egészségügyi ellátás, nem jutunk hozzá


nonolet # 2017.07.24. 16:20

nem hiszem hogy az Ön által írt, engem vagy a világlátásomat minősítő jelzőire, megjegyzéseire szükségem lett volna.

Pedig, de, mert (szerintem)
...segít a helyesebb látásmódban.

newvalley # 2017.07.24. 14:17

Nagyon köszönöm, sokat segítettetek!
Különös köszönetem Burn Outnak, Drbjozsefnek, Monoszkopnak.
Kedves Nonolet, nem hiszem hogy az Ön által írt, engem vagy a világlátásomat minősítő jelzőire, megjegyzéseire szükségem lett volna.
Még egyszer köszönöm, és üdvözöllek mindnyájatokat. Szervusztok. :)

monoszkop # 2017.07.24. 07:23

Eltelt fél év, azóta nem sikerül jogorvoslathoz jutnia. Minden utat megpróbált. Az erre meghatalmazott és illetékes betegjogi képviselő nem óhajtja a betegjogi panaszt a kórház vezetése felé beadni.

Hatósági vizsgálatra az ÁNTSZ, új nevén a kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya jogosult,ezért az egészségügyi szolgáltatóval szembeni panaszt/közérdekű bejelentést ezen közig. szerv részére -és nem a bertegjogi képviselőnek- célszerű eljuttatni.

Burn Out # 2017.07.23. 18:53

Az egészségügyi ellátáshoz való jog alapjog. Betegbiztosításhoz (TAJ) kötött, természetesen nem "csak úgy" mindenkinek jár.
Benne van az Alaptörvényben. Nem vagyok jogvégzett ember, de olvasni tudok.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy az államnak biztosítania kell az egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférést, és biztosítja is. A módját és feltételeit már más ágazati jogszabályok és a financiális keret tölti meg tartalommal. Nem azt jelenti, hogy konkrétan mindenkinek mindent azonnal kell biztosítania (persze ez lenne az ideális). Ahogy lesz rá keret majd biztosítja.

drbjozsef # 2017.07.23. 18:15

Jól tudod.

De senki nem állított ezzel ellentéteset.

Pontosan azt, amit Te is írsz. Hogy jár. Csak véges erőforrásból gyakran csak jár, de jutni nem jut.

Bár én nem vagyok jogász.

Az implantátum beültetése orvosi szakkérdés, azzal kapcsolatban semmilyen jogi fórumon nem fogtok előrébb jutni.

Az egyetlen keresnivalótok, a felesleges kórházba rángatás lehet, ha származott belőle valamiféle konkrét károtok, ÉS felróható okból nem végezték el végül. Érzésem szerint egy tervezett műtétnél az, hogy nincs rá támogatás, nem megfelelő indok, de ez csak erkölcsi vélemény, jogilag, lehet, hogy kevés.

Annó az én tervezett műtétemet is ide-oda tologatták, mire megcsinálták, mert mindig volt valami akut beugró sérült, aki elsőbbséget élvezett. Igaz, amikor üresedés volt, este behívtak, és reggel megcsinálták rögtön, feleslegesen nem szívattak a bejárkálással.

newvalley # 2017.07.23. 17:52

Az egészségügyi ellátáshoz való jog alapjog. Betegbiztosításhoz (TAJ) kötött, természetesen nem "csak úgy" mindenkinek jár.
Benne van az Alaptörvényben. Nem vagyok jogvégzett ember, de olvasni tudok.

Tisztelettel kérem, ha olvassa ezt egy jogász, legyen szíves ezt megerősíteni vagy megcáfolni.

nonolet # 2017.07.23. 12:19

"Ha jut. "

Ez így van a világ más jóval gazdagabb tájain is!
HA nem magán zsebből fizetik...

"Talán betegjogok nem is léteznek a világnak ezen a táján a 21. században."

De léteznek, csak ez nem betegjogi kérdés.

-

A közös kassza véges!!!
Ebből kell kiindulni...

newvalley # 2017.07.23. 09:56

Köszönöm, Noolet.
Sajnos igazad van. Majd megműtik, amikor jut rá a kórház finanszírozásának keretéből. Ha jut. Talán betegjogok nem is léteznek a világnak ezen a táján a 21. században.
Van, akit megműtenek, van akit nem. Aki teheti, megy a magánkórházba. Akinek nem telik, hát akkor így járt...

Nekem fáj látnom, hogy a hozzzátartozóm acél külső merevítővel alábán két mankóval jár. (Már amennyit bír, mert egyre sorvad a lába.) Az amputáció majd biztosan elérhető lesz közfinanszírozott módon.

Bocsánatot kérek minden fórumozótól a keserűen ironikus hangvételemért.

nonolet # 2017.07.22. 21:55

Ja a beteg jogai aligha sérültek... max a zsebed.

nonolet # 2017.07.22. 21:55

"és az ellátást ingyenesen meg kell kapniuk."

Majd meg is kapja... amikor jut.

-

"(Megjegyezném, hogy előre adott komoly összegű paraszolvencia mellett történt ez.)"

Máskor majd utólag adod...
Mert ez így MEGVESZTEGETÉS!
(azaz bűnöző lettél)

Plusz marhaság is.
Mert átverhetnek, mint most is.

newvalley # 2017.07.22. 17:32

Azt mondták, hogy az intézmény erősen alulfinanszírozott, nem kapnak a költségvetésből elég forrást. Nem egy átlagos térdprotézisről van szó, hanem egy speciálisra van szüksége a hozzátartozómnak, úgynevezett "zsanéros térdprotézisre", amelynek az ára az előbbi 3-szorosa kb. 1 millió 800 ezer ft. De ez csak a műtét előtti napon derült ki? Vajon hogyan van ez?
Finanszírozási probléma. De ennek a spéci protézisnek a beépítése is közfinanszírozott műtét, amelyre a TAJ kártyával rendelkező magyar állampolgároknak társadalombiztosítási alapon joga van és az ellátást ingyenesen meg kell kapniuk.
A beteg jogai sérültek tehát. Erről már elismered, hogy jogi probléma (is).
(Megjegyezném, hogy előre adott komoly összegű paraszolvencia mellett történt ez.)
Azóta már fordultunk fűhöz-fához, eredmény nélkül.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.22. 12:18

Ez megint nem jogi kérdés, sokkal inkább orvosi. (Puszta véletlen, hogy jótékony homályban hagytad, mért nem végezték el a műtétet? Valamivel csak indokoltak.)

newvalley # 2017.07.22. 12:11

A problémánk az, hogy attól tartunk, ügyvéddel és implantátumba befizetéssel együtt sem jutunk hozzá a műtéthez és még a pénzünk is elúszik.
Milyen garanciákat lehet/kell beépíteni a megbízási és jogi képviseleti szerződésbe, amelyet az ügyvéddel megkötni készülünk, hogy ne érjen "csalódás".
Szívesen venném megoldási javaslataitokat. Köszönöm.

newvalley # 2017.07.21. 16:35

Köszönöm a jó tanácsot. Utánanéztünk, magán kórházban legalább 3 milióért végeznék el a műtétet. Sajnos ennyink nincs.

Burn Out # 2017.07.21. 16:01

jó tanács: ha már ügyvédre is költenétek, illetve az implantátumba is belefizetnétek, lehet egyszerűbb lenne egy magánorvost keresni.

newvalley # 2017.07.21. 12:45

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget, jó tanácsot szeretnék kérni.
TAJ kártyával rendelkező magyar állampolgár több mint egy éve nem jut hozzá egy közfinanszírozott ellátáshoz (térdprotézis műtéthez).Nem egy rutin térdprotézis beültetésről van szó, ennél bonyolultabb implantátumra van szükség.
A várólistára felvették, az várakozási idő leteltével a műtétet kitűzték, a beteg az ortopéd sebészetre befeküdt.
Két nap múlva hazaküldték azzal, hogy töltse otthon a hétvégét. Hétfőn telefonáltak, hogy sajnos nem lesz műtét, menjen be a zárójelentéséért. Zárójelentéssel hazaküldeni egy beteget a beavatkozás elvégzése nélkül?
Első gondolatom, hogy felháborító igazságtalanságról van szó. Eltelt fél év, azóta nem sikerül jogorvoslathoz jutnia. Minden utat megpróbált. Az erre meghatalmazott és illetékes betegjogi képviselő nem óhajtja a betegjogi panaszt a kórház vezetése felé beadni.
A külső merevítővel (ortézis) és 2 mankóval járó kétségbeesett beteg, akin a műtét segítene, elhatározta, hogy privát ügyvédhez fordul.
Én a családtagja vagyok, és azt szeretném kérdezni, mire számíthatunk és mire figyeljünk a megbízási szerződés megkötésekor? Ha hozzájárulunk a drága implantátum árához, milyen garanciákat kaphatunk arra, hogy a pénz ne "ússzon el", a műtét új időpontját tűzzék ki és a beavatkozást végezzék is el?
Köszönöm előre is.
newvalley