Haszonélvező joga


erzsó55 # 2017.11.29. 18:18

Ha a tulajdonos lakja az ingatlant akkor kinek a kötelessége a ház karbantartása ?
Akkor is a haszonélvezőnek kell ?

erzsó55 # 2017.11.26. 14:52

Azt szeretném megtudni:

Én haszonélvező vagyok a fiam házánál .
Ő lakik benne .
Kinek a dolga akkor a ház megóvása , karbantartása ?

gerbera317 # 2017.07.30. 09:53

nem értem lehet ilyet csinálni az emberrel

Én meg azt nem értem, hogyan lehet ilyen előnytelenül haszonélvezetet engedni valakinek.

gerbera317 # 2017.07.30. 09:52

Akkor mi most itt maradunk ház és pénz nélkül?

A leírtak alapján úgy tűnik, igen.

basszuskulcs # 2017.07.29. 12:19

Tisztelt fórum4 Azzal a kérdésel fordulok önökhöz hogy az élettársam a ház tulajdonosa de az édesanyja a haszonélvező.Aki 6 hónapja ujj házaságot kötött .És most vissza akarja kapni a házat amit mi már kifizettünk neki .De ő nem akkar semmit sem visszatéríteni számunkra.Kaptunk 1 Ügyvédtől felszólító levelet hogy 8 nap mulva el kell hagyni a házat.Ismétlem a ház tulajdonosa az élettársam az édesanyja a haszonélvező.Akkor mi most itt maradunk ház és pénz nélkül?Hát én ezt nem értem lehet ilyet csinálni az emberrel:Köszönöm a választ Üdv Nagy Attiláné

intentio # 2017.07.06. 06:12

A haszonélvező jogait és kötelezettségeit a PTK szabályozza ekként:

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről

5:147. § [A haszonélvezeti jog tartalma]
(1) Haszonélvezeti jogánál fogva a jogosult a más személy tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja, használhatja, hasznosíthatja és hasznait szedheti.

(2) Ha a haszonélvezeti jog egyidejűleg több haszonélvezőt illet meg, a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogára a közös tulajdon szabályait kell megfelelően alkalmazni.

(3) A haszonélvezeti jog a dolog tulajdonosának személyében beállott változásra tekintet nélkül fennmarad.

(4) A természetes személyt megillető haszonélvezeti jog korlátozott időre és legfeljebb a jogosult haláláig állhat fenn.

(5) Jogi személy javára haszonélvezeti jog korlátozott időre, de legfeljebb ötven évre engedhető; a határozatlan időre alapított haszonélvezeti jog ötven évig áll fenn.

5:148. § [A haszonélvezet gyakorlásának átengedése]
(1) A haszonélvező a haszonélvezeti jogot nem ruházhatja át, de a birtoklás, a használat és a hasznok szedése jogának gyakorlását átengedheti.

(2) Ellenérték fejében a haszonélvezeti jog gyakorlását a haszonélvező akkor engedheti át, ha a tulajdonos - azonos feltételek mellett - a dolog használatára, hasznosítására vagy a dolog hasznainak szedésére nem tart igényt.

5:149. § [A haszonélvező jogai és kötelezettségei a haszonélvezet fennállása alatt]
(1) A haszonélvező jogának gyakorlása során a rendes gazdálkodás szabályai szerint köteles eljárni.

(2) A haszonélvező a tulajdonos hozzájárulása nélkül a haszonélvezet tárgyát képező dolog gazdasági rendeltetését annyiban változtathatja meg, illetve a dolgot annyiban alakíthatja át vagy változtathatja meg lényegesen, amennyiben a dolog gazdasági rendeltetésének fenntartása vagy eredeti formájában való hagyása a rendes gazdálkodás követelményeivel ellentétes.

(3) A haszonélvező viseli - a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével - a dologgal kapcsolatos terheket. A haszonélvezőt terhelik a dolog használatával kapcsolatos kötelezettségek.

(4) A haszonélvező köteles a tulajdonost a dolgot fenyegető veszélyről és a beállott kárról értesíteni - ideértve azt az esetet is, ha őt harmadik személy a haszonélvezet gyakorlásában akadályozza -, köteles továbbá tűrni, hogy a tulajdonos a veszély elhárításához vagy a kár következményeinek megszüntetéséhez a szükséges intézkedéseket megtegye.

5:150. § [A költségek viselése]
(1) A haszonélvező a rendkívüli javítási vagy helyreállítási munkálatokat elvégezheti, ha felszólítására a tulajdonos azokat nem végzi el.

(2) A haszonélvezet megszűnésekor a haszonélvező a tulajdonostól a saját költségén elvégzett rendkívüli javítási vagy helyreállítási munkálatok következtében a dologban beállott értéknövekedés megtérítését a jogalap nélküli gazdagodás szabályai szerint követelheti.

5:151. § [A rendhagyó haszonélvezet]
(1) A haszonélvező a haszonélvezet keletkezésekor meglevő, természetüknél fogva elhasználható dolgokkal, gazdasági felszereléssel és állatállománnyal, árukészlettel és pénzzel a rendes gazdálkodás szabályai szerint indokolt mértékben rendelkezhet. A haszonélvezet megszűnésekor köteles ezeket pótolni; ha ez nem lehetséges, értéküket megtéríteni.

(2) Ha a haszonélvezettel terhelt és értékesített vagy elhasznált dolog volt tulajdonosának a pótlás vagy az értékmegtérítés iránti követelése veszélyeztetve van, a tulajdonos megfelelő biztosítékot követelhet.

5:152. § [A tulajdonos jogai a haszonélvezet fennállása alatt]
(1) A tulajdonos jogosult a haszonélvezet gyakorlását ellenőrizni.

(2) Ha a haszonélvező a dolgot nem rendeltetésének megfelelő módon használja vagy rongálja, illetve rendeltetését meg nem engedett módon megváltoztatja, továbbá ha a dolognak a haszonélvezet megszűntével való visszaadását egyébként veszélyezteti, a tulajdonos megfelelő biztosítékot követelhet, ha tiltakozása nem vezetett eredményre.

(3) Ha a haszonélvező nem ad megfelelő biztosítékot, a bíróság a tulajdonos kérelmére a haszonélvezeti jog gyakorlását biztosíték adásáig felfüggesztheti.

(4) A tulajdonost ezek a jogok azzal szemben is megilletik, akinek a haszonélvező a haszonélvezetből fakadó jogok gyakorlását átengedte. Ebben az esetben a megfelelő biztosíték elmaradása esetén a bíróság a harmadik személyt a haszonélvező által a részére átengedett jog gyakorlásától eltiltja.

(5) A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él.

5:153. § [A haszonélvezet tárgyának elpusztulása]
(1) Ha a dolog vagy annak jelentős része elpusztul, a tulajdonos nem köteles azt helyreállítani.
(2) Ha a tulajdonos a dolgot helyreállítja, a haszonélvezeti jog feléled, de a tulajdonos kérheti annak a helyreállításra fordított összeggel arányos korlátozását.

(3) Ha a tulajdonos a dolgot nem állítja helyre, a haszonélvezet megszűnik. Ha a haszonélvezet tárgya helyébe más dolog vagy követelés lép, a haszonélvezet erre terjed ki. Ha a dolog helyébe pénzösszeg vagy követelés lépett, a tulajdonos és a haszonélvező is követelheti ennek az összegnek a dolog helyreállítására vagy pótlására fordítását, ha ez a rendes gazdálkodás követelményeinek megfelel.

(4) A tulajdonos a helyreállítást vagy a pótlást maga elvégezheti vagy a megtérítési összeget erre a célra a haszonélvezőnek átengedheti.

5:154. § [A haszonélvezet megszűnése]
(1) A haszonélvezet megszűnik a határozott időtartam lejártával, a jogosult halálával vagy jogutód nélküli megszűnésével, továbbá ha a haszonélvező szerzi meg a dolog tulajdonjogát.

(2) A haszonélvezetnek jogügylettel való megszüntetéséhez a haszonélvező lemondó nyilatkozata; ingatlanon, illetve ingatlan-nyilvántartásba vagy más közhiteles nyilvántartásba bejegyzett jogon fennálló haszonélvezet esetén a haszonélvezeti jognak a nyilvántartásból való törlése is szükséges.

(3) A lemondó nyilatkozatot dolog haszonélvezete esetén a tulajdonoshoz, jog haszonélvezete esetén a haszonélvezet tárgyát képező jog jogosultjához vagy a jog megalapítójához kell intézni.

(4) Ingatlanon, illetve ingatlan-nyilvántartásba vagy más közhiteles nyilvántartásba bejegyzett jogon fennálló haszonélvezet esetén a lemondó nyilatkozatot írásban kell megtenni.

5:155. § [A haszonélvező kötelezettségei a haszonélvezet megszűnése esetén]

(1) A haszonélvezet megszűntével a haszonélvező köteles a dolgot visszaadni. A haszonélvező a dologban bekövetkezett károkért a szerződésen kívül okozott károkért való felelősség szabályai szerint felel. A rendeltetésszerű használattal járó értékcsökkenést a haszonélvező nem köteles megtéríteni.

(2) A haszonélvezeti jog megsértéséből eredő igényekre a tulajdonjog védelmére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

aagika # 2017.07.03. 07:48

A gyermekem - aki több éve külföldön él -100 %-os tulajdonában lévő öröklakás haszonélvezője vagyok. A lakás több évig üresen állt, jelenleg a barátja lakik a lakásában, aki nem kíván a lakásból kiköltözni.
Tudom, hogy meghatalmazás nélkül nem járhatok el a társasház dolgait illetően, viszont sosem kapok, mint haszonélvező, de a fiam sem értesítést semmilyen változásról, még alapszabályzatot, SZMSZ-t stb. (ha egyáltalán létezik és aktuális) sem. A közös költség aktuális fizetési összegét az évekkel megállapítottak alapján a lakáshasználó - szerződés nélkül használja a lakást - fizette ez év márciusáig, azóta nem. (Erről a gyermekem értesített, mert közölte vele a barátja.)
Tekintettel arra, hogy haszonélvezeti jogommal úgy szeretnék élni, hogy szerződés útján, tehát hivatalos formában bérbe szeretném adni a lakást, szükségem lenne a közös költség aktuális kimutatására is.
Kérdés: jogosan fordulhatok-e társasház kezelőhöz a tekintetben, hogy részemre biztosítsa mind az okiratokat, mind pedig az éves kimutatásokat a terhelésekről és a befizetésekről?
Ha bérleti szerződést kötök milyen adatszolgáltatási kötelezettségem van a társasház kezelő felé?
Köteles-e a társasház kezelő a változásokról a tulajdonoson kívül a haszonélvezőt is értesíteni?
Megjegyzem: A 16 lakásos társasházzal kapcsolatos bármilyen változás a falitáblára kihelyezésre kerül, illetve a barát kiköltözését már bírósági útra voltam kénytelen terelni.
Szíves válaszukat hálásan köszönöm.