Önkormányzati lakás "eladása"


gerbera317 # 2021.05.31. 08:21

Írjátok alá, ha egyetértetek
De miért kellene ezzel vagy az ehhez hasonló igényekkel egyetértenem? Miért támogassam bárkinek is a töredékáron történő vagyonszerzését, amíg nekem senki (megismétlem: SENKI) nem akar sem töredékáron eladni, sem kedvezményes (vagy horribile dictu: csak részben visszatérítendő) kölcsönt nyújtani, sem az állam nem akar támogatni?

matthiasi # 2021.05.31. 08:04

Ez a mostani privatizáció csak vihar a biliben... a nagy halak már elfogytak.. já a Várban azért akad még.. hát az élelmesek kifogják. Lehet nevesíteni. pl. a Zsolti és az Etele.

matthiasi # 2021.05.31. 08:01

Csak elfogynak eccer a bérlakások ha piacra viszik és szarért -húgyért adják a bent lakóknak. ( kifejezés az egyik megboldogult fivéremtől van ).
Nos a boldog 50 -es években egy jó helyen lévő lakást előbb utóbb társadalmasítottak.
Kezdték a nagy bérházak lakásaival, majd mentek szép lassan lefelé kisebb házak, kisebb egzisztenciák kerültek sorra. Úgy nagyjából 51 -re befejeződött a nagy szociálista társasdalmasítás.
Ahol nem értemeg ott ha volt rés akkor un. bérlőt tettek be az ingatlanba.. jellemezően csak egy részébe és elnevezték önkormányzati rendelkezésű bérleménynek. Olyan vegyes felvágott szerűség. Volt aztán a társbérlet, az sem volt semmi. De vissza a társadalmasításra. Lehet nagy rablásnak is nevezni. No szóval a lakások jelentős része mint bérlemény az állam tulajdonába került. Az ingatlankezelő vállalatokon keresztül végezte az adminisztritatív és a tényleges műszaki gondozást. már amennyi jutott a tényleg nagyon alacsony lakbérekből. Mert az tényleg alacsony volt. Nos anno mi is egy ilyen rabolt lakásban éltünk. Jó nagy volt, de nem befejezett és rettentően elhanyagolt.
Aztán úgy 70 körül az apám szarért húgyért megvette.
Résen volt. Az egész nyitás talán félévig tartott.. a 68 lecsengéseként. Az más volt mint a 90 utáni privatizáció.
tehát volt aki potyán jutott lakáshoz volt aki látástól vakulásig dolgozott - hétvégeken, hogy fedél legyen a feje felett.

wers # 2021.05.31. 07:49

Szerintem pedig csak a b. várbéli kb. 800 önkormányzati bérleményre vonatkozik.

Most már. Nem így indult.

matthiasi # 2021.05.31. 07:41

Nem véletlenül, szinte egyöntetűen lázadt fel az összes önkormányzat, polgármester a tervezet ellen

írja w..
Ja hogy ő ennyire képben van ? Érdekes. Szerintem pedig csak a b. várbéli kb. 800 önkormányzati bérleményre vonatkozik. Tény hogy így is f.. ság. Habár lenne egy köztes megoldás. Piaci áron kellene értékesíteni és akinek így is kell, hát vigye.

wers # 2021.05.31. 06:05

Nem biztos, hogy mindenki rászorul, aki bérlakásban lakik sajnos.

:) gondolom úgy akartad fogalmazni, hogy a kedvezményes bérűre nem szorul rá. Mert ugye bérlakásra mindenki rászorul, akinek nincs sajátja (vagy ha van nem ott, ahol laknia kell)

Éppen ezért sokaknak piaci alapú a lakbér. Ha nem tetszik lehet másik bérlakást keresni. Magánlakás is van. Na azt próbálja megvenni nyomott áron.

Én nem sokat, három évet laktam bérleményben. Menekültem. A három év alatt kifizettem a lakás értékének 1/3-át. Közben felment a lakások ára. A tulaj 70%-kal többért adta el, mikor megszüntettük a szerződést. 3 év alatt megduplázta (befektetésnek vette, én voltam az egyetlen bérlője)

Szomorú örökös # 2021.05.31. 05:46

wers

A önkoris bérlakásoknak elsősorban a lakhatás segítését kellene szolgálniuk. Annak, aki rászorul.

Így van, valóban egyről beszélünk.
A kérdező pedig arról beszél, hogy szerinte neki már joga lenne meg is venni - akár fillérekért is. Szerintem sincs joga, mert nem az önkormányzati bérlakás nem tartós bérlet (lízing), hanem szimplán egy bérleti jogviszony, amit akár meg is szüntethet az önkormányzat, ha úgy gondolja, hogy nem akarja azt a lakást tovább bérbe adni az éppen benne lakónak. Nem mellesleg én azért időnként megvizsgálnám a vagyonjogi helyzetét is annak, aki egy ilyen lakásban lakik. Nem biztos, hogy mindenki rászorul, aki bérlakásban lakik sajnos. De a politika részébe végképp nem szeretnék belemenni.

wers # 2021.05.31. 05:27

Nem véletlenül, szinte egyöntetűen lázadt fel az összes önkormányzat, polgármester a tervezet ellen. Ez a vagyonuk szétszórása - homokot a szélbe - lenne.

wers # 2021.05.31. 05:24

Szerintem ugyanarról beszélünk.

A önkoris bérlakásoknak elsősorban a lakhatás segítését kellene szolgálniuk. Annak, aki rászorul.

Szomorú örökös # 2021.05.31. 05:18

wers

Szerintem mindenkinek joga van eldönteni, hogy eladja-e tulajdonát, mikor, kinek és mennyiért. Akár az önkormányzatnak is. Legalábbis így lenne jó.

Én ezt is megértem, de akkor vagy teljesen el kéne törölni ezt az intézményt, vagy pedig helyére tenni ezt a fogalmat, hogy önkormányzati bérlakás. Az sem normális - sőt kifejezetten gusztustalan - hogy valaki "öröklés" címszóval átveszi a bérleti jogot, majd szinte egyből megpróbálja megvenni és ha sikerül neki, akkor azonnal piaci alapon eladja.

wers # 2021.05.31. 05:10

Azóta többször próbáltam beadni, megvásárlásra az önkormányzathoz még csak árajánlatot se kaptam rá

És? Miért nem vettél a piacról lakást? Ezrek tesznek így.

wers # 2021.05.31. 05:09

Most viszont eltelt 21 év és ennek a rendszerváltáskor elkövetett elpocsékolásnak köszönhetően most inkább további bérlakásokat kellene építeni

Alapjában igaz, de mégsem. Ugyanis a bérlakások majd 80% már ősidők óta egy bérlőnek vannak kiadva, majd örököseik folytatják. Az új igények kielégítéséhez újakat kell építeni. Szinte ugyanúgy, mintha már nem is önkori tulajdonban lennének.

Állaguk sokszor nem éppen rózsás.

Szerintem mindenkinek joga van eldönteni, hogy eladja-e tulajdonát, mikor, kinek és mennyiért. Akár az önkormányzatnak is. Legalábbis így lenne jó.

Szomorú örökös # 2021.05.31. 04:30

Sylvie1006

Az 1990-es években szinte mindenki megvehette töredék áron!
Érdekes akkor senkinek nem számított a közvagyon elherdálása, csak most!

Most viszont eltelt 21 év és ennek a rendszerváltáskor elkövetett elpocsékolásnak köszönhetően most inkább további bérlakásokat kellene építeni, nem eladni mindet, mert nem mindenkinek van rá pénze, hogy magántulajdonú lakása legyen. Gondolkodj el csak kicsit azon, hogy vajon hányan várhatnak most éppen arra a bizonyos önkormányzati lakásszerződésre, hogy végre fedél legyen a fejük felett és ne soha vissza nem kapható elcsalt kauciókra kelljen elpazarolni a havi megkeresett kis fizetésüket, mert csak magántulajdont tudnak bérbe venni jelenleg.

Nincs itt ingyen kóla, már többszörösen kifizettük!

És ugyanezt hajtogatod akkor is, ha egy magántulajdonban lévő lakásra fizetsz mondjuk 10-15 éve folyamatosan szabályos szerződés alapján bérleti díjat? Azt is úgy gondolod, hogy jogod lenne megvenni? Kétlem. Az önkormányzati bérlakás az önkormányzati tulajdonban lévő bérlakás. A tulajdonosa - nevezetesen az önkormányzat - fogja eldönteni, hogy el akarja-e adni vagy továbbra is bérleti jogviszonyban tartja. Nem beszélve arról, hogy amíg a szerződésed fennáll - nem olyan hirtelen fogják felbontatni soha, mint ahogy azt esetleg egy magántulajdonos tenné - addig te saját tulajdonodként lakhatsz benne, birtokolhatod a lakást, festheted, tapétázhatod át kedvedre. Ennyi a különbség a magántulajdonban lévő lakás bérlésétől.

Egyébként meg alapból nem értem. Más országokban a bérleti jog még magántulajdonú lakásnál is örökölhető, nem ragaszkodnak ennyire a magántulajdonhoz, mint nálunk. Igaz ott a bérbeadás feltételei is szigorúbbak jóval. Pl. Németországban nagyon komoly stabil egzisztenciával kell rendelkezni, ha az ember bérbe akar venni egy adott ingatlant. Ha pedig nem fizet, ott nagyon gyorsan az utcán találja magát az ember.

Sylvie1006 # 2021.05.30. 22:29

Csak a várba és az Andrássy úton lehet önkormányzati lakást venni majd töredék áron, ez normális ugye? 1981 óta bérlői vagyunk a lakásunknak, felújítottuk saját pénzen. A lakás árának már a többszörösét kifizettük (piaci alapú)! Jogutódlással került hozzám, nagymamám által. Az 1990-es években szinte mindenki megvehette töredék áron! Érdekes akkor senkinek nem számított a közvagyon elherdálása, csak most! Akkor amikor meglehetett venni én 18 éves voltam, a nagymamám egyedül nevelt és kis nyugdíjas volt és nem kapott rá hitelt, én pedig sajnos 18 évesen tanultam! Azóta többször próbáltam beadni, megvásárlásra az önkormányzathoz még csak árajánlatot se kaptam rá hanem mérlegelés nélkül elutasították! Végre megoldódna az igazságtalanság! Nincs itt ingyen kóla, már többszörösen kifizettük!

MajorDomus # 2021.05.30. 19:52

Nem értek egyet az önkormányzati vagyon elherdálásával 30 %-on!

Vegyél magadnak piaci áron,én is azt tettem,vagy béreld tovább.

Ingyen kóla nincs.

Sylvie1006 # 2021.05.30. 19:38

Sziasztok! Írjátok alá, ha egyetértetek, hogy ne csak a műemlék státuszú lakásokat lehessen megvenni, hanem országosan mindenki megvehesse a piaci érték max. 30% -áért! https://www.peticiok.com/…megvasarlasa Az aláírást követendő az emailjében is kattintson mindenki a megerősítésre, ami a Peticiok - tól jön!!! ❗❗❗Ebbe a csoportba gyülekezünk, mi akik sérelmesnek és diszkriminatívnak véljük, hogy az új törvény módosítás az önkormányzati lakásvásárlás kapcsán csak a műemlék lakásokra vonatkozik. Csatlakozzatok, hogy minél többen legyünk! https://www.facebook.com/…903127093945

Zoltanuss # 2021.05.28. 13:07

Majd ha Bayer Zsolt megvette a várban lévő lakását, akkor már meg lehet szüntetni a rendeletet!

Echte kommunista duma.
Több a bolsi emlőn nevelkedett bérlő a várban mint a bayer féle.

Atrex # 2021.05.28. 10:02

Na mindegy kicsit fura ez a rendszer.

Emlékszem gyerekként lehettem 10-13 akkor (95-98 körül),úgy kaptunk volna a szóba/konyha fos lakás helyett nagyobbat ha lerakunk 3-4 millát + felújítjuk az egészet.

Na most a 0-ból nehéz adni pár milliót nekik.

Szóval aki igazán rászorulna annak se segítenek szerintem,ahogy régen úgy most sem,soha...

Atrex # 2021.05.28. 09:43

MajorDomus

Miért újítaná fel?

Hát mert ki az aki lerak az önk.-nak 10millát majd bérli a lakást tőle ? :p miközben lehetne saját lakásba fektetni. Itt meg majd TALÁN eladják neked 20 év múlva szintén piaci áron a lakást.

MajorDomus # 2021.05.27. 18:30

Miért újitaná fel?

Ez nem igy működik.
Megkapja a lakást Gipsz Jakab aki a lakásliciten (ki ajánl több bérleti díjat ?) elnyerte a 10 évre szóló bérleti jogot.

Készül egy állapotfelmérés: erősen lelakott lakás például.

Gipsz Jakab-nak 3 éven belül fel kell üjitania a lakást,addig mentesül a bérleti dij fizetése alól.

Eredmény: az önkori egy vagyont spórol,mert nincs drágább munka mint a közbeszerzésen elnyert önkoris meló.

Gipsz Jakab egy felújitott lakásban él,aminek a költségeit 40 %-ban lelakhatja a bérleti díjból.
S a felújitás után még van 7 éve elgondolkodni,hogy mennyivel licitáljon ha lejár a 10 év.

Atrex # 2021.05.27. 18:04

Viszont ha ennyire fontos az önk. bérlakás program meg,hogy "másnak nem lesz hol laknia" meg stb stb.

Akkor miért súlyos milliókért akarják kiadni valakinek ?

Tehát ne mond nekem,hogy egy V. kerületi önk.nak nincs pénze a SAJÁT tulajdonát felújítani és úgy kiadni...

korrekt54 # 2021.05.27. 09:11

Majd ha Bayer Zsolt megvette a várban lévő lakását, akkor már meg lehet szüntetni a rendeletet!

Sombokor # 2021.05.26. 18:25

matthiasi

A módosított törvénytervezetben erősen szűkítettek az érintett lakások körén. A kormánypárti önkormányzatoknak csak volt valami lobbiereje.

Ami a másik részét illeti: magadból indulsz ki. Hofitól vicces, hogy a "korrupció az, amiből kihagynak", de azért nem csak ilyen emberek vannak. (Ismerem ezt a gondolkodásmódot, ami szerint minden ember alapvetően tolvaj, és csak a lehetőségeik különböznek, és úgy gondolom aki ezt vallja, az csak magáról árulja el, hogy ő személy szerint micsoda.)

MajorDomus # 2021.05.26. 18:15

Nekem 2 lakásom is üres volt hónapokig, mert a járvány alatt nem találtam (megfelelő) bérlőt. Kinek mi köze hozzá?
Most minden lakásban van pontosan fizető bérlő. Én meg pontosan adózok. Pont.

Csak azt ne felejtsétek el,hogy az önkori lakásainak egy része kötelező tartalék.

Ha leég egy társasház,és kb. 25 családot kell kiköltöztetni,akkor az önkori gondoskodik erről.

drbjozsef # 2021.05.26. 12:20

A hosszútávú lakásgazdálkodás nem amatőröknek való. Ha kb. az ingatlanok 10%-a éppen üres, annak sok oka lehet, és teljesen normális.
Tudtad, hogy BKV-nak sokkal több busza van, mint ami az utcákon kering nap közben?