szomszéd építmény


Bambusz83 # 2017.11.10. 14:33

Köszönöm a válaszokat!

Alfateam! Köszönöm, hogy nem lekezelő hangnemben válaszoltál! Megnézem a helyi rendeletet.

Nonolet! Egyszer a fa megnő és lehet, hogy akadályozni fog abban, hogy rendesen belássam az utat, amikor kiállok és csak úgy tudok majd kihajtani a saját kocsikihajtómon, hogy veszélyeztetek másokat, így igen, úgy érzem, van hozzá közöm. Egyébként ettől függetlenül is úgy érzem, hiszen elég gyakran használom a KÖZTERÜLETET és mint minden dolgozó ember, én is hozzájárulok jó magyar adóforintjaimmal ahhoz, hogy valaki fenntartsa azt. Köszi a tanácsot, felhívom az önkormányzatot. Amúgy már szerettem volna érdeklődni ott is, de nehezen lehet elérni az illetékes osztályt.

Nanemaaa! Köszi az infót! Azért vettem meg egyébként, mert állati jó helyen van, szép nagy, és még az ára is nagyon kedvező volt. :) Most is megvenném, csak kicsit ijesztő, hogy a szomszédom úgy okoz nekem nehézséget, hogy abból nincs haszna, mert mire számíthatok így a jövőben? Mondhatnánk, hogy az előkertjét védi, nehogy ráhajtsunk arra a szép zöld gyepre, de ott nincs szép zöld gyep, vagy bármi, amit érdemes lenne védeni.

nanemaaa # 2017.11.08. 07:54

Bambusz83

Kérdésre kérdés: Miért vetted meg a telket, ha nem tetszett, hogy a szomszédnak van ott épülete?

Egyébként nem 2,5, hanem 2 m felett nyúlhat át max 50 cm-re a tető.

Fa ügyében javasolom, hogy úgy menj be az önkorihoz, hogy a kétfarkú kutya akciózott az utcátokban, és fát ültetett. Garantálom, hogy másnapra nem lesz ott. ;)

nonolet # 2017.11.07. 19:33

Bambusz83

Nos: 2,5 méternél magasabbnak kell lennie az átlógó résznek.

- -

Az utca az KÖZTERÜLET!!!
Közöd hozzá?
Ott te ne akarj fellépni senkivel szemben.

Ha valami nem tetszik a közterületen,
akkor pedig fordulj az önkormányzathoz.

Hisz az a közterület tulajdonosa.

Aztán az önkormányzat majd eldönti, hogy lép-e ?
pl. a fa ügyében...

alfateam # 2017.11.07. 15:49

1.Felszólítod szüntesse meg az átlógást.

2- Megnézed van-e helyi rendelet ültetési telepítési távolságról.
https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Bambusz83 # 2017.11.07. 15:12

Kedves Jogászok!

Most építkezünk és úgy néz ki, nem a legjobb szomszédot fogtuk ki. Már a telek megvételekor volt a telkén egy építmény, ami teljesen a telekhatárra épült (ezt amúgy már önmagában nem tehette volna a helyi szabályok szerint) és teteje átlóg a mi telkünkre. Azon a részen a mi telkünk 3 m széles csupán a problémás építmény teljes hosszában, gyakorlatilag csak közlekedésre szolgál. Úgy tudjuk nincs engedélye az építményre, illetve hallottunk olyat, hogy "ideiglenes engedélyt" kapott rá, bármit is jelentsen ez egy téglaépület esetében. Ez az építmény a házunkhoz való eljutást nem akadályozza, ha személyautóval megyünk, de mondjuk egy költöztető kocsi már nem biztos, hogy elfér alatta. Mit enged a törvény? Legszívesebben lebontatnám, de gondolom azt nem lehet. Lehet kötelezni valahogy, hogy oldja meg máshogy a tetőszerkezetet, hogy az ne lógjon át hozzánk?

Amivel amúgy kihúzta a gyufát (azon túl, hogy néhány hónapja a feketén tartott mérgespókja elszabadult és rendőrök, állatbefogók tolongtak az utcában), hogy a saját telke elé, de közvetlen a miénk mellé ültetett egy kis fát, ami idővel alighanem megnő és nehezíteni fogja az autóval való közlekedést, kilátást. Előttünk a telek 40 évig lakatlan volt és a szomszédnak most jutott eszébe, hogy jó lenne egy szép kis fácska. Szóval tuti miattunk ültette, pedig még egy szót sem beszéltünk velük, még az építményük miatt sem szóltunk nekik, szóval nem adtunk alapot erre a viselkedésre.

A kérdéseim:

  1. Mit tehetek az építmény ügyében? Rákényszeríthetem-e valahogy, hogy oldja meg máshogy a tetőszerkezetet?
  2. Mit tehetek a fa ügyében? El lehet valahogy tüntettetni onnan? Nekem az is jó, ha néhány méterrel arrébb rakja.

Köszönöm a válaszokat!

nanemaaa # 2016.09.28. 07:25

KitZol
Bárkit bármiért fel lehet jelenteni. A kérdés nem ez, hanem az, hogy meg lehet-e nyerni. Igen, zaj ellen lehet birtokvédelmet kérni, ha az az érintettet zavarja a birtokának rendeltetésszerű használatában. Ebben a kérdésben nyilván közömbös, hogy a zajt a szomszéd kisgéppel, flex-szel, vagy két lábas fedő ütemes összeütögetésével éri el. Minden területre van egy bizonyos decibel hang határérték nappali és éjszakai határértékekkel meghatározva, aminek túllépése automatikusan szankcionálható.
De zavarhatja mag az a tény is, hogy a garázst bővíti és arra pl nincs építési engedélye. Csak ott nem birtokvédelmet, hanem szabálytalan építés ügyében eljárást fog kérni. Kb ennyit jelentett az első hozzászólásom.

Bea1 # 2016.09.26. 13:17

" a szomszéd feljelenthet-e ha a garázsom méretét megnövelve, a saját udvarom rovására, a munkálatok során kisgépeket használok"

Miért ne jelenthetne? Ha van pénze és ideje!

Én inkább illegális építkezés miatt tennék feljelentést, és az építési területekre alkalmazandó előírások be nem tartása miatt, semmint a flexelés miatt.

Csupáncsak a szomszéd fejével gondolkozva, pláne, ha nem mutattad meg neki az engedélyeket.

KitZol # 2016.09.26. 12:25

Tisztelt nanemaaa!

Érdeklődnék, hogy szűk válasza az én kérdéseimre lenne válasz? Ha igen, kérem fejtse ki.

Előre is köszönöm!

nanemaaa # 2016.09.23. 10:29

Jól.
Nem.

KitZol # 2016.09.22. 08:54

Tisztelt Jógi Fórum!
Arról érdeklődnék, hogy a szomszéd feljelenthet-e ha a garázsom méretét megnövelve, a saját udvarom rovására, a munkálatok során kisgépeket használok? Természetesen normál időben reggel 8 után és maximum sötétedésig, vasárnap pedig egyáltalán nem. Jól gondolom, hogy a Flex használata nem számít csendháborításnak?
Mert a szomszédom azzal fenyeget, hogy feljelent, és elbontatja a garázsom. Mit tehetek? Illetve mit csináltam helytelenül?

Válaszát előre is köszönöm.

palgaben # 2016.08.21. 13:22

Nincs építési engedély!


agnusdei

nanemaaa # 2016.08.02. 08:08

Ha építési engedély alapján épült ami épült, akkor az nem szabálytalan. Függetlenül attól, hogy a szomszédot ez hogyan érinti. Ez alapján azt feltételezni, hogy a szomszéd össze-vissza épít kedve szerint kissé öncélúan hangzik. Egyebekben nem te örököltél "rossz" szomszédot, hanem a szomszédod kapott téged, aki bár látta, de megvette a szomszéd házat, majd ezt követően akarja megreformálni a környezetét a saját igényeinek megfelelőre. Az ilyen hozzáállást nem szokták a hosszú élet titkaként számon tartani egy lakókörnyezetben. Ha az eladó nem vette át a hatóság értesítéseit és ezért nem tudott az építésről, az lényegében a hozzájárulásaként is értelmezhető. A jogelőd hozzájárulását te már utólag nem kérdőjelezheted meg. Ez az amit örököltél, nem a hülye szomszédot.

wers # 2016.07.28. 14:13

épitési iroda (egyébként szerintem szoktasd magad, hogy nézegeted)

palgaben # 2016.07.28. 14:08

Rendben köszönöm az eddigi válaszokat kedves wers.

Egy utolsó kérdés hozzád? Mit tehetek?


agnusdei

wers # 2016.07.28. 14:01

én feladtam, nem tudlak követni. Igen az épitési irodán van nyoma, de valószinüsitem, hogy maga a levél is pl. "nem kereste" jelzéssel.

palgaben # 2016.07.28. 13:55

Tételezzük fel volt ilyen levél. Annak nyoma van gondolom az építési hatóságon. Akkor lehet hogy engedtek eltérést a rögzített építménymagasságtól?


agnusdei

wers # 2016.07.28. 13:45

de nagy élmény ugyanarról két helyen cseverészni.

wers # 2016.07.28. 13:43

már nem kell előzetes engedély a szomszédtól, és bizonyára kiértesitették. De lehet, a levél és a volt tulaj nem találtak egymásra

palgaben # 2016.07.28. 13:24

Annak az ingatlannak a tulajdonosa amit én megvettem, azt mondta Őt meg sem kérdezte, viszont nem is lakta tavaly az ingatlant, amikor a kérdéses rész épült. HÉSZ térképen nem szerepel, tehát bejelentve sem volt


agnusdei

wers # 2016.07.28. 13:19

Azt honnan veszed, hogy nem kérdezett meg senkit?

wers # 2016.07.28. 13:17

a másikra válaszoltam, de ez elég halott ügynek néz ki.

palgaben # 2016.07.28. 13:13

Ezzel is tisztában vagyok, de nem erre vagyok kíváncsi. Sajnos nekem is elég baj, hogy egy ilyen szomszédot "örököltem." Aki gátlástalanul épít meg sem kérdezve senkit. Mert arra hallottam precedenst, hogy nem jelentik be a hatóságnak, de hogy a szomszédnak sem. Khmm.


agnusdei

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.28. 13:04

Akkor egy kicsit elkéstél a kérdéssel. Az építéshatóságot ráküldheted, de nem jósolok szép jövőt annak a szomszédságnak, amelyik így kezdődik.

palgaben # 2016.07.28. 12:37

Már megvettem. Ezért kérdezem, mire számíthatok, mihez van jogom.


agnusdei

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.28. 08:50

Ne vedd meg, ha nem tetszik.