Oktatási törvény értelmezés


embardo # 2014.12.28. 10:35

Tényleg senki nem tudja értelmezni ezt a törvényt?

embardo # 2014.12.17. 21:02

Kedves Mindenki!

Paragrafus értelmezésben szeretnék segítséget kérni. Ha esetleg rossz fórumban tetszem fel a kérdést, és mást javasolnátok, kérlek szóljatok! Nagyon fontos lenne tudni, hogy mi várható 2015 szeptemberben.

2. A Nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény („Nftv.”) azt mondja ki, hogy:
2.1. a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: 1993. évi felsőoktatási törvény) alapján megkezdett képzéseket - folyamatos képzésben - változatlan szakmai követelmények, változatlan vizsgarend keretében, változatlan oklevél kiadásával kell befejezni.
2.2. Azok a hallgatók, akik a felsőoktatásban a tanulmányaikat 2006. szeptember 1-je előtt kezdték meg, azt a felsőoktatási intézmények által elfogadott tantervi követelmények alapján a korábbi képesítési követelmények szerint fejezhetik be, és az 1993. évi felsőoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján főiskolai szintű végzettséget tanúsító, illetve egyetemi szintű végzettséget tanúsító oklevelet szereznek. A hallgatók részére biztosított tanulmányi időt, a tanulmányok megszakítását és szüneteltetését a hallgatói jogviszonyuk létesítésekor érvényes rendelkezéseknek megfelelően kell meghatározni. E rendelkezésektől a felsőoktatási intézmény 2015. szeptember 1-jétől eltérhet.

1. Kérdésem ezzel kapcsolatban: 2015 szeptember elsején milyen opciók lehetségesek?

  1. az egyetem 2015 szeptemberétől NEM indít tanulmányi kurzust a hallgatóknak és NEM szolgáltat lehetőséget államvizsga tételére
  2. 2015 szeptemberétől NEM indít tanulmányi kurzust a hallgatóknak de szolgáltat lehetőséget az államvizsga letételére
  3. 2015 szeptemberében hirdeti ki, hogy pontosan mikortól, és hogyan kíván eltérni a szabályzattól, korrektséget szem előtt tartva, ez nem azonnali hatályú módosítás lenne.
  4. egyéb éspedig?

2. kérdésem az a) vagy b) esetben aktuális:
Kijelenthető, hogy a 2006 előtt kezdő hallgatóknak a 2014/2015 II. (azaz a következő) félév az utolsó, amelyben egyetemi diplomájukat megszerezhetik. Jelenleg sokan vannak, akik - köszönhetően a hivatalos és nem hivatalos értesítés hiányának - még mindig abban a hitben élnek, hogy tanulmányaikat passzív féléveik számának függvényében még 4 félévig folytathatják. Sokuknak csak a nyelvvizsga, és az államvizsga hiányzik a diplomához (ezen a szakon nyelvvizsga hiányában nem engedik államvizsgázni a hallgatókat!).
Ez esetben kérdés, hogy az egyetemnek volt-e, van-e értesítési kötelezettsége, ha igen, ez mikor lesz/volt, illetve milyen formában kell/kellett kiértesítenie az érintett hallgatókat. Jogilag ez elfogadható-e, hogy semmiféle hivatalos/nem hivatalos értesítés nem volt?

Előre is köszönöm a segítséget!