Önkormányzati lakás "eladása"


Pjotr # 2008.05.07. 17:05

Nem mondod....
Csak az a baj, hogy bennfentesek fillérekért kapták meg ezeket annó és százszoros haszonnal adták el később amikor már lehetett....

monalisa1 # 2008.05.07. 17:28

Aki "megfelelő" körökben mozog, önös hasznos húzhat belőle, nem ritkán búsásat.

Hajóskapitány # 2008.05.15. 09:40

Üdv Mindenkinek..

Segítséget szeretnék kérni: jelenleg megvásárlás alatt álló önkormányzati lakást szeretnék megvenni. Milyen feltételekkel tehetem ezt, ha az önkormányzattól megvásárolt lakást azonnal veszem meg? Milyen adó és illeték terhek vannak az eladó és a vevő részére? Még azt szeretném megkérdezni, hogy ajándékozás esetén a vevőnek milyen illetéket kell fizetni?
Mielöbbi választ nagyon várom és előre is köszönöm..

nandy # 2008.05.15. 09:51

Milyen feltételekkel tehetem ezt,

Ezt inkább az Önkorm. Ingatlangazdálkodási Osztályától kellene megkérdezni. Ugyanis ennek módját általában helyi rendelettel szabályozzák.

(nálunk pl. önkorm. lakást csak önkorm. lakásra lehet cserélni, másra nem. Ha viszont megveszi a bérlő, nincs x ideig eladási tilalom - cserébe piaci áron veheti meg, természetesen a bérleti jog figyelembe vételével)

Adót az eladáskor kell fizetni, de ezt már kb. ezerszer leírtuk.

svedkaresz # 2008.05.21. 12:38

Üdv Mindenkinek

Érdeklödni szeretnék avval kapcsolatban ,hogy van egy Angyalföldi önkormányzati lakásom ami jelenleg piaci alapú határozott idejü szerzödés amivel valamit szeretnék kezdeni.A legfontosabb szeretném meg vásárolni.Meg is kérdeztem ,de azt mondták nem adnak el lakást.
Kérdem én milyen jog illet meg engem ,ami alapján kezdeményezhetem a meg vásárlást??
Nem akarok panaszkodni ,de amióta ebbe a lakásba költöztünk azóta csak a baj van vele és senki nem tudottt segíteni még akkor sem amikor az önkormányzat ki akart rakni a 74Nm lakásomból és addig küzdöttem érte amíg kaptam egy 38 Nm -es lukat érte és örülhettem ,hogy nem raktak ki az utcára.
Kértem mindenkitöl segítséget,de érdemben nem tudott senki semmit csinálni a helyi rendeletek miatt.
Jelenleg ha bármilyen modon meg tudom vásárolni akkor nagyon boldog lennék.

Más ha valaki hallott olyat ,hogy a önkormányzat ellen valaki pert nyert lakás ügyben ,szivesen venném annak tapasztalatait.

Üdv: Károly
e-mail: svedkaresz@yahoo.com

SolnesM # 2008.05.21. 19:42

svedkaresz -nak !

Hát megvenni csak azt lehet, ami eladó !

"amíg kaptam egy 38 Nm -es lukat érte "

És ezt a lukat akarod megvenni ?
Kinálat van bőven !
Ja gondolom fél vagy negyedáron !!!

svedkaresz # 2008.05.26. 08:14

sziasztok

muszáj vagyok meg venni ezt a lukat ,mert már most tartok kb.6 millionál. Olcsobban? hát persze ,hogy olcsobban ,ha most adnák oda ingyen akkor pont annyit ér a lakás ,akkor nem is olyan olcso.
ha hagyom veszni akkor meg vehetek még 6 millioért másikat és akkor már 12 millába van_?
akkor mi a megoldás??

Katic2 # 2008.06.15. 21:18

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni!
2006 szeptemberében lakás csere utján lettem bérlője egy 20 nm-es önkormányzati lakásnak.A bérleti szerződésem határozatlan idejü.A férjemmel lakom itt és szeretnénk babát vállalni,de 20 nm-be nem merünk neki kezdeni!kérdésem az lenne hogy ha én szeretném cserélni nagyobbra a lakást akkor az önkormányzat elveheti-e a lakást.Nem tudjuk hogy mi lenne a jobb,ha az önkrományzattól igényelnénk nagyobbat,vagy mi keresnénk másik önkormányzatit.Azt tudom hogy 3 hónapos terhességet igazolva be lehet adni kérvényt nagyobb lakásra. Attól félünk hogy ha meglátják hogy megint cserélni szeretnénk akkor elveszik a lakást.Arra is gondoltunk hogy tartozást átvállalva kérünk az önkormányzattól lakást,de nem tudjuk ezeket hol lehet megtudni.Várom mielőbbi válaszukat!
Köszönettel:katic2

monalisa1 # 2008.06.15. 21:57

Az egyszer már megszerzett bérleti jogviszonyt a bérbeadó nem veheti vissza - ha a bérlő erre nem ad okot., rendes lakbérfizetés stb. esetén semmiképp sincs adódhat számotokra ilyen gázos helyzet.

Javasolnám az illetékes önkormányzatot felkeresni és egyrészt az orvosi igazolással feliratkozni másik (= nagyobb) lakásra - aztán "türelemmel" várni 2-3-4 évet is, illetve kérdezni: volna-e esetlegesen felajánlható cserelakás egyből...

Egyidejűleg bújni a hírdetési újságokat, hátha található önkormányzati (!) cserelakás?!

A semminél is több: ha megfelelő a lakás belmagassága, sajátkezüleg (= saját költségből) egy felső traktust létrehozni a lakásban.., fent alusztok, lent a lakótér.

Katic2 # 2008.06.18. 20:27

Akkor ez azt jelenti,hogy ha akarom és találok megfelelő cserepartnert akkor bármikor elcserélhetem a lakást csak a 2 önkormányzat hozzájárulása kell?Akkor nem vehetik el mert el akarom cserélni.?Természetesen mindent betartunk ami a szerződésben le van írva.

monalisa1 # 2008.06.19. 07:02

Az önkormányzati lakások cseréjébe a lakáshivatal gyakorlatilag nem szólhat bele, de mint a lakások tulajdonosával, a cserét előzetesen jóvá kell hagyatni vele.

Innentől kezdve azzal cserélsz akivel akarsz, illetőleg akivel tudsz...

Sok szerencsét.

Katic2 # 2008.06.19. 21:24

Köszönöm a gyors választ és a segítséget!

Katic2 # 2008.06.19. 21:24

Köszönöm a gyors választ és a segítséget!

monalisa1 # 2008.06.19. 22:53

Sikeres- eredményes cserepartner ügyletet!

Copkillah # 2008.09.01. 10:13

Kedves Botoxdoktor!

A segítségét szertném kérni abban, hogy a édesanyám egy önkormányzati tulajdonban lévő lakásban lakik(szükséglakás van a szerzödésben 1984) és szeretnénk eladni és venni egy saját öröklakást neki vagy elcserélni.
Mi ennek az eljárásnak a menete?
Esetleg tud-e ügyvédet ajánlani, aki erre szakosodott?

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Jani
a7902@freemail.hu

Renus # 2008.10.02. 12:09

Üdv Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni, hogy induljak el egy III. kerületi Önkormányzati lakásom elcserélésében, a XVII. kerületbe szeretnénk költözni. A III. kerületben állítólag zárolva van az összes önkormányzati lakás, mondván van most az önkormányzatnak pénze, ezért nem lehet megvenni. Tulajdonjogot (Bérlői jogot) ellehet adni? Beszéltem egy ingatlanközvetítővel ő azt mondta ellehet adni a bérleti jogot. Hallottam olyat is,hogy visszalehet adni az önkormányzatnak a lakást, de akkor csak 1millió forintot adnak érte, ha eladnám a bérleti jogot, akkor elkérhetek 4 milliót is.. Tudna valaki segíteni, hogy mit lehet tenni? Milyen jogaim vannak? Köszönettel:
K.R.

nanemaaa # 2008.10.02. 12:50

Bérleti jog átruházható, de kell hozzá a bérbeadó hozzájárulása.

Zoltanuss # 2008.10.06. 03:40

Renus !

Na ezért is áll az ország ott ahol !
Még mindig úgyképzelik egyesek, a bérlakást csak úgy lehet adni venni !
Lassan nem lesz bérlakás !

Z.

Henriette # 2008.10.10. 20:00

Kedves Fórumozók! Az én problémám elég speciális, talán még egyedülálló is, azért osztom meg veletek, hátha valakinek van egy briliáns ötlete, vagy briliáns ötletet adó hozzászólása.
IX. kerület legnagyobb önkorm. lakása (215 nm). Társbérlet volt, kb. 10 éve az egyetlen élő társbérlő bérleménye lett, ez a nagymamám. Ő most 85 éves, mozgásképtelen, én látom el. Én (két gyerekkel és egy férjjel), valamint az öcsém (egy gyerekkel és egy feleséggel) szintén itt élünk, mint családtagok. Ide is születtünk...
Az önkormányzat 2009. őszén értékesíteni kívánja a házban található lakásokat, már a feltételeket is tudjuk, a forgalmi érték 40%-ért, és 5 éven belül nem eladható, különben ki kell fizetni a 60%-nyi különbözetet. Tiszta sor... A lakbér évi kétszeri emelés után most 90.000,-Ft-nál tart, konvektorral fűtünk stb., szóval lehet, hogy belehalunk a rezsibe... Az önk. rendelete alapján a bérlakást a bérlő leadhatja az önk.-nak, de az bizottsági határozat alapján fizethet érte a bérlőnek, magyarul, vszinüleg vissza fogják utasítani. Kérdésem a következő: hogyan lehet ebből a helyzetből minél jobban kijönni, hogy minél hamarabb megszabadulhassunk ettől a lakástól, mégse bukjunk rajta akkorát. Szeretnénk két lakást és némi pénzt kihozni belőle, de azt a hat évet nem nagyon szeretnénk már itt kihúzni. Ötleteket várok szeretettel, és köszönettel...

Henriette # 2008.10.11. 13:52

Még mindíg várom a véleményeket... hálásan köszönöm!

Henriette # 2008.10.11. 14:49

Végigolvasva ezt a topicot, igencsak útáljátok a magamfajta érdeklődőket, de szeretném, ha a lényeget is megértenétek... Olyan lakásról van szó, amiben jelenleg két különálló család él, a fenntartása enyhén szólva már most nem könnyű és én is, meg a testvérem is szeretnénk a saját életünket élni a családjainkkal. Tudom, hogy az önkormányzatot csak az érdekli, hogy jelen pillanatban ki a bérlője a lakásnak, de az nem átláthatatlan tény, hogy nyilván nem a 85 éves mozgásképtelen nagymama tartja fenn. Miért érdeke az önk.-nak, hogy esetleges fizetésképtelenség miatt két családot tegyen az utcára??? Nincs erre semmilyen jogi megoldás???

monalisa1 # 2008.10.11. 15:15

A saját lakáskészletből cserelakást nem tudnak felajánlani?
Vagy valakik a kerületből összeköltöznének, tehát az önkormányzat jóváhagyásával lebonyolódhatna a hármas csere - aztán ők vegyék meg jövőre a lakást, és fizessék annak költségeit.

Közben meg intenzíven hírdessétek csereként a lakást.

Zárójelben: 420 Ft/m2 x 215 m2 = 90.300 Ft/hó lakbér, esetleg érdemes lenne kölcsönt felvenni és abból fizetni 5 évig a lakástörlesztést, mert a moratórium lejárta után nagy ára/értéke lesz annak a lakásnak!

Más nem jut az eszembe.

matthiasi # 2008.10.11. 18:43

Szeretnénk két lakást és némi pénzt kihozni belőle, de azt a hat évet nem nagyon szeretnénk már itt kihúzni. Ötleteket várok szeretettel, és köszönettel…

Talán még nemeség járna ehhez ???!

Végül ekkora lakásért az a 90 eft nem is sok ráadásul a IX. ker. ben.

Pjotr # 2008.10.11. 18:56

Minnél jobban kijönni belőle?
Ne haragudj, de normális vagy?
Megkapsz egy lakást a piaci értékének 40%-án, mégis milyen többet szeretnél?
Vagyis kapsz az önkormányzattól ajándékba sok millió forintot és még ennél is többet szeretnél....
Tényleg mocskos szemetek, hogy jót tesznek veletek...
Azt is nagyon sajnáljuk, hogy a 215nm-es lakásért a piaci bérleti díjának csak egy kis részét fizeted, tényleg nehéz az élet.
Nem utálunk benneteket, csak ezt az őrült kapzsiságot nem bírjuk megérteni.
Össze kéne tenned a két kezed, hogy ekkora szerencséd van, nem követelőzni.

monalisa1 # 2008.10.11. 19:28

Tudok olyan társasházról melyben a lakások mind bérlakásként vannak kiadva., 1.000 Ft/m2 x m2 a havi bérleti díj, valamint a m2 alapján az áthárítható közös költség, és ezen felül mindenki fizeti a saját villany-, gáz-, víz- és kommunális adó stb. költségét.

Ismerősöm 10 éve 600 ezer forintért megvásárolhatta a 100 m2-es belbudai önkormányzati lakását, melyet nemrég adott el 25 M Ft-ért.

Vélem a kérdezőnek is csak megérné pár évet még "meghúznia magát" néhányadmagával a 215 n2-en, aztán a tilalom leteltével kasszát robbanthatna...