Infókérés


LaMoRo # 2006.05.25. 12:12

Sziasztok.

Segítségetek kérem, hogy hol találom, vagy mit tartalmaz pontosan az Inyt.17.§-a.

Köszi a válaszotok.

_Lala_ # 2006.05.25. 13:28
eleem # 2006.05.27. 05:06

szép napot!szeretnék egy kis segitséget kérni. Az apámat halálos kimenetelű baleset érte, és egészen véletlenűl ráakadtam egy fotóra az interneten amin az ő balesete van.a fotón jól kivehetően látszik és felismerhető a személye az az aki ismerte egyből felismerné. a fotón jól látható, hogy már nincs életben. a kérdésem hogy mit lehet tenni belehet perelni a fotó miatt az aki feltette a fotót, vagy valami jogszabály,törvény? vagy mit tanácsoltok?segitségeteket előre is köszönöm

monalisa1 # 2006.05.27. 08:39

Kedves eleem: vélem azzal a net-re feltett fényképpel valamiképpen sérült a személyhez fűződő alkotmányos jog - vagy az elhunyt édesapádé vagy közvetve téged érintően -, de ezt leginkább egy jogász fogja tudni majd megválaszolni. (Valahogy a jó hírnévhez, ill. annak megsértéséhez kapcsolódhat a dolog, és itt az független, hogy édesapád milyen balesetbe halt is meg.)

Ha neked az a fotó külön is traumát okozott azzal, hogy ismét felszakította az igazából még be sem gyógyult lelki sebet, akkor polgári peres eljárás keretében kártérítést követelhetsz: nem vagyoni kár címén egy bizonyos méltányos összegű kártalanítást.

Balesetek sajnos nap mint nap történnek., a kérdés itt az: ki készítette azt a fotót, illetőleg ki tette fel a netre.

A tv hiradókban is nap mint nap látni, hogy a rendőrség éppen kisér valakit kihallgatásra vagy tán már tárgyalásra, de az illető arcát mindig gondosan elmaszkírozzák - éppen azért hogy igazából ne lehessen felismerni őt.

Mert ennek elmulasztása esetén per zúdulhat a nyakukba.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.27. 09:14

A kegyeleti jog megsértése jöhet szóba, az - ahogyan monalisa mondta - kártérítési igényre adhat alapot.
Ha beéred a kép eltüntetésével, akkor első lépésben kérd meg a honlap működtetőjét, hogy vegye le. Ha nem tenne eleget a kérésnek, akkor a szolgáltatóhoz kell fordulni, neki is kötelessége eltávolítani a jogsértő tartalmat. (Megjegyzem: az önként nem teljesítő honlap-szerkesztővel szemben már mindenképpen indokolt a kártérítési per is.)

eleem # 2006.05.27. 13:08

hello!hogy konkrét legyek a tűzoltóságról van szó.tehát elsó körben szólitsam fel hogy vegyék le a képet aztán perelhetek?vagy akár első körben is perelhetek?köszi szépen

monalisa1 # 2006.05.27. 13:33

A bármely tűzhöz vagy balesethez kivonuló tűzoltóság a helyszínen egyúttal fényképez és/vagy videófelvételt készít.

A weblapukon általad rábukkant fénykép PONTOS találási helyének/idejének megadásával KÉRJED, hogy az édesapádat ábrázoló képét vegyék le - tüstént.

Biztos vagyok benne, hogy meg fogják cselekedni.

Ha mégsem, akkor 1-2 nap múlva mentsed el magadnak a képet - mint bizonyíték -, és azt követően ügyvéd már fogalmazhatja is nekik az újabb levelet, melyben az esetleges perrel már meg lesznek fenyegetve.

Ez BIZTOSAN hatni fog.

Külön írom: mivel vélelmezve profi fotós van náluk, akinek a baleset helyszinéről - és ezen belül is a sérültről/áldozatról - jónéhány felvételt kell csínálnia, egész egyszerűen csak egy "rosszul" kiválasztott kép kerülhetet fel a honlapra.

Biztos vagyok benne, hogy ők minden apró részletre is ügyelnek = ne sérüljön az áldozat hozzátartozójának semmiféle joga se.

Ha megkéred őket - és neved címed is valósan feltűnteted a levélen -, vélelmezhető, hogy mintegy kárpótlásul egy egész sorozat fényképmásolatot jutattanak el hozzád az esetről.

Vannak az életben - sajnálatosan - megismételhetetlen bekövetkezések, és ilyen egy baleset helyszíne is.

A képeket egyenlőre elteszed, aztán majd 5-10 év múlva esetleg elővéve, akkor már lélekben is megnyugodva megnézed őket ismét.

Én a pénzbeli kártalanítást csupán azért írtam mint esetlegesség, mert egy sajtófotóst (= paparozót) csak és kizárólag a hajzáció hajt.

A tűzoltó az egy humánus ember.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.27. 14:37

Első körben is perelhetsz - ha neked nem a kép eltávolítása a fontosabb.

eleem # 2006.05.27. 14:43

köszön szépen a felvilágositást és a tanácsot, első felindulásból mindjárt a jog hoz nyúltam de igy utólag kicsit elsiettem, e-mailt vagy levelet mindenképp irók és felveszem velük a kapcsolatot. további szép napot:-))

monalisa1 # 2006.05.27. 17:19

Igaza van Bélának abban: "ha nekem nem a kép eltávolítása a fontosabb."

Bocs, hogy így a friss gyászodban, édesapád elvesztésé miatt - én az enyémet sajnos már eltemettem.

A kép akár "maradhat" is...

A kép- és a képen a halott édesapád felismerésének okozta lelki traumája miatt te "most" idegileg nagyob ki lettél stb., stb.

Külön is depresszió, nem tud enni, nem tudsz aludni stb., stb.

Valamiféle orvosi (= alátámasztó) papír azért hasznos lehet., a kegyeleti jog megsértése meg amit az ügyvéded eredményre vezetőnek találhat esetleg még.

Ha van édesanyád, testvéred, ők is kérhetnek kártalanítást, hozzátartozóknak okozott hasonló lelki trauma miatt - a fénykén láttának okán.

Mindenesetre nem vagyon kár címén kérhetsz néhány százezer forint kártalanítást

monalisa1 # 2006.05.27. 17:20

Javítva: "ha neked nem a kép eltávolítása a legfontosabb."

monalisa1 # 2006.05.27. 17:25

FELTÉTLEN ments del a képet a weblapjukról, ez lesz a bízonyítékod a bíróság előtt.

Ha te magad esetleg nem tudod technikailag megcsinálni az elmentést, holnap bármelyik számítástechnikai szaküzletben biztosan segítenek ebben.

És SOK példányban a másolatokat, hogy legyen majd az ügyvédnek is, a bíróságnak is. És természetsen a tűzoltóságnak is...

Mielőbb beadod a keresetlevelet annál jobb!

reqoh # 2006.05.27. 18:04

Nem hiszem, hogy azokat a tűzoltókat kellene fenyegetni, akik mások életének megmentésére tettek esküt. Kell írni egy levelet nekik, és biztosan jobb belátásra térnek. Ha azonban a halott arca nem látszik, akkor személyiségi jogok terén rendben van a kép. Ha nem gusztustalanul darabokban van a holttest, akkor a kegyeleti jogok megsértéséről se lehet beszélni. De nem is érdemes, hiszen egy-egy ilyen kép nyilvánosságra hozásával számtalan életet lehet megmenteni, óriási jelentősége van balesetmegelőzési szempontból.

Tehát aki csak úgy egyből perrel fenyegetőzik, az semmi mást nem akar, csak egy hozzátartozója halálából pénzt csinálni. Ez szánalmas és siralmas egyben. Ilyen gondolkozással egyébként a híradók se léteznének, sőt, újságok se lennének. Még szerencse, hogy van sajtótörvény.

Összefoglalva: nyílván megrendítő dolog valakinek, hogy saját hozzátartozójájának halálesetéről lát tudosítást, de joga van az embereknek tudomást szerezniük egy balesetről, akár képekben is. Az internet meg azért speciális, mert "örökre" ott marad. Az újságokat kidobják, a televíziós híradások "egyszeri" események.

Egyébként egy adott tűzoltóság honlapjáról van szó?

monalisa1 # 2006.05.27. 20:01

Hát igen, mármint amit a Tűzoltóságról írtrál: valóban nem kell őket bántani, ők aztán soha semmiről nem tehetnek!

Jobbára elavult technikával, alulfizetett és fáradt emberek, de még egyetlen esetben sem sztájkoltak (!), nem úgy mint pl. a kényelmes- és létszámilag túl sok pedagógusok...

Kérni kell egy udvarias levélben, hogy azt a fényképet vegyék le a honlapról és kész. Érteni fogják a szót, a panaszló ember szívfájdalmát.

maestro # 2006.05.27. 20:25

Bocs hogy beleszólok a beszélgetésbe, de úgy gondolom, le kell írom.
Jómagam is előfordultam és előfordulok balesetek, és egyéb események helyszínén. Kezembe vagy kamera vagy fényképezőgép van. Nem csak dísznek. Több száz felvételét készitettem, amin sajnos voltak elhunytak is, hiszen egy baleset helyszínén ezzel bármikor szembesülhet az ember. Ilyenkor is kell fotózni, ill. videózni. Hadd ne részletezzem az okokat, miért szükséges tevékenység ez. Sajnos le kell fényképezni az elhunytat is. Teszik ezt a rendőrségi helyszínelők is többek között. A gond nem is itt kezdődik, hanem a felvételek további sorsa az, ami okozhat problémát. Az biztos, hogy a tűzoltóságok oldalain olyan fotó(k) nem jelennek meg, ahol egyértelműen fel lehet ismerni az áldozatot. Ez nem csak elhunyt személy esetén érvényes, de a részesek, sérültek arca ill. a járművek rendszáma is kitakarásra kerül. Természetesen ezek ellenére is fel lehet ismerni az autó roncsot, vagy akár az áldozatot, sérültet a ruházatáról, vagy pl. a cipőjéről. Ez ellen nem lehet semmit tenni.
Az valóban gusztustalan dolog, ha ezek a kitakarások nem történnek meg, és lehet látni az arcokat. Ga véletlenül mégis előfordul ilyen, nem rögtön a perre, az acsarkodásra kell gondolni, vagy biztatni a másikat. Minden web oldalon meg lehet találni azt a mail cimet vagy telefonszámot, ahol az illetékest el lehet érni. Nem kell mást tenni, csak a telefont felemelni, vagy a mailt megirni, és biztos vagyok benne, hogy a legrövidebb időn belül leveszik az adott fotót. De sokan ugy látszik, jobban szeretnek pereskedni. Ez miért jó? Az nem kegyeletsértő, ha pl. a feljelentéshez csatolják az adott fotót, ami ki tudja hány kézen megy keresztül, és nézegetik, még több ember kezébe kerül? Mert ez ellen sem lehet tenni semmit. Lehet erre azt mondani, nem történik meg. És ha mégis? Akkor újabb per?

Ami az ilyen fotók szükségességét illeti:
Szükség van ezekre a fotókra, hiszen ilyenekből tanul az ember. Valahol visszatartó ereje van neki, ha látja, bármikor, bárkivel bárhol megtörténhet a baj, amit nem lehet kivédeni, bárhogy is szeretnénk azt.

És végül nem árt még valamit tudni. Nem csak azok készítenek, készíthetnek fotókat, akiknek ez a munkájához tartozik. Ezt megteheti bárki, aki épp arra jár, és felvételt készít. Akár mobil telefonnal ha mással nem. Ezeknek a felvételeknek az útját aztán végképp nem lehet nyomon követni, és az ellen sem lehet semmit tenni, ha a neten felbukkannak.

Szóval nem fenyegetőzni, perrel fenyegetni kell, hanem megkérni az adott oldalüzemeltetőjét, hogy távolítsa el a képet az oldalról.

Legvégül meg nem a tűzoltókat, és azokat kellene kóstolgatni, akik nem egy esetben a saját testi épségüket teszik kockára azért hogy segítsenek azokon, akik bajba kerültek. De néha ők sem tudnak már segíteni.

Végül egy uccsó gondolat. Én ugy érzem, aki ilyen jellegü pert indit, nem vagyok benne biztos, hogy kegyeleti okok miatt teszi. Inkább a pénz miatt, amit kapni remél, vagy hogy megmutassa, mennyire kemény tud lenni. Az ilyen hozzáállásnak semmi értelme, mert koránt sem biztos, hogy az adott biróság is ugy itéli meg a dolgot, ahogy azt a per elindítója szeretné.

monalisa1 # 2006.05.27. 22:00

Én a pénzbeli kártalanítást azért írtam - mint esetlegesség -, mert sok az ilyen-olyan fotós aki a más bajából/szerencsétlenéségéből némi üzletet csínál magának = lesifotós.

Amit az egyes balesetek helyszínén történő kényszerű- de szükséges képes dokumentálásról írtál az tényszerű, valós ismertetés a dolgok szakmai oldaláról.

A magam részéről a témához már csak annyit: pszichiátriai esetnek kell lennie annak az egyénnek, aki egy tragédia helyszínén készült fényképek láttán ne a részvétet, ne a szánalmat látni ki a dologból.

Tessék levetetni azkat a képeket és kész.

Esetleg kérni lehet a balesetről egy szolidabb képsorozatot - mint írtam 5 -10 év múlva már és majd elő lehet őket venni.

maestro # 2006.05.27. 22:14

monalisa1 Abban maximálisan igazad van, hogy sajna sok olyan baromagyu van, aki ilyenekben éli ki perverzitását. A másik kategória, aki megpróbál az ilyen fotókból pénzt kihozni, mivel tudja, hogy némelyik nyomtatott ujság bukik az ilyen fotókra, és szépen fizet értük. Mondjuk az ilyen "fotósnak" a torkába kellene nyomni a gépet....

monalisa1 # 2006.05.27. 23:11

És akkor emeljük mindnyájan a kalapunkat a helyszínelő rendőrök és a katasztrófaelhárító tűzoltók előtt. És a mentősöknek is maximális tisztelet.

Õk azok akik hóban-fagyban, bármely zord időkben - netán árvízkor is -, teszik a dolgukat = SEGITSÉGÜNKRE vannak.

bandero # 2006.06.01. 09:15

sziasztok!
hipermarketből megvásárolt élelmiszert/finom pék árú/milyen módon értékesíthetem saját üzletemben? segítsetek nekem.köszi

Sdesign # 2006.06.19. 12:18

Elnézést kérek nem tudtam pontosan hova is kelle írnom!
Azt szeretném tudni hogy szabad-e egy reklámújságból kivett ár árööszehasonlításra használni? Sértek e valamilyen törvényt azzal ha mondjuk az egyik műszaki bolt reklámújságában lévő árakat összehasonlítom egy másikéval és felrakom 1 weboldalra? Láttam már ehez hasonlót a Testmagazinban! vagy a www.argep.hu is ehez hasonlót készített!
Amennyiben lehet hozzáértők válaszóljanak mert fontos lenne a jogi alap!
Előre is köszönöm!