Hamis tanúzás


csanyiantal # 2015.08.29. 10:04

Tisztelt fórumozók!
Ez év júliusban eladtam egy szgk-t amelynek az adásvételi szerződéséről valamely okból kifolyólag lemaradt a vevő lakcíme. Az összes többi adat (szül-idő,hely anyja neve, szig szám. szerepel. Az okmányiroda megtagadta a gépkocsi nevemről való levételét, majd miután több bírság is érkezett a nevemre elmentem a rendőrségre ahol közölték hogy ez a szerződés érvényes és ők sem mondtak egyebet! A vevő elérhetetlenné vált számomra! Segítség!!! Mit tehetek még? Valóban érvényes a szerződés vagy csak leráztak?

lajcsó # 2015.08.27. 20:33

"Azért nem akarok azonnal perújítással indítani, mert szeretném megspórolni a szakértők tiszteletdíját."
Kérhetsz költségmentességet.

Naívfi # 2015.08.27. 18:34

Köszönöm a tanácsokat.Ha elszántam magam valamelyik lépésre, akkor arról, és majd az eredményéről is beszámolok. Nf

Dr.Attika # 2015.08.26. 09:21

Én kiszálltam a válaszadásból. Ilyen faszságok, mint amit BL írogat csak felbosszantanak. Ha Naívfi lépni akar, akkor keressen meg egy ügyvédet. Kapott hozzá elég jogi ötletet.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.26. 07:41

Mi lenne a nóvum?

Dr.Attika # 2015.08.26. 06:59

Perújítást érdemesebb.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.26. 05:29

Nem kellene ezt nagyon erőltetni.

ObudaFan # 2015.08.25. 21:35

Ezzel lehet megspórolni az ügyészség-bíróság utat.

Nem lehet megspórolni, mer az ügyészség úgyis kénytelen lesz beszerezni az egész aktát. (Az ítélet jogereje pedig a záradékolt jogerős ítélet másolatával igazolható.)

Naívfi # 2015.08.25. 19:21

Az újabb szakétők tiszteletdíját szeretném megspórolni.

Naívfi # 2015.08.25. 19:15

Köszönöm a sok hasznos hozzászólást!
Viszont úgy érzem, a tisztesség (és a saját érdekem) azt kívánja, hogy szivárogtassak még néhány fontos információt. A per egy magánvádas könnyű testi sértés miatt indított per, ami másodfokon jóval több mint 40 napja lezárult. Az elítélt én vagyok. Az ítéletet a Magánvádló vallomására, az én tagadásomra, és egy orvosszakétő véleményére alapozták. A Magánvádló vallomását első fokon azért nem kezdtem ízeire bontani, mert lebénított az a gátlástalan hazugságáradat amit rám zúdított. (Több hónap állt rendelkezésére, hogy baráti alapon rendelkezésére álló profiktól rendszeres tréningekben részesüljön) .Valószínűleg az sem elhanyagolható, hogy a tárgyalás előtt bevettem 2 adag nyugtatót. A másodfok előtt túlontúl elbizakodottá tett a szakértői vélemény, ami szerint más időben, más módon, és más körülmények közt is keletkezhetett a sérülés.
Azért nem akarok azonnal perújítással indítani, mert szeretném megspórolni a szakértők tiszteletdíját. Másrészt úgy gondolom, a perújítási kérelem elbírálása is hordozhat szubjektív elemeket. Ezért szeretnék szakvélemény helyett inkább egy esetleges bírósági ítéletre hivatkozni.
Az elején szivárogtatásról írtam. Azért, mert tartok tőle, hogy az ellenérdekelt részéről is olvassák ezt a fórumot.
Ha ez így van, akkor az is ennek a fórumnak a színvonalát, és hasznosságát dicséri!

Dr.Attika # 2015.08.25. 15:15

Nem beszélve a Be. 396.§ szerinti ügyészi kötelezettségről.

Dr.Attika # 2015.08.25. 14:59

A kérdező tudja, de az ügyészség nem, ezért megkeresi a bíróságot.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.25. 14:45

Egy jogerősen lezárult büntetőper jegyzőkönyvében ...

Dr.Attika # 2015.08.25. 11:55

Azért kell a bíróságon, mert ők tudják, hogy jogerős vagy sem. Ugyan is amíg az ügy nincs jogerősen elbírálva, addig hamis tanúzás miatt csak az eljáró bíróság tehet feljelentést. Ha az ügyészségnek küldi, akkor ők megkeresik a bíróságot a jogerő tisztázása végett. Ezzel lehet megspórolni az ügyészség-bíróság utat.

ObudaFan # 2015.08.25. 10:08

Szerintem elég fölösleges az eljáró bíróságnál megtenni a feljelentést, akik aztán legfeljebb továbbítják az ügyészségre. Közvetlenül az ügyészségen érdemes feljelentést tenni. Mindenesetre önmagában abból, hogy a tanú nem helytálló dolgokat mondott, még a hamis tanúzás nem következik, mert a tanú tévedhet is. Viszont ha csak annyit írsz le a feljelentésben, ami biztosan igazolható és nem többet, akkor hamis vádat biztosan nem követsz el.

Dr.Attika # 2015.08.25. 06:45

A legcélszerűbb a másod fokon eljárt bíróságnál megtenni a feljelentést. Ők kötelesek továbbítani az illetékes nyomozó hatóságnak. Nem köteles a bíróság, de vélhetőleg a feljelentés áttételekor a véleményét is közli az üggyel kapcsolatban. Hamis vád nem nagyon lehet a dologból, ha ilyen tudományos precizitással fogalmazza meg a feljelentést. Egyébként az ítélet indoklásában szerepelnie kell, hogy a bíróság elfogadta-e tényállás alapjának vagy sem. Ha igen miért, ha nem miért nem.

Naívfi # 2015.08.24. 15:10

Tisztelt Fórumozók!

Egy jogerősen lezárult büntetőper jegyzőkönyvében a koronatanú vallomását olvasgattam. Vallomásában olyan cselekménysort mondott el amire (nekem egyszerűnek tűnő módon) mértani modell rajzolható fel. Ez alapján ki lehet számolni bizonyos létező dolgok méreteit.
Ez a számítás viszont nagyon abszurd eredményeket hoz ki. Vagyis, ha minden úgy történt, ahogyan az a perdöntő vallomásban elhangzott, akkor ezeknek a dolgoknak a méretei többszörösen meghaladnak minden eddigi világrekordot. Három – négyszer nagyobb értékek jönnek ki, mint az eddigi világrekord. Ha a számítást megfordítva végezzük el, reális méretekből kiindulva, akkor viszont az jön ki, hogy csak mikroszkópikus lények hajthatták végre a cselekménysort.
Azzal kapcsolatban kérném a tanácsotokat, hogy ezekre a számításokra alapozva tehetek-e hamis tanúzás gyanúja miatt feljelentést? Ha igen, akkor hogyan és hol tegyem, hogy azt számomra ellenőrizhető módon vizsgálják ki. Azt sem szeretném kockáztatni, hogy esetleges tévedésem miatt én kerüljek bajba.

Köszönettel: naívfi