Vételár igazolás letétbe helyezése


oligaliga # 2018.12.04. 14:47

Hogy az eredeti kérdésre is legyen válasz:

zhori

Azt kérdezed, hogy az eladó letétbe teheti-e azt a nyilatkozatot, amelyben a vételárelőleg/részlet megfizetését igazolja? (Pl. a 8 millió forintból 2 millió lenne a bankhitel, a letétbe helyezett igazolás pedig a 6 millióról szólna) Vagy ezt a nyilatkozatot akkor kell személyesen megtenni, amikor a vételárelőleg/részlet megérkezik?

ObudaFan # 2018.12.04. 12:15

Ha bankhitel van az ügyletben, akkor a bank szinte biztos, hogy azt fogja megkövetelni, hogy a hozzájáruló nyilatkozat kerüljön ügyvédi letétbe szerződéskötéskor. Megjegyzem, halasztott fizetésnél bankhitel nélkül is ezt tartom jó megoldásnak.

lajcsó # 2018.12.04. 07:33

"A vételár utolsó összegének a teljesítését az ügyvéd előtt teszi meg az eladó fél, ekkor kerül a korábban említett nyilatkozat felszabadíthatóvá az ügyvédi letétből."

  1. Ha az ügyvéd előtt történik az utolsó vételár részlet teljesítése, akkor minek előre elkészíteni a teljesítés igazolást? Logikátlan, mivel a teljesítéssel egy időben az elismervényt is el lehet készíteni.
  2. Ha bank vagy más (pl. munkáltató, stb.) is van a jogügyletben, akkor éppen fordítva történik a vételár teljesítése, mivel ebben az esetben a saját forrást kell először teljesíteni és utána következik a banki vagy egyéb forrás teljesítése (hitel, csok, munkáltatói támogatás, stb.
Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.04. 06:24

Az nem igazolás, hanem hozzájáruló nyilatkozat. Nem tartalmazhat feltételt, sőt kifejezetten úgy kell szólnia, hogy "feltétlenül és visszavonhatatlanul hozzájárulok".

(Volt régen egy nagyon segítőkész fórumtársunk, bizonyos monalisa. Őt kellett néha megkérnem, hogy a nagy segítőkészsége ellenére inkább csak akkor válaszoljon a kérdezőknek, ha egészen biztos a válaszban. Különben nem győzzük javítgatni, az meg nem jó senkinek.)

Szomorú örökös # 2018.12.04. 05:12

lajcsó

Amiről én írtam, az igazából az a típusú igazolás, ami a vevő részére felhatalmazást ad, hogy az ingatlan tulajdonjogi bejegyzését a földhivatalnál a széljegyről átvezettesse magára a tulajdoni lapra. És ez nyilván a fizetés teljesítésének a feltételét is tartalmazza. Ez már akkor elkészül, amikor az adásvételi szerződés. A vételár utolsó összegének a teljesítését az ügyvéd előtt teszi meg az eladó fél, ekkor kerül a korábban említett nyilatkozat felszabadíthatóvá az ügyvédi letétből. Bocsánat, ha túlságosan konyhanyelven sikerült megfogalmazni.

lajcsó # 2018.12.03. 19:52

Szerintem teljesítés igazolást, a teljesítést követően lehet kiállítani, előre semmiképpen mert úgy valótlan tényt tartalmazna.

Szomorú örökös # 2018.11.29. 17:06

zhori

Mivel tavaly két ingatlan-adásvétel is lett mögöttem, így laikusként csak annyit tudok mondani, hogy ha hitelből van egy része kifizetve az ingatlannak, akkor a készpénzben vagy átutalással történő teljesítés közös megegyezés alapján történik, előbbit célszerű egymás között tanúkkal lepapírozni, ahhoz nem kötelező az ügyvéd jelenléte. A hitel pedig akkor érkezik, amikor a bank átutalja. Viszont ha a teljes vételár kiegyenlítésre kerül, akkor kell mindkét félnek bemenni a szerződést megkötő ügyvédhez és tulajdonképpen ezt a letétbe helyezett nyilatkozatot felszabadító igazolás készül, amelyben igazolja az eladó fél, hogy a vételár teljesítése maradéktalanul megtörtént. Ezek után kerül be a letétbe helyezett nyilatkozat a földhivatalba, ahol széljegyről átkerül a tulajdoni lapra az ingatlanvásárlás bejegyzése.

Tehát én úgy tudom, hogy csakis személyesen intézhető a végteljesítés leigazolása az ügyvédnél.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.29. 12:58

Hűha.

zhori # 2018.11.29. 08:49

Kedves Fórumozók!

Kérdésem az ingatlan adás-vétel során kötelezően elkészítendő igazolással kapcsolatos, melyben az Eladó az eljáró ügyvéd felé hitelt érdemlően igazolja, hogy részére a banki hitelen kívüli teljes vételár-rész maradéktalanul megfizetésre került.
A kérdés az, hogy ezt az igazolást köteles-e az eladó személyesen átadni az ügyvédnek a vételár-rész beérkezését követően, vagy a szerződés aláírásakor (még az összeg megérkezése előtt) ügyvédi letétbe helyezheti és az ügyvéd a letétben lévő igazolást a vevő részére akkor szabadítja fel (és adja át), ha az eladó jelzi - mondjuk telefonon, vagy e-mailben - hogy az összeg megérkezett.

Köszönöm a segítséget!
Üdv!