idősgondozás


hhhhh # 2015.12.02. 14:11

Tisztelt Szakértő
Alap ápolási díjat visszamenőleg lehet igényelni? Kőszönöm

hhhhh # 2015.11.26. 13:18

Tisztelt fórumozok!
Alap ápolási díjat visszamenőleg is lehet igényelni? Most adom be az igényt de régebb óta ápolom testvérem. Köszőnöm

Heni71 # 2015.11.03. 15:24

Kedves Fórumozok,

tanácsot szeretnék kérni az alábbi üggyel kapcsolatban,amely három részből áll:
1.
85 éves nagymamánkat egy Pest megyei idősotthonban helyeztük el,kórházi tartózkodást követően. Az akkori egészségi állapota -a zárójelentés alapján stabil volt. Az elhelyezést megelőzően átadtuk az erre vonatkozó dokumentumokat,miután ez feltétel volt .Mi rendszeresen látogattuk Őt. Sajnos azt tapasztaltuk,hogy csak feküdt egész nap,részben azért,mert az ágyán nem lehetett használni az ültető funkciót.Ígérték,hogy megjavítják,de erre nem került sor,sőt egy alkalommal le is szakadt alatta-hozzáteszem 37kg-os volt ekkor Ő. Szinte olyan érzésünk volt,mintha egy" elfekvő" osztályon lenne a Nagymama.Igazából nem mozgatták őt, két naponta megfürdették és pelenkázták,valamint élelmezéséről gondoskodtak térítés ellenében.Két hét ottlét után annyira leromlott az állapota,hogy Vele egyeztetve az otthoni ápolás mellett döntünk .Hazaszállítás után 39fokos lázas állapotba került, a háziorvos tüdőgyulladást állapított meg.Visszajeleztük az otthon vezetőjének az észrevételeinket írásban.
Milyen lépést tartanának indokoltnak? Hol lehet esetleg panaszt tenni?
2.
Nagymama szobatársa egy 82 éves néni volt,akinek semmilyen rokoni kapcsolata nincs ,egy szomszédja szokta meglátogatni hetente.Gyámügyi felügyelet alatt áll. Mivel Nagymamát látogattuk,beszélgettünk ezzel a nénivel is,szívesen segítettünk neki apróbb dolgokban.Mivel hiányolom a néni iránt is a humánus gondoskodást,ezért amikor Nagymamát hazavittük,megkérdeztem,h esetleg meglátogathatom -e,ha arra járok.Nagyon jó néven vette ezt a gesztust.Ügyintézés miatt felkerestem az intézmény vezetőjét,és ezt követően meglátogattam a nénit.Kisvártatva ,megjelent a vezető és megkért,hogy hagyjam el az intézetet.Kifogásolta,hogy a Nagymama szobatársát meglátogattam.Gesztusomat rosszindulatúan kezelte.A néni kérése ellenére kellett távoznom. A jövőre nézve pedig a látogatás lehetőségét is megtiltotta nekem.Én úgy érzem,ezzel a nénit megfosztották egy kialakuló,lelkikapcsolat lehetőségétől.Ezt el kell-e fogadnom,vagy a tiltás ellenére látogathatom-e Őt?
3.
Van-e jogorvoslat,kihez kell fordulnom,ezzel a bánásmóddal kapcsolatban,amit irányomban tanúsított a vezető?Tovább vihetem-e ezt az ügyet?Esetleg gyámhatóság felé tehetek-e jelzést?Tényleg megtilthatják nekem az intézménylátogatását?