Lakcímemet nyilvánosságra hozták – töröltetném


Mellon # 2015.08.04. 10:27

Haa-haa. :)

Csak a nevem kombinációja az egyedi, az egyes nevek teljesen átlagosak. Bízom benne, hogy egy segítő szakértő is erre jár.

C I N I # 2015.08.04. 10:10

Felsővadászi Rákóczi Ferenc?

Bea1 # 2015.08.03. 14:20

Tinódi Lantos Sebestyén???

Mellon # 2015.08.03. 14:15

Tisztelt Szakértő Hölgyek/Urak,

Speciális nevem van, erre a névre keresve kizárólag rám talál a Google, másra nem (kivéve egy a születésem előtt elhunyt személyt, az egyértelműség tehát megmarad). Szabadalmat nyújtottam be lassan 10 éve. A Szabadalmi Hivatal ezt PDF-formátumban közzétette, ezt a fájlt azomban a Google beindexelte, így állt elő az a helyzet, hogy pusztán a nevemre rákeresve a Google a második oldalon kiadja (további kattintás szükségessége nélkül) a lakcímemet.

Az a kérdésem, hogy melyik törvény jogosít fel arra, hogy kontroll alatt tarthassam a személyes adataim ilyen egyszerű hozzáférhetőségét, és így az adat módosítására (pl. lakcím helyett csak településnév, ez is elegendő) kötelezően végrehajthatóan kérhessem a Szabadalmi Hivatalt.

Természetesen nem mindegy, hogy a személyes adatom egy egyszerű Google-kereséssel megtalálható, vagy egy céladatbázisban kell keresnie annak, akinek eszébe jut ott keresni. Úgy gondolom, a kettő nem ugyanaz.
Ugyanakkor bármibe is egyeztem bele a bejelentéskor, abba biztosan nem, hogy a nevem alapján egyszerű internetes kereséssel megtalálható legyen a lakcímem. Közszereplő pedig nem vagyok.

Amit eddig tettem vagy tudomásom szerint tehetek:

  1. Beszéltem a Hivatal ügyfélszolgálatával, ahol postai levél küldését javasolták (ebbe szeretném majd beleírni, hogy mely törvényre hivatkozom, enélkül nem látom sok értelmét a levél megküldésének), de említette az ügyfélszolgálatos, hogy egy hasonló esetben nem történt módosítás. Én ezt nem fogadom el, mert úgy gondolom, az információs önrendelkezési jogom magában kell hogy foglalja azt, hogy megtilthatom a személyes adatom nyilvánosságra hozatalát vagy annak visszavonását.
  2. Technikailag hasonló esetben fordultam már a Google-höz találattörlés kérésével, és akkor az eredeti tartalomszolgáltatóhoz (esetünkben ez maga a Szabadalmi Hivatal) küldtek azzal, hogy ott vetessem az információt az adott weboldalról. Valószínű tehát, hogy ez esetben is ugyanezt javasolnák, tehát így visszakanyarodnánk az eredeti kérdéshez.

Válaszukat hálásan köszönöm.