Személyi igazolvány


monalisa1 # 2010.12.18. 18:45

Az igazolvány cseréje elvileg 15 munkanap, de általában hamarább megvan, bár így évvégén... Bármelyik okmányirodán kezdeményezheted.

szöszbogár # 2010.12.18. 08:33

Sziasztok!

Januárban jár le a személyi igazolványom. A kérdésem az, hogy mennyi idővel előtte kell újat igényelnem és ezt a Központi Okmányirodában intézhetem el?

Előre is köszönöm.

ancora # 2010.04.21. 11:39

aha,koszi.mostmar nem adhatom oda,mert jol osszehajlitottam,probaltam kettetorni:)

Enteki # 2010.04.21. 10:36

A rendszerben látszik hogy az előző igazolványod lejárt. Szerintem ügyintéző függő hogy foglalkozik-e vele.

ancora # 2010.04.21. 10:03

sziasztok!

igaz-e az,hogy ha azt mondom,hogy az igazolvanyt elvesztettem,akkor olcsobban uszom meg,mintha cseret kerek lejart utan? a baratomnak olcsobb volt a 13.keruletben.nem kellett ideiglenes igazolvanyert fizetnie 3000-et,csak 1500-at kertek osszesen.

a.

bajussz # 2009.07.14. 16:38

Jó estét!

adott egy 70éves bácsi, aki le van bénulva, kórházban van, de személyi igazolvány kellene neki az egyik ügyéhez (lejárt neki)

hogyan adhat meghatalmazást a gyerekének, hogy ő csináltassa meg, mire van szükség?

a doktor ad igazolást az állapotáról, ennyit tudok

köszönöm

Sasfioka # 2006.08.23. 21:34

Igen, szükséges a személyi igazolványod, vagy bármilyen személyedet azonosító, arcképes igazolványod a műtéthez.

Menj be az okmányirodába, és fizesd be az illetéket:

  • lejárat után: - születési anyakönyvi kivonat és 3.000.-Ft befizetéséről szóló bizonylat

Nem tesz különbséget a tegnap lejárt és a százhúszéve lejárt személyi igazolvány között.

A te felelősséged, hogy nincs olyan okiratod, amellyel hitelt érdemlően tudod magad igazolni. Az okmányiroda ki fogja állítani az új személyi igazolványt, ha nincs kártyajogsid vagy érvényes útleveled, akkor amikor bemész az okmányirodába ideiglenes személyi igazolványt is ki fognak állítani, ennek is lesz illetéke. Ezzel már mehetsz műtétre.

SF

Derrick # 2006.08.23. 07:41

Köszi a választ,monalisa,de nincs útlevelem:) Ha meg aszondom,hogy elvesztettem vagy ellopták,akkor meg megkérdezik,hogy mért nem kértem újat hamarabb... Félek,hogy jó pár ezret le kell perkálnom ezért.
De a kérdésem továbbra is fennál: az egészségügyben okozhat gondot,ha lejárt a személyim? Még olyan régi fajta,nagy alakú van. A kártya formájúnál nem biztos,hogy ellenőrzik a lejárat dátumát,de ha erre a régi fajtára ránéznek,kapásból látják,hogy lejárt. Nemsokára kicserélem,de azért sürgős a kérdésem,mert hamarosan meg kéne,hogy műtsenek.

Üdv: Dani

monalisa1 # 2006.08.22. 15:59

Derrick: nem lejárt hanem elvesztteted, ellopták stb., szerintem egyszerűen kérj új igazolványt.

Az útlevéllel is igazolhatod magad!

Derrick # 2006.08.22. 03:37

Halihó,senkinek sincs ötlete? Tényleg érdekelne,hogy mennyire veszik komolyan a lejárt személyit. Mert elvileg az ugye olyan,mintha nem is lenne személyid,tehát teljesen érvénytelen. De gyakorlatban... az már más kérdés.

Derrick # 2006.08.12. 16:52

Sziasztok! Nekem az lenne a kérdésem,hogy ha valakinek mondjuk több éve lejárt a személyije,akkor nagyobb pénzbüntetést kap-e,mint akinek csak pár napja vagy hete járt le,vagy ugyanannyit?
Továbbá az is érdekelne,hogy a lejárt személyi okoz-e gondot pl. műtét esetén. Gondolok itt akár állami,akár magánkórházakra. Mert pl. a magánrendeléseken nem kell személyit felmutatni. Gondolom akkor a magánkórházakban se. Vagy igen?
A lejárt személyi megújításánál elveszik a régit,vagy meg lehet tartani? Kösz a válaszokat!

Üdv: Dani

Skinner # 2006.07.24. 15:35

Köszönöm szépen a válaszokat. Az anyakönyvi kivonat be lett szerezve, kiállították az ideiglenes személyi igazolványt. Valóban dupla illetéket kellet fizetni. Megnéztem magam is az irataimat, hála istennek még több évig érvényesek.
De ebben a rohanó világban az ember nem mindig figyel oda ilyen dolgokra. Most is csak azért tűnt fel, mert testvérem most kezdi el a gépjárművezetői tanfolyamot
és felhívták rá a figyelmét. Mivel nem jogász, ezért nem tudta, hogy kötelessége lett volna 60 nappal a lejárat elött kérnie az
új okmány kiállítását, meg az sem tűnt fel neki, hogy lejárt. Felhívom az ismerőseim figyelmét is erre, mert senki nem szeret 1500Ft-ot(dupla illeték) kidobni az ablakon. Mégegyszer köszönöm.

Sasfioka # 2006.07.24. 12:15

Azért, mert hivatalosan már nem igazolhatja magát a lejárt személyi igazolványával, így az okmányirodában nem fogadhatják el a lejárt személyi igazolványát adatainak hitelt érdemlő bizonyítására. Tény, hogy felesleges kör, de ennek ez a rendje. Neki kötelessége lett volna a lejáratot megelőző hatvan nappal már az új igazolvány kiállítását kérnie, ebben az esetben ez nem lett volna ekkora macera.

Így viszont nem csak a macera több, hanem a fizetendő illeték is pont a duplája...

Személyi igazolvány csere érvényességi idő lejárta esetén:

  • 60 nappal a lejárat előtt lehet kérni a cserét, illetéke 1.500.-Ft,
  • lejárat után: - születési anyakönyvi kivonat és 3.000.-Ft befizetéséről szóló bizonylat

vagy

  • érvényes útlevél és 1.500,- Ft befizetéséről szóló bizonylat vagy
  • új kártyás vezetői engedély és 1.500.-Ft befizetéséről szóló bizonylat.
  • 70. életév felett a személyi igazolvány igénylés illetékmentes, de ha érvényes útlevele van, 1.500.-Ft illeték köteles.

SF

Vadalma # 2006.07.24. 11:21

ismerősöm pont most volt ua. helyzetben, tőle nem kértek anyakönyvi kivonatot, mondván, jó a régi igazolvány (ami ugyanúgy le volt járva)

nem jogászias hozzászólás (bár jogász vagyok), inkább csak a meglepetés szól belőlem.

Skinner # 2006.07.24. 11:17

Tisztelt jogászok!
A testvéremnek lejárt a személyi igazolványa(kártya) június 3.-án. Érvényes útlevele és jogosítvány nincsen. Azt szeretném megkérdezni, hogy miért kér az
okmányiroda születési anyakönyvi kivonatot ebben az esetben, mikor a régi, lejárt igazolvány is az alapján lett kiállítva? Talán
elvesztette a hitelességét? Ez nekem magas.
Nem mintha probléma lenne beszerezni, egy nap szabadság és be kell menni érte Bp.-re.
Nem tudom lényeges-e, június 3.-án járt le és nincs megrongálódva. Véleményem szerint ez csak egy felesleges kör, nem tudom, hogy más , hogy látja.

Bovary # 2006.03.30. 11:04

Kedves Juditp!
Amikor a személyi igazolvány módosítása iránti kérelmet beadta a hatósághoz, akkor ott adtak neki egy fényképes A/4-es, adatokat tartalmazó lapot, amely ideiglenes személyi igazolványként funkcionál. Azzal bárhol, bármikor igazolhatja magát. (Sőt! Kötelező azt a papírt magánál hordania...)

Juditp # 2006.03.30. 10:21

ismerősöm a közelmúltban férjhet ment, és már asszonynevén (xné.....)szerepel a választói névjegyzékben. van érvényes személyi igazolványa és útlevele is , de azok még a lánykori nevére szólnak. beadta az új személyi igazolvány iránti kérelmét, de az ápr. 9.-ig nem fog megérkezni. kérdés: adódhat ebből probléma a szavazáskor, illetve szükséges vmilyen igazolás beszerzése a jegyzőtől, v. ideigelenes személyit kérjen?
köszönöm J