Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


üzlet bérleti jog

MajorDomus # e-mail 2017.04.10. 22:26

És mire kérnél pénzt?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.04.09. 10:26

Minek az ellenszolgáltatása lenne az a pénz? Különben is van bérlőkijelölési jogod? Vagy határozott időre szól a szerződésed?

www.kbs-ugyved.hu

togila # e-mail 2017.04.09. 07:49

Tisztelt Szakértők!
Magánszemélytől bérelek egy üzlethelyiséget, amit most szeretnék tevékenységi körrel együtt átadni. Azt szeretném tudni, hogy az átadásért általam kért összeget hogyan tudnám számlázni?
Köszönettel!
togila

MajorDomus # e-mail 2016.04.15. 00:19

*

Mancó # e-mail 2016.04.14. 20:24

Kedves MajorDomus! Köszönöm szépen a választ!

MajorDomus # e-mail 2016.04.10. 11:37

Manco
1.Az ingatlan nem játszik ebben, de az eszközök ingyenes szerzésnek minősülnek.
2.az ugyintezo helyesen tájékoztatott

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.04.09. 14:37

adószámot!
Igen. Bocs.

www.kbs-ugyved.hu

Mancó # e-mail 2016.04.09. 12:25

Kedves Fórumozók!
Ingatlan bérbeadáshoz( tételes költségelszámolással) kapcsolódó kérdésem volna:

1. Az erről szóló törvény azt mondja, hogy nem számolható el értékcsökkenési leírás azon tárgyi eszközök (ingó, ingatlan) után, amelyek megszerzése ingyenesen történt.( Szja tv. 11. mell II. fejezet 2. pont c.alpont)
Kérdésem: 8 éve örökölt ingatlan ingyenes szerzésnek minősül-e?
2. A napokban egy NAV-os ügyintéző úgy tájékoztatott, hogy a bérbe adott ingatlan után csak egyéni vállalkozó számolhat el költségként értékcsökkenési leírást. Szerintem ez tévedés. Mi a véleményetek?

MajorDomus # e-mail 2016.04.08. 22:35

adószámot!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.04.08. 07:51

A nem vállalkozó természetes személy is tud számlát adni, ha kért számlaszámot a bérbeadáshoz. De ÁFÁ-t nem számíthat fel.

www.kbs-ugyved.hu

Gebriell # e-mail 2016.04.07. 21:21

MajorDomus

Már megvan a könyvelő is és az ügyvéd is. csak az ingatlan hiányzik sajna, de ahány ember mind másképp kéri a bérleti díjjat és tudja a menetét. ezért kérdeztem itt sajna a könyvelőm épp házon kívűl. és ezzel kapcsolatban nem beszéltünk meg semmit, mivel kilátásban sem volt megfelelő ingatlan eddig. De elég tanulékony vagyok :P. csak bele kell rázódni

MajorDomus # e-mail 2016.04.07. 21:08

Az indulattal bízz meg egy könyvelőt.

Gebriell # e-mail 2016.04.07. 20:58

Kovács_Béla_Sándor

Nem sértődöm meg, ezért kérdeztem mert nem igazán értettem mit akart az úr ezzel.Én is ugy tudtam hogy magán nem állíthat igy ki, ezért nem tudom miért szeretne +27%-ot kérni, csak azt akartam megtudni hogy lehetséges-e ez?

  • nem is áll szándékomban sem ügyvéd sem könyvelő nékül dolgozni,de sajna senki nem születik zsenienk ezekben a "jogi"dolgokban. sosem foglakoztam ezzel komolybban mert nem volt rá szükségem, most lehetőségem adódott. ami azzal jár hogy tanulom kell és elég eltökélt vagyok
  • hogy kell kiállítani arra értettem hogyha magán ember akkor nem állithat ki igy számlát én igy tudtam. Nem magára a kiállítás menetére gondoltam :) ezzel szerencsére tisztában vagyok.

Köszönöm a válaszod :D

MajorDomus # e-mail 2016.04.07. 20:48

Szavazzunk bizalmat Gabriell-nek.

Valahogyan el kell kezdeni!

Különben lehet hogy kiváló muűkōrōmépitő, vagy bútorasztalos
Ahhoz kell értenie, a többit meg menet közben megtanulja, bár az elején Erkel a segítség mert a tanulópénz drága.

MajorDomus # e-mail 2016.04.07. 20:48

Szavazzunk bizalmat Gabriell-nek.

Valahogyan el kell kezdeni!

Különben lehet hogy kiváló muűkōrōmépitő, vagy bútorasztalos
Ahhoz kell értenie, a többit meg menet közben megtanulja, bár az elején Erkel a segítség mert a tanulópénz drága.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.04.07. 18:18
  • Nem valószínű, hogy természetes személy ÁFA-alany legyen, de ha egyéni vállalkozó, akkor nem kizárt.
  • Az a bérdeadó dolga, nem a tiéd. Ha ÁFA-alany, akkor alighanem van gyakorlata a számla kiállításában.
  • Ha egyszer nem neki fizetsz, akkor hogyan lenne az ő bevétele? (De ez is az ő dolga, nem a tiéd.)
  • Miért, hogyan másként akar számlázni? Áfával...

(Nagyon megsértődsz, ha azt mondom, nem biztos, hogy neked vállalkozni kell? De ha mégis, akkor könyvelő és ügyvéd átalánydíjas megbízással elengedhetetlen. Lesz dolga mind a kettőnek...)

www.kbs-ugyved.hu

Gebriell # e-mail 2016.04.07. 18:00

Tisztelt Tagok!

Segítségeteket kérném!?Még nagyon új vagyok a vállalkozás és a bérlés terén is. ( Most kezdem :) )

  • Magánszemélytől szeretnék ingatlant bérelni vállakozásom "Kft" részére. A bérbeadó bérletidíj+27%áfát kérne megfizettetni + rezsiköltség. Ha magánszemélytől bérelem akkor is 27% áfa -val kell számlát kiállítani cégem részére?
  • Ha mint vállakozó bérelek ingatlant hogyan kell a bérbeadónak a számlát kiállítani ill adóznia a bérlés után?
  • Ha a közüzemi számlákat átiratom a cégem nevére akkor az nem számít a bérbeadónak bevételként ha jóltudom így az adóalapjába se számít bele.
  • Esetleg jobban járnánk hamint egyéni vállkozó számlázna részemre?

Bocsánat lehet sok "Buta alap" dolgot kérdezek de még nagyon kezdő vagyok ebben. De egyszer ezt is el kell kezdeni megtanulni :P Válaszukat Köszönöm

Rexor # e-mail 2016.02.12. 09:23

"Megvásároltam egy kis vegyesbolt árukészletét egy ismerőstől megegyezésünk szerint számla nélkül": ez érdekes... és mi alapján vetted készletre az árucikkeket? mi bizonyítja egyáltalán hogy mit vettél át? Könyvelőd tud róla?

"én onnan az àrukészletemmel eljövök": honnan tudod, hogy ez a te árukészleted?

"hol magánszemélyként hol vállalkozóként állított ki átutalásos számlát": mármint miről? az ingatlan bérbeadásról?

Mielőtt továbblépsz szerintem nem árt ezeket is tisztázni.

MajorDomus # e-mail 2016.02.11. 21:37

Küldd el neki ajánlott küldeményként

Ria2393 # e-mail 2016.02.11. 08:46

Üdvözlök mindenkit. Problémám a következő lenne. Megvásároltam egy kis vegyesbolt árukészletét egy ismerőstől megegyezésünk szerint számla nélkül és ezzel egyidejűleg béreltem tőle az üzlet helyiséget is.Szerződés szerint határozatlan időre és mind 2 fèl élhet 2 hónapos felmondási idővel. Már az első hónapban kezdőttek a gondok a bérbeadóval... A lényeg az hogy telefonon hívtam hogy a gondok elkerülése végett személyesen beszéljük meg hogy én onnan az àrukészletemmel eljövök fizettem mindíg rensen kp-ba miközben ő hol magánszemélyként hol vállalkozóként állított ki átutalásos számlát, amit előtte megbeszèltünk hogy kp-s legyen. Eljöttem onnan jelenleg egy másik üzlet helyiséget bérlek. Mivel nem hajlandó szemèlyesen találkozni ezért telefonon megbeszéltük hogy január31.-vel átadom neki a kulcsokat és hogy kérem hogy legyen jelen a pakolásnál hogy később ne legyen gond abból hogy úgy hagyom ott a boltját hogy akár nem működik valami. Csakhogy nem jött el, én megírtam 3 példányban hogy novemberben tudomására adtam hogy februártól nem tartok igény az ingatlanára így tehát letöltöttem a 2 hónap felmondási időt amihez ő ragaszkodott.1 példányt ott hagytam neki az ingatlanban. Most február 11.-én ott tartunk hogy nem hajlandó velem szóba sem ő sem a felesége nem veszik fel a telefont ès nem hajlandó átvenni a kulcsot sem azzal az indoklal hogy èn még februárra köteles vagyok neki bérleti díjat fizetni, holott az ingatlan jan 31-vel átadásra készen állt csak ő szándékosan nem veszi át mert ő szerinte köteles vagyok neki februárra fizetni mivel hogy az én tulajdonomban van a kulcs és mert neki nincs másil bérlője.

Hannamami # e-mail 2014.02.11. 16:57

Kedves fórumozók az alábbi probléma merült fel családi körben. Egyik családtagom megvásárolta egy üzlethelyiség bérleti jogát a bérlőtől. A tulajdonos es kezelő Zrt. Azonban arról tájékoztatta, hogy ők ezt nem ismerik el, adott üzlethelyiségnél új bérleti szerződést kell kötni. A KFt. a bérleti jog ellenértékéről nem adott nyugtát, az ÁFA a szerződésben kikötése került. A vételár 1,6 millió Ft volt, a KFt. Az üzlethelyiségért annó 3 évvel ezelőtt 66 ezer forint szerződéskötési díjat fizetett. A ZRt. Az önkormányzat ingatlanjait kezeli. Kérdésem tehető csalás miatt büntetőfeljelentés illetve érdemes polgári pert indítani a szerződés érvénytelenségének megállapítására? Átruházható a bérleti jog?ELőre is köszönöm a segítséget.

iroda13 # e-mail 2014.02.10. 09:04

Köszönöm válaszukat.
BKJ

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.02.08. 12:25

Ennek sincs semmi akadálya. De a bérleti díjat akkor is összegszerűen meg kell állapítani, és adózni is kell utána.

www.kbs-ugyved.hu

MajorDomus # e-mail 2014.02.08. 11:56

nem jó ötlet,mert adóelvonási tüneteket diagnosztizál a Nav doktor.

magyarul,jövedelem keletkezik,adót meg nem fizetsz.
egyszerübb,ha szerződésben rögzited,hogy minden felújitást,karbantartásra a bérlő végez,a bérleti dijat meg alacsonyan állapitjátok meg.

iroda13 # e-mail 2014.02.07. 11:17

Tisztelt Címzett!

Bérlet ingatlan kapcsán az alábbi kérdésem lenne. Tételezzük fel, hogy a bérbeadóval létrejön egy olyan megállapodás a bérlemény használatára, amelyben a bérlő vállalja, hogy a bérleti díj megfizetése helyett bérlőként a bérlemény átalakításával/felújításával kapcsolatban felmerülő költségeket teljes mértékben teljesíti. A közüzemi díjak megfizetése a bérlőt terhelik. A bérleti szerződés határozatlan időre szól. A bérleti szerződés megszüntetéséről a szerződő felek megállapodnak.
Kérem, írja meg, amennyiben a fentiek szerint jön létre a bérleti szerződés, milyen jogi és gazdasági szabályozásra kell figyelni. Hol lehet ennek utána nézni?
Segítéség előre is köszönöm.

Üdvözlettel:
B.K.J.