Közlekedési szituáció Jogszabály.


Vasutas # 2018.02.23. 14:09

Lemaradt a vége.
A következő KRESZ szituációt szeretném fórumra bocsájtani.
Megfordulás lámpás kereszteződésben.
Én a jogszabályok híve vagyok.
Megérkezek egy kereszteződésbe, ahol kanyarodó sáv van balra. Forgalom irányító fényjelző készülék van a sáv felett. Zöld nyíl balra.
Nincs mellettem záróvonal. Nincs kötelező haladási iránytábla. Nincs megfordulni tilos, sem balra kanyarodni tilos tábla. Nincs záróvonal, mivel akkor balra sem lehetne kanyarodni…
33. § (1) Járművel megfordulni, illetőleg hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza (…)
A KRESZ 14. paragrafusa tartalmazza a Tilalmi jelzőtáblákat, A KRESZ 17. paragrafusa tartalmazza a tájékoztató táblákat.
A jelzőlámpában elhelyezett nyíl pedig nem kötelező haladási irány jelzőtábla, annyit jelent, hogy a nyíl irányába haladva nem találkozhatok keresztező jármű-, vagy gyalogos iránnyal. Értelemszerűen, ha tele zöld a lámpa, akkor van (lehet) keresztező irány.
Azaz, ha nincs megfordulni tilos jelzőtábla (KRESZ 14. paragrafus Tilalmi jelzőtáblák, c.) pont), szerint meg lehet fordulni.
Kérdezem én, Jogilag mi tiltja a megfordulást, ha a fenti tiltások közül a kereszteződésben egyik sem hatályos. Ha megfordulok megállít a rendőr, melyik jogszabályra hivatkozva bírságol meg, melyik paragrafusnak melyik pontját szegem meg. Amit nem tilos azt szabad.

gerbera317 # 2018.02.23. 14:37

9. § (4) b) pont?

Vadsuhanc # 2018.02.23. 15:04

Ugye viccelsz kedves Vasutas ?

A KRESZ 18.§. e) pontja alapján az előjelző nyíl azt jelzi, hogy a forgalmi sávból a következő útkereszteződésnél melyik irányba (irányokba) szabad továbbhaladni.

Ha ez a nyíl útburkolati jelzés a visszafordulát, továbbhaladást nem engedi, akkor csak az a kijelölt irányban haladhatsz tovább. A zöld, szabad jelzés a továbbhaladásodat engedi, de csak az útburkoltaon jelzett irányban.

Ilike1956 # 2018.02.28. 20:12

Tisztelt Szakértő!
Bocs ha nem ide tartozik.
Azt szeretném kérdezni, hogy ömlesztett árú szállítás esetén mikor kell szállítást végző járműveket letakarni.
Válaszát köszönöm.

nonolet # 2018.02.28. 21:12

ÉRTELEMSZERŰEN!

Ha a légáramlás képes az árút leszedni a raktérből...

Ami gondot okozhat a többi közlekedőnek és/vagy szennyezi a környezetet-utat.

Ilike1956 # 2018.03.01. 06:15

Köszönöm nonolet!
Azért kérdezem, mert a KRESZ 47§ d.bek.:
úgy legyen rögzítve, hogy el ne csússzék, le ne essék, ki ne ömöljék, továbbá olyan módon legyen lefedve (letakarva), hogy le ne szóródjék;
Itt az a gond, hogy kell vagy nem kell.
Egy város olyan utcájáról van szó, amely a közút kezelőhöz tartozik. A város határában gabona tárolás,szárítás,szarvas-marha telep,ipari terület van.Folyamatos ezen üzemek kiszol-gálása. Termény,siló,trágya,széna,szalma ömlesztett szál-lítása, mely szóródása kellemetlenséget okoz/+szaghatás/,
mezőgazdasági gépek közlekedése.
Kinek van joga intézkedni?
Köszönöm válaszát.

nonolet # 2018.03.01. 07:04

Ez a lakók szempontjából birtokháborítás.

1 éven belül a jegyző az illetékes
1 éven túl a bíróság az illetékes

Azaz mondjuk naponta tegyen valaki panaszt az utcából jegyzőnél!!!

Közterületi szemetelés ügyében a közterület felügyelet.
Illetve a jegyző.

POLITIKAI síkon a képviselőtök!!!!

- -

Zaj ügyben is a jegyző az illetékes hatóság.

Konkrét kár esetén a bíróság.

KRESZ ügyében a rendőrség és közterület felügyelet.

- - -

Az ilyen ügyek azonban csak POLITIKAI síkon JELENTŐS és TARTÓS!!! lakossági tiltakozásra oldódnak meg.

Összefogni-aktívnaklenni-kitartani évekig ...
Ez a megoldás titka.

Vadsuhanc # 2018.03.01. 07:34

Kedves Ilike!

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 7.§

(1) A közutat, a közúti jelzést megrongálni, beszennyezni, a közútra a közlekedés biztonságát vagy zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat kitenni, kidobni nem szabad.

(2) Aki a közutat vagy a közúti jelzést megrongálta, beszennyezte vagy a közútra a közúti közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkezett veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni.

(3) alapján .."az a járművezető, aki a közúti jelzés olyan rongálását, beszennyezését észleli, vagy a közútra került olyan akadályt lát, amely a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyezteti, köteles erről a rendőrséget vagy a közút kezelőjét értesíteni, és - amennyiben erre lehetősége van - a veszélyt a közlekedés többi résztvevőjének jelezni vagy azt elhárítani (mérsékelni).

Ezenkívül a KRESZ 63. § Az utak igénybevételével kapcsolatos egyéb szabályai között is megtalálható

(1) Aki a közutat vagy a közúti jelzést megrongálta, beszennyezte vagy a közútra a közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkező veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni.

(2) Földútról szilárd burkolatú útra való ráhajtás előtt a járműről a rátapadt sarat - amely a szilárd burkolatú utat beszennyezheti - el kell távolítani”.

A problémát folyamatosan jelezni kell az önkormányzatnak és a rendőrségnek akár naponta is.

Szeretném veled közölni, hogy a paragrafusokat régebbi emlékeim szerint kerestem ki lehet, hogy időközben a jogszabályok változtak, de nem hinném azért kérlek nézz utána, ha használni akarod.

Ilike1956 # 2018.03.02. 13:37

Köszönöm nonolet és Vadsuhanc!

wers # 2019.05.28. 09:06

mi a további lépés a gyors lezárás érdekében ?

előbb tegyél nyilatkozatot, azután majd fizesd be csekket

és elkerülte a figyelmemet egy megállni tilos tábla

remélem a stop táblára jobban figyelsz, az akár életekbe is kerülhet, nem csak ezrekbe