társasházban zajongás - megoldás?


Marti_2010 # 2016.06.26. 17:35

Köszönöm, Bea ! Meggondolom. Nem vagyok feljelentés párti, ezért is kérdeztem mások véleményt. Mivel full alkoholista a srác, nem hiszem, hogy beszélgetésre kerülne egyáltalán a sor, de tudtommal van barátnője, majd talán vele tudok beszélni.
Egyjogász:
Lényeges különbség van a civilizált társasházi közösség és a tolerancia nélküli "aztcsinálokamitakarok" lakókkal való együttélés között.
Nem zavar a természetes zaj, az sem, ha bulik vannak hébe-hóba, szokott is lenni, egyáltalán nem. Ez esetben másról van szó és ez Önt is zavarná.
Üdv.

Egyjogász # 2016.06.26. 16:08

Viccelődik a rosseb. Mióta vagy tíz éve Fórumot olvasgatom, azóta "társasházi panaszok" témakörben volt itt már minden, olyan is, amit kitalálni sem lehetne.

A "zavar a szomszéd gyerekének, faklumpájának, fürdésének, üvöltözésének, flexének, stb. zaja"-"zavar a szomszéd, akit a gyerekem óbégatása, a járkálásom, stb.,stb. zavar" panaszpáros már lerágott csont.

Az alábbi kefélős eset az emlékezetesebbek közül való volt, talán még ehhez fogható, aki a szomszéd büdös kelkáposztafőzelékét és randa lila otthonkáját akarta a jegyzővel betiltatni.

És persze a tanácsok is a "jelentsd fel-beszélj vele értelmesen-süss neki sütit-verd be az etetőjét, abból érteni fog" négyszögben mozognak.

Én egyszer azt tanácsoltam, hogy aki szomszédallergiás, annak talán nem társasházban kellene élnie, de ez sem tetszett.

Bea1 # 2016.06.26. 14:58

Én nem tudom, mit gondol: ha egyből birtokháborításért feljelenti a jegyzőnél, a jegyző békítő tárgyalást fog összehívni: beszélniük kel.

Én is fel lennék háborodva, hogy miért nem nekem szólt, hogy zavarom, miért kell rögtön feljelentgetni... szerintem így még jobban feldühítené...

Bea1 # 2016.06.26. 14:55

Rendben, értem.

Akkor íme az ötletem:

Tudja a címét?
Írjon neki egy kedves levelet.

Mindenképp beszélni kell egymással, mert ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a problémák megoldásának.

Javaslom továbbá, süssön egy fincsi sütit, és vigye fel ajándékba, jó szándéka jeléül. :)

Marti_2010 # 2016.06.26. 14:51

Örülök, hogy mindenki így unatkozik és viccelődik névtelenül a jogi fórumon ki-ki stílusa és értékrendje szerint...
Ezek szerint senkinek nincs ötlete érdemi válaszra. Kár...
Nem gond, csak egy próbálkozás volt:-) Üdv !

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.26. 14:13

Ilyenek ezek... Mint a nyulak...

Egyjogász # 2016.06.26. 12:43

"esetleg a fitymacsattogása ilyen hangos."
:))))

Pár éve a sűrű rendszerességgel ismétlődő "zavar a szomszéd - társasházi panaszok" kategóriában volt itt egy kérdező, akit az zavart, hogy a szomszédok kefélés közben túl hangos zajokat adnak ki, meg hogy utána milyen kínos neki találkozni a hangosan sikoltozó szomszédasszonnyal, és hogy a közös képviselővel be lehetne-e tiltatni a dugást valahogy (nem vicc)...:))

(A legjobb tanács az volt, hogy Fórumra írogatás helyett inkább ő is keféljen egy kiadósat, akkor nem a szomszéd zajait fogja figyelni...:)) )

A leírásból következően "úgy tűnik, mintha valamilyen agresszió következménye, vagy valamilyen szándékos erőkifejtés eredménye lenne", lehet, hogy ráhibáztál, és itt is valami hasonlóról van szó...:)

gerbera317 # 2016.06.26. 10:58

Nem lehet, hogy ütős hangszeren gyakorol az embered? Na nem akusztikus hangszeren, hanem digitálison, fejhallgatóval. Vagy hörcsögöt tart otthon, és azt engedi szabadon délutánonként ilyen műanyag futógömbben.
Ja, hogy "olyan" az életvitele? Akkor lehet, hogy ennyire hangosan nyeli az italt, esetleg a fitymacsattogása ilyen hangos.
Ha nem beszélsz vele, soha nem fogod megtudni, mi a zaj forrása, és hogyan lehetne közvetlen úton orvosolni a problémát.

Marti_2010 # 2016.06.26. 08:15

Hát az a hozzászólás valóban előre vitte a központi kérdés megválaszolását !
Azért írtam, hogy "életviteléből kifolyólag", mert nem tudni, milyen reakciót váltanak ki belőle a panasz. Ez egy virágnyelven fogalmazott tény, általában értik az emberek.
Tudom, kiről van szó. Ön sem menne fel.
Hogy mennyire sajnálható az én életemet megkeserítő lakó ebben az esetben, inkább nem kommentálom.

Bea1 # 2016.06.26. 04:48

"Nem fogom személyesen felkeresni a felettem lakót, mivel az életviteléből következtetve a beszélgetés, ha egyáltalán erre sor is kerülnek, nem hozna érdemi megoldást."

A jövő heti lottószámokat is tudja?

A bíróságon is azt fogják kérdezni, hogy beszélt-e a problémás fent lakóval, mert honnan is tudná szegény,hogy probléma van, ha nem szól neki?

Marti_2010 # 2016.06.25. 21:40

Kedves Fórumozók!
Adott egy probléma, amit kezelni kellene, de nem tudom, mi lenne az eljárás módja, ebben kérem a véleményeket.
Egy társas házban bérelek lakást, ugyanazon tulajdonostól már 7 éve, eddig semmi gond nem volt.
Kb. fél éve viszont a felettem lakó ( felsőbb emeleten) lakásból visszatérően naponta erőteljes zuhogás hallatszik, az utóbbi időben minden nap, hétvégén is, délutántól késő estig, gyakran éjfél után is, ami nagyon zavar. Nem lakás-felújítással vagy átalakítással járó zajról van szó, hanem valamilyen életvitellel kapcsolatos dolog. Sajnos nem tudom beazonosítani a zajt, de az idő távlatában úgy tűnik, mintha valamilyen agresszió következménye, vagy valamilyen szándékos erőkifejtés eredménye lenne. Lábbal is zuhog, szinte reng bele a plafon és valamit”üt” és „ver” is.
Sajnos sem pihenni, de lassan élni sem lehet ez miatt a lakásban, sem hétköznap sem pedig hétvégén, amikor az ember egy kicsit lepihenne.
Jeleztem a lakás bérbeadójának, akivel nagyon jó a kapcsolat, és kértem, hogy tegyen ez ügyben valamit, tekintve, hogy ő a lakás tulajdonosa. Javasoltam, hogy keresse meg a közös képviselőt. Ő felajánlotta ez után, hogy megkeresi a felettem lakó lakás tulajdonosát ( az említett lakó szintén bérlő) és beszél vele. Sajnos ez elmaradt. Ezután azt kérte, hogy vegyem kezembe én a z ügyet és beszéljek a közös képviselővel, vagy keresem meg a bérlőt. Neki erre nincs ideje. Én úgy gondolom, hogy nem ez lenne az eljárási út, vagy rosszul gondolom? Nekem, mint lakás bérlőnek a közös képviselő nem fog ebben effektíve segíteni, de a fenti lakás tulajdonosának sem fogja kiadni az elérhetőségét, véleményem szerint ezt tulajdonos és tulajdonos között kellene rendezni.
Nem fogom személyesen felkeresni a felettem lakót, mivel az életviteléből következtetve a beszélgetés, ha egyáltalán erre sor is kerülnek, nem hozna érdemi megoldást.
Mi a teendő ? Tehetek én feljelentést, mint hivatalos bérlő a fenti lakás tulajdonosa ellen?
Sajnos a társasháznak még csak tervszinten van szervezeti és működési szabályzata, azt még nem fogadtatta el a közös képviselő, hónapok óta nincsen kész, noha ebben a zajongásra vonatkozóan van/lenne külön passzus.
Üdv: Marti