HÉV - megállóban nem lehet jegyet venni - ?büntetés?


gerbera317 # 2014.08.26. 19:37

Később bemutatok egy érvényes bérletet és X forintot fizetek, ír egy csekket, azt hiszem 16 000 forintomba fájna helyszíni bírság 8000 talán.

Tomikaaaaa, nem ezt mondtáááááááák. Azt mondtáááááák, hogy 16.000,- Ft pótdíjat köteles fizetni az, aki jegy nélkül, érvénytelen jeggyel, bérlettel, utazási igazolvánnyal kísérli meg az utazást, illetve valamilyen kedvezményt jogosulatlanul vesz igénybe. A 16.000,- Ft pótdíj helyszíni kiegyenlítése esetén annak összege 8.000,- Ft-ra mérséklődik. Amennyiben az utas olyan arcképes bérlettel (bérletszelvény és a hozzátartozó igazolvány, bérletigazolvány, diákigazolvány) rendelkezik, amelyik szelvény a pótdíjazás időpontjában érvényes (azt megelőzően vásárolt), de azt a jegyellenőrzésnél felmutatni nem tudta, úgy a pótdíjazástól számított 2, azaz kettő munkanapon belül a társaság által kijelölt helyen a bérlet bemutatása és az arra előírt feltételek együttes teljesülése esetén a pótdíjfolyamat 2.000,- Ft eljárási díj ellenében, éves, szemeszterre szóló és negyedéves bérletek bemutatása esetén 1,000,- Ft eljárási díj ellenében megszűnik. Ezt mondtááááááák. Fogadunk???

Tomikaaa # 2014.08.25. 19:45

Kedves Fórumozók!

Szeretném elmondani, hogy mi történt velem és azt szeretném megkérdezni, hogy ilyenkor mi mást lehet csinálni. Tényleg van-e ilyen szabály, hogy nem adhat az ellenőr jegyet a héven Budapesten. Egyáltalán kiváncsi vagyok a véleményekre. Ha már volt ehhez hasonló eset és az ki lett tárgyalva, akkor elnézést.

Gödöllői héven utaztam ma délután. Imre utcai hévmegállóból tartottam Örs vezér tere fele. A megállóban nem lehet jegyet venni és egyik közeli kisboltban sem lehet vonaljegyet venni. Azért mentem az Örsre, hogy az egy napja lejárt bérletem helyett vegyek egy újat.

Tapasztalataim szerint soha sem jön ellenőr Budapesten a gödöllői héven, de most jöttek. Volt már ilyenre korábban példa, ilyenkor mindig adtak jegyet az ellenőrök. Most valamiért nem akartak adni, még az sem hatotta meg őket, hogy bérletet akarok venni, az meg pláne nem, hogy jegyet is vennék szívesen, ha tudnék.

Tehát ők nem adnak nekem jegyet és vázolták a lehetőségeimet:

  • Később bemutatok egy érvényes bérletet és X forintot fizetek
  • ír egy csekket, azt hiszem 16 000 forintomba fájna
  • helyszíni bírság 8000 talán.

Mondtam, hogy nem fizetek, és ha nem vehetek jegyet, akkor leszállnék mint negyedik lehetőség. Ekkor elém állt a két hölgy ellenőr és mondták, hogy nem szállhatok le. Közben sűrűn ismételgették, hogy adjam oda a személyi igazolványomat. Én többször megkérdeztem, hogy mégis honnan kellett volna jegyet vennem, amire a válasz az volt, hogy előre kellett volna vennem jegyet. Másik megoldásnak azt mondta (nem hittem a fülemnek), hogy biztos láttam őket a peronon, oda kellett volna mennem hozzájuk és ott adott volna egy jegyet. Megkérdeztem, hogy mégis honnan kellett volna tudnom, hogy ők ellenőrök, ha most az előbb vette fel a karszalagját? Erre ő azt mondta, hogy a válltáskája alapján ezt simán meg lehet állapítani, mert ilyen csak az ellenőröknek van. Ezen még nagyon sokáig rugóztunk, hogy mégis mióta dolga az az utasnak, hogy a peronon levő többi utasnak a válltáskája alapján kinyomozza, hogy ki ellenőr és ki nem az, aztán a végén hagyták, hogy leszálljak Sashalomnál. Még leszálltamban megkérdeztem: Most honnan vegyek jegyet, mert itt sem lehet közel s távol BKV vonaljegyhez jutni. Mire jött a válasz, hogy előre kell jegyet venni....

Az egyetlen megoldás az lenne, hogy előre bespájzolok 100 vonaljegyet, mert ha véletlen nincs nálam, akkor a BKV leszarja, hogy hogy jutok hozzá? Ezt egyszerűen képtelen vagyok felfogni.