parkolás


nanemaaa # 2017.03.20. 10:00

gerbera317
Igen, igazad van, én is erre gondoltam, csak pontatlanul fogalmaztam. A lényege az lett volna, hogy az már nem várakozás, hanem parkolás, ha a sofőr nem tartózkodik a gépjárműben, vagy a közvetlen közelében. Az, hogy szabálytalannak minősítettem, annyiban valósult meg, hogy nem fizette meg a parkolás díját.

gerbera317 # 2017.03.17. 14:31

Ha ennyire okos vagy, akkor miért kérdezel? Szerintem ne velünk vitatkozz, hanem majd a perben a parkolótársasággal, meg a bírósággal. Ehhez pedig tudd:

A KRESZ 1. számú függelékének III. része d) pontja szerint a megállás a be- és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg - ha a vezető a járműnél marad - egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás. Az e) pont szerint pedig a várakozás a járművel a megállásnál hosszabb ideig történő egyhelyben tartózkodás.
Érdemes észrevenni, hogy a megállás csak akkor megállás, ha a vezető a járműnél marad, tehát ha a járműtől elmegy, az már várakozás. A Kkt. 15/A. §-ban foglaltakat értelmezve egyértelmű, hogy a fizetős várakozási helyen történő várakozásért várakozási díjat kell fizetni. Azzal, hogy te elhagytad a járművet, a megállásod várakozássá minősült át, és onnantól díjköteles volt a megállásod. Mivel a KRESZ szerint a megállás nem az esetleges utas, hanem hanem a vezető magatartásától függően minősül át várakozássá, nem hivatkozhatsz sikerrel arra, hogy utas maradt az autóban. Ezen az sem változtat, hogy a parkolótársaság belső szabályzata szerint meg kellett volna győződnie arról, hogy nem maradt utas az autóban. Egyébként köszönjük szépen az oktatást, nagyon tanulságos volt. Én a magam részéről továbbra is inkább bedobom azt a k*szott 40 forintot, mert nem szeretek annyit bukni, mint amennyit te fogsz az okosságoddal bukni.

ZSÉMBOR # 2017.03.17. 13:55

Köszönöm. Én segítséget kértem és nem azt, hogy kifigurázzanak. Van az a helyzet, amikor egy gyermeknek jobb az autóban, és nem vagyok felelőtlen, sőt! De nem magyarázkodom.
Reméltem, hogy értelmes és normális választ is lehet kapni, és nem csak sértegető, értelmetlent.
Nem okoskodni akarok, hanem segítséget kértem, mert ha nem kell ilyen esetekben parkolási díjat fizetni, és megbüntetnek, akkor hogyan lehet bizonyítani ellene, hiszen az én fényképfelvételeimet, tanúimat nem tudom felhasználni, vagyis az normális, hogy nincs semmilyen védekezési lehetőség?

Azért Önöknek is van még mit tanulni, hátha ezzel én segítek, ezt maga a parkolótársaság írta:
"Parkolóőreink a járművek várakozási jogcímének ellenőrzésekor az első szélvédő üvegén felül minden oldalról
vizsgálják a várakozó jármű ablakait, hogy kizárják annak a lehetőségét is, hogy bárki is a járműben tartózkodjék
az esetleges pótdíjfizetési felszólítás kiszabásának idején. "

gerbera317 # 2017.03.17. 11:43

A kérdező parkolóőrt emleget, tehát nem szabálytalan parkolásért bírságolták meg, hanem parkolási díj megfizetésének elmulasztásáért. Egyébként jogszerűnek tűnik a pótdíjazás, úgyhogy én nem igazán küzdenék ellene, mert még több lehet. Illetve, most már biztos, hogy több, mert "pár hete" történt az eset, tehát most már nem az 1 napi + 1 órás díjat kell kifizetni, hanem 40 órányit.

Zsémbor, okoskodj még egy kicsit, és nagyjából 1 hónap múlva már 20-25 ezerről fogsz felszólítást kapni, a fizetési meghagyás már 40-45 ezerről fog szólni, a végrehajtó felhívása pedig 60-75 ezerről.

nanemaaa # 2017.03.17. 08:03

El kell olvasni a KRESZ-t. A sofőrnek kell a kocsiban maradnia várakozás esetén. Egyébként bizony szabálytalanul parkoltál. Ha a gyereket benne hagyod a kocsiban, az csak kiskorú veszélyeztetése, épp olyan, mint ha a kutyát hagytad volna benn.

ZSÉMBOR # 2017.03.16. 17:11

Tisztelt Fórumozók!
Pár hete kisfiammal az orvostól mentünk hazafelé, és útközben megálltam egy gyógszertár előtt, kiváltani a gyógyszerét. A gyermekem a hátsó ülésen bent ült az autóban, amíg én berohantam a patikába (5-7 perc).
Ez idő alatt begbüntetett a parkolóőr. Értetlenül álltam, hiszen a fiam bent ült, ezért megkérdeztem a parkolóőrt, hogy kell-e fizetni, ha bent ül valaki, azt a választ kaptam, hogy nem. Rákérdeztem, hogy akkor miért kaptam bűntetést, azt a választ adta, hogy ő nem köteles körbe járni az autót, az ablak pedig visszatükröződőtt, így nem vette észre a gyereket. Mondtam, hogy értem én, de ilyenkor mi van? Azt felelte ő nem tud mit tenni, hívjam az ügyfélszolgálatot. Így tettem, ők persze kérték, írjam le a történteket, megtettem mindent, még aznap!. Arra -természetesen 15 napot követően - válaszoltak, hogy a parkolóőr mindent szabályosan csinált, körbe kell járnia az autót, mielőtt bírságol, amit megtett, a fényképeken nincs gyerek, így fizessek. Többször írtam már (visszatükröződőtt az ablak, a parkolóőr a helyszínen is elismerte a tévedést, stb.), hívtam őket telefonon, van tanúm is, de komolyan nem érek vele semmit?!
Így az lenne a kérdésem, hogy van tapasztalata valakinek jó példára, azaz sikeresen lehet-e küzdeni ellenük,az igazamért, vagy nem érdemes, adjam fel, és fizessek annak ellenére, hogy teljesen jogtalan?
Köszönöm a válaszokat.