üzlet bérleti jog


Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.16. 08:30

Nem kell ajánlott levélnek lennie. Elég ha írásban van.

(Az egy nagyon ésszerű viselkedés, ha tovább növeled a fizetendő bérleti díjat azért, mert az eddigit vitatod.)

Nehéz ügy # 2012.06.16. 08:15

Köszönöm KBS!

Akkor azonnal visszabútorozok az üzletbe és megvárom,míg ajánlott levelet küld nekem, hogy felmondott.Majd még elbújócskázom vele pár hónapot és lelakom a kauciót és majd mehet perre ahova akar.
Köszönöm és további szép hetet kívánok!

UI.Lehet hogy az ajánlottan küldött üres papírfecnijét sem fogom átvenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.16. 08:09

A te felmondásod érvénytelen, az övé érvényes. A felmondási időt az ő nyilatkozatának a közlésétől kell számítani. A szerződés a felmondási idő leteltével szűnik meg. A szerződés megszűnéséig jár a bérleti díj.
Nem olyan bonyolult ez.

Nehéz ügy # 2012.06.16. 07:54
Számításom szerint a következőképpen lett volna korrekt az elszámolás: május 30-ával mondtam fel írásban (mailban) a bérleti díj mindig előre van fizetve a rezsi utólag. tehát: 2 heti bérleti díjat követelhet,ami 30 ezer ft+ másfél havi villanyszámla 3 ezer ft + másfél havi fűtés 12 ezer ft. ez ha nagyon felfelé kerekítem,akkor is durván 50 ezer ft. a kaució 100 ezer ft. véleményem szerint cirka 50 ezer ft visszajárna.Ő egy fillért sem akart eredetileg vissza adni,nagy veszekedések árán most ott tartunk hogy talán de nem biztos,de talán ma este hajlandó vissza adni 29 ezer f
  • ot.És azt mondja hogy a per 3 év és hogy a 30 ezer ft-ot a plusz 2 heti bérleti díjat kiszámlázhatja,mert a felmondási idő a szerződés szerint 30 nap.
Teljesn tanácstalan vagyok és ami a legrosszabb,a párommal is veszekszünk,mert a párom szerint a tulajnak van igaza,a lelkem pedig fáj,mert úgy érzem hogy ez nem igaz.Már nem is a pénz a lényeg ebben az egész történetben,hanem a lelki nyugalmam. Bocsánat hogy ennyit írtam és köszönök mindent a jelenlévő ügyvéd uraknak.
Nehéz ügy # 2012.06.16. 07:34

Mégvalamit szeretnék megtudni.
Ha perre mennénk,mert ő egyébként egy fillért sem akart nekem visszafizetni a kaucióból,akkor a per mennyi idő kb?

Nehéz ügy # 2012.06.16. 07:32

Ma este lenne a találkozóm a tulajdonossal,szépen kérem,hogy adjanak valami kapaszkodót.Levonhatja e a kaucióból a 2 heti bérleti díjat,vagy sem?
Köszönöm.

Nehéz ügy # 2012.06.15. 19:21

Köszönöm a tanácsokat igazán.

De most akkor követelheti a 30 napos felmondási idő maximális kitöltését a tulajdonos,vagy sem?
Azaz, jogos a teljes havi kiszámlázás az esetemben vagy sem?

Dr.Attika # 2012.06.15. 17:25

Vagyis Béla, hogyan lépjen tovább a kérdező, ha a Te álláspontodat fogadja el? Ezért kérdez.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.15. 17:12

Az emilben való közlés nem írásbeli forma. Ha tehát valamely jognyilatkozat megtételéhez törvény írásbeli formát ír elő, az a nyilatkozat emilben érvénytelen.

Nehéz ügy # 2012.06.15. 17:01

Köszönöm a gyors reakciót.
A 30 napos felmondáson van a fő problémánk,azaz hogy a tulajdonos szerint azt követelheti,azaz a plusz 2 hetet kiszámlázhatja úgy,hogy a kulcsokat a hónap közepétől átadtam már neki és kiürítettem az üzletet is.

Dr.Attika # 2012.06.15. 16:30

Üdvözlöm "nehéz ügy"!
Ön mondott fel előbb, így a bérbeadó felmondása nem joghatályos. Nem is élhet felmondási jogával és annak jogkövetkezményét sem érvényeítheti. Tipikusan "elbeszélnek" egymás mellett.
Bizonyosan van ott a közelben egy ügyvéd. Keresék fel együtt és szerintem egy óra alatt megoldja a problémájukat.

Nehéz ügy # 2012.06.15. 16:19

Üdvözlök mindenkit.

A problémám a következő lenne.
Bérlő voltam egy üzletben (határozatlan idejű szerződéssel és 30 napos felmondási idővel).Két hete írásban(mailban) jeleztem a tulajdonosnak hogy felmondanék és 2 hét múlva legyen szíves átvenni a kulcsokat!2 havi kaució volt letéve neki.És akkor azzal jött,hogy ő él a 30 napos felmondási joggal,azaz kiszámlázta nekem a teljes havi bérleti díjat(50 ezer ft pluszban)+ a rezsiköltségeket(fűtés villany nem több mint 20 ezer ft a másfél hónapra) és nem akar vissza adni egy kanyit sem a kaucióból,mert szerinte nem jár vissza.Mindezt akkor közli már persze,amikor a kulcsok átadására került a sor,tehát aznap.Nem jelezte előre hogy élne a 30 napos felmondási idővel,ami a szerződésünkben van.Cég bérli cégtől az üzletet,(kis kft vagyok),minden fillérre szükségem lenne.

Mit tehetek,tehetek egyáltalán bármit is,mennyi idő egy per ilyenkor és mennyibe kerül egy per ilyen esetben?Van e valami esélyem nyerni?

A válaszokat előre is köszönöm,ha lesznek.

Dr.Attika # 2012.06.15. 13:43

Igen hirdetik, mert balekot mindíg lehet találni rá. Tessen elhinni, hogy nincs már bérleti jog, de főleg értéke nincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.14. 22:55

Na és? Rendszeresen hirdetik azt is, hogy "székesfehérvári lakosú" kőművest vennének fel.

MajorDomus # 2012.06.14. 20:03

Attika
A mai újságban is hirdetnek ,,bérleti jogot,, !

Azon csodálkozom hogy senkinek nem tűnik fel.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.14. 15:29

Nem szűnne meg a bérleti szerződések (mert kettő van), bár kétségkívül sajátos helyzet alakulna ki. Ha a bérleti díjak azonosak, akkor senki sem fizetne a másiknak.
Az is nyilvánvaló, hogy az albérlő érdekeltté válna benne, hogy mindkét szerződést felmondja.

Tya79 # 2012.06.14. 11:48

Köszönöm az előző válaszát.
Még egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. Mi történne akkor, hogyha a mostani albérlő megvenné az ingatlant tőlünk és ő lenne az új tulajdonos?! Az eredeti bérleti szerződés akkor megszünne?!, mert az elég fura lenne, hogy a tulajdonos bérbeadja és bérbe is veszi a saját tulajdonát. Vagy attól független, hogy tulajdonos váltás történik, a bérleti szerződés ugyanúgy "életben" maradna?!
Köszönöm előre is,
Tya

Tya79 # 2012.06.07. 09:33

Köszönöm az előző válaszát.
Még egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. Mi történne akkor, hogyha a mostani albérlő megvenné az ingatlant tőlünk és ő lenne az új tulajdonos?! Az eredeti bérleti szerződés akkor megszünne?!, mert az elég fura lenne, hogy a tulajdonos bérbeadja és bérbe is veszi a saját tulajdonát. Vagy attól független, hogy tulajdonos váltás történik, a bérleti szerződés ugyanúgy "életben" maradna?!
Köszönöm előre is,
Tya

Dr.Attika # 2012.06.07. 09:12

Tisztelt "Tya79"!
Ilyen, hogy bérleti jog már régen nem létezik. Valamikor az önkormányzati tulajdonú helységeknél volt. Ennek tartalma az volt röviden, hogy a bérlő átadhatta a bérleti jogot harmadik személynek ugyanazon feltételekkel ahogy ő is bérelte. Ez azért volt érték, mert a korábban "aprópénzért" bérelt helység bérleti jogát ugyanilyen "aprópénzért" átadhatta.
A mostani szabályozás szerint a bérlő a bérletét albérletbe adhatja, ha ezt jogszabály vagy a felek szerződése nem zárja ki. Ez viszont a "főbérlőre" semmilyen kötelezettséget nem keletkeztet a bérleti díj vonatkozásában.
Magyarán az új bérlévől történő szerződés tartalma teljesen a felek akaratán múlik. Olyan sok bérlőt megvezettek már ezzel a bérleti joggal. És fizetnek is a semmiért sokszor nagyon sok millió forintot.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.07. 09:03

Olvasni is - nem csak írni!

Tya79 # 2012.06.07. 08:01

Tisztelt Cím,
Bérbeadunk egy üzlethelyiséget (két tulajdonos), de a bérlő eladta a bérleti jogot, új szerződést nem kötöttünk, ugyanúgy a bérlővel vagyunk szerződésben neki számlázunk a továbbiakban is, ő fizet. Kérdésem az lenne, hogy jogszerű-e ez így, nem szűnt-e meg így az eredeti bérleti szerződés, és nekünk már a harmadik személlyel kellene megkötni egy új szerődést, akinek eladták a jogot és a továbbiakban pedig vele is kellene elszámolnunk?! Szabályos-e ez így, hogy ők felvették a bérleti jogért járó összeget, plusz most még a havi bérleti díjakat is, ami hozzáteszem még, hogy kb négyszer akkora összeg, mint amennyiért mi adjuk bérbe?!
Válaszát előre is köszönöm,
Tya

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.10. 14:53

Kérd a bérlőt, hogy mutassa meg a szerződését. Ha nincs kizárva benne, hogy albérletbe adja az ingatlant, akkor albérletbe veheted tőle, olyan feltételekkel, ahogyan megállapodtok. Ha neked megéri, hogy egy nagyobb egyszeri összeget fizess neki ezért a rendszeres bérleti díj mellett, azt is lehet.
Azt viszont hozzátenném: ha a bérlő jogviszonya megszűnik, a te albérleted is.

Hogy egyébként milyen feltételekkel köthetsz közvetlenül a tulajdonossal bérleti szerződést, ezt tőle kérdezd. Szerintem ezek az átruházható bérleti jogok már megszűntek.

senormavi # 2011.10.10. 14:09

Szeretnénk átvenni egy üzlet bérleti jogát a jelenlegi bérlőtől. Milyen jogi lépéseket kell tenni, hogy "tiszta" üzlet jöjjön létre ? Elég e a "régi" bérlővel megállapodnunk, vagy a tulajdonost is be kell vonni az átvételbe?
Az eladó kérhet e több milliót egy olyan üzlet bérleti jogának átadásáért, amit Ő maga is bérel, vagy csak az eredeti tulajdonos teheti meg a bérbeadás személyre szóló változtatását?
Hol kapok írásos információt a fenti témához?
Üdv: Senormavi

Iza73 # 2011.08.16. 13:20

Köszönöm a választ! Tudtok egy jó ügyvédet ajánlani?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.08.16. 12:18

De még mennyire! Szép kis kártérítést kérhetsz. Keressetek meg egy ügyvédet.