szolgalmi jog


Horvath Ildiko # 2002.09.19. 16:42

Kiderult, hogy a telkunk minden oldalrol magantelekkel mvan korbeveve, tehat szolgalmi jogot kellene kernunk. Kotelezheto-e a DMRV, az egyik szomszed arra, hogy szolgalmi jogot engedjen nekunk, es ha igan, milyen szelessegben, hogy lejarhassunk a telkunkre. ( 12 m minimum? ) A masik szomszed a hozzatartozonk, de nem lenne onnan egyszeru a megkozelites, kotelezheti az onkormi oket a szolgalmi jog engedelyezesere, vagy mi valaszthatunk?


Ildi

Rexor # 2002.09.20. 07:50

Kedves Ildikó!

A Ptk. 167. § szerint ha valamely föld nincs összekötve megfelelő közúttal, a szomszédok kötelesek tűrni, hogy a jogosult földjeiken átjárjon. A szolgalom alapításánál a bírói gyakorlat szerint azt kell figyelembe venni, hogy melyik az az ingatlan, amelyen az átjárás legcélszerűbben és a tulajonosok minél kisebb érdeksérelmével megoldható. Az útszolgalom főszabály szerint a gyalogosforgalomra vonatkozik, gépjárművel csak akkor lehet behajtani, ha az ingatlan rendeltetésszerű használatához feltétlenül szükséges (pl. áruszállítás).

 
Rexor # 2002.09.20. 07:50

Kedves Ildikó!

A Ptk. 167. § szerint ha valamely föld nincs összekötve megfelelő közúttal, a szomszédok kötelesek tűrni, hogy a jogosult földjeiken átjárjon. A szolgalom alapításánál a bírói gyakorlat szerint azt kell figyelembe venni, hogy melyik az az ingatlan, amelyen az átjárás legcélszerűbben és a tulajonosok minél kisebb érdeksérelmével megoldható. Az útszolgalom főszabály szerint a gyalogosforgalomra vonatkozik, gépjárművel csak akkor lehet behajtani, ha az ingatlan rendeltetésszerű használatához feltétlenül szükséges (pl. áruszállítás).

 
ides # 2018.01.04. 16:46

A segítségüket szeretném kérni a következő ügyben. Van egy szomszédos földterület a miénk mellett, amely nincs összekötve úttal. Már régóta megy közöttünk az egyeztetés, amely nem járt sikerrel. Mi nem zárkózunk el amitől eddig sem, hogy bejárjon a földünkön keresztül. A szomszéd gazdasági épületet szeretne építeni és csak úgy kap építési engedélyt, hogyha mi aláírunk, hogy útszolgalmat biztosítunk neki, de Ő ezen az utat le akarja betonoztatni, amit mi a területünkön nem akarunk engedélyezni. Most bírósághoz akar fordulni, mert azt mondja, hogy neki ez jár, ingyen és bérmentve. Azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben bíróságra kerül az ügy mik a kilátások számunkra, megítélhetik-e neki a szilárd útburkolat kialakítását a mi területünkön.? Csak olyan válaszoljon akinek volt már hasonló ügye! Segiségüket elöre is köszönöm.

nonolet # 2018.01.04. 19:17

Nem jár neki szilárd burkolat.

Sőt az autó szélességű út sem feltétlenül jár.
Ha eddig nem volt autóval bejárása.

- -

Szolgalmi utat azon a telken át kell kiadni,
amin át a legkisebb hátránnyal-kárral jár.

...és csak annyi szolgalmat kell adni,
amennyi
MINIMUM kell a meglévő állapothoz!

Ha eddig pl.
nem járt be autóval oda, akkor ezután sem fog!
Ha te nem egyezel bele....

Mert te nem vagy köteles az ő fejlődését a saját károdra támogatni.

Persze perelhet az újabb igényével,
de
neki kell a jogosságát bizonyítani.

Az, hogy ő építeni szeretne, nem túl izmos ok az igényre.

Építsen máshol, ahol nem kell e miatt plusz szolgalmat adni neki a kialakulthoz képest.

Vagy vegye meg az ingatlanod :-)
Akkor úgy alakítja, ahogy akarja...

geretamas # 2018.12.06. 11:55

Üdvözletem minden kedves fórumozónak!

Sajnos anyagi forráshiány miatt, nem tudok ügyvédhez fordulni, nagyon köszönöm előre is ha itt segítséget kapok.

1968 óta meglévő, kb.:80 méter hosszú és 4 méter széles úton közelíthető meg a lakóházunk a szomszéd háza és még vagy 10 tulajdonos telke. Más lehetőség a bejutásra nincs.
Az út két oldalán kerítés, az út alatt jön be a vezetékes gáz, illetve telefonos oszlopsoron az internet. Azon telket melyből el lett véve az út valamikor a 60-as években, 3 éve megvette az új tulajdonos és most kapuval le akarja zárnia bejárást. Arra hivatkozik, hogy az út nincs feltüntetve a mostani térkép-másolaton. Úgy tűnik valahogy valakivel levetette okosban, ugyanis nekünk a régebbi 2006-os hivatalos, eredeti, pecsétes térképünk, tartalmazza a bejáró utat. Gondolom a gázosok és a TELEKOM se véletlenül itt vezette be a szolgáltatásikat. Szóval megteheti-e, hogy lezárja az utat kapuval, és egy másik irányból, utcából, nagy kerülővel biztosít hozzánk bejárást, egy négy méter széles homoksávon, amit ő munkagéppel eltolat?
Előre is köszönöm a segítséget! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.06. 12:27

Ha az a kérdés, akkor igen, azt az útszolgalmi jogot, amelyre már nincs szükség, meg lehet szüntetni. (Annak megítélésében, hogy szükség van-e egy útszolgalomra, kényelmi szempontok nem nagyon játszanak szerepet.)

(Amit te útnak nevezel, az nem az, hanem egy idegen teleknek az a része, amelyet átjárásra használtok.)

geretamas # 2018.12.06. 12:38

Ügy tűnik, nem érthető amit leírtam...sajnálom.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.06. 12:43

Ja, közmondásosan hülye vagyok, nagyon nehezen értek meg dolgokat. Különösen, ha jogról van szó.

drbjozsef # 2018.12.06. 13:11

Az a 2006-os pöcsétes térkép is egy hivatalos térképmásolat a földhivatalból?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.06. 13:15

(Amin jelölve van a szolgalmi út - de nem önálló ingatlanként.)

geretamas # 2018.12.06. 13:27

drbjozsef: Igen, hivatalos pecsétes, nem másolat. Ilyen van az összes itt lakónak. De még régebbről is van, hivatalos dokumentum. Mindig is jelölve volt rajta az út.

alfateam # 2018.12.06. 13:42

.„ Mindig is jelölve volt rajta az út.
Van önálló helyrajzi száma?

geretamas # 2018.12.06. 16:22

alfateam: nincs.

alfateam # 2018.12.06. 16:33

Na, akkor ahogy már korábban is elhangzott, csak nem akartad érteni.

nonolet # 2018.12.06. 21:52

Tehát ez egy szolgalmi út...

Ami bármikor megszüntethető,
ha már nincs rá szükség, mert
MÁS módon belehet jutni a telekre.

Sőt a vezetékek áthelyezése is követelhető!

- -

Tetszettek volna időben megvenni azt területet (közösen) és magánúttá (vagy akár közúttá) átminősíteni...

onedin csanád # 2019.08.25. 16:05

T. Ügyvéd urak !
Társasházunk ingatlanán a szomszéd társasháznak bejegyzett szolgalmi joga van vízvezeték átvezetésére. A vezeték 35 éve egy egyenes sávban kb. 60 m hosszan fut a kerítésünk mellett.
A kérdésem : lehet-e nekünk erre a területre gyeptéglával kialakított parkolóhelyeket kialakítani, és a szolgalmi úton futó vízvezeték fölött autókkal parkolni. Amennyiben a szomszéd társasház fel akarja újíttatni a nyomóvezetékét, köteles-e a mi általunk kialakított parkolósávot az eredeti állapotába visszaállítatni ? Köszönöm a választ.

alfateam # 2019.08.25. 16:44

Vezeték is van és útszolgalom is?

onedin csanád # 2019.09.11. 17:38

Útszolgalom nincs. Csak az ivóvíz, csatorna és gázvezetékekre van a földhivatalnál bejegyzett szolgalmi jog. Ezek egymás mellett futnak a föld alatt. Lehetséges-e ezek egyike fölött parkolót kialakítani ( nem betonozottat, gyeprácskővel kialakítottat ) ? Köszönöm a választ...ha lesz...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.11. 17:42

Csinálhattok oda parkolót. De ha javíttatni kell, akkor szerintem a ti kockázatotok a helyreállítás költsége. (Nem tehetitek ugyanis egyoldalú intézkedéssel terhesebbé a jogosult számára a jog gyakorlását, mint amilyen a szerzéskor volt.)

alfateam # 2019.09.11. 18:12

A vezetékek védőzónáján kívül az csináltok amit akartok, azon belül a szolgalmi jog tulajdonosának hozzájárulásával.

onedin csanád # 2019.09.11. 18:41

Minden világos ! Köszönöm szépen a válaszokat !!

elekdav # 2020.01.21. 07:33

Tisztelt Fórumózók,

Szeretnék megvásárolni egy telket amit jelenleg csak szolgalmi úttal lehet megközelíteni. (Közút a földhivatali térképen csak a telek sarkáig megy, onnantól természetben folytatódik az út, de az már szolgalmi jog) Sajnos az építési osztály jelenlegi állásfoglalása az, hogy csak akkor minősül építési teleknek ha:
"c) a közterületnek gépjármű-közlekedésre alkalmas részéről az adott közterületre vonatkozó jogszabályi előírások szerint, vagy önálló helyrajzi számon útként nyilvántartott magánútról gépjárművel közvetlenül, zöldfelület, illetve termőföld sérelme nélkül megközelíthető, és

  1. amelynek a közterülettel vagy magánúttal közös határvonala legalább 3,00 m.

Fentiek alapján a terület nem minősül építési teleknek, a szolgalmi jog bejegyzése nem elegendő. Az utat hivatalosan ki kell alakítani, a földhivatalnál be kell jegyezni, a térképre is fel kell kerülnie."

Kérdésem az lenne, hogy zolgalmi jogot, hogyan és milyen engedélyekkel lehet magánúttá vagy közúttá nyilváníttatni? Nyilván kell a zolgalmat biztosító telektulajdonos hozzájárulása, de ezen felül mit lehet tenni?

Üdv:
Elek Dávid

Totyi63 # 2020.06.19. 19:15

Kedves Szakértők, a telkünkre ÁTJÁRÁSI szolgalmi jog van bejegyezve a mögöttünk levő telek javára. Ez alapján kötelezhetnek-e arra hogy a közműveket a mi telkünkön át vezessék be ha az a telek nem közelíthető meg máshonnan ? Van különbség az átjárási- , közmű- és telki szolgalmakban - ha egyáltalán léteznek ilyenek ?
A hátsó telek még nem építési telek, milyen feltételeknek kell megfelelnie hogy átminősíthessék ?
Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.20. 08:00

Miért nem azt kérdezed, ami valójában érdekel:

  • Kötelezhetnek-e rá, hogy tűrjem, hogy a közműveket az én telkemen keresztül vezessék be a szomszéd telkére, ha máshogy nem lehet?

Igen.