üzlet bérleti jog


fi.fi # 2007.09.11. 10:01

Jó napot kivánok!
Üzlet bérleti jog + bérlésben jártas ügyvéd segitségét kérném.probléma a köv:Cégem megkötött egy számunkra rossz szerzödést és ki is fizetett kb 3 éve 2 üzlet 5 éves bérleti jogáért 15M forintot.De az üzlet nem vált be és nem tudjuk fizetni a magass bérleti dijat.Az üzletsoron már többen is visszaadták az üzletet de az a gond akkor elvesztem a befizetett bérleti jogot.
Lehetne valamit kezdeni jogilag?
Köszönöm a választ

monalisa1 # 2007.09.11. 12:26

A fi.fi. mellett balra fent találod az "ügyfél keres ügyvédet" szolgáltatást, javaslom röviden írd le ugyanezt oda.

ObudaFan # 2007.09.11. 18:50

Ehhez természetesen látni kellene a szerződést, és azt is el kellene döntened, hogy pontosan mit szeretnél: minél kisebb felmondási idővel felmondani a szerződést, vagy valahogy a bérleti jogot mégis megtartani. Mivel a kérdés nem pontos, inkább csak általánosságban válaszolok.

A bérlő a határozatlan időre kötött szerződést bármikor írásban felmondhatja.
A felmondás a hónap utolsó napjára szólhat, de a felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál.

A bérlő a helyiség bérleti jogát a bérbeadó hozzájárulásával másra átruházhatja vagy elcserélheti. Az erre vonatkozó szerződést írásba kell foglalni.
Önkormányzati helyiség esetén a hozzájárulás feltételeit önkormányzati rendeletben kell meghatározni. A hozzájárulás nem tagadható meg, ha a cserélő fél az önkormányzat rendeletében meghatározott feltételeket vállalja.

monalisa1 # 2007.09.11. 19:01

fi.fi,
ha tényleg ügyvédet keresel, akkor lehet a 09.11. 20:50.-kor hozzászóló jogászban akár már meg is találtad...

Bimberger # 2007.09.12. 12:12

Egy ismerősöm problémáját szeretném nagy vonalakban megosztani, az illető nagyon tanácstalan.
Több éve bérel egy piacon helyet, ahol annak idején csak egy bódé volt, mostanra viszont saját költségén felhúzott rá egy kisebb ”pavilont”. Akitől bérli a területet, az nem a tulajdonos, hanem ő is bérli a tulajdonostól. Nagyjából korrekt áron is bérelte az ismerős, viszont nem olyan régen brutális mértékben, többszörösére emelte a bérleti díjat a bérbeadó. Havonta kb. annyit kell most fizetnie, mint amennyit a legdrágább plázában (West End) kérnek el egy négyzetméterért.
A kérdésem az, hogy az ismerősöm milyen jogcímen támadhatná meg ezt a módosítást? Mennyi eséllyel? Érdemes erre energiát pazarolni?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.12. 16:25

A szerződés ismerete nélkül ezt nem fogjuk tudni megmondani.

ObudaFan # 2007.09.12. 20:01

Az általános szabály az, hogy ha a felek a lakbérben vagy a lakbér módosításában nem tudnak megegyezni, annak megállapítását a bíróságtól kérhetik. A bíróság jogerős határozatáig a lakásért a korábban fizetett, ennek hiányában a bérbeadó által közölt lakbért kell fizetni.

De a konkrét szerződést tényleg látni kellene, mert eltérhet ettől.

monalisa1 # 2007.09.12. 20:18

Ha kiugróan megváltozott a kért bérleti díj, végül is el lehet állni a szerződéstől...

ObudaFan # 2007.09.13. 18:39

Ezt vitatnám. Egy bérleti szerződéstől elállni nem lehet, legfeljebb felmondani.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.13. 19:02

:)

monalisa1 # 2007.09.13. 19:25

Elnézést, de szerintem egy érvényben lévő szerződést egyoldalúan megváltoztatni nem lehet, márpedig a kért többször bérleti díj az eddigi megállapodást felrúgja.

Lehet hogy még bírósághoz is fordulhat a bérlő az őt ért sérelem orvoslása miatt. (Pl. ha a többszörös bért nem tudja és/vagy nem akarja megfizetni, és emiatt elveszti az eddigi árusitási helyét - és a törzsvevőit -, abből neki külön is kára keletkezik.)

Csak mint egy laikus hozzászóló.
(Tudom, Bélának ez nemigen tetsző...)

Iza73 # 2011.08.16. 11:52

Sziasztok!

Szeretnék kérni egy kis jogi segítséget. Bérelt a cégünk egy üzlethelyiséget, melynek bérleti szerződése minimum 1 évre szól, 3 havi felmondási idővel. Sajnos az üzleti tevékenységünk még most kezd beindulni, és 5-ig nem tudtunk fizetni. Ezért a tulaj 15-én bezárta az üzletet minden felszólítás nélkül. Ezért most mi munka nélkül maradtunk, cégünk telephely nélkül. Személyes dolgaink és árukészletünk még az üzletben, mivel nem engedte elhozni azokat. Egy céget így kirakhat egy tulajdonos? Amit eddig felépítettünk, vendégkör, sok pénz amit beleöltünk kárba veszett. Volt ehhez joga? Szerződésben nincs kikötve, hogy mi van díjnemfizetés esetén. Egyébként az üzletet április 11-én vettük át, ezért a bérleti díj augusztus 11-ig ki volt fizetve, mert az első havi bérleti díj is teljes volt. Nem kellett volna írásban felszólítania és több időt hagynia a fizetésre? Tudok ezzel kezdeni akár jogi úton is valamit? Mindenünk elveszett. Ennyi késésért már akasztanak? Köszönöm a választ!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.08.16. 12:18

De még mennyire! Szép kis kártérítést kérhetsz. Keressetek meg egy ügyvédet.

Iza73 # 2011.08.16. 13:20

Köszönöm a választ! Tudtok egy jó ügyvédet ajánlani?

senormavi # 2011.10.10. 14:09

Szeretnénk átvenni egy üzlet bérleti jogát a jelenlegi bérlőtől. Milyen jogi lépéseket kell tenni, hogy "tiszta" üzlet jöjjön létre ? Elég e a "régi" bérlővel megállapodnunk, vagy a tulajdonost is be kell vonni az átvételbe?
Az eladó kérhet e több milliót egy olyan üzlet bérleti jogának átadásáért, amit Ő maga is bérel, vagy csak az eredeti tulajdonos teheti meg a bérbeadás személyre szóló változtatását?
Hol kapok írásos információt a fenti témához?
Üdv: Senormavi

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.10. 14:53

Kérd a bérlőt, hogy mutassa meg a szerződését. Ha nincs kizárva benne, hogy albérletbe adja az ingatlant, akkor albérletbe veheted tőle, olyan feltételekkel, ahogyan megállapodtok. Ha neked megéri, hogy egy nagyobb egyszeri összeget fizess neki ezért a rendszeres bérleti díj mellett, azt is lehet.
Azt viszont hozzátenném: ha a bérlő jogviszonya megszűnik, a te albérleted is.

Hogy egyébként milyen feltételekkel köthetsz közvetlenül a tulajdonossal bérleti szerződést, ezt tőle kérdezd. Szerintem ezek az átruházható bérleti jogok már megszűntek.

Tya79 # 2012.06.07. 08:01

Tisztelt Cím,
Bérbeadunk egy üzlethelyiséget (két tulajdonos), de a bérlő eladta a bérleti jogot, új szerződést nem kötöttünk, ugyanúgy a bérlővel vagyunk szerződésben neki számlázunk a továbbiakban is, ő fizet. Kérdésem az lenne, hogy jogszerű-e ez így, nem szűnt-e meg így az eredeti bérleti szerződés, és nekünk már a harmadik személlyel kellene megkötni egy új szerődést, akinek eladták a jogot és a továbbiakban pedig vele is kellene elszámolnunk?! Szabályos-e ez így, hogy ők felvették a bérleti jogért járó összeget, plusz most még a havi bérleti díjakat is, ami hozzáteszem még, hogy kb négyszer akkora összeg, mint amennyiért mi adjuk bérbe?!
Válaszát előre is köszönöm,
Tya

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.07. 09:03

Olvasni is - nem csak írni!

Dr.Attika # 2012.06.07. 09:12

Tisztelt "Tya79"!
Ilyen, hogy bérleti jog már régen nem létezik. Valamikor az önkormányzati tulajdonú helységeknél volt. Ennek tartalma az volt röviden, hogy a bérlő átadhatta a bérleti jogot harmadik személynek ugyanazon feltételekkel ahogy ő is bérelte. Ez azért volt érték, mert a korábban "aprópénzért" bérelt helység bérleti jogát ugyanilyen "aprópénzért" átadhatta.
A mostani szabályozás szerint a bérlő a bérletét albérletbe adhatja, ha ezt jogszabály vagy a felek szerződése nem zárja ki. Ez viszont a "főbérlőre" semmilyen kötelezettséget nem keletkeztet a bérleti díj vonatkozásában.
Magyarán az új bérlévől történő szerződés tartalma teljesen a felek akaratán múlik. Olyan sok bérlőt megvezettek már ezzel a bérleti joggal. És fizetnek is a semmiért sokszor nagyon sok millió forintot.

Tya79 # 2012.06.07. 09:33

Köszönöm az előző válaszát.
Még egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. Mi történne akkor, hogyha a mostani albérlő megvenné az ingatlant tőlünk és ő lenne az új tulajdonos?! Az eredeti bérleti szerződés akkor megszünne?!, mert az elég fura lenne, hogy a tulajdonos bérbeadja és bérbe is veszi a saját tulajdonát. Vagy attól független, hogy tulajdonos váltás történik, a bérleti szerződés ugyanúgy "életben" maradna?!
Köszönöm előre is,
Tya

Tya79 # 2012.06.14. 11:48

Köszönöm az előző válaszát.
Még egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. Mi történne akkor, hogyha a mostani albérlő megvenné az ingatlant tőlünk és ő lenne az új tulajdonos?! Az eredeti bérleti szerződés akkor megszünne?!, mert az elég fura lenne, hogy a tulajdonos bérbeadja és bérbe is veszi a saját tulajdonát. Vagy attól független, hogy tulajdonos váltás történik, a bérleti szerződés ugyanúgy "életben" maradna?!
Köszönöm előre is,
Tya

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.14. 15:29

Nem szűnne meg a bérleti szerződések (mert kettő van), bár kétségkívül sajátos helyzet alakulna ki. Ha a bérleti díjak azonosak, akkor senki sem fizetne a másiknak.
Az is nyilvánvaló, hogy az albérlő érdekeltté válna benne, hogy mindkét szerződést felmondja.

MajorDomus # 2012.06.14. 20:03

Attika
A mai újságban is hirdetnek ,,bérleti jogot,, !

Azon csodálkozom hogy senkinek nem tűnik fel.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.14. 22:55

Na és? Rendszeresen hirdetik azt is, hogy "székesfehérvári lakosú" kőművest vennének fel.

Dr.Attika # 2012.06.15. 13:43

Igen hirdetik, mert balekot mindíg lehet találni rá. Tessen elhinni, hogy nincs már bérleti jog, de főleg értéke nincs.