Magyar rendszámmal Németországban!


Oliver1974 # 2017.06.17. 12:07

Ugy látom itt alig akad akit érintene a német gépjárműadó, pedig kb. 500 ezer magyar él, dolgozik kinn.
Már nem segítségért jövök ide hanem tudom mi a helyzet. Nemsokára a facebookon is meg lesz osztva. Alaposan utánajártam a német szabályozásnak, több Hauptzollamttal leveleztem. Elöljáróban annyit: NEM KELL MEGIJEDNI A ZOLLKONTROLLOSOKTÓL! Sem a rendőrtől. Mégha fel is jelent, nem lesz igaza! A helyszini birságot kerülni kell, a facebookos anyag alapot adhat erre. Leggyakrabban ők maguk sem ismerik a pontos feltételeit az adónak (nem vicc!), a Zentral Hauptzollamt például 14 perc telefonos beszélgetés után sem tudott/volt hajlandó igennel vagy nemmel válaszolni, hogy akkor adóköteles vagyok e vagy sem. Akkor a magyar átlag sofőr, pláne ha alig tud németül, hogyan tudhatná? És hogyan lehet érte felelősségre vonni?

Következő a helyzet: akinek a családja Magyarországon maradt és csak a családapa ment ki dolgozni, annak a magyar autója kinn ADÓMENTES!
Mindegy milyen munkaszerződése van!
A szingliknél más a helyzet!

Részletek remélem hamarosan a facen.

Dexter0523 # 2017.05.01. 16:26

Ismerek ilyen személyt, akit 400€-ra bírságoltak ebből kifolyólag. Őt bő egy év után igazoltatás közben lepték meg ezzel a témával és nem tudott mit csinálni, ki kellett fizesse, mivel kint életvitel szerűen tartózkodik. Egyébként ilyen esetben fél év a határidő, tehát, ha a kinti jövedelemszerzés meghaladja a fél évet. Ilyen esetben elég egy rosszakaró, jó szomszéd vagy bárki akinek szúrja a szemét, hogy te külföldi rendszámos kocsival vagy és töredéke a biztosításod meg az adód. A srác azonnal vett egy másik autót kint, a régit ugyanúgy magyar rendszámmal eladta pár héten belül egy kinti magyarnak, aki kocsi nélkül jött ki.

Oliver1974 # 2017.03.17. 19:35

Ismerős? "Grenzkontrolle", Fizeti az autó után az adót (KfZ-Steuer)? Nem. Akkor megbirságoljuk és kifizeti a tavalyi évet visszamenőleg. Ez volt a rendőr intézkedése, várom a Zollamt levelét adóügyben.
Azért irok, mert elvileg MINDENKIt érint!

Szerintetek jogos?
Hát persze, olvasható a zollamt honlapján, hogy 1 év tartózkodás után német rendszám kell a magyar autóra.

Mi van az EU alapjoggal: nincs kettős adóztatás?
Ki fizeti a ktgeket ha rövidesen hazatérsz és visszairatod az autót magyar rendszámra? Merthogy otthon meg a német rendszámot nem tűri a rendőr (30 nap után magyarositani kell. Regadó??).

az intézkedő rendőr/vámos annyit tudott, hogy évek óta kinn élek és járok az autóval, vagyis van jogalapja. Ám hogy tartósan ezzel az autóval járok e az nem részleteztük, bár utaltam rá hogy nem oly régi itt az autó.

Elolvastam a német vonatkozó szabályokat és kivételeket. Tőszavakban:

  • Hauptwohnsitz (fontos hogy ez Magyarország marad mégha be is vagy jelentkezve)
  • 1 év türelmi idő a külföldi állampolgároknak. Azt sajnos nem tudom él e még a szabály, hogy minden határátlépésnél ujra indul
  • Vagy kevesebb mint 6 hónap külföldi tartózkodás 1 évben.
  • Grenzgänger, Wochen oder Monatspendler

http://europa.eu/…index_de.htm

Nektek van tapasztalatotok, mi az eljárás, mire számithat az ember? Én 2 esetet ismerek, az egyik azt állitotta hogyy csak most érkezett az országba, a másikat helyszinen adóóztatták, mindkettőnek igértek levelet, egyik sem kapott. Vajon miért? (Habár adóügy, nem a Finanzamthoz tartozik a dolog, hanem a Zollamthoz.)