Önkormányzati lakás "eladása"


monalisa1 # 2011.04.03. 17:02

Önkormányzati lakás bérleti jogát nem lehet "megörökölni", ellenben ha a férj úgy szerepel a papírokon - tulajdonosi hozzájárulással, hogy bérlőtárs ő, akkor az anyukája halálát követően folytathatja a bérleti jogviszonyt. (Új lakásbérleti szerződés készül és a továbbiakban ő lesz a lakás egyedüli bérlője.)

Tehát az, hogy a lakásba "be van jelentve" arról itt nem tudni, hogy az valójában mit is jelent.

Külön: ha a főbérlő meghal, a lakásbérlet folytatásánál vizsgálni szokták, hogy a bérlőtárs életszerűen ott lakik-e a lakásban?!

monaLuis
laikus hozzászóló

Sorrisa # 2011.04.03. 20:00

Köszönöm a választ! Most felvetődött még valami: Ha az önkormányzat hasznosítani szeretné az önkormányzati lakást és felajánlást tesz más lakásokra helyette,akkor vajon minden oda családtagnak bejelentettnek külön lakást ajánlanak vagy vajon hogyan működik ez? (Volt már a házban erre példa,de az illető elég szűkszavúan nyilatkozott.)

vipnolf # 2011.08.08. 12:09

Kedves Fórumozók!
Új vagyok itt, egy ügyben kérném segítségüket, esetleg ajánlásukat, hogy ismernek -e olyan Ügyvédet, aki sikerrel el tud járni ehhez hasonló ügyekben.

Önkormányzati bérlakással rendelkezem Budapest X.kerület Önkormányzatánál, melyet egy XIII. kerületire szeretnék cserélni.
Az lenne a kérdésem, hogy az Önkormányzatok között történhet-e ilyen csereügylet?

Az ügy rendkívül komplikált, ezért nem terhelem Önöket a részletekkel, de a lényeg, hogy magántulajdonú lakásomért cserébe kaptam egy magasabb komfortfokozatú önkormányzatit. Most már nincs szükségem az ingatlanra, azonban a X. kerületi Önkormányzatnak nincs kerete, hogy megváltsa a bérleti jogot, és kifizesse az engem megillető összeget. Ezért cserügyletet javasoltak. Találtam vevőt az ingatlanra, aki azonban csak úgy fizet, ha előtte elcserélem egy XIII. kerületire, lehetőleg Újlipótvárosban.
Ezt az ügyletet szeretném megoldani valahogy.

Kérdésem az lenne, hogy Önök tudnak -e ajánlani olyan Ügyvédet, aki hasonló ügyekben jártas és vállalja is. Az ügy meglehetősen sürgős lenne, mivel szerintem egy iylen csereügylet átfutási ideje meglehetősen hosszú, és nekem 2012 februárra prezentálnom kell a belvárosi lakást annak érdekében, hogy a vevőm megvásárolja azt.

Minden segítséget és észrevételt örömmel fogadok.
Köszönettel:
Balogh Zoltán

ladisslo # 2011.08.17. 06:41

Tisztelt Fórumozok!

Segítséget szeretnék kérni önkormányzati lakás eladásával kapcsolatban!
A XIII.kerületben lakom egy önkormányzati lakásban.
Szeretném eladni, lenne is egy érdeklődő aki meg is venné, de a lehetőségek érdekelnének, hogy hogyan tudom elintézni hogy a nevére kerüljön. Ha valaki tud segíteni azt megköszönném! Minden megoldás érdekel!!!

Köszönettel Ladisslo!

hendi # 2011.08.19. 09:43

Üdvözlök minden kedves fórumozót!

Önkormányzati lakásunkat szeretnénk elcserélni, és ehhez szükséges lenne az, hogy tudjuk, mennyibe is kerülne. Azaz, hogy mennyit is ér a bérleti jog, amit átadnánk!
Hol tudunk ennek utána járni?! Be kell menni az Önkormányzathoz, vagy van egy könnyebb útja is ennek?!

Előre is köszönöm a választ!

Borzi8 # 2011.08.28. 10:04

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni önkormányzati lakás eladásával kapcsolatban!
A VIII. kerületben lakom egy önkormányzati lakásban, az Önkormányzatnak nincs pénze hogy megvásárolja a bérleti jogot.
Szeretném eladni, vagy nagyobb magán tulajdonura cserélni, de a lehetőségek érdekelnének, hogy hogyan tudom elintézni.
Ha valaki tud segíteni azt megköszönném, szintén nagy segítéség lenne egy ügyvéd aki hasonló ügyekben jártas és vállalja az ügyet! Minden megoldás erdekel!!!

Előre is köszönöm a választ
Borzi

handras # 2011.09.29. 18:01

Kedves fórumozók!

Önkormányzati ingatlanügyben jártas megbízható, rutinos ügyvédet keresnék. Aki tud ilyet küldje el, kérem az email címemre (handras@mailbox.hu).

Előre is köszi!

Karcsi59 # 2011.12.17. 15:10

Tisztelt fórum tagok!
Viszonylag nagy méretű önkormányzati lakás bérleti jogát szeretném kisebb méretű saját tulajdonúra cserélni. Látom az eddigi bejegyzéseken, hogy a pénz okozza sokszor a gondot az ilyen cseréknél. Én azonban valóban "csak" cserélni szeretnék, de nem akarok hibázni sehol. Milyen módon tudom meghatározni, hogy mennyit ér az önkormányzati lakásom, illetve milyen értékű magántulajdonú lakást keressek, ha pénz nélkül szeretném a cserét megoldani? Továbbá mit kell tennem, hogy ez egyszerű és teljesen szabályos legyen?

crazyszanyi # 2012.01.18. 21:38

Üdv.
Segítséget szeretnék kérni a következő kérdésekben:

Mivel anyukám meghalt 10 éve,én örököltem a házunk 1/4 részét! Ami azt jelenti,hogy Apukámé a ház fele, a bátyámé,és az enyém a másik fele. Tehát van egy negyed házam! Kérdés,hogy szeretnék elköltözni innen, egy önkormányzati lakásba,és kérdés,hogy ezt a negyed házat elcserélhetném-e egy önkormányzati lakásra??
Van valami akadálya? Várom a válaszokat!
Köszönöm!

SolnesM # 2012.01.22. 20:40

crazyszanyi !
Semmi akadálya a cserének.

Ha akad olyan bolond ember, aki egy önkormányzati bérleményt elcserél egy 1/4 házért és a tulaj ebbe beleegyezik, miért ne !
Habár a nyóc kerben akad számos olyan bérlemény ahonnan bármi áron is szabadulnának a bérlők.Ha meg olyan lyen csodás ajánlat akad /amit a későbbiekben felhozok / kár lenne kihagyni.
Aztán az a negyed rész hány m2 és hol van ? És beköltözhető é ?
Mert tegyük fel egy rózsadombi 182 m2 -es valamikor államosított villa negyedrésze a kérdéses ingatlan, ami ráadásul még be is költözhető és a cserére ajánlott kégli 23 m2-es valahol a Kőris utcában, szerintem a csere menne.
Rossz a kérdés feltevés.
Csere csak hasonló értékek között ésszerű !
És cserét csak a tulaj végezhet, a másik tulajjal .

Frutti # 2012.01.29. 23:41

Kedves fórumozók!
Szeretném kérdezni,hogy édesanyám most január 14-én elhunyt. A nővérem volt bejelentve hozzá.Nem nagy lakás szoba konyha ráadásul komfort nélküli,önkormányzati. Esetleg van rá esélyem hogy megvegyem? Hol tudok utánna érdeklődni?Ugytudom anyukám megvehette volna.
Választ előre is köszönöm.

Joda540 # 2012.02.22. 09:33

Szeretnék kérni egy kis segítséget!

Egy ismerősöm a barátjával kapcsolatba lépett egy önkormányzat lakásügyi-osztály vezetőjével, aki egy bizonyos összeg fejében felajánlotta, hogy kiutal nekik egy önkormányzati lakást.
Mindez tavaly áprilisban kezdődött, de a nő mindig csak halogatja a dolgot, lakás még mindig sehol..
Az lenne a kérdésem, hogy egyáltalán ez mennyire legális dolog, illetve vissza lehet-e szerezni a nőtől a pénzt jogi úton?

A válasz nagyon fontos lenne, előre is köszönöm szépen a segítséget!

Rexor # 2012.02.22. 09:38

Kedves Joda: Ezt vesztegetésnek hívják, ami bűncselekménynek minősül (mind az adó mind a kapó fél szempontjából). Tehát jobban teszitek, ha nem terelitek "jogi" útra a dolgot...

Pam33 # 2012.02.28. 09:44

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi témában:
Lakást szeretnék vásárolni és mindenhol belebotlok az "önkormányzati lakásom bérleti jogának eladásába".
A lakástörvényt elolvasva arra jutottam, hogy itt valami bűzlik. Hogyan adhatja el valaki azt a bérleti jogot, amit valamikor pályázati úton nyert el. Mi szerepelne a szerződésben? Mit szól ehhez az önkormányzat? Mi hasznom lenne ebből?
Aki jártas a témában, kérem írja le a tapasztalatait is!
Köszönettel!

baboca74 # 2012.03.14. 10:22

Segitséget szeretnék kérni sürgősen!

Édesanyám önkormányzati lakásban élt,és február 19-én elhunyt.Ő volt a lakásbérlő 30 éve,és én oda voltam bejelentve,de közel másfél éve nem ott lakom,hanem az élettársamnál.Két kiskorú gyermekem van,és ha netán mennem kellene nemlenne hova mennem.A lakást meg akarnám tartani,de azt mondták mivel nem laktam ott az utolsó egy évben,ezért nem vagyok rá jogosult.Tartozása nem volt mindig rendessen volt fizetve minden.Kérdésem az lenne van-e lehetőség valami megoldásra,akár jogi uton is hogy a lakás az enyém maradhasson?
Előre is köszönöm segitségüket!!!

MajorDomus # 2012.03.15. 20:41

Miért maradhasson amikor soha nem volt a tiéd. Éppenséggel az elmúlt 30 évben is gondolhattál volna erre.

Menn be az ikv lakásügyi előadójához s próbáld elérni hogy kössenek veled szerződést. Mikor halt meg a mama ? Ha még nálad a kulcs költözz be és jelentkezz be a lakásba ha sikerül. Más lesz a tárgyAlási pozíciód.

baboca74 # 2012.03.16. 09:31

Kedves MajorDomus!
Ott laktam énis régebben,csak mivel egy szoba van,közben gyerekem született,igy nem fértünk el.Gondoltam bejelentem a 2 gyereket is a lakásba.Ha beköltözöm a 2 gyerekkel kitehetnek???

baboca74 # 2012.03.16. 12:43

Kedves MajorDomus!
2012 február 19-én halt meg az Anyukám,és 30 éve ott a bejelentett lakcímem,még ideiglenesen sem szerepeltem máshol!Gondolkodtam bejelentem a 2 lányom,a kulcs nálam van,és érdeklődtem már mit tehetnék még.A többség is azt ajánlotta költözzek be...mit tehetnek,jogosan lakom ott nem tehetnek ki,két gyerekkel meg főleg nem.

davemixwell # 2012.04.10. 10:10

Üdv!

Látom hosszú a hozzászólások sora ebben a témában, én mégis egy egyszerű kérdést tennék föl (amire nyilván már van válasz valahol a hsz-ek között, de nem akarom végigolvasni a több száz kommentet):

A kérdés:

Önkormányzati bérleményt hogy akar valaki továbbadni? Úgymond a bérleti jogot pénzért eladni? Mennyire legális ez? Mert gondolom semennyire. Bár jól gondolom, hogy van különbség a szociális, illetve "piaci" alapon bérbeadott lakások bérleti joga között?

Egyáltalán van ennek az egész bérleti jog továbbadásnak legális létjogosultsága? Vagy más a helyzet, ha a bérleti szerződés külön megengedi a bérleti jog továbbadását?

Összefoglalva egy ilyen eladás legitimitása a bérleti szerződéstől függ, ha jól gondolom. Sejtésem szerint egy szociális alapon kiutalt lakás bérleti joga nem átruházható.

Valaki néhány szóban segítsen tisztán látni ezzel kapcsolatban. Köszi előre is.


________________________________
nem vagyok jogász

kissildi # 2012.04.15. 08:50

Tisztelt Fórumozók!
Lehet, hogy a kérdésemre nincs egyértelmű válasz, de kérem, ha valakinek van tapasztalata, írja le, nagyon sokat segítene. Körülbelül mennyi az átfutási ideje egy önkormányzati tulajdonú ingatlan eladásának? Főleg Vas megye területe érdekelne, de minden válasznak örülök! Köszönöm!

Zoltanuss # 2012.04.16. 06:50

T.. davemixwell !
látom a lényeget érted.
Ez egy m.o.-i torzulás.
Ilyet, hogy bérleti jogot adanak - veszenek - csak akkor lehetséges ha a bérleti díj nem reális.
Ez a szociálizmus egyiK nagy hazugsága volt.
Raboltak egy csomó lakást, aztán szarért -hugyért kiadták. Aki benne lakott persze ezt tudta. Volt egy értékkülönbözet a tényleges lakbér és a reális között, ezt az értékkülönbözetet értékesítette a piacon - ha tudta.
Természetesen a szociális alapon történő lakhatásnak van létjogosultsága, annak aki rászorul.
Pl. egy család valami miatt nehéz helyzetben van. a BÉRELT LAKÁS LAKBÉRE kiegészítésre kerülhet, de nem az idők végezetéig, hanem addig amig a család helyzete meg nem javul (betegség, munkanélküliség stb. ).
Régen voltak anomáliák - nagyon sok. pl. egy öregasszony lakott egy 100 m2 -es bérlakásban. Korábban valami ok miatt hozzá jutott, volt családja stb. Kihaltak mellőle, elhagyták stb. A lényeg egyedül van. Fizezett egy nevetséges bérleti díjat. Ha volt esze kiadta egy részét albérletbe, vagy eladta a bérleti jogát.
Adták vették mintha a sajátuk lett volna,
És manapság már nincs jeletősége ennek a bérleti jog adás vevésnek.
Kevés az önkormányzati bérlakás. Ami van vagy nagyon leromlott vagy csak nagyon kiváltságosok kapnak. NEM TÖMEGES JELENSÉG.
DE IRRITÁLÓ, AMIKOR EGY PL. POLITIKUS KAP EGY 90 - 140 M2 -ES LAKÁST NEVETSÉGES LAKBÉRÉRT. rÁADÁSUL PÁR ÉV MÚLVA MEG IS VEHETI ÚJABB NEVETSÉGES ÁRON.

urbi # 2012.06.08. 15:23

Lakásbérleti jogban járatos olvasótársaim segítségét kérem.

30 éve lakom egy háromlakásos házban, szerény 29 m2-es lakásban, ahol korábban minden lakás önkormányzati bérlakás volt.

Az önkormányzat csak piaci áron (de a bérlőknek 50% kedvezménnyel) kínálta megvételre a lakásokat, amit én akkor sem tudtam megfizetni, maradtam bérlő. A másik két lakás (az épület 80%-a) időközben egyetlen család tulajdonába került. Az új szomszédaim most ravasz trükkökkel akarnak engem eltávolítani, hogy az egész ház tulajdonjogát megszerezzék.

Megvehetik-e a szomszédok az önkormányzattól a bérleményemet az én beleegyezésem nélkül?
Nyerni nem akarok az ügyön. Ha hasonló, szerény cserelakást (megfizethető bérlakást) kínálnának, szívesen elköltöznék.
Ha viszont enélkül megvehetik, akkor "szabadpiaci" lakbérrel elűzhetnek a saját tulajdonukból.

Nyújt-e számomra az önkormányzattal fennálló bérleti szerződés bármiféle védelmet?

ObudaFan # 2012.06.09. 08:38

Nyújt, cserelakásra vagy jogosult felmondás esetén.

MajorDomus # 2012.06.09. 09:34

Ez igaz,de eladás esetén nem
Akkor csipeszeléshez bérbeadó( tulajdonosváltás) történik.

Az is igaz,hogy két évtized távlatából és több ezer lakás kapcsán sem tudok olyat,hogy az önkormányzat harmadik személynek adta volna el a lakást,a benne lakó bérlővel.

MajorDomus # 2012.06.09. 09:43

Na,a Swype és az Android előnyei !

Tehát tulajdonképpen tulajdonosváltás történne,
De nem tudok olyanról amikor őnkormányzati lakást bérlővel magánszemélynek adtak el.