Önkormányzati lakás "eladása"


SolnesM # 2012.01.22. 20:40

crazyszanyi !
Semmi akadálya a cserének.

Ha akad olyan bolond ember, aki egy önkormányzati bérleményt elcserél egy 1/4 házért és a tulaj ebbe beleegyezik, miért ne !
Habár a nyóc kerben akad számos olyan bérlemény ahonnan bármi áron is szabadulnának a bérlők.Ha meg olyan lyen csodás ajánlat akad /amit a későbbiekben felhozok / kár lenne kihagyni.
Aztán az a negyed rész hány m2 és hol van ? És beköltözhető é ?
Mert tegyük fel egy rózsadombi 182 m2 -es valamikor államosított villa negyedrésze a kérdéses ingatlan, ami ráadásul még be is költözhető és a cserére ajánlott kégli 23 m2-es valahol a Kőris utcában, szerintem a csere menne.
Rossz a kérdés feltevés.
Csere csak hasonló értékek között ésszerű !
És cserét csak a tulaj végezhet, a másik tulajjal .

crazyszanyi # 2012.01.18. 21:38

Üdv.
Segítséget szeretnék kérni a következő kérdésekben:

Mivel anyukám meghalt 10 éve,én örököltem a házunk 1/4 részét! Ami azt jelenti,hogy Apukámé a ház fele, a bátyámé,és az enyém a másik fele. Tehát van egy negyed házam! Kérdés,hogy szeretnék elköltözni innen, egy önkormányzati lakásba,és kérdés,hogy ezt a negyed házat elcserélhetném-e egy önkormányzati lakásra??
Van valami akadálya? Várom a válaszokat!
Köszönöm!

Karcsi59 # 2011.12.17. 15:10

Tisztelt fórum tagok!
Viszonylag nagy méretű önkormányzati lakás bérleti jogát szeretném kisebb méretű saját tulajdonúra cserélni. Látom az eddigi bejegyzéseken, hogy a pénz okozza sokszor a gondot az ilyen cseréknél. Én azonban valóban "csak" cserélni szeretnék, de nem akarok hibázni sehol. Milyen módon tudom meghatározni, hogy mennyit ér az önkormányzati lakásom, illetve milyen értékű magántulajdonú lakást keressek, ha pénz nélkül szeretném a cserét megoldani? Továbbá mit kell tennem, hogy ez egyszerű és teljesen szabályos legyen?

handras # 2011.09.29. 18:01

Kedves fórumozók!

Önkormányzati ingatlanügyben jártas megbízható, rutinos ügyvédet keresnék. Aki tud ilyet küldje el, kérem az email címemre (handras@mailbox.hu).

Előre is köszi!

Borzi8 # 2011.08.28. 10:04

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni önkormányzati lakás eladásával kapcsolatban!
A VIII. kerületben lakom egy önkormányzati lakásban, az Önkormányzatnak nincs pénze hogy megvásárolja a bérleti jogot.
Szeretném eladni, vagy nagyobb magán tulajdonura cserélni, de a lehetőségek érdekelnének, hogy hogyan tudom elintézni.
Ha valaki tud segíteni azt megköszönném, szintén nagy segítéség lenne egy ügyvéd aki hasonló ügyekben jártas és vállalja az ügyet! Minden megoldás erdekel!!!

Előre is köszönöm a választ
Borzi

hendi # 2011.08.19. 09:43

Üdvözlök minden kedves fórumozót!

Önkormányzati lakásunkat szeretnénk elcserélni, és ehhez szükséges lenne az, hogy tudjuk, mennyibe is kerülne. Azaz, hogy mennyit is ér a bérleti jog, amit átadnánk!
Hol tudunk ennek utána járni?! Be kell menni az Önkormányzathoz, vagy van egy könnyebb útja is ennek?!

Előre is köszönöm a választ!

ladisslo # 2011.08.17. 06:41

Tisztelt Fórumozok!

Segítséget szeretnék kérni önkormányzati lakás eladásával kapcsolatban!
A XIII.kerületben lakom egy önkormányzati lakásban.
Szeretném eladni, lenne is egy érdeklődő aki meg is venné, de a lehetőségek érdekelnének, hogy hogyan tudom elintézni hogy a nevére kerüljön. Ha valaki tud segíteni azt megköszönném! Minden megoldás érdekel!!!

Köszönettel Ladisslo!

vipnolf # 2011.08.08. 12:09

Kedves Fórumozók!
Új vagyok itt, egy ügyben kérném segítségüket, esetleg ajánlásukat, hogy ismernek -e olyan Ügyvédet, aki sikerrel el tud járni ehhez hasonló ügyekben.

Önkormányzati bérlakással rendelkezem Budapest X.kerület Önkormányzatánál, melyet egy XIII. kerületire szeretnék cserélni.
Az lenne a kérdésem, hogy az Önkormányzatok között történhet-e ilyen csereügylet?

Az ügy rendkívül komplikált, ezért nem terhelem Önöket a részletekkel, de a lényeg, hogy magántulajdonú lakásomért cserébe kaptam egy magasabb komfortfokozatú önkormányzatit. Most már nincs szükségem az ingatlanra, azonban a X. kerületi Önkormányzatnak nincs kerete, hogy megváltsa a bérleti jogot, és kifizesse az engem megillető összeget. Ezért cserügyletet javasoltak. Találtam vevőt az ingatlanra, aki azonban csak úgy fizet, ha előtte elcserélem egy XIII. kerületire, lehetőleg Újlipótvárosban.
Ezt az ügyletet szeretném megoldani valahogy.

Kérdésem az lenne, hogy Önök tudnak -e ajánlani olyan Ügyvédet, aki hasonló ügyekben jártas és vállalja is. Az ügy meglehetősen sürgős lenne, mivel szerintem egy iylen csereügylet átfutási ideje meglehetősen hosszú, és nekem 2012 februárra prezentálnom kell a belvárosi lakást annak érdekében, hogy a vevőm megvásárolja azt.

Minden segítséget és észrevételt örömmel fogadok.
Köszönettel:
Balogh Zoltán

Sorrisa # 2011.04.03. 20:00

Köszönöm a választ! Most felvetődött még valami: Ha az önkormányzat hasznosítani szeretné az önkormányzati lakást és felajánlást tesz más lakásokra helyette,akkor vajon minden oda családtagnak bejelentettnek külön lakást ajánlanak vagy vajon hogyan működik ez? (Volt már a házban erre példa,de az illető elég szűkszavúan nyilatkozott.)

monalisa1 # 2011.04.03. 17:02

Önkormányzati lakás bérleti jogát nem lehet "megörökölni", ellenben ha a férj úgy szerepel a papírokon - tulajdonosi hozzájárulással, hogy bérlőtárs ő, akkor az anyukája halálát követően folytathatja a bérleti jogviszonyt. (Új lakásbérleti szerződés készül és a továbbiakban ő lesz a lakás egyedüli bérlője.)

Tehát az, hogy a lakásba "be van jelentve" arról itt nem tudni, hogy az valójában mit is jelent.

Külön: ha a főbérlő meghal, a lakásbérlet folytatásánál vizsgálni szokták, hogy a bérlőtárs életszerűen ott lakik-e a lakásban?!

monaLuis
laikus hozzászóló

Sorrisa # 2011.04.03. 10:35

Üdv!
Milyen esetben örökölhető egy önkormányzati lakás? Ha a férjem oda van bejelentve,de nem ott lakik és az édesanyja,akié a lakás meghal,akkor a férjem örökölheti azt? Ha nem,akkor milyen módja lehet, hogy mégis ő örökölje?

matthiasi # 2011.03.26. 19:15

Ildi Ildi !
Te vagy ugratsz bennünket vagy annyira naiv vagy hogy a 20 és a 30 m2 -nem tod megkülönböztetni !!!
És tényleg mennyi az a hatalmas lakbér ??
És kényszerít valaki arra , hogy egyáltalán ott lakj ??
Ha úgy érzed az ellenszolgáltatás nem fedi a szolgáltatás árát - jelen esetben sok a lakbér - tovább kell állni !!

Amúgy azon lehet vitatkozni , hogy egy 46 m2 -nek mondott lakás csak 43 - vagy 42 m2 , de hogy egy 20 m2 -est 30 nak tüntessenek fel, az kizárt (tudatosan persze lehet. ) De a geometria, ezenbelül a terület számítás általános iskolás - ha jól emlékszem 5. osztályos feladat.

MajorDomus # 2011.03.26. 10:55

nincs terhelve ra semmi.egyszerűen ennyi a lakbér tartozása

xdri # 2011.03.26. 05:16

Kedves sáriboszi!
Kinek a tartozása van ráterhelve egy önkormányzati lakásra?
Önkormányzatit cserélsz önkormányzatira, hogyan lehet azon 1,6 m Ft tartozása bérlőnek?
Nekem gyanús a csere pénzügyi oldala.
www.drhalasz.eoldal.hu

MajorDomus # 2011.03.25. 22:33

es mi lenne ha vennel egy meroszalagot es lemerned azt a lakast ?

Vegul is orulhetsz hogy nem kerultel utcara.

Kovács Ildi # 2011.03.24. 14:54

Önkormányzati lakásom van.

Vita támadt mert máról holnapra duplájába került a bérlés.
Lényeg, hogy új szerződést írtunk, mert a határán voltunk, hogy kilakoltatnak. Na de végül kifizettük kamatosan az elmaradásokat és közjegyző előtt az önkormányzati bérbeadó jogi képviselője előtt kiderült számomra, hogy azért lett elmaradásunk főként mert ügye nem tudtuk fizetni a dupla költséget és na szóval hogy engem nem is 20 négyzetméter után köteleztek a fizetésre a bérlet kifizetésére, hanem 30 négyzetméter után.
Nos kifogásoltam, hogy nem is 30 négyzetméteres a lakásom erre a jogtanácso azt mondta oda szakemberek mentek ki négyzetmétert számolni. Én meg hiába mondtam, hogy az akkor sem akkora amit ők hangoztatnak. Muszáj volt végetvetni a vitának és aláírnom az új szerződést a nemlétező 30 négyzetméterről ami egy szoba és konyha vagyis tételesen fel van sorolva iből is áll a szerintük 30 négyzetméter. Musz volt aláírnom mert a lányom érettségizett ahova lakcímkártya kell vagy fucs az érettségijének ha nem írom alá a szerződést.
Na azóta 30 négyzetméter után fizetek lakbért.
a 20 négyzetméter helyett.
Azért akarom ezt itt megbeszélni veletek, mert ez a kerület engem megint meg fog vezetni és akarom tudni hogyanis fogjak ebbe bele.
Visszamenőleg 1981ig szeretném visszakövetelni a hülyeségük okozta felmérésüket, pedig akkor bizony a régi szerződésbe 20 négyzetméter volt bejegyezve amit a közjegyző előtt eltagadtak.
Kizárt dolognak vélték és ostobaságnak.
Szerintem meg valami sokkal nagyobb kamu van a dologban. Még az is lehet, hogy nem lehetett volna 20 négyzetméteres szociális lakást állandósítaniuk, vagy tudom is én hol a kutya elásva.
Ettől még büdös a dolog.
Nincs az a szakember aki a 20 négyzetmétert képes harminc négyzetméternek mérni, ha az nem direkt csinálja.
Valami gubanc van.
Nem hiszem hogy tévedtek volna.
Valami statisztika lehet ebben és hazugságok sorozata.
Nem szimpla centik hiánya.

MajorDomus # 2011.03.13. 10:42

Ne feledkezz meg a lakás tulajdonosárol sem.
Fogadj ugvedet aki ezt a te érdekeinek megfelelően 3 oldalu szerződésbe foglalja.

sariboszi # 2011.03.12. 21:28

Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Elcserélném az önkormányzati lakásom egy nagyobb önkormányzati lakásra, melyen van 1.6m tartozás, de nem tudom egybe kifizetni, ugyanis csak így történhetne meg a lakáscsere.
A bérlővel megállapodtunk abban, hogy fizetek neki x összeget, hogy felújítsa és átköltözhessen az én lakásomba, én meg az övébe, és az önkormányzati tartozását is 500e csökkenteném, természetesen ezekt mind ügyvédi szerződéssel alátámasztva.
Nekik tetszik az én lakásom és tudnák fizetni a költségeit, nekem meg tetszik az ő lakásuk, megtörténne az átköltözés, és csak akkor tudnánk hivataolsan elcserélni, ha kifizettem a tartozásukat.
Kérdésem az lenne, hogy volt-e már valaki hasonló helyzetben, mert elég kockázatosnak tűnik, de szeretnék megoldást találni a cserére.
Előre is köszönöm a visszajelzéseket, ötleteket, tanácsokat!

Üdv,
Sariboszi

MajorDomus # 2011.03.01. 20:49

ruby
nem
jilien

talan a tulajdonost kellene eloszor megkérdezni mielott a tudta nelkul üzletet kotsz a tulajdonukra.
A sajat penzedet idobod ki az ablakon ha nem kötnek veled szerződést.

Rubi52 # 2011.03.01. 19:21

Sziasztok!
Van-e valakinek tapasztalata a gyakorlatból, ha eltartási szerződésem van, az eltartott halála után akkor is megkapom-e a bérleti jogot, ha tulajdonomban ugyanabban a városban van öröklakás is.
Előre is köszönöm a segítséget

matthiasi # 2011.03.01. 17:44

Hi Jlilien !
Átvenni át lehet bármikor - csak nem biztos, hogy folytathatod a bérleti jogviszonyt.
Ezért itt ajánlatos a tulajjal kapcsolatba lépni.

Vagy ! hát a bérlővel megalakudni egy albérletről (na itt lenne a klasszikus albérlet ) . Mondjuk elsőnek egy 3 hónapról (ha belemegy ebbe a bérlő, de gondolom ha már az áramra sincs pénze csak kell neki . Mindenesetre ez a helyzet arra mutat rá : kell neki nagyon a pénz. Rá kell szánni egy 6 havi bérleti díjat , amit ha más nincs, le lehet lakni - addigra meg kiderül érdemes e többet feccolni abba a kéglibe.
Mennyit lehet adni?
Hát ahhoz látni kéne azt a lakást.
Nyilván van egy nyomott bérleti díj. Ezt kell összehasonlítani a piaci bérleti díjjal, aztán kalkulálni.
Csak ügyesen, de törvényesen !!

Jlilien # 2011.03.01. 09:50

Sziasztok!
Szeretnék egy önkormányzati lakást átvenni a bérlőtől. Mi a menete és mennyit szoktak adni érte és ezt mi alapján számolják? Az ELMŰ kikapcsolta az áramot, ez hogy befolyásolja az átvételt? Köszönöm.

Bogika77 # 2010.10.10. 19:12

Köszönöm szépen M.D.

MajorDomus # 2010.10.10. 18:22

Ugy, ha a tulajdonos onkormanyzat eladja neked,
az egyeb megoldasokhoz olvass vissza itt lejjebb.

Bogika77 # 2010.10.10. 17:37

Sziasuztok !!

Látom,van már köztetek olyan,aki önkormányzati lakásban lakik.
Én is szeretnék venni egyet,ez hogyan lehetséges,mit kell tennem,vagy egyáltalán hogyan lehet hozzájutni egy ilyen lakáshoz.
Nagyon fontos lenne számoma,ha valaki tudna segíteni nekem ebben.
Előre is köszönöm.