Magánorvos kárát nekem kell fizetnem?


gerbera317 # 2017.08.13. 13:06

Nem tudjuk, mivel utasította el az orvost az ő biztosítója. Szerintem te sem. Amit pedig írsz, az édeskevés (jogismerő, kompetens választ részletes tényközlés alapján várhatnál csak).
Ilyenkor a két biztosítót kell egymásnak ugrasztani. Ha holnap ez lesz a legelső dolgod, akkor azt éppen jól teszed.

covenant # 2017.08.13. 12:50

Holnap reggel az lesz az első dolgom. Arra gondoltam viszont, hogy ezen a fórumon talán jogismerő, kompetens személytől is kapok véleményt, állásfoglalást.

gerbera317 # 2017.08.13. 12:34

Mibe fájna, hogy megkérdezd erről a saját biztosítódat?

covenant # 2017.08.11. 18:57

Üdv mindenkinek!

Magánorvosunk kártérítési igénnyel lépett fel velünk szemben, amit szerinte a biztosítónknak kellene állnia. A történet a következő:

Másfél éves kislányunkat minden oltás után egy belgyógyász szakorvos természetgyógyász rendelésére visszük, hogy a kezeléssel a mellékhatásokat enyhítsük. Ennek során egy, az EKG-hoz hasonlóan a lábhoz rögzíthető elektródákkal működő eszközt használnak. A legutóbbi alkalommal, miután az orvos a tappancsokat kislányom lábára helyezte, megkérte feleségemet, hogy csatlakoztassa a vezetéket az elektródához, amit ő gyanútlanul meg is kísérelt. Gyerekünk ekkor egy hirtelen mozdulattal elrántotta a lábát, a vezeték pedig elszakadt és a feleségem kezében maradt.

Az orvos először azt mondta, hogy semmi gond, a szervizben majd megjavítják a berendezést. Hetekkel később azonban közölte, hogy a szerviz a javításért kb. 150 Eurót kér, amit az ő biztosítója nem hajlandó kifizetni, arra hivatkozva, hogy a kárt a kezelni kívánt gyerek okozta. A biztosítójánál azt mondták, hogy az összeget a mi lakásbiztosításunkért illetékes biztosítónak kell állnia.

Páciensként nem érezzük jogosnak a fenti igényt, ugyanis az orvos a készülék kezelését részben nem illetékes, képesítéssel nem rendelkező személyre, azaz a feleségemre bízta, és a kár gyermekünk véletlen, ösztönszerű mozdulata révén keletkezett. Úgy érezzük, hogy az ilyen esetekre az orvosnak kell biztosítással rendelkeznie, és mivel a jelek szerint az ő szerződése nem terjed ki e konkrét káreseményre, a biztosító által elhárított térítési igényt most felénk próbálja érvényesíteni.

Amennyiben a követelés jogos lenne, akkor pl. nekem kellene fizetnem a fogorvos fúrójának cseréjét / javítását is, ha egy hirtelen mozdulatom miatt az beletörik az állkapcsomba?

Előre is köszönöm a szakértő válaszokat!

Üdv:
covenant