üzlet bérleti jog


Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.07. 16:18
  • Nem valószínű, hogy természetes személy ÁFA-alany legyen, de ha egyéni vállalkozó, akkor nem kizárt.
  • Az a bérdeadó dolga, nem a tiéd. Ha ÁFA-alany, akkor alighanem van gyakorlata a számla kiállításában.
  • Ha egyszer nem neki fizetsz, akkor hogyan lenne az ő bevétele? (De ez is az ő dolga, nem a tiéd.)
  • Miért, hogyan másként akar számlázni? Áfával...

(Nagyon megsértődsz, ha azt mondom, nem biztos, hogy neked vállalkozni kell? De ha mégis, akkor könyvelő és ügyvéd átalánydíjas megbízással elengedhetetlen. Lesz dolga mind a kettőnek...)

Gebriell # 2016.04.07. 16:00

Tisztelt Tagok!

Segítségeteket kérném!?Még nagyon új vagyok a vállalkozás és a bérlés terén is. ( Most kezdem :) )

  • Magánszemélytől szeretnék ingatlant bérelni vállakozásom "Kft" részére. A bérbeadó bérletidíj+27%áfát kérne megfizettetni + rezsiköltség. Ha magánszemélytől bérelem akkor is 27% áfa -val kell számlát kiállítani cégem részére?
  • Ha mint vállakozó bérelek ingatlant hogyan kell a bérbeadónak a számlát kiállítani ill adóznia a bérlés után?
  • Ha a közüzemi számlákat átiratom a cégem nevére akkor az nem számít a bérbeadónak bevételként ha jóltudom így az adóalapjába se számít bele.
  • Esetleg jobban járnánk hamint egyéni vállkozó számlázna részemre?

Bocsánat lehet sok "Buta alap" dolgot kérdezek de még nagyon kezdő vagyok ebben. De egyszer ezt is el kell kezdeni megtanulni :P Válaszukat Köszönöm

Rexor # 2016.02.12. 08:23

"Megvásároltam egy kis vegyesbolt árukészletét egy ismerőstől megegyezésünk szerint számla nélkül": ez érdekes... és mi alapján vetted készletre az árucikkeket? mi bizonyítja egyáltalán hogy mit vettél át? Könyvelőd tud róla?

"én onnan az àrukészletemmel eljövök": honnan tudod, hogy ez a te árukészleted?

"hol magánszemélyként hol vállalkozóként állított ki átutalásos számlát": mármint miről? az ingatlan bérbeadásról?

Mielőtt továbblépsz szerintem nem árt ezeket is tisztázni.

MajorDomus # 2016.02.11. 20:37

Küldd el neki ajánlott küldeményként

Ria2393 # 2016.02.11. 07:46

Üdvözlök mindenkit. Problémám a következő lenne. Megvásároltam egy kis vegyesbolt árukészletét egy ismerőstől megegyezésünk szerint számla nélkül és ezzel egyidejűleg béreltem tőle az üzlet helyiséget is.Szerződés szerint határozatlan időre és mind 2 fèl élhet 2 hónapos felmondási idővel. Már az első hónapban kezdőttek a gondok a bérbeadóval... A lényeg az hogy telefonon hívtam hogy a gondok elkerülése végett személyesen beszéljük meg hogy én onnan az àrukészletemmel eljövök fizettem mindíg rensen kp-ba miközben ő hol magánszemélyként hol vállalkozóként állított ki átutalásos számlát, amit előtte megbeszèltünk hogy kp-s legyen. Eljöttem onnan jelenleg egy másik üzlet helyiséget bérlek. Mivel nem hajlandó szemèlyesen találkozni ezért telefonon megbeszéltük hogy január31.-vel átadom neki a kulcsokat és hogy kérem hogy legyen jelen a pakolásnál hogy később ne legyen gond abból hogy úgy hagyom ott a boltját hogy akár nem működik valami. Csakhogy nem jött el, én megírtam 3 példányban hogy novemberben tudomására adtam hogy februártól nem tartok igény az ingatlanára így tehát letöltöttem a 2 hónap felmondási időt amihez ő ragaszkodott.1 példányt ott hagytam neki az ingatlanban. Most február 11.-én ott tartunk hogy nem hajlandó velem szóba sem ő sem a felesége nem veszik fel a telefont ès nem hajlandó átvenni a kulcsot sem azzal az indoklal hogy èn még februárra köteles vagyok neki bérleti díjat fizetni, holott az ingatlan jan 31-vel átadásra készen állt csak ő szándékosan nem veszi át mert ő szerinte köteles vagyok neki februárra fizetni mivel hogy az én tulajdonomban van a kulcs és mert neki nincs másil bérlője.

Hannamami # 2014.02.11. 15:57

Kedves fórumozók az alábbi probléma merült fel családi körben. Egyik családtagom megvásárolta egy üzlethelyiség bérleti jogát a bérlőtől. A tulajdonos es kezelő Zrt. Azonban arról tájékoztatta, hogy ők ezt nem ismerik el, adott üzlethelyiségnél új bérleti szerződést kell kötni. A KFt. a bérleti jog ellenértékéről nem adott nyugtát, az ÁFA a szerződésben kikötése került. A vételár 1,6 millió Ft volt, a KFt. Az üzlethelyiségért annó 3 évvel ezelőtt 66 ezer forint szerződéskötési díjat fizetett. A ZRt. Az önkormányzat ingatlanjait kezeli. Kérdésem tehető csalás miatt büntetőfeljelentés illetve érdemes polgári pert indítani a szerződés érvénytelenségének megállapítására? Átruházható a bérleti jog?ELőre is köszönöm a segítséget.

iroda13 # 2014.02.10. 08:04

Köszönöm válaszukat.
BKJ

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.08. 11:25

Ennek sincs semmi akadálya. De a bérleti díjat akkor is összegszerűen meg kell állapítani, és adózni is kell utána.

MajorDomus # 2014.02.08. 10:56

nem jó ötlet,mert adóelvonási tüneteket diagnosztizál a Nav doktor.

magyarul,jövedelem keletkezik,adót meg nem fizetsz.
egyszerübb,ha szerződésben rögzited,hogy minden felújitást,karbantartásra a bérlő végez,a bérleti dijat meg alacsonyan állapitjátok meg.

iroda13 # 2014.02.07. 10:17

Tisztelt Címzett!

Bérlet ingatlan kapcsán az alábbi kérdésem lenne. Tételezzük fel, hogy a bérbeadóval létrejön egy olyan megállapodás a bérlemény használatára, amelyben a bérlő vállalja, hogy a bérleti díj megfizetése helyett bérlőként a bérlemény átalakításával/felújításával kapcsolatban felmerülő költségeket teljes mértékben teljesíti. A közüzemi díjak megfizetése a bérlőt terhelik. A bérleti szerződés határozatlan időre szól. A bérleti szerződés megszüntetéséről a szerződő felek megállapodnak.
Kérem, írja meg, amennyiben a fentiek szerint jön létre a bérleti szerződés, milyen jogi és gazdasági szabályozásra kell figyelni. Hol lehet ennek utána nézni?
Segítéség előre is köszönöm.

Üdvözlettel:
B.K.J.

Zoltanuss # 2014.02.03. 14:05

MD rátapintott a lényegre :

nem ugy áll a helyzet,hogy egymást vernék a bérlőjelöltek az üzlet ajtajában

Valamikor a bérlők eldorádója volt az ország. Úgy üzlethelyiségek vonatkozásában mint lakásbérleteknél.

Zoltanuss # 2014.02.03. 14:00

Dense !

egy üzlet átadásánál, hogy bérleti jog,
Ez egy ósdi fogalom lehet valamikor vót ilyen, de manapság kicsi a valószinűsége.
Persze a bérlők hiszik, hogy nekiük van ilyen előjogúk.
Mondom mint laikus.
Természetesen olyan elképzelhető, hogy egy valaki (magán vagy jogi személy (seckójednó ) bérel egy üzletet, az neki valamiért nagy ,de nem akar menni, hát befogad egy albérlőt , egy részterületre. - mind ezt a tulaj tudtával és jóváhagyásával.
Nézzétek meg a főutak üzlethelyiségeit tátongnak az ürességtől és ilyenkor valaki még bérleti jogról álmodik.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.02. 08:03

Nem, parasztasszony. De ez nem befolyásolja a kérdés érdemét.

A bérlő az ingatlan alkatrészeit, tartozékait akkor sem szerelheti le, és viheti el, ha ő vette. A festés esetén technikailag is elég nehézkes lenne.

MajorDomus # 2014.02.01. 23:42

úgy hogy ö vette és szerelte fel a berendezést az üres helyiségbe

egyébként meg háznester az öreganyád

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.01. 08:10

Hogyan szerelhetné le az ingatlan tartozékait? A festésről nem is beszélve.

Érdekes dolog ez a "népi jog", amit házmesterek formálnak.

MajorDomus # 2014.01.31. 23:20

nem ugy áll a helyzet,hogy egymást vernék a bérlőjelöltek az üzlet ajtajában.

mi abban a kötelezés ha a bérlőnj jogot kap arra,hogy az általa beruházott értékeket nem szereli le,hanem átadja pénzért az uj bérlőnek.

nem muszáj elfogadni!

ha pénzt akar belőle csinálni,keritsen maga helyett bérlőt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.31. 09:38

Aztán ha ők egymás közt megegyeznek, te pedig mégis másnak adod bérbe az ingatlant (mondjuk, mert többet fizet), vagy csak a korábbi bérleti díj kétszereséért adod, akkor az illető úgy járt.

jogilag vitatható,de gazdaságilag hatékony
Ha a harmadik személy kötelezésére gondolsz, az nem vitatható, hanem semmis. Maga a "bérleti jog" adása-vevése viszont jogilag rendben van, csak éppen a mai gazdasági működési rendben, a mai piaci helyzetben az új bérlő számára nem túl célszerű. Többnyire a nagy büdös semmiért fizet. (Azért, hogy a régi bérlő keres újat, fizessetek neki ti - ne az új bérlő.)

MajorDomus # 2014.01.30. 21:31

az a mottója,hogy a bérlő keres uj bérlőt nekünk,
s a bevétel folyamatos!

jogilag vitatható,de gazdaságilag hatékony

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.30. 11:06

Hehe. Harmadik személyre telepítetek kötelezettséget? Semmis.

Ha még egy nyomorult bérlőkijelölési joga sincs, akkor nincs miért fizetni neki.

OFF
Amúgy értettem én. Tudod, ha lassú is az észjárásom, de sokat töprengek, és így legtöbbször sikerül levennem a tényállást.
ON

MajorDomus # 2014.01.29. 23:31

itt nem erről van szó.

a bérlő lelép,és a bérleti jog átadásakor. pénzt kér az uj bérlőtől,általában az általa beruházott javakért.Festés világitótestek,butorok stb..

az én bérleti szerződéseim tartalmazzák,hogy a társasháztól nem,de az uj bérlőtöl ezek megváltását kérheti.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.29. 09:58

Nevesítve nem ismeri (már) a hatályos magánjog a jogintézményt. Maga a konstrukció ismert, de az dogmatikailag egy sajátos feltételekkel kötött albérleti szerződés. (Esetleg egy - szintén nem nevesített - bérlőkijelölési jog visszterhes érvényesítése.) Hogy te pontosan milyen jogokat milyen kötelezettségek mellett szereznél, az nyilván a felajánlott szerződés pontos, részletes szövegéből derül ki. Azt pedig mi nem ismerjük.
A komolyabb tárgyalás előtt azt kellene tisztázni, egyáltalán van-e joga a bérlőnek az albérletbe adásra?

Dense # 2014.01.28. 21:15

Jó estét kívánok!

Szeretnék bérbe venni egy üzlet helységet ami egy magánszemély tulajdonában van (későbbiekben tulajdonos) és egy magánszemélynek adta ki (későbbiekben hirdető), ő mint egyéni vállalkozó üzemelteti a helyiséget. A hirdető úgy szeretné átadni a helységet, hogy "bérleti jogot" kér. Első kérdésem, hogy ilyen fogalom a jogban van-e egy üzlet átadásánál, hogy bérleti jog, ha van megköszönném a definicióját, hogy tulajdonképpen mit is vásárólnék a pénzemért. Amennyiben ez létező dolog abban az esetben további segítséget kérnék, hogy egyéni vállalkozó hogyan is adhatná el a bérleti jogot? Mert olyat hallottam már, hogy egy cégnek volt bérleti joga és mivel tudtommal bérleti jog nem árulható ezért a céget szokták eladni ami rendelkezik a már meglévő bérleti szerződéssel. Illetve nekem kivel kell szerződnöm a bérlésért illetve annak feltételeiről?
Mihamarabbi segítségüket előre is nagyon köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.15. 12:47

Ha szerződésben nem engedtek neki ilyet, akkor nincs.

zola85 # 2012.11.14. 21:54

Üdvözlöm. Párom helybéli vendéglátó egység dolgozója, a hely lassan kiadó lesz, kérdésem az lenne mivel párom ott dolgozik jogilag van e neki előbérlési joga. válaszát előre is köszönöm. üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.17. 10:05

Hívhatjátok "első éjszaka jogának" vagy "rózsabimbónak" is, ez a ti dolgotok. Annyit fizetsz, amennyiben meg tudtok egyezni, és olyan ütemezésben, ahogy az kettőtöknek megfelel.
De nem a bérleti jogért fizetsz - mert olyan nincs.