Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Önkormányzati lakás "eladása"

monalisa1 #   2010.04.07. 21:54

A második kérdésre: jó ideje már nincs se állandó lakcím se ideiglenes, helyette "lakhely" és "tartózkodási hely" kifejezések vannak.

Aki az egyikről kijelentkezik és egy másikra be, az előző értelemszerűen megszűnik.

monalisa1 #   2010.04.07. 21:50

Keresd fel az önkormányzat lakásügyi osztályát és mond el hogy a lakásbérleti szerződéssel kapcsolatban "pontatlanságok" vannak - a többi az ő dolgok. (Köszönettel fogják venni a bejelentést mert minél kevesebb a lakáshasználatra jogosult személy annál előbb visszakerül hozzájuk a lakás.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

MajorDomus # e-mail 2010.04.06. 19:48

18.000 ft lakbér s csodálkozik hogy nincs felujitva ! Röhejes !

Egyesek még a szocializmusban élnek ?

nandy #   2010.04.05. 23:27

Még annak is örülhet, hogy egyáltalán megveheti azt a lakást... Nálunk már lassan egy éve nem ad el egyetlen lakást sem az önkormányzat... sőt, a legtöbb esetben piaci árra emeli a bérleti díjat, aki meg nem tudja fizetni, az mehet az összkomfortból félkomfortba... Szerintem valahol jogos.

MajorDomus # e-mail 2010.04.04. 16:50

Mekkora az a lakás ! M2-ben ?

Pesten 160 ft/m2 aközös költség,ha a lakás 60 m2 akkor 9000 ft/hóra számithatsz. Fontos tudni, hogy az önkormányzat 25 évi részletre adja el a lakásokat, ami a magánforgalomban nem jellemző vagy piaci bankhitellel, amit nem birsz kifizetni.

Nem mondom hogy vedd meg, csak azt mondtam hogy az önkormányzati lakás megvétele mindenhol jó üzlet.

Az a baj hogy nem a realitások talaján élsz !
Fizetsz 18.000 ft-ot amiért lakhatsz egy lakásban s még azt várod hogy ennyiből palotában élj ?

Nézzél már bele egy hirdetőujságba ! Egy szobát kapsz ennyiárt
Lepukkant panelban közös wc és fürdőszoba 3 másik lakóval. É szerencséd van ha nem részegesek.

Azt irod hogy felujitás esetén megugrik a közös költség ?

Az nem jut eszedbe, hogy az elmult évtizedekben is pénzbe került volna a felujitás ?

Azt irod hogy a közös költség annnyi lesz -mint eddig a
Lakbéred volt ! Tudod mi derül- ki ebből ?
Az hogy ennyibe kerül a ház üzemeltetése lift, szemétszállitás takaritás, világitás stb, vagyis
Tulajdonképpen ingyen laktál !!! Amit befizettél az az üzemeltetésre is alig volt elég. S nem vagy megelégedve ?

Ha lepukkant a ház akkor máshol kell lakást venned, de az 300 ezer/m2-nél kezdődik. Van rá pénzed ?

eri55 # e-mail 2010.04.04. 14:55

SZIA! KÖSZÖNÖM A VÁLASZOD!
akkor azt mondod vegyem meg ? és a rossz műszaki állapot? ugy mint, viz , áram homlokzat... 40 éve is van talán hogy vmihez itt hozzányúltak.ha valami nagyobb felujitás lesz megugorhat az egekig a közösköltség? annál is inkább,minthogy tudtommal eddig 5-6 lakást vettek meg az 50 ből.jelenleg 18000 ezer a lakbérem, azt mondták ugy ennyi lesz a közösköltség is.
na mit szolsz?

MajorDomus # e-mail 2010.04.01. 00:10

Ugyanakkor önkormányzati lakáseladásnál az ö.jogásza késziti az adásvételi szerződést, az nem kerül pénzedbe.

MajorDomus # e-mail 2010.04.01. 00:06

Hol veszel-Pesten lakást 180.000-ft/m2 áron.
Amit felsoroltál- + költséget azt mindenhol a vevő állja, s nincs 50 ezer ( az illeték kivételével) ft !

Örülj hogy ilyen olcsón vehetsz lakást,mert eladhatná másnak is, sőt licitre is meghirdethetné a bérleti dijat mint - olvastam - tette a debreceni önkormányzat

eri55 # e-mail 2010.03.31. 23:41

T szakértők!
VIII.ker önk-t, most az eddig még el nem adott bérleményeit meghirdette eladásra.."kedvezményes áron",180000-220000 ezerig ! határozták meg a nm árakat a bérlemény állapotától függően,hogy nem szégyenlik!hiszen ezeket már eddig is azért nem értékesitették ,mert a műszaki állapotuk olyan amilyen,mint tudjuk, teleki tér-mátyás tér körzet, sztem a háború óta nem volt felújitás ugyanakkor minden ezzel járó + költséget a vevőre terhel:

  • értékbecslő /akit ők jelőlnek ki /fix 15000/
  • földhivatali eljárás
  • illetékek
  • tulajdoni lap

jól van ez igy? nem az eladónak kellene állnia ezeket a költségeket?
és ügyvéd kell-e?

moonlight99 # e-mail 2009.08.13. 22:40

Tisztelt Hozzáértők!

Abban szeretném a Tisztelt Hozzáértők segítségét kérni,hogy egy budapesti önkormányzati tulajdonú lakásból kilakoltathatják-e az ott lakó személyt abban az esetben, ha nincs bejelentve, mint lakó, de a fenti lakást a most ott lakó nagyszülei részére adta bérbe az önkormányzat még a '60-as években (kezdetben a napgypapa, majd a nagymama lett a bérlő, ők a '80-as években elhunytak) így a most ott lakó szüleivel élt 1988-ig a lakásban születésétől fogva egészen a 80'as évek végéig, majd amikor megnősült, külön költözött. Válása után ismét visszaköltözött és azóta életvitelszerűen ott él, de a lakásba való bejelentése sosem történt meg. Ennek oka nemcsak az ott lakó tájékozatlanságában rejlett, hanem az is meggátolta a családot a bejelentésben, hogy mikor az ott lakó visszaköltözött a lakásba, édesapja nem tudta bejelenteni, mert papíron a nagymama volt a bérlő, aki már korábban elhunyt.
Mindezen bürökratikus akadályok vezettek jelen helyzet kialakulásához, az illetékes önkormányzat vagyonkezelője pedig ki is vizsgálta 10 évvel ezelőtt az ügyet, jegyzőkönyvet készített és nem talált problémát a fenti helyzet változatlan fenntartásával kapcsolatban.
Most azonban az önkormányzat egyik ügyintézője az ott lakóhoz intézett felhívásában 30 napot ad a kiköltözésre, valamint előirányozza, hogy az ott lakónak (mivel ő már jogtalan lakáshasználó) lakáshasználati díjat kell fizetnie és ennek mértéke az önkormányzat saját rendelete alapján akár a bérleti díj összegének tízszeresét is elérheti.

Az ott lakó Úr teljes tehetetlenséggel és kétségbeeséssel fordult az illetékes önkormányzathoz, hogy méltányossági kérelme alapján állapítsák meg a bérlői jogviszont, de az önkormányzat elutasította a kérést és a fent leírtakra kötelezte az ott lakót, akit jelenleg az fenyeget, hogy amennyiben ki kell költöznie, hajléktalanná válhat, hiszen családi és vagyoni helyzete nem tesz lehetővé más lakásmegoldást.

Tisztelettel kérem Ismerősöm nevében is a Hozzáértők segítségét, amennyiben idejük engedi, próbáljanak tanácsot adni a felvázolt helyzetre.
Köszönettel és tisztelettel, Moonlight

monalisa1 #   2009.08.05. 19:54

A beköltözéskor bizonyára kellett fizetni 1,2 vagy 3 szori igénybevételi díjat, a mai értéken számolva vélhetően valami kis összeget. Nos lehet, hogy ezt az 1,2 vagy 3 szori igénybevételi díjat fogják visszafizetni - ezzel pedig nemigen lesz kintebb a problémából.

Szerintem vonja vissza a beadott kérelmet (...) mert Önnek alapvetően egy megfelelő szobaszámú és egészséges lakás kell, nem pedig aprópénz...

A penészedésre tekintettel a KÖJÁLTÓL szakvéleményre lenne szükség, továbbá tüdőgyógyász szakorvostól javaslat, miszerint a gyermekek egészségére tekintettel indokolt a lakáscsere., ezzel a papírral felkeresni ujra a kerületi lakáshivatalt.

Végső soron bírósághoz is fordulhat és megpróbálni kiharcolni ott a lakáscserét.

Én nem tudok mást javasolni - és ez így egy-két év további függőség, de valaki hátha tud használhatóbb ötletet adni, valamint esetleg időközben elbontják a házat és akkor hivatalból kell hogy ajánljanak fel cserelakást.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Zoltanuss # e-mail 2009.07.22. 08:28

Még mindig erről az önkormányzati lakástémáról.
Anno nem is olyan régen a hatalom rabolt magának egy csómó házat /lakást, majd ezeket az arra érdemeseknek bérbeadta jelképes összegért.
Akárcsak még jóval korábban a 'hűbérúr a hűbéreseinek földet adományozott.
Aztán mivel az a jutányos lkabér még a karbantartásra se volt elég, csak romlotttak romlottak a jobbsorsra érdemes házak.
meg kell nézni egy hasonló időben épült münchni vagy akár bécsi lakóházat és összehasolítani egy budapestivel. A külömbségek szemléletesen látszanak.

Más : abban a ‚boldog‘ szociálizmusban se jutott mindenkinek bérlakás – sokan kemény munkával megdolgoztak a lakhatásukért.

Ök voltak a kispolgári invidiulista gondolkodású emberek – ideológiailag fejletlenek (mondák az akkori hatalom urai, akik melllesleg a legjobb rabolt lakásokban laktak szintén szarért húgyért ) – vagy csak lakni szerettek volna valahol.

A kifejezésekről : a ‚szociálizmus‘ kifejezést nagy elődöm Rákosi elvtárs használta, a ‚szarért húgyért‘ kifejezést meg az egyik csalaádtagom amikor a másik eladta szerinte áronalul a sajátját. Ami szintén egy ‚rabolt‘ ingatlan volt. Apám vette – ó úgymondta : olyan jutányos, hogy a hülyének is megéri (valóban a piaci ár 20 % -áért vette, azt is részletre ) majd kedvenc lányának ajádékozta.

Csak a hülye hagyja ki a jó üzleteket, a még hülyébb meg nem lát a dolgok mögé.

Zoltanuss # e-mail 2009.07.22. 08:06

atom976 -nak !

nekünk adná önkormányzati lakását.

Hát amig az emberek fejében így keringenek a gondolatok nem is lesz 'rend ' Mo. -on.
Egyesek adják /veszik a másét. Majd csak elfogynak azok a lakások.
Van aki nagyban ( 6. - 7. kereületi 'nagyok' és vannak akik kicsiben csinálják.
Egyébként annyi bérlrménye lehet valakinek amennyinek a bérleti díját kifizeti.
Ja , hogy ezeknek az un. önkorményzati bérlakásoknak a bérleti díja köszönö viszonyban sincs a realítással az egy más kérdés. Ezeket, hogy úgymondjam 'szarért - húgyért adják bérbe - néha igaz rászorúlónak, de sokszor arra érdemtelennek.
Hát ezért annyira kapósak - amig vannak.
De ne felejtsétek _ a ti adótokból is juttatnak erre a célra !!!

monalisa1 #   2009.07.21. 09:49

Laikus hozzászólóként az jut az eszembe, hogy un. tartási/eltartási szerződést kellene kötni a bácsival az általa lakott lakás bérleti jogának megszerzése érdekében. Természetesen ehhez az önkormányzat előzetes hozzájárulása szükséges.

Ügyvéd elkészíti a szükséges okiratot, egyben tájékoztat mivel is jár részetekről mint jogok és kötelességek egy ilyen tartási és/vagy eltartási szerződés.

Zárójelben: ha okés a szerződés, ne a saját nevedre legyen kötve hanem a házastársad netán valaki családtagod részére, így nem leszel majdan két lakás főbérlője.

atom976 # e-mail 2009.07.21. 08:38

Szép napot mindenkinek!
Új vagyok itt és segítséget kérnék.
Családunk egy ismerőse nekünk adná önkormányzati lakását. Hogyan lehetne ezt hivatalossá tenni?
Elég beteg az öreg úr, de ennyivel segítene nekünk.
A dolog pikantériája, hogy mi is önkormányzatiban lakunk. Lehet két önkormányzati bérleti jogom? Esetleg valakinek van ötlete? Köszönettel: Atom976

monalisa1 #   2009.05.22. 20:32

Gyorgyii

Az jó, hogy bejelentkeztél, de ezzel együtt kaptál-e időpontot - hogy ne az esetleges "semmire" várakozzál.

Az az évenkénti 25%-os lakbéremelés az nagyon önkényes és egyben kirívó, ezt semmiféle gazdasági ok nem indokolhatja, főleg akkor nem ha egy "rom" épületről van szó. (Bírósághoz lehetne fordulni, de a jelen helyzetedben persze nem célszerű...)

Hát akkor várakozunk...
Üdv.

Gyorgyii # e-mail 2009.05.22. 17:07

Lisa, bocs, hogy csak most válaszolok. Komolyan vettem azt a tanácsot, hogy fentről lefelé esnek a dolgok, és bejelentkeztem fent. Azóta várok. Azért kérdeztem a 30 napot. Azzal egyidejűleg, pontosabban pár perccel utána gondoltam a tanácsok alapján a lentet. (A tanácsot ma is jónak tartom.)
Hát így.
Önk. határozat alapján, tökmindegy, milyen állapotú a lakás, a 25%-os emelés évente beszedendő.

Gyorgyii # e-mail 2009.05.22. 17:07

Lisa, bocs, hogy csak most válaszolok. Komolyan vettem azt a tanácsot, hogy fentről lefelé esnek a dolgok, és bejelentkeztem fent. Azóta várok. Azért kérdeztem a 30 napot. Azzal egyidejűleg, pontosabban pár perccel utána gondoltam a tanácsok alapján a lentet. (A tanácsot ma is jónak tartom.)
Hát így.
Önk. határozat alapján, tökmindegy, milyen állapotú a lakás, a 25%-os emelés évente beszedendő.

monalisa1 #   2009.05.18. 19:46

Bocs, de egy hónappal ezelőtti az első beírásod, azóta voltál-e lakáscsere-kérelem ügyben az illetékeseknél?! (Az első hozzászólásokban többektől is tippet, ötletet kaptál.)

Azóta csak keverve-kavarva a téma...

Azt nem tudom minek okán az évenkénti 25%-os lakbéremelés - nem egy topp állapotú piaci bérlakásról van szó... (Legfeljebb az éves inflációt követhetné ezen drágulás.)

Gyorgyii # e-mail 2009.05.18. 18:19

Köszönöm Lisa!
Lassan már olyan türelmes leszek, mint Buddha...
Elolvastam - leszedtem a netről - az összes erre vonatkozó kerületi jogszabályt. (Brrr.) Elméletileg a padló állapota pl. az önkormányzat "asztala". Gyakorlatilag az is antik, nemcsak nálam, máshol is.
Az a legviccesebb, hogy 2011-ig évente 25%-kal emelik a lakbért. Ez, 2007-es, így ahhoz a kiindulási ponthoz 2011-re 100%. Ezért.

monalisa1 #   2009.05.16. 19:45

Bár a jogszabály 30 napot ír elő, de annyi körülmény jöhet közbe "a" hivatalban...

Mindent meg lehet fellebbezni ill. kifogással lehet élni, és végső soron (= elkeseredésben) a bírósághoz lehet fordulni jogorvoslatért.

Alapból sajnos az a probléma, hogy arra a lakásra az önkormányzat már egy fillért sem akar költeni., vagy te a sajátodból (?) vagy lakni és türni míg össze nem dől magától...

Végső soron - és remélve - csak felajánlanak valami cserelakást, bár túl jó állapotúra ne számíts.

Átérzem a helyzetedet, az emberhez nemigen méltó odu miatt. (Bocs, jobb szót nem tudnék találni a körülmények olvasása után.)

Gyorgyii # e-mail 2009.05.16. 17:45

Kedves Lisa, ha erre jársz, azt szeretném megkérdezni, hogy a 30 napos válaszadás egy bejelentkezésre is vonatkozik-e.

A korábbi, zsebeim feltáró hozzászólásom töröltem, úgyse érkezett rá semmi.

Fejlemény: kint volt két ember megnézni a ház állapotát, mert azt találták ki, hogy a füstös kémények helyett a padlásra gázkazánt tesznek. A húsz-harminc centinként foltozott vízvezeték szóba se került, az antik villamosvezetékek se. A napról nem is szólva. Az a furcsa, hogy volt egy nagy udvar, aminek a negyede maradt meg. Eladták az építőnek, aki a Kondorosi lakónegyedet építette. A ház lakóinak nagy részétől meg elvették a napot. Még mit nem, ingyen fényterápia.

Zoltán György # e-mail 2009.04.20. 12:46

A beadvány rövid, tömör és lényegretörő legyen, különben el sem olvassák rendesen (Tisztelet a kivételnek!).
Részletezni majd a fogadóórán ráér...

Kérd esetleg a Bérleti Jog megváltását...
Mi az elképzelésed forintálisan???

Fel a fejjel, lesz ez még így sem! :-))))))))))

monalisa1 #   2009.04.19. 20:00

Igazából azt kívánom, hogy "szakadjon rád" az OTP (...) mert akkor lesz egy börönd pénzed és egyből megoldódik a lakásprobléma. Addig meg kilincselés és türelem...

HA ESETLEG vállalnátok a vidéki életet - valamint a körülmények ezt lehetővé tennék - akkor esetleg lehet találni olyan cserepartnert aki a vidéki lakását elcserélné/eladná egy "akármilyen" Bp.-ire - az ügylet jóváhagyásához szükséges az önkormányzat előzetes jóváhagyása.

Érdekes kutakodni a hírdetési újságok és net-es ingatlanközvetítők "lakáscsere" rovatában - hátha...

Valamint a cserével/adásvétellel kapcsolatban lentebb több esetet és hozzászólást lehet olvasni.

Gyorgyii # e-mail 2009.04.19. 15:59

Köszönöm szépen a segítséget és a jókívánságod! :)