állandó lakcím - jogok


Peti0325 # 2021.01.13. 22:05

Oké,
Köszi a segítséget! :)

drbjozsef # 2021.01.13. 20:14

Lehet módosítani a bérleti szerződést is, de akár lehet vele kötni egy lakáshasználati szerződést is, ami szerint a bérlő jogán lakik a lakásban, ha az ő jogosultsága megszűnik, akkor ez a szerződés is, de persze legyen benne, hogy akár külön is felmondható (például ha pont elválnak abérlőd és az ő útjai). Akár határozott időre is köthető, aztán hosszabbítgatható.

De pusztán a lakcím szempontjából nincs sok jelentősége.

Peti0325 # 2021.01.13. 18:26

Köszönöm a választ József!
"Nem ártana, ha lenne papír arról, hogy milyen jogcímen lakik a lakásban"
Ezt hogy érted? Mármint mit kéne tartalmaznia?

drbjozsef # 2021.01.13. 10:23

Peti0325,

A teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt bérleti szerződéssel a szerződő fél (vagy az abban szereplő együttköltöző személyek) a beleegyezésetek, aláírásotok nélkül is be tud jelentkezni az ingatlanba.

Aki nem szerepel a bérleti szerződésben, az a tulajdonosok aláírásával tud bejelentkezni. Kell mind a két tulajdonos beleegyezése.

Ha engedtétek neki (a férjnek) hogy életvitelszerűen ott lakjon, akkor neki be is kell jelentkeznie oda a törvény szerint, tehát elvileg nem tagadhatjátok meg tőle az aláírást.

De nincs is különösebb jelentősége, az esetleges kilakoltatást nem befolyásolja. Nem ártana, ha lenne papír arról, hogy milyen jogcímen lakik a lakásban, de ennek hiánya sem okozhat semmilyen hátrányt. Ha a tulajdonosok felszólítják a kiköltözésre, akkor ki kell(ene) költöznie.

Peti0325 # 2021.01.13. 09:46

Üdv!
Van egy albérletem kiadva (én vagyok a bérbeadó). Ketten vagyunk tulajdonosok testvéremmel. Megkért a bérlő, hogy jelentsem be, mert eladták a házat, ahova be volt jelentve. Úgy olvastam, hogy ez kötelességem, mint tulajdonos, és nem tud vele visszaélni a bérlő.
A helyzet azonban az, hogy nem a szerződésben szereplő személyt, hanem a férjét kellene bejelenteni.
Ez okozhat rám nézve bonyodalmat?
Be tud jelentkezni a bérleti szerződéssel a férje is, vagy kell hozzá az én engedélyem?
Elég csak az én hozzájárulásom, vagy kell testvéremé (50% tulajdonjog) is.
Módosítsunk emiatt bármit a szerződésen, vagy írjunk valami kiegészítést erről?

Nem szeretném hátráltatni őket, vagy kiszúrni velük, de azért magamat is védeni szeretném.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv.
Peti.

drbjozsef # 2020.12.28. 16:08

Mr. X.,

Szerintem semmi gondod nem lesz abból, ha meg sem említed a hivatalban. Leadod a papírt és kész. Nem fog az összeérni semmivel. (kivéve esetleg, ha lenne örököstársad, mondjuk egy testvér, akivel vitád lehetne, de ha jól értelek nincs ilyen)

Ha szabályos akarsz lenni, akkor vigyél egy tulajdoni lapot, és édesanyád halotti anyakönyvi kivonatát. Előbbin látszik, hogy ő a másik 50% tulajdonosa és a haszonélvezőn, utóbbival igazolod, hogy elhunyt, tehát nem kell más engedélye a bejelentkezésedhez.

Én az elsőt tenném. Nem olyan nagy valami a lakcím bejelentés.

Mr. X. # 2020.12.28. 15:01

Tisztelt Szakértők!
Édesapám halála után a szüleim házának 50%-át én örököltem, azóta 50%-os tulajdonosa vagyok. A másik 50% édesanyámé, plusz haszonélvezeti joga van a teljes részre.
Eddig máshol éltem, most költöznék vissza egyéb okok miatt a szülői házba.
December 22-én kitöltöttük a szükséges lakcímbejelentő lapot, szerepel rajta édesanyám hozzájáruló aláírása, mint haszonélvezó. A kitöltés dátuma is december 22 szerepel rajta. Ugyanezen napon (december 22-én) kértem időpontot a hivatalba. A karácsonyi ünnepek miatt csak december 29-re kaptam időpontot.
Sajnos az a tragikus helyzet állt elő, hogy édesanyám december 25-én meghalt.
Az a kérdésem, hogy az általa aláírt bejelentő lappal elintézik-e a lakcímváltozást, vagy mek kell várni a hagyatéki tárgyalást, ami hónapok kérdése.
Vagy a másik lehetőség, hogy nem említem meg a hivatalban édesanyám időközben történt elhalálozását. Ezzel nem sértek törvényt?
Köszönöm a segítséget!

prof laikus # 2020.04.07. 13:12

Na itt estetek csapdába... de hamar.....olyan válaszokat adtok, ami által a forum használata semmi másra nem jó mint tesztelésre.

Azt írod, hogy én tesztelném a forumot.... de szimptomatikus módon te vonultatod fel a magyar valóságot olyannak, ami csak kisérletezésre alkalmas.

......

A birka válaszokkal ellentétben, azt gondolom, hogy figyelmet érdemel, hogy egy külföldi személy 6 éve képes illegálisan, részben belterületen, fegyvert tartani és vadászni. A birkát ez nem zavarja. Hátha nem őt vadásszák le.

De nem fog tovább vadászni. Ezt mi el fogjuk érni. Na, bégessetek csak!!!


Bármikor hívjon, visszahívom: +36 20 498 30 98
E-mail: a.s.gellertberger@gmail.com

gerbera317 # 2020.04.04. 15:57

A holland erre rendkívül rondán megfenyegette
Amíg a fenyegető nem ukrán vagy orosz vagy szerb vagy albán, addig nem kell nagyon megijedni.

Szomorú örökös # 2020.04.04. 03:45

prof laikus

Az orvvadászattal alaposan gyanusítható, arról sokan tudnak.....Elejtett információk szerint nem csak nyílpuskával hanem hangtompítós fegyverrel is vadászna ott.....A bizonyítás persze más kérdés.

Hát először is találni kellene bárkit, aki ezt (is) vallomásával bizonyítja neked,
különben másnap már kint lesz és utána megnyugodhatsz, hogy nem a vadakra fog vadászni.

prof laikus # 2020.04.03. 23:33

Elírás, csak egy személy van, holland vagy belga. A másik kettő fiktivált is valahogyan vele függ össze.

Na most teljesen jogosan lett fiktiválva, nem is laknak ott, nincs is semmijük ott....

Egyszerre on-line terrorba kezdett a tulajdonossal szemben, fenyegető leveleket írt a viber-en...

És az az érzésünk van, hogy talán nem tudott beutazni az országba, mármint Magyarországra vissza. Most a járvány alapon ez akár hosszabb ideig is fennálhat.

Kérdés még, hogy érdemes-e, hogy lehet feljelenteni. Az orvvadászattal alaposan gyanusítható, arról sokan tudnak.

Az új helyén, ami csak egy rejtek, zárt kerti ingatlan, egy páratlan helyzetet épített ki máris: van vadles, lőállás, és szóró a vadaknak egy rét közepén, mely a területhez tartozik.

Elejtett információk szerint nem csak nyílpuskával hanem hangtompítós fegyverrel is vadászna ott.

A bizonyítás persze más kérdés.


Bármikor hívjon, visszahívom: +36 20 498 30 98
E-mail: a.s.gellertberger@gmail.com

wers # 2020.04.03. 07:51

prof laikus
Csak, hogy ne veszítsem el a fonalat, ki a belga, és ki a holland?

wers # 2020.04.03. 07:20

A magyar rendszám volt az konkrét kérdés. Valamint, hogy automatikus-e. Nem automatikus, de ha ismertté válik, akkor ugrik. Magyar jogsi is.

A tb jogosultságot nem tudom, szerintem ha használni akarja (pl. recept felírás) ott látszik, hogy nincs magyar lakcím.

Szomorú örökös # 2020.04.03. 07:09

wers

Előbb-utóbb igen. Ha előbb nem is, akkor ha lejár a műszakija.
Nincs automatikus értesítés. Nem is igazán kivitelezhető.

Viszont ahogy használja a személyi igazolványa mellett a lakcímkártyát hivatalos helyen, mert mondják igazolnia kell magát, máris buktavári van neki és bevonják neki azonnali hatállyal. Pl. akár erre elég egy rendőrségi ellenőrzés közúton. Ott a jogsi mellé el szokták kérni és online ellenőrzés alá is veszik.

wers # 2020.04.03. 06:16

Újra próbálom
Másik kérdés, hogy feltéve, a fiktiválás megtörtént. Gyakorlatilag mi adódik abból? Magyar rendszám ugrik automatikusan? Kit és milyen hatóságot értesítenek a dolgoról?

Előbb-utóbb igen. Ha előbb nem is, akkor ha lejár a műszakija.
Nincs automatikus értesítés. Nem is igazán kivitelezhető.

wers # 2020.04.03. 06:15

Másik kérdés, hogy feltéve, a fiktiválás megtörtént. Gyakorlatilag mi adódik abból? Magyar rendszám ugrik automatikusan? Kit és milyen hatóságot értesítenek a dolgoról?

prof laikus # 2020.04.02. 22:01

Sziasztok, látom azóta nem írtak ide más témát, az én kérdésem alább olvasható meg amit atok rá, most hoznám a folytatásást történetnek:

Az ismerősömmel esett, esik meg az eset:

Érdeklődött a hatóságnál, és ott megtudta, hogy a holland mellett még további kettő személy van mint állandó lakos bejelentve az ingatlanába, akiket hírből sem ismer.

Erre úgy döntött, hogy mindhármat fiktiválja, ez volt februárban, azóta valószínűleg végbe mehetett.

A holland erre rendkívül rondán megfenyegette. Ezért merülnek fel további kérdések:

Itt él kb 7 éve Magyarországon, jövedelem nélkül, illegális tartott vadászfegyvereivel, egy az identitásáról nyílvánvalóan hazudozó holland állampolgár. Azt tudjuk, hogy vadászik, elmondása szerint önellátási cállal. EZen kívül a testi erejével, de főleg fegyvereivel megfélemlíteni próbál.

Ha most az ismerősöm feljelenti, akkor azzal elérhet-e valamit? Egy büntető eljárás nem olyan, ahol a feljelentő valamit kérhet, mint polgáriban. Van-e mégis annak valami módja, hogy valaki állampolgárként kezdeményezze, hogy esetlegesen a Magyarországról való kitiltását az ügyészség ill. a büntető bíróság fontolja meg.

Másik kérdés, hogy feltéve, a fiktiválás megtörtént. Gyakorlatilag mi adódik abból? Magyar rendszám ugrik automatikusan? Kit és milyen hatóságot értesítenek a dolgoról?


Bármikor hívjon, visszahívom: +36 20 498 30 98
E-mail: a.s.gellertberger@gmail.com

Szomorú örökös # 2020.01.29. 16:39

prof laikus

És amúgy, mi lesz a helyzet, amikor fiktiválva lesz.....Teljesen jogosan viszi a posta szokásai szerint.....Hiszen neki a lakcímkártyáján szerepel a cím!

Ahogy hivatalos helyen megpróbálja a lakcímkártyáját használni, ott a rendszer egyből jelezni fogja, hogy fiktív lakcímről van szó és tudtommal azt azonnal bevonják tőle a fiktív jelzés miatt. Tehát onnan kezdve nem lesz lakcímkártyája sem, így a postán sem tudja majd igazolni, hogy ő oda van bejelentve.

És sajnos amíg nála van, mivel a postát nem érdekli, hogy adott címre ki van bejelentve vagy ki nincs, mert ugyebár neki nem áll jogában ezt ellenőrizni - amíg bárki le nem nyilatkozza bent, hogy xy leveleit ne kézbesítsék az adott címre, a sima leveleket bizony gond nélkül kézbesíteni fogja adott címre - így ha meghagyták, hogy postán maradjanak az ilyen küldemények, mert ott kívánja átvenni, így azt nem is fogják kivinni, még a te leveleidet sem. Tehát azokat ez az emberke is simán átveheti a postán, nem fogják tőle megtagadni.

Szomorú örökös # 2020.01.29. 16:28

A postán átveheti a leveleit, a postán maradó szolgáltatás is létezik.

Ha adott lakcímre a valós tulajdonos bejelenti a postán, hogy ne kézbesítsék xy leveleit, mert nem tartózkodik ott, akkor onnan kezdve az illető levelei helyből vissza fognak pattanni a feladónak ismeretlen címzett jelzéssel, még postán sem maradnak. Ha nem így történne, azzal az adott postahivatal követne el visszaélést és azt egyik posta se fogja bevállalni. Ezt nem tudja „leboltolni” a postásokkal.

prof laikus # 2020.01.29. 12:45

Hát mint írtam, felveszi őket a postahivatalban, amit úgy kell elképzelni hogy 1 - 2 alkalmazott, jelen van esetleg abból egy fő akit a belga jól ismer, aztán visz amit akar.

Hiszen neki a lakcímkártyáján szerepel a cím!

Teljesen jogosan viszi a posta szokásai szerint.


Bármikor hívjon, visszahívom: +36 20 498 30 98
E-mail: a.s.gellertberger@gmail.com

prof laikus # 2020.01.29. 12:07

"mi lehet rosszabb?"

A hatóságok elől....lopakodóban fut. De a levelei közül, ami tetszik neki, azt megkapja.

Ami még aranyos ebben, hogy mi nem vagyunk ott bejelentve, így jelenleg éppen ő egyedül van.

És elég vicces is tud lenni:

valamelyik nap jelentkezett a belga, hogy ahogy a leveleit (leveleimet) válogatta, látta, hogy a szemétszállítás még az ő nevén van, és méltóztassak azt azonnal átírni a nevemre, mert idézem "ő már nem lakik ott". Tehát ő valójában módfelett szabálykövető.

A problem az, hogy nem tudjuk, mi elől bujkál. És ezáltal, hogy mihez asszisztálunk akaratunk, azt sem tudjuk.


Bármikor hívjon, visszahívom: +36 20 498 30 98
E-mail: a.s.gellertberger@gmail.com

wers # 2020.01.29. 07:30

Neki a fiktiválástól rosszabb nem lesz az élete.

Na ez azért nagyon nem így van.

wers # 2020.01.29. 07:05

és lenyilatkozza, hogy ő márpedig ott lakik.

Ha az idézésre megjelenik a hivatalban tapasztalatom alapján nem fog ő ott kamuzni, ha mégis (ritka esetben) többszöri rákérdezésnél belebonyolódik a történetébe...

És amúgy, mi lesz a helyzet, amikor fiktiválva lesz.

Pont az lesz. A nyilvántartásban az fog szerepelni, hogy "fiktiv"

De azért arra is kíváncsi lennék, hogy ezt mennyire tolerálnák az ő hazájában. Mondjuk én most felkerekednék,....beveszem magam valahol egy erdőbe, csinálok egy szórót, lest......

Ez már kezd Andersen mesésbe átmenni :)))

prof laikus # 2020.01.29. 06:54

Na erre kíváncsi vagyok.

Mondjuk megkeresik végzésben, ő ezt valahogyan átveszi, és lenyilatkozza, hogy ő márpedig ott lakik.

A következő körre is be fogok fizetni. :)

És amúgy, mi lesz a helyzet, amikor fiktiválva lesz. Jelenleg tudtommal egy külterületi zártkerti ingatlanon él és vadászik totál illegálisan tovább.

Lehet, hogy ezt jobb is, ha lakcím nélkül teszi.

De azért arra is kíváncsi lennék, hogy ezt mennyire tolerálnák az ő hazájában. Mondjuk én most felkerekednék,....beveszem magam valahol egy erdőbe, csinálok egy szórót, lest......


Bármikor hívjon, visszahívom: +36 20 498 30 98
E-mail: a.s.gellertberger@gmail.com

Szomorú örökös # 2020.01.29. 06:21

wers

Konkrétan végzés formájában keresik meg, és arról nyilatkoztatják, hogy a kérdéses lakcímen él-e életvitelszerűen, azaz ott lakik-e ténylegesen. Ha nem ott lakik, akkor fiktiválják a nyilvántartásban.

Akkor még egyszer leírom: én amikor ezt az ingatlant megvettem, akkor később kiderült, hogy a volt tulaj ex-férje itt felejtődött állandóra bejelentve. Bementem, kitöltöttem az adatlapot és tanúsítom, hogy ide tuti semmilyen levelet, végzést nem küldtek a nevére, hogy nyilatkoztassák. Később én kaptam a hivataltól egy végzést, hogy fiktiválták a lakcímét. Ennyi.