Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Önkormányzati lakás "eladása"

Immaculata (törölt felhasználó) #   2010.04.25. 18:46

Simán ki kell jelentened és kész. Semmilyen következménye nem lesz.

jozsef.s # e-mail 2010.04.25. 16:05

Tisztelt fórumozó köszönöm a gyors válaszát.Azt szeretné írni hogy nem vagyunk bérlő társak én vagyok a fő bérlő mivel édesanyám halálakor én meg a fiam maradtunk itt a lakásba.most akkor mit tegyek.

monalisa1 #   2010.04.24. 22:20

Ha bérlőtársak vagytok egyik a másikat nem jelentheti ki - erre nincs jogosítása. Ellenben el kell menni az önkormányzat lakásügyi osztályára és elmondani a dolgot., ők majd megvonják a további lakhatás jogát a testvéredtől, egyidejüleg veled új bérleti szerződést kötnek.

Azért mielőtt megléped ezt a dolgot, tisztázd a hugoddal: neki mi az "előnye" abból hogy állandóra még mindig ide van bejelentve.

"Lisa"
laikus hozzászóló

jozsef.s # e-mail 2010.04.24. 21:52

Tisztelt fórumozók azt szeretném kérdezni hogy mi a folyamata annak hogy a húgomat aki állandóra van ide be jelentve ki szeretném jelenteni az önkormányzati lakásból mert máshol él már kb:5-éve a kérdésem az lenne hogy ha ki jelentem nekem milyen jogi probléma származhat ebből nekem.

MLOLO # e-mail 2010.04.21. 19:24

Üdvözlet mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni.
Van egy budapesti önkormányzati bérlakásom, amit most kedvezményesen megvárásólhatók az önkormányzattól.
Ez eddig nagyon jó is lenne, csak a gond ott van, hogy X időig nem adhatom el az ingatlant.
Én viszont értékesíteni szeretném, mert más városba kívánok lakást venni. (oda köt a munkám)
Ezért az lenne a kérdésem, hogy elcserélhetem e a határozatlan idejű szerződéses önkormányzati bérlakásomat saját tulajdonú ingatlanra, akár értékegyeztetéssel?

Legális vagy sem az ilyen ügylet?

MajorDomus # e-mail 2010.04.10. 22:26

Nincs jogod !
Van egy lakás ahol bérlő lehetsz amig rendesen fizetsz !
Ahhoz sincs jogod hogy követelőzz, s ahhoz sincs hogy- nemtörődömséggel vádold a dolgozókat,amig nincs rá bizonyitékod.

Arról-van szó hogy mindenki a kis lakást keresi az alacsonyabb rezsi miatt ! Ezzel nem vagy egyedül. Sok az eszkimó és kevés a fóka!

Amihez jogod van : hirdetés után keress cserepartnert,-majd ha van, akkor kérd a tulajdonos engedélyét a cseréhez. Egyébként a a felfogásodon is változtatnod kell.-nem az önkormányzati lakást tartod fenn, hanem a saját lakhatásodat a piaci ár feléért.

Kivánom hogy a gyerek érdekében legyen szerencséd !

jozsef.s # e-mail 2010.04.10. 20:52

Tisztelt fórumozók szeretném a tanácsotokat kérni önkormányzati lakás főbérlőként van-e jogom az önkormányzattól a lakásügyi osztályon ugyan olyan összkomfortos lakást kérni amibe most lakom de csak kisebbet.Mivel egy nagy lakásba lakom ami 71m-es próbálom hirdetés útján elcserélni de nem sok sikerrel hogy ugyan abban a kerületbe tudjak költözni mert ide kőt minden.Voltam már bent az önkormányzat lakásügyi osztályán de nem kecsegtettek megfelelő válasszal.Ők azt mondták hogy nem tudnak segíteni nem tudnak kisebb lakást adni próbáljam meg elcserélni de mondtam nekik hogy most is azon vagyok.Úgy éreztem az előadó szavaiba hogy szarok bele foglalkozni evvel az ügyel.Vagy azt várják hogy nem tudom fizetni és vissza veszi az önkormányzat a lakást és talán kapok egy sokkal rosszabbat.Én egy egyszerű ember vagyok aki egyedül neveli a fiát a keresetemet nem az önkormányzati lakás fenntartására szeretném fordítani hanem a fiamra.Ezért szeretnék a dolgok elébe menni csak azt nem tudom hogy hol kezdjem hogy az ember ne ütközzön falakba. Köszönettel.

MajorDomus # e-mail 2010.04.10. 16:50

Ugy hogy-mint főbérlő kijelented a-lakásból !
Ezt követően mint főbérlő azt engedsz be akit akarsz !

jozsef.s # e-mail 2010.04.10. 14:12

Tisztelt fórumozó lehetséges hogy nem tértem ki részletesen is hogy mi is történt igazán.Édesapám halálakor édesanyám lett a főbérlő,és új szerződést kötött az önkormányzattal.De abban a szerződésbe engem mag a két húgomat is bele írta de akkor már rég küllőn éltek tőlünk.Az egyik húgom máshol létesíttet állandó lakcímet.A másik még mindig ide van be jelentve de a tartózkodási engedélye ott van ahol most is lakik.Édesanyám halálát kővetően én lettem a fő bérlő velem is új szerződést kötött az önkormányzat de én már nem iram bele a két húgomat mivel nem is laktak itt.Az volna a kérdésem ha az a húgom még is csak haza szeretne költözni arra hivatkozva hogy ide van bejelentve állandóra hogy tudnám ezt törvény módon megakadályozni. Köszönettel.

monalisa1 #   2010.04.07. 21:54

A második kérdésre: jó ideje már nincs se állandó lakcím se ideiglenes, helyette "lakhely" és "tartózkodási hely" kifejezések vannak.

Aki az egyikről kijelentkezik és egy másikra be, az előző értelemszerűen megszűnik.

monalisa1 #   2010.04.07. 21:50

Keresd fel az önkormányzat lakásügyi osztályát és mond el hogy a lakásbérleti szerződéssel kapcsolatban "pontatlanságok" vannak - a többi az ő dolgok. (Köszönettel fogják venni a bejelentést mert minél kevesebb a lakáshasználatra jogosult személy annál előbb visszakerül hozzájuk a lakás.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

MajorDomus # e-mail 2010.04.06. 19:48

18.000 ft lakbér s csodálkozik hogy nincs felujitva ! Röhejes !

Egyesek még a szocializmusban élnek ?

nandy #   2010.04.05. 23:27

Még annak is örülhet, hogy egyáltalán megveheti azt a lakást... Nálunk már lassan egy éve nem ad el egyetlen lakást sem az önkormányzat... sőt, a legtöbb esetben piaci árra emeli a bérleti díjat, aki meg nem tudja fizetni, az mehet az összkomfortból félkomfortba... Szerintem valahol jogos.

MajorDomus # e-mail 2010.04.04. 16:50

Mekkora az a lakás ! M2-ben ?

Pesten 160 ft/m2 aközös költség,ha a lakás 60 m2 akkor 9000 ft/hóra számithatsz. Fontos tudni, hogy az önkormányzat 25 évi részletre adja el a lakásokat, ami a magánforgalomban nem jellemző vagy piaci bankhitellel, amit nem birsz kifizetni.

Nem mondom hogy vedd meg, csak azt mondtam hogy az önkormányzati lakás megvétele mindenhol jó üzlet.

Az a baj hogy nem a realitások talaján élsz !
Fizetsz 18.000 ft-ot amiért lakhatsz egy lakásban s még azt várod hogy ennyiből palotában élj ?

Nézzél már bele egy hirdetőujságba ! Egy szobát kapsz ennyiárt
Lepukkant panelban közös wc és fürdőszoba 3 másik lakóval. É szerencséd van ha nem részegesek.

Azt irod hogy felujitás esetén megugrik a közös költség ?

Az nem jut eszedbe, hogy az elmult évtizedekben is pénzbe került volna a felujitás ?

Azt irod hogy a közös költség annnyi lesz -mint eddig a
Lakbéred volt ! Tudod mi derül- ki ebből ?
Az hogy ennyibe kerül a ház üzemeltetése lift, szemétszállitás takaritás, világitás stb, vagyis
Tulajdonképpen ingyen laktál !!! Amit befizettél az az üzemeltetésre is alig volt elég. S nem vagy megelégedve ?

Ha lepukkant a ház akkor máshol kell lakást venned, de az 300 ezer/m2-nél kezdődik. Van rá pénzed ?

eri55 # e-mail 2010.04.04. 14:55

SZIA! KÖSZÖNÖM A VÁLASZOD!
akkor azt mondod vegyem meg ? és a rossz műszaki állapot? ugy mint, viz , áram homlokzat... 40 éve is van talán hogy vmihez itt hozzányúltak.ha valami nagyobb felujitás lesz megugorhat az egekig a közösköltség? annál is inkább,minthogy tudtommal eddig 5-6 lakást vettek meg az 50 ből.jelenleg 18000 ezer a lakbérem, azt mondták ugy ennyi lesz a közösköltség is.
na mit szolsz?

MajorDomus # e-mail 2010.04.01. 00:10

Ugyanakkor önkormányzati lakáseladásnál az ö.jogásza késziti az adásvételi szerződést, az nem kerül pénzedbe.

MajorDomus # e-mail 2010.04.01. 00:06

Hol veszel-Pesten lakást 180.000-ft/m2 áron.
Amit felsoroltál- + költséget azt mindenhol a vevő állja, s nincs 50 ezer ( az illeték kivételével) ft !

Örülj hogy ilyen olcsón vehetsz lakást,mert eladhatná másnak is, sőt licitre is meghirdethetné a bérleti dijat mint - olvastam - tette a debreceni önkormányzat

eri55 # e-mail 2010.03.31. 23:41

T szakértők!
VIII.ker önk-t, most az eddig még el nem adott bérleményeit meghirdette eladásra.."kedvezményes áron",180000-220000 ezerig ! határozták meg a nm árakat a bérlemény állapotától függően,hogy nem szégyenlik!hiszen ezeket már eddig is azért nem értékesitették ,mert a műszaki állapotuk olyan amilyen,mint tudjuk, teleki tér-mátyás tér körzet, sztem a háború óta nem volt felújitás ugyanakkor minden ezzel járó + költséget a vevőre terhel:

  • értékbecslő /akit ők jelőlnek ki /fix 15000/
  • földhivatali eljárás
  • illetékek
  • tulajdoni lap

jól van ez igy? nem az eladónak kellene állnia ezeket a költségeket?
és ügyvéd kell-e?

moonlight99 # e-mail 2009.08.13. 22:40

Tisztelt Hozzáértők!

Abban szeretném a Tisztelt Hozzáértők segítségét kérni,hogy egy budapesti önkormányzati tulajdonú lakásból kilakoltathatják-e az ott lakó személyt abban az esetben, ha nincs bejelentve, mint lakó, de a fenti lakást a most ott lakó nagyszülei részére adta bérbe az önkormányzat még a '60-as években (kezdetben a napgypapa, majd a nagymama lett a bérlő, ők a '80-as években elhunytak) így a most ott lakó szüleivel élt 1988-ig a lakásban születésétől fogva egészen a 80'as évek végéig, majd amikor megnősült, külön költözött. Válása után ismét visszaköltözött és azóta életvitelszerűen ott él, de a lakásba való bejelentése sosem történt meg. Ennek oka nemcsak az ott lakó tájékozatlanságában rejlett, hanem az is meggátolta a családot a bejelentésben, hogy mikor az ott lakó visszaköltözött a lakásba, édesapja nem tudta bejelenteni, mert papíron a nagymama volt a bérlő, aki már korábban elhunyt.
Mindezen bürökratikus akadályok vezettek jelen helyzet kialakulásához, az illetékes önkormányzat vagyonkezelője pedig ki is vizsgálta 10 évvel ezelőtt az ügyet, jegyzőkönyvet készített és nem talált problémát a fenti helyzet változatlan fenntartásával kapcsolatban.
Most azonban az önkormányzat egyik ügyintézője az ott lakóhoz intézett felhívásában 30 napot ad a kiköltözésre, valamint előirányozza, hogy az ott lakónak (mivel ő már jogtalan lakáshasználó) lakáshasználati díjat kell fizetnie és ennek mértéke az önkormányzat saját rendelete alapján akár a bérleti díj összegének tízszeresét is elérheti.

Az ott lakó Úr teljes tehetetlenséggel és kétségbeeséssel fordult az illetékes önkormányzathoz, hogy méltányossági kérelme alapján állapítsák meg a bérlői jogviszont, de az önkormányzat elutasította a kérést és a fent leírtakra kötelezte az ott lakót, akit jelenleg az fenyeget, hogy amennyiben ki kell költöznie, hajléktalanná válhat, hiszen családi és vagyoni helyzete nem tesz lehetővé más lakásmegoldást.

Tisztelettel kérem Ismerősöm nevében is a Hozzáértők segítségét, amennyiben idejük engedi, próbáljanak tanácsot adni a felvázolt helyzetre.
Köszönettel és tisztelettel, Moonlight

monalisa1 #   2009.08.05. 19:54

A beköltözéskor bizonyára kellett fizetni 1,2 vagy 3 szori igénybevételi díjat, a mai értéken számolva vélhetően valami kis összeget. Nos lehet, hogy ezt az 1,2 vagy 3 szori igénybevételi díjat fogják visszafizetni - ezzel pedig nemigen lesz kintebb a problémából.

Szerintem vonja vissza a beadott kérelmet (...) mert Önnek alapvetően egy megfelelő szobaszámú és egészséges lakás kell, nem pedig aprópénz...

A penészedésre tekintettel a KÖJÁLTÓL szakvéleményre lenne szükség, továbbá tüdőgyógyász szakorvostól javaslat, miszerint a gyermekek egészségére tekintettel indokolt a lakáscsere., ezzel a papírral felkeresni ujra a kerületi lakáshivatalt.

Végső soron bírósághoz is fordulhat és megpróbálni kiharcolni ott a lakáscserét.

Én nem tudok mást javasolni - és ez így egy-két év további függőség, de valaki hátha tud használhatóbb ötletet adni, valamint esetleg időközben elbontják a házat és akkor hivatalból kell hogy ajánljanak fel cserelakást.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Zoltanuss # e-mail 2009.07.22. 08:28

Még mindig erről az önkormányzati lakástémáról.
Anno nem is olyan régen a hatalom rabolt magának egy csómó házat /lakást, majd ezeket az arra érdemeseknek bérbeadta jelképes összegért.
Akárcsak még jóval korábban a 'hűbérúr a hűbéreseinek földet adományozott.
Aztán mivel az a jutányos lkabér még a karbantartásra se volt elég, csak romlotttak romlottak a jobbsorsra érdemes házak.
meg kell nézni egy hasonló időben épült münchni vagy akár bécsi lakóházat és összehasolítani egy budapestivel. A külömbségek szemléletesen látszanak.

Más : abban a ‚boldog‘ szociálizmusban se jutott mindenkinek bérlakás – sokan kemény munkával megdolgoztak a lakhatásukért.

Ök voltak a kispolgári invidiulista gondolkodású emberek – ideológiailag fejletlenek (mondák az akkori hatalom urai, akik melllesleg a legjobb rabolt lakásokban laktak szintén szarért húgyért ) – vagy csak lakni szerettek volna valahol.

A kifejezésekről : a ‚szociálizmus‘ kifejezést nagy elődöm Rákosi elvtárs használta, a ‚szarért húgyért‘ kifejezést meg az egyik csalaádtagom amikor a másik eladta szerinte áronalul a sajátját. Ami szintén egy ‚rabolt‘ ingatlan volt. Apám vette – ó úgymondta : olyan jutányos, hogy a hülyének is megéri (valóban a piaci ár 20 % -áért vette, azt is részletre ) majd kedvenc lányának ajádékozta.

Csak a hülye hagyja ki a jó üzleteket, a még hülyébb meg nem lát a dolgok mögé.

Zoltanuss # e-mail 2009.07.22. 08:06

atom976 -nak !

nekünk adná önkormányzati lakását.

Hát amig az emberek fejében így keringenek a gondolatok nem is lesz 'rend ' Mo. -on.
Egyesek adják /veszik a másét. Majd csak elfogynak azok a lakások.
Van aki nagyban ( 6. - 7. kereületi 'nagyok' és vannak akik kicsiben csinálják.
Egyébként annyi bérlrménye lehet valakinek amennyinek a bérleti díját kifizeti.
Ja , hogy ezeknek az un. önkorményzati bérlakásoknak a bérleti díja köszönö viszonyban sincs a realítással az egy más kérdés. Ezeket, hogy úgymondjam 'szarért - húgyért adják bérbe - néha igaz rászorúlónak, de sokszor arra érdemtelennek.
Hát ezért annyira kapósak - amig vannak.
De ne felejtsétek _ a ti adótokból is juttatnak erre a célra !!!

monalisa1 #   2009.07.21. 09:49

Laikus hozzászólóként az jut az eszembe, hogy un. tartási/eltartási szerződést kellene kötni a bácsival az általa lakott lakás bérleti jogának megszerzése érdekében. Természetesen ehhez az önkormányzat előzetes hozzájárulása szükséges.

Ügyvéd elkészíti a szükséges okiratot, egyben tájékoztat mivel is jár részetekről mint jogok és kötelességek egy ilyen tartási és/vagy eltartási szerződés.

Zárójelben: ha okés a szerződés, ne a saját nevedre legyen kötve hanem a házastársad netán valaki családtagod részére, így nem leszel majdan két lakás főbérlője.

atom976 # e-mail 2009.07.21. 08:38

Szép napot mindenkinek!
Új vagyok itt és segítséget kérnék.
Családunk egy ismerőse nekünk adná önkormányzati lakását. Hogyan lehetne ezt hivatalossá tenni?
Elég beteg az öreg úr, de ennyivel segítene nekünk.
A dolog pikantériája, hogy mi is önkormányzatiban lakunk. Lehet két önkormányzati bérleti jogom? Esetleg valakinek van ötlete? Köszönettel: Atom976

monalisa1 #   2009.05.22. 20:32

Gyorgyii

Az jó, hogy bejelentkeztél, de ezzel együtt kaptál-e időpontot - hogy ne az esetleges "semmire" várakozzál.

Az az évenkénti 25%-os lakbéremelés az nagyon önkényes és egyben kirívó, ezt semmiféle gazdasági ok nem indokolhatja, főleg akkor nem ha egy "rom" épületről van szó. (Bírósághoz lehetne fordulni, de a jelen helyzetedben persze nem célszerű...)

Hát akkor várakozunk...
Üdv.