Önkormányzati lakás "eladása"


nanemaaa # 2008.12.20. 07:31

Ahhoz, hogy az ember bejusson a valahova, nem az igazgatót kell ismerni, hanem a portást. :)
Nyugodtan fordulj csak az ügyintézőhöz, hiszen ő intézi az ügyeket. Magasabb polcra az ember akkor kapaszkodik, ha az alsók már üresek.

A megoldás egyébként mindenképpen a hivatal lakásügyekkel foglalkozó részlegénél (osztályánál) keresendő. Még egy tanács (bár gondolom ezzel tele a padlás): Ha olyan rosszak a körülmények, amíg azokat nem siekrül orvosolni, addig is kérheted a bérleti díj csökkentését.

Gyurmaman # 2009.03.01. 09:19

Tisztelt Fórumozók!

Barátnőmmel szeretnénk lakáshoz jutni.Sajnos anyagi hátterünk nincs ,ezért nem tudunk hitelt felvenni saját lakáshoz.Szertnénk önkormányzati lakáshoz jutni.Van rá esélyünk szociális rászorultságunk végett.Viszont , ha már van lehetőségünk és kicsit több , mint 50%-ék , hogy meg is kapnánk, akkor szeretnénk olyat , amit egy 10 év múlva meg is tudunk vásárolni.Sokan riogadtak minket,hogy az önkormányzati lakásokat nem lehet megvásárolni de voltak akik azt mondták 5-10 év múlva lehet kérni annak megvásárlását.Szeretnénk biztosabbra menni, szeretnénk olyan lakást megpályázni ,amit feltehetőleg az önkormányzat el is fog adni bizonyos időn belül.Illetve minden hasznos információra szükségünk lenne ez ügyben.

Köszönettel,

Kriszti , Gyuri

Grád András # 2009.03.01. 09:55

Kedves Gyurmaman!

Amennyiben kicsit is ismeri a hazai önkormányzati viszonyokat, az általában 4 évenkénti totális vezetés-váltást stb. akkor megérti, hogy innen senki nem fog tudni Önnek garanciát vállalni arra, hogy 3, 5 vagy 10 év múlva eladják-e majd a lakásokat. A budai várban pl. már vagy 10-15 éve megy a huzavona, hol el akarják adni, hol nem, eddig csak egy kis részét adták el. Viszont! Az önkormányzati lakás elcserélhető saját tulajdonúra, teljesen jogszerűen, csak az önkormányzat engedélye kell hozzá, de azt meg tényleg mindig mindenkinek megadják. Úgyhogy ha más lehetőségük egyelőre nincsen, én biztatnám az önkormányzati lakás megszerzésére, annak is van forgalmi értéke, szabadon cserélhető. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.03.02. 10:19

Tegyük fel ujjólag épült egy ház, az önkormányzat 20-30 évig abból hónapról hónapra pénzt akar látni - joggal, így a bérlakások eladására általában az épület "lepusztulós" állapotában kerül sor.

Monalisa
laikus hozzászló

Zoltanuss # 2009.03.03. 15:47

T. Gyurmaman !

Ma M.országon nagyon kevés önkormányzati lakás van. Már már kóros !

Kik kaphatnak ? Hát nagyon nagyon rászorulók, hogy kik azok hosszúra menne kifejteni.
Aztán a 'nemesek '.
valamelyik hatalmon lévő formáció holdudvarához kell tartozni, aztán előbb, de inkább utóbb csak leesik egy potya lakás.
Meg venni ? De nem önkormányzatit.
Hát az a hajó már nagyjából elment. Nincs már mit eladni. De a piacon rengeteg lakás van eladó !
Sőt lehet bérelni is !

Gondolom potya, magyarul jóval áron aluli vételre gondoltok !

De kivételek mindig vannak. A tágabb környezetemben éppen a napokban halottam : a fiatal asszony két gyerekkel rendelkezett egy jó minőségü önkormányzati 2 szobás lakással. A férjét magyari szokás szerint elmarta vagy 5 éve. Ezt a 2 szobást egy éve egy egyszobásra cserélte + némi kp. Most a napokban hallom megy a két gyerekkel egy garzonba . Ezt kapta a munkáltatójától. Sőt kap némi pénzt újra az egyszobásért. Hogy még mik vannak, sőt állítólag lakbért se kell fizetni.
Na de az ilyen jelenségek nem tömegesek.

És háron év múlva frusztráltan fog mindenütt panaszkodni : micsoda világ két gyerekkel nyomorgok egy 28 m2 -es garzonban.

monalisa1 # 2009.03.03. 16:54

Az utolsó mondat "sztorija" szerintem is előre borítékolható.

matthiasi # 2009.03.06. 08:49

Ilyen ügyben tanácsot tud adni Hunerdei gyuri !

Specialistája az önkormányzati lakások eladásának. A követekező beszélőn szivesen ad tanácsot !

De rokonságba is kell kerülni vele az ügy eredményességének céljából !

Gyurmaman # 2009.03.10. 11:07

Tisztelt Fórumozók!

Köszönöm a válaszukat és hozzászolásukat.Grád Urat próbálom levélben megkeresni, mivel felkeltette az érdeklődésemet, miszerint önkormányzati engedéllyel elcserélhetnem idővel saját tulajdonúra a lakást.Ennek módjáról, lehetőségéről további véleményeket szivesen vennék.Nekem laikusnak nem érthető , hogy tudom elcserélni saját tulajdonúra,-vagyis én kapnék cserébe egy saját tulajdonút , aki elcserélte velem ő pedig egy önkormányzatit?

Gyorgyii # 2009.04.16. 11:59

Kedves Hozzáértők!

Végigolvastam minden önkormányzati lakáshoz kapcsolódó írást itt a fórumon. Önkormányzati lakásban lakunk, és ezt szeretnénk elcserélni szintén önkormányzatira. Viszont nem világos két dolog, ehhez kapcsolódna két kérdésem.

1., Melyik jobb megoldás: ha beadjuk a cserére irányuló kérelmünk az illetékes önkorm. lakásgazd. osztályára vagy ha jómagam keresek egy cserepartnert?

2., Ha úgy alakul, hogy egy olyan házba kerülünk, ahol megvehetők a lakások, jól értelmeztem, hogy előfordulhat, hogy "alólunk" eladja a lakást az önkormányzat másnak?

Röviden: Budapesten, a Fehérvári úton van egy ház, amelyet húsz éve akarnak bontani. A házat a háború előtt építették - egyes források szerint 1910 körül -, azóta szinte semmit nem tettek vele, a vezetékek (víz és villamos) antik darabok. Hosszú évek óta hitegetnek minket, hogy azért nem történik semmi, mert majd kiszélesítik a Fehérvári útat, de a Fővárosi Önkorm. erről nem tud... legalábbis az elkövetkezendő öt évben. Igaz, ezt mondta a Főv. Önkorm. 5 éve is. Szilárd tűzelés van, de ilyentájt már fázhatunk a nem napos lakásban reggelente, mert visszanyomja a füstöt. (A ház elé építettek egy böhömöt 5 éve, ami elveszi a napot.)
Fentiek miatt szeretnénk elmenni innen.

Mindenkinek előre köszönöm a segítő válaszát!

monalisa1 # 2009.04.16. 16:41

Én első körben a lakáshivataltól kérnék cserelakást, mert nekik csak van több ajánlatuk is - ha nem is azonnal -, míg második körben a cserepartner keresése - már ha valaki hajlandó lesz egy öreg ház félkomfortos- és nem benapozott lakásába csereként beköltözni...

Az már előfordult több helyen is, hogy eladták a bérlők alól az egész házat, aztán cserelakásként jó ha 2-3 lakást mutatnak - melyek különböző okokból elfogadásként rendszerint szóba se jöhetnek (...) így végső soron a bérlő kap egy szerény összeget és mehet amerre lát...

Amikor a fővárosnak mostanság a nagyobb építkezésekre nemigen van pénze, a jövőt előre senki sem látja, illetve ugyancsak bizonytalan.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Gyorgyii # 2009.04.16. 17:12

Kedves Lisa :) köszönöm a válaszod, meg is fogadom.
Ne vedd zokon, hogy kijavítalak, de nem félkomfortos, hanem komfortos.
(Csak csipkeként említem, hogy a böhöm, ami elveszi a napot, magánkézben van, és a mi kéményünk szegényeket felfüstöli, hiába magasították meg, az É-ÉNy-i szél pont bevágja az átriumos részükbe, ők meg utálnak minket, és többször írkáltak már ezügyben az önkorm.-nak. Ez egy kétemeletes régi ház, míg a böhöm 6, de a füst - nem gyorspác - állandóan tartósítja őket, mint a sonkát.)

Zoltán György # 2009.04.16. 18:28

Menj be a Molnár Gyulához, és kérj egy akár felújítandó lakást, amit rendbe raksz!
Mutass együttműködést!
Májusban ismét lesz lakáspályázat Újbudán! Van nekik elég.

Gyorgyii # 2009.04.16. 21:47

Kedves György!
Ööö, csak úgy menjek be?
Ne a lakásgazdálkodási osztályra?
Együttműködnék én... :)
Köszönöm a válaszodat!

monalisa1 # 2009.04.17. 13:00

Menj be, de a kérést egyben terjeszd elő írásba is - és adjanak ügyiratszámot, hogy át is vették. Az a kéményprobléma nyomós ok a lakáscserére - egészségi ok, már ha a visszafújt füsttől megfulladni nem akartok...

Az önkormányzat engedélyezte a közeli magas épület létrehozását, ti meg azóta csak szenveditek - több okból is.

Az elírt komfort fokozat miatt elnézést.

Gyorgyii # 2009.04.17. 14:59

Kedves Lisa!
Köszönöm szépen a segítséged! :)

Az önkormányzat idevágó osztályai, sőt egyes területi - oldaltól független - képviselői is eléggé tisztában vannak a helyzettel.
Érdekességképp: volt a közelműltban, januárban egy pályázat a bontásra. Az egyik oldal képviselői - számomra ismeretlen ok(ok)ból megvétózták. Kiírt pályázat volt, én elmentettem a szövegét, de az adott helyen a meghiúsulásról nem jelent meg semmi.
Igazából ez volt a befűtés lehetetlensége mellett az utolsó csepp, ami lépésre ösztökélt.

Zoltán György # 2009.04.17. 15:48

Györgyii!
Bemehetsz a lakásügyi Osztályra is, sőt muszáj is, de előtte nem érint hátrányosan, ha a polgármesternél kezdesz. (A dolgok fentről esnek lefele.)
Időpontot kérsz mindenkihez és leadod az írásos kérelmed. Fogadóórára elmész és szóban elmondod, majd várod a válasz (ajánlatot, ott helyben). Cserelakás, bérleti jog megváltás, bármi...

Gyorgyii # 2009.04.17. 20:58

Kedves György!
Nem akarok visszaélni a türelmeddel, de egy utolsó kérdésre még válaszolj kérlek. A beadandó kérelmemben vázoljam a helyzetet, amely miatt szeretném a cserét vagy bármit?
Köszönöm szépen!

monalisa1 # 2009.04.17. 21:00

Hát csak meg kell indokolni a kért lakáscserét...

monalisa1 # 2009.04.17. 21:05

Az alacsony kémény miatt a gyakorta visszaáramló füst (= szénmonoxid) életveszélyes is lehet, valamint a lakás elvett világossága, benapozottság hiánya.

És ahogy György ajánlotta: akár egy rendbehozandó, felújítandó lakás is szóba jöhet - költségetekre, ha a lakással egyébként fenti problémák nincsenek.

Gyorgyii # 2009.04.18. 11:54

Jóóó, igazad van Lisa :)
Nem jól tettem fel a kérdést, a mélységére, részletességére értettem...
És ígérem, beszámolok a pozitív eredményről :)

monalisa1 # 2009.04.18. 16:21

Kívánom járj mielőbb eredménnyel.
És legyen sok türelmed...

Gyorgyii # 2009.04.19. 13:59

Köszönöm szépen a segítséget és a jókívánságod! :)

monalisa1 # 2009.04.19. 18:00

Igazából azt kívánom, hogy "szakadjon rád" az OTP (...) mert akkor lesz egy börönd pénzed és egyből megoldódik a lakásprobléma. Addig meg kilincselés és türelem...

HA ESETLEG vállalnátok a vidéki életet - valamint a körülmények ezt lehetővé tennék - akkor esetleg lehet találni olyan cserepartnert aki a vidéki lakását elcserélné/eladná egy "akármilyen" Bp.-ire - az ügylet jóváhagyásához szükséges az önkormányzat előzetes jóváhagyása.

Érdekes kutakodni a hírdetési újságok és net-es ingatlanközvetítők "lakáscsere" rovatában - hátha...

Valamint a cserével/adásvétellel kapcsolatban lentebb több esetet és hozzászólást lehet olvasni.

Zoltán György # 2009.04.20. 10:46

A beadvány rövid, tömör és lényegretörő legyen, különben el sem olvassák rendesen (Tisztelet a kivételnek!).
Részletezni majd a fogadóórán ráér...

Kérd esetleg a Bérleti Jog megváltását...
Mi az elképzelésed forintálisan???

Fel a fejjel, lesz ez még így sem! :-))))))))))

Gyorgyii # 2009.05.16. 15:45

Kedves Lisa, ha erre jársz, azt szeretném megkérdezni, hogy a 30 napos válaszadás egy bejelentkezésre is vonatkozik-e.

A korábbi, zsebeim feltáró hozzászólásom töröltem, úgyse érkezett rá semmi.

Fejlemény: kint volt két ember megnézni a ház állapotát, mert azt találták ki, hogy a füstös kémények helyett a padlásra gázkazánt tesznek. A húsz-harminc centinként foltozott vízvezeték szóba se került, az antik villamosvezetékek se. A napról nem is szólva. Az a furcsa, hogy volt egy nagy udvar, aminek a negyede maradt meg. Eladták az építőnek, aki a Kondorosi lakónegyedet építette. A ház lakóinak nagy részétől meg elvették a napot. Még mit nem, ingyen fényterápia.