Arisjus - kötelező - ?


nanemaaa # 2015.02.05. 08:53

Érzékenyen érintett a téma, így szívesen ültem fel a kedvezőnek tűnő híreknek. Mellesleg nem véletlenül hivatkoztam korábban a Kaukázus zenekarra, ők minden lemezüket saját kiadásban hozták forgalomba, mégis összetűzésbe kerültek a nemes céggel, olyan szinten, hogy végül a feloszlással kellett a kérdést megoldaniuk. Szerencsére mára újraszerveződtek. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.05. 08:21

???
És? A szerzői jog jogosultjával fizettettek? Nem. A kocsmárostól.

A slapaj eleve csúsztat. „Mivel a saját zenéikről van szó, úgy gondolták, hogy az Artisjus megkerülhető, és nem kell díjat fizetniük.”- írja. Amivel azt sugallja, hogy az Universalnak díjat kell fizetnie. Pedig dehogy.

Felülsz minden szenzációhajhász füllentésnek, vagy ez most a kivétel?

nanemaaa # 2015.02.05. 08:16

....Mivel a saját zenéikről van szó, úgy gondolták, hogy az Artisjus megkerülhető, és nem kell díjat fizetniük. Az amerikai ajánlat olcsóbb is lett volna az éttermeknek, szállodáknak. Az Artisjus szerint viszont nincs igaza a Universalnak, ezért ők továbbra is kérik a zenék után a jogdíjat. A vendéglátósok (akik szerződtek a Universal cégével) meg csak pislognak, hogy most kinek is kellene fizetniük.

http://index.hu/…artisjustol/

– a II. fejezet 1. f), 1. g), 1. j), 1. m) és 3. pontjainál a 28. § (2) és (3) bekezdésében foglalt jog tekintetében a szerzők, továbbá
az Szjt. 77. § (2) bekezdés második mondata alapján az előadóművészek és a hangfelvétel-előállítók javára a FilmJus Filmszerzők és
Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesületével, a HUNGART Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesülettel, a MAHASZ-szal,
valamint az EJI-vel egyetértésben a rádió- vagy televízió-szervezet, illetve a saját műsort a nyilvánossághoz vezeték útján vagy
másként közvetítő műsorában sugárzott, illetve közvetített művek, előadások és hangfelvételek sugárzással, vezeték útján
H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő t ÏWJT[ÈN 13093
vagy egyéb módon – az eredetihez képest más szervezet közbeiktatásával – a nyilvánossághoz történő egyidejű, változatlan és
csonkítatlan továbbközvetítése (másodlagos nyilvánossághoz közvetítés) tekintetében a felhasználás engedélyezésének fejében
(zetendő szerzői és szomszédos jogi jogdíjakat (a továbbiakban együtt: jogdíj), valamint a felhasználás egyéb feltételeit az alábbiak
szerint állapítja meg:

http://www.artisjus.hu/…lemeny_v.pdf

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.04. 15:42

A saját dalodat sem játszhatod a saját kocsmádban a nélkül, hogy fizetnél érte jogdíjat.
Ez nem igaz.

nanemaaa # 2015.02.04. 14:20

kbs
Nem biztos, hogy kellő alapossággal ismerem, de sokat olvastam - jogszabályt is - e kérdéskörben.
A saját dalodat sem játszhatod a saját kocsmádban a nélkül, hogy fizetnél érte jogdíjat. Sőt volt, hogy azért is büntettek, mert egy étteremben a szakács rádiót hallgatott. A zene nem hallatszott ki a fogyasztótérbe, mégis zeneszolgáltatásnak minősült. Ez van.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.31. 11:40

Na de a szerzői és szomszédos jogok jogosultjától?

Biztos, hogy ismered, hogyan működik az úgynevezett kisjogos művek közös jogkezelése? (A "koncertbevételek" például nem is tartoznak ide. A licencia-szerződések sem.)

nanemaaa # 2015.01.31. 10:19

PL zene szolgáltatás, koncertbevétel, zeneszámok eladása...stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.30. 11:07

Milyen sápot?

nanemaaa # 2015.01.30. 08:40

KBS
Azért problémáznak, mert ha nem szerződnek az Artisjus-szal, akkor is leszedi róluk a sápot, legfeljebb számukra nem csorgatnak vissza, mivel nincs szerződésük. Ennek a témának több regénnyi irodalma van már.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.29. 11:12

Amúgy lehet, hogy teljesen félreértelmezem ezt az egész helyzetet
Az bizony meglehet. Fel nem foghatom, mi bajotok van az ArtisJus-szal. Ha nem akarjátok kezeltetni velük a jogaitokat, nem fogják kezelni. Hogy ez nektek miért jó, azt megint csak ti tudjátok.

nanemaaa # 2015.01.29. 08:30

Kérdezd a Kaukázus zenekart. Valószínűleg ők már kellő mértékben körbejárták a kérdést. ;)

mjanos # 2015.01.28. 12:26

Sziasztok!
Az együttesünk elkészült egy nagylemezzel (~50 perc) és most szeretnénk Digipak formátumban árusítani őket. A felvételeket teljesen saját pénzből fizettük ki, a Digipak gyártást úgyszintén saját pénzből tennénk meg.
A kérdésünk tehát az, hogy kötelező-e bejelenteni a számainkat az Artisjus-nál, illetve a Cd-kre kell-e Artisjusos cimkéket felrakni?
Elméletileg az Artisjus csak arra jó, hogy a rádiós/egyéb lejátszások után befolyt pénzt saját akaratuk szerint szétosztogassák az Artisjus tagok között. Nekünk erre nem biztos, hogy lenne szükségünk.
Tehát, ki lehet-e adni úgy a zenénket, hogy nincs mögöttünk az Artisjus, nem csinálunk náluk szerzői bejelentést se, a tőlünk vásárolt CD-k után pedig ÁFÁ-t fizetünk?
Amúgy lehet, hogy teljesen félreértelmezem ezt az egész helyzetet, ha így van, akkor megköszönnék egy érthető helyreigazítást is.

Előre is köszönöm!