítani a hülye kutya hülye tulaja ellen is és különben is mindenki hülye, mert mi nem értjük meg az ő hatalmas világfájdalmát.

viktzolt # 2014.08.25. 14:46

Capisca, köszi a választ, elgondolkodom rajta.

viktzolt # 2014.08.25. 14:43

Jancsi, senki nem korlátoz a véleménynyilvánításban.
Nyiss egy külön topicot, és ott úgy fikázz, ahogyan kedved tartja, nem fog érdekelni.
Itt viszont topikrombolás amit csinálsz.
Megkérem a moderátort, hogy Macskajancsit és topikromboló társait költöztesse át egy megfelelőbb helyre, mert nem kívánok reagálni az idióta, infantilis megjegyzéseire.
Lehet, hogy ugyanazon személy áll különböző destruktív nicknevek mögött.

capisca # 2014.08.25. 14:38

Nincs olyan jogszabály, ami a kifejezetten a zajra tér ki?
Hogy az milyen erős, milyen intenzitású, stb. lehet?

Kutya általi ugatásra nem tér ki, csak "gépek és tevékenységek" zajártalmára pl. pályaudvar

Ha nem lenne jogsértő, akkor hogyan lehetne fellépni?
Birtokvédelem, téged, mint szomszéd a birtokod (lakás, ház, kert) zavartalan (azaz nyugodt, csendes) használatában háborít (azaz zavar) a kutyaugatás.

Hiszen minden szabad ami nem jogsértő, nem?
Igen, de az együttélés szabályait illendő betartani (ez erkölcsi norma, nem jogi)

Olvastam, hogy kutyaugatás miatt százezres kártérítéseket ítélt meg a bíróság. Büntetések is voltak. Ha jogszabályoknak megfelelő állapot lenne, hogy dönthettek volna úgy?
Lehet, de azért ennek pontosan utánna kellene nézni, mert nem hiszem, hogy puszta ugatásért járt volna ekkora összeg.

MACSKAJANCSI # 2014.08.25. 14:36

Elnézést javítás:
A véleményünket tán csak kinyilváníthatjuk szabadon!!!

MACSKAJANCSI # 2014.08.25. 14:34

viktzolt!

Nem akarok személyeskedni, de elkerülhetetlen!!!
NEM TE FOGOD TÁN BESZABÁLYOZNI, HOGY KI MIKOR MIT ÍRJON IDE???
A véleményünket tán csak meghatjuk szabadon??? Persze, az neked nem tetszik!!!

SZÁNALMASAN GYÁVA VAGY CSAKUGYAN!!! Egy levél, egy panasz beadását nem mered felvállalni, ehelyett itt a jogi fórumon nyilvánosan teszed közzé bűncselekmény elkövetési szándékodat, s taglalod a különböző elkövetési módokat!!!

Aki ezt megveti, felháborodik ezen, ellenzi ezt, s más, azonban jogszerű alternatívát javasol számodra, azt el akarod hallgattatni!!!

Miféle embernek tartod te magadat!!! Ez a viselkedés és magatartás, az emberiség legalja, emberhez méltatlan!!!
(Nem ragozom tovább)

Emberek! Az ilyeneken fel kell háborodni, meg kell vetni, hangot kell adni, hogy "emberi" önkényt akar gyakorolni a kiszolgáltatott élőlények felett!!! (Attól függetlenül, hogy ezt egyelőre szóban teszi, mert a szót tett is követheti)

Bezzeg a jogszerű megoldáshoz más nincs mersze!!!

viktzolt # 2014.08.25. 14:25

Köszi az infót. Az 5:5-ben "háborítás"-ként fut a jogsértés.
Nincs olyan jogszabály, ami a kifejezetten a zajra tér ki?
Hogy az milyen erős, milyen intenzitású, stb. lehet?

Ha nem lenne jogsértő, akkor hogyan lehetne fellépni?
Hiszen minden szabad ami nem jogsértő, nem?
Olvastam, hogy kutyaugatás miatt százezres kártérítéseket ítélt meg a bíróság. Büntetések is voltak. Ha jogszabályoknak megfelelő állapot lenne, hogy dönthettek volna úgy?

capisca # 2014.08.25. 14:17

A „milyen jogsértéseket követ el” kérdésem úgy értettem, hogy a kutya megfelelő gondozása esetén milyen jogsértések jöhetnek szóba?

Semmilyet. Azt, hogy sokat ugat nem jogsértő, csak zavaró. Ilyenkor van a birtokvédelem, mint egyedüli eszköz.

capisca # 2014.08.25. 14:16

Ptk 5:5

Ez valami célzás volt, hogy nem tesz semmit, vagy úgy látod, hogy tényleg érdemes a jegyzőhöz fordulni?

Azért írtam, mert nem tudni, hogy dönt a jegyző. Lehet, hogy szerinte ez még nem zavaró, de lehet, hogy neked ad igazat.

viktzolt # 2014.08.25. 14:14

A „milyen jogsértéseket követ el” kérdésem úgy értettem, hogy a kutya megfelelő gondozása esetén milyen jogsértések jöhetnek szóba?
(jogszabály neve, paragrafusszám)

viktzolt # 2014.08.25. 14:12

Most beszéltem az önkormányzattal, és azt mondták nincs állatok tartását szabályzó önkormányzati rendelet. Az országos jogszabályok alkalmazandók. És az nem fogalmaz konkrétan.

Emlékeim szerint a Ptk. általánosságban írja, hogy a lakók a mások számára nem lehetnek zavaróak. Tehát végül is sztem jogsértő állapot, csak nem annyira kézzel fogható.
Meg tudná vki mondani, hogy ez konkrétan melyik szakasz Ptk.-ban?

Nem értek a kutyákhoz, úgy mondom: szerintem nagyon nagy baj nincs a kutya gondozásával. Sztem a tulaj állatkínzást nem követ el.

Írod: „azt meglátod mit tesz”. Ez valami célzás volt, hogy nem tesz semmit, vagy úgy látod, hogy tényleg érdemes a jegyzőhöz fordulni?

capisca # 2014.08.25. 14:00

De arra mindezidáig sem válaszoltatok, hogy a kutya gazdája, vagy mittudoménkicsodája pontosan milyen jogsértéseket követ el?

Milyen állapotban van a kutya? Ha látható, hogy nem gondozott (alultáplált, kikötözött, vert stb...), nem megfelelően tartott akkor fel lehet a tulajt jelenteni állatkínzásért (ezt te tudhatod, te látod, láthatod a kutyát).

Önmagában azonban, ha megfelelően tartott, de sokat ugat, akkor ez van. Ez még nem jogsértés.

Ilyenkor max a birtokvédelem marad mint eszköz. Fordulj a jegyzőhöz, azt meglátod mit tesz.

viktzolt # 2014.08.25. 13:21

Azt már leírtátok amit én is tudtam, hogy a kutya kipurcantása bűncselekmény lenne. De arra mindezidáig sem válaszoltatok, hogy a kutya gazdája, vagy mittudoménkicsodája pontosan milyen jogsértéseket követ el?
(jogszabály megnevezése, paragrafusszám)
Az önk. jogszabályokat lekérem az illetékesektől.

És köszönöm az eddigi hozzászólások közül a hasznosakat.

viktzolt # 2014.08.25. 13:17

Brainshare, igazad van, jó ötlet a hangtompítás, csak ebben az esetben a kutya tulajával és a szállásadójával a legkevésbé sem lehet tárgyalni.

viktzolt # 2014.08.25. 13:13

Huntah, ja, persze tudom, hogy hozzászólás alapján jó eséllyel kideríthető a valós IP cím, így az előfizető is. De ez itt elég közvetett. Hiszen sok embernek áll érekében a kutya elhallgatása. És azért a kutyamérgezés elég elterjedt. Ha a dög méregtől kipurcanna, inkább azért válnék gyanússá, mert már szóvá tettem. De nem tudom, a kutyamérgezést mennyire vennék komolyan, vajon tényleg ilyen aprólékos nyomozás lenne, hogy az interneten felkutatnák. Ettől nagyságrendekkel komolyabb ügyekben nem járnak el megfelelően.
De ha vki, ál IP címet használ, akkor már nem deríthető ki így sem.
De nem akarom lemérgezni!

Beírhattad volna, hogy az önkormányzat konkrétan miben tud segíteni, mire számíthatok.
(Én most tőletek kérdezem és nem tőlük.)

Ha már megbotránkoztál az „állami” jogszabály kifejezésemen, beírhattad volna hogyan mondják szakszerűen - már ha valóban segíteni akarsz.