jelzálog törlés


katapeter # 2007.03.08. 10:51

Tisztelt Fórumozók!

Szíveskedjedek válaszolni feltett kérdéseimre.
Kifizettük a 25 évvel korábban felvett lakásépitési kölcsönünket.
A kölcsönt a munkáltatómtól kaptam. Kezelője ez OTP volt. A kölcsönt múlt év őszére kifizettem, amikoris arról tájékoztatott az OTP, hogy a "... az OTP Bank intézkedik az ingatlan-nyilvántartás felé a bejegyzett jelzálog törlése iránt."
Az elmúlt időben nem történt semmi, ezért telefonon érdeklődtem a jelzálog törléssel kapcsolatban.
Az alábbi tájékoztatást kaptam: Igen, már meg kellett volna lépniük bizonyos lépéseket, melyet megkeresésemre, majd pótolnak. Szerencse, mondta az ügyintéző, hogy még létezik a munkahely, amelytől a kamatmentes kölcsönt kaptam, és majd írnak néki levelet, hogy járuljon hozzá a jelzálog törléséhez, majd amikor a hozzájárulást megkapják, elküldik a címemre és azzal mehetek a Fölhivatalba töröltetni a jelzálogot.
Kérdéseim:
Kinek a feladata a jelzálog töröltetése, OTP, munkáltató(kinek a nevére szólt a jelzálog), vagy én a tulajdonos?
Mennyi a törlés költsége?
Kit terhel ez a költség?
Igaz, hogy egyedül az én érdekem az ingatlan tulajdonjogának tisztává tétele, mégis mintha az igazságérzetemet sértené, hogy ezt a költséget rám terhelje az OTP, hiszen 25 éven keresztül fizettem a kezelési költséget és végezetül még 3000 forint ügyintézési díjat is kértek.
Várom megtisztelő válaszotokat.pkp

Lhotse # 2007.03.08. 11:34

Azt kell megnézni, hogy kinek a javára van bejegyezve a jelzálog. A jogosult kérheti a törlését. A költség 12.000,- Ft lesz.

katapeter # 2007.03.08. 11:50

A jelzálog a kölcsönt adó munkáltató (jelesül a TIGÁZ) nevére van bejegyezve. Az OTP ügyintézőjének tájékoztatása szerint a törléshez való hozzájárulást, ők, az OTP kérik meg a TIGÁZTÓL. A törési hozzájárulást megküldik címemre, hogy azzal én forduljak a Földhivatalhoz.
Ebből adódik a dillemám.
Amikor a jzg-ot bejegyezték az akkor a TIGÁZ érdeke volt, mintegy biztosítani magát, hogy nemfizetés esetén is pénzénél maradhasson.
Tehát nem az én javamat szolgálta.
Most úgy néz ki, hogy ő hozzájárul a törléshez, én pedig a nyugdíjamból fizethetem az egyáltalán nem jelképes törlési díjat? Ez így jogos?

marcel00 # 2007.03.08. 17:14

Nekem is ugyanaz a problémám volt a törléssel.A munkáltatómtól kértem egy nyilatkozatot amiben megbízza az OTP-ét,hogy járjon el a törléssel kapcsolatban.Az OTP-nél azt mondták,hogy kérjek a Földhivataltól egy nem hivatalos tulajdonilapot ami 2000Ft volt,ezt visszavittem az Otp-nek a munkáltatói nyilatkozattal és 2-3hét múlva jött a levél a Földhivataltól,hogy törölve lett a jelzálog.

Roni04 # 2007.03.08. 18:20

Sziasztok!

HIvatalosan a jelzálogjog törléséről okiratot kiállítani és a földhivatal felé eljárni a jelzálog jogosultjának kellene. De ha a kezedbe nyomja a törlési engelyt, te is kezdeményezheted a törlést.
A díjat annak kell megfizetnie, aki az eljárást kezdeményezni,. A jelzálogjog törlés jelenleg 6000 FT. ba kerül, amit a földhivatal pénztárába, vagy átutalással, csekkel kell megfizetni.
Ha a jelzálogjogosult intézkedik a törlésről, akkor ő neki kellene fizetnie ezt a díjat. Viszont fel leszel hívva, hacsak te is alá írod a kérelmet, arra, hogy a ranghellyel kívánsz-e valamit rendelkezni.
Sajnos az esetek többségében ez a helyzet van, hogy már rég kifizett kölcsönök biztosítékául még mindig be van jegyezva a jelzálogjog.

ObudaFan # 2007.03.08. 19:58

Tudomásom szerint a lakáscélú kölcsönnel kapcsolatos jelzálog törlése díjmentes.

katapeter # 2007.03.09. 07:19

Tisztelt Hozzászólók!
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását. Ebben a pillanatban még nem tudom, esetemben milyen intézkedés lesz, mivel az OTP eddig nem kezdeményezett.
Majd, ha aktuális lesz,és tanácstalanná válok, újra megkereslek benneteket. pkp

Lhotse # 2007.03.09. 10:48

OK. Bocs, nem figyeltem, a lakáskölcsönnel összefüggésben tényleg díjmentes a törlés. Egyébként, ha tudod, az a legbiztosabb, ha magad kérsz egy törlési engedélyt a TIGÁZtól és azzal elslattyogsz a földhivatalba...

Roni04 # 2007.03.10. 13:50

Igen, ez problémát szokot okozni. De. Nem tudom, hogy hallottátok-e már, hogy február 4 -e előtt a bankot, egyéb ügyfelek megrohanták a földhivatalokat, hogy töröltessék a jelzálogjogot. Ugyanis a törvény igencsak szűkítette e körben a díjmentességet. E szerint tárgyánál fogva díjmentes a lakáscélú közvetlen állami támogatás igénybevétele esetén
da) a lakásépítési (-vásárlási) kedvezményt,
db) a fiatalok otthonteremtési támogatását, és
dc) a lakásépítési (-vásárlási) kedvezményt megelőlegező kölcsönt biztosító jelzálogjog, valamint ezzel összefüggően a Magyar Állam, mint a jelzálogjog jogosultja javára a jelzálogjog megszűnéséig fennálló elidegenítési és terhelési tilalom ingatlan-nyilvántartási bejegyzése, illetve törlése iránti eljárás;
Vagyis a sima munkáltatói kölcsön, hiába lakáscélú volt, annak törlése már nem lesz díjmentes.