Mérőóra átíratás


Dr.Attika # 2012.08.14. 06:54

Miért tartozna mögöttes felelősséggel? Nincs a Ptk-ban ilyen rendelkezés.

C a s a b l a n c a # 2012.08.14. 06:14

Egyre jobban az trendi, hogy a tartozás nem a személyhez, hanem a helyhez kapcsolódik.
Szerintem bármit teszel, a Te lakásodban a bérlő által keletkezett közüzemi tartozásokért felelősséggel (mögöttes felelősséggel) tartozol. Nem lehet mentség, hogy a bérlő nevére írattad az órákat, az pedig lelépett, hiszen akkor mindenki igyekezne egy félhajléktalan személyre íratná a közműveket... (Jelen ügyben a jóhiszeműségedet senki nem vonja kétségbe.)

A bérlő ellenőrzése, illetve a közüzemi számlák bérlő általi befizetésének nyomon követése havonta (!) is a Te felelősséged lenne...

Tipp: a szemétszállítási szolgáltatást is ellenőrizd, ott is simán "meglepetés" érhet...

RustySpoon # 2012.08.13. 20:24

Tisztelt Fórumozók!

A GDF SUEZ gázszolgáltatóval támadt vitám a következő ügyben:
Február végén felmondtam albérlőmnek (hivatalosan volt ott), azzal a szándékkal, hogy a lakásomba visszaköltözzek. Rendesen fizette a bérleti díjat, nem volt gond vele. Minden közművet visszairattam a nevemre, kivéve a gázt, mert ott tartozása volt a bérlőnek (ez engem az átiratás során az ügyfélszolgálaton meglepetésként ért).

A gdf a "Földgázszolgáltatára vonatkozó törvényre" hivatkozva nem volt hajlandó befogadni az óraátiratási kérelmemet. Én ebben a törvényben most átolvasva nem találtam ilyen szabályozást, de persze nem vagyok jogász..

A bérlő megígérte, hogy pár napon belül rendezi a tartozást, de inkább eltünt...
Én ezt a gázszolgáltató felé jeleztem, de ők ragaszkodnak ahhoz, hogy vagy a bérlő vagy én rendezzem a tartozást. Utóbbi nonszensz, hiszen pont azért volt a bérlő nevén az óra, hogy ő feleljen érte esetleges tartozás, rongálás, stb esetén. Mivel ő eltűnt, egyértelműen nem fog fizetni.

Múlt héten elzárták a gázt. Most már a visszakapcsolási díjat is követeli a gázszolgáltató a korábbi tartozással és nyilván az eltelt három hónap díjaival együtt. Utóbbiakat egyébként én szívesen megfizetném, ahogy ezt a szolgáltatónak jeleztem, de mivel a tartozás fennál, velem nem hajlandó szerződni és csak akkor kapcsol vissza ha a teljes tartozást rendezem.

Közben nincs gázunk, se főzés, se fürdés, még jó hogy nincs tél..
Mit tudok tenni? A gázszolgáltatónak van erre az eljárásra jogalapja? Én mint harmadik fél, az ingatlan tulajdonosa vagyok, de soha nem laktam itt a bérlő előtt, a korábbi tulaj után egyböl ő kötött szerződést a gázszolgáltatóval. Hogy követelhet rajtam egyáltalán bármit is a szolgáltató, ha én nem szerződtem vele?
Mivel az átiratás sem történt meg (van egy aláírt átiratási papírom amit nem fogadtak be..) hivatalosan a teljes tartozás is őt terheli, gyakorlatilag én ebben az ügyben nem is szereplek sehol,
Hogy várhatja el a gázszolgáltató, hogy nyomást gyakorolva rám, az ő behajtási érdekeit képviseljem? (nyilván ez a célja, illetve az h rajtam keresztül jusson pénzhez).

Már arra is gondoltam, hogy kivárok, mert a felhalmozott tartozását nem tudom kifizetni.. Ha leszerelik az ő óráját (azt mondta a szerelő kb 3 hét) akkor én igényelhetek új órát és szerződést?

Előre is köszönöm a választ!

monalisa1 # 2009.07.28. 20:47

Az ingatlannal együtt az esetleges tartozásokat is megörököltétek...

Azt nem írtad, hogy ki a harmadik tulajdonostárs, valamint hogy ő milyen jogcímen résztulajdonosa az ingatlannak.

Aki a lakásba be van jelentkezve annak kell/lehet a saját nevére átíratni a közműórákat, vagyis a továbbaikban ő fizet a saját használata/fogyasztása után.

Ha senki sem lakik a házban - még alkalmilag se -, tessék az egyes közműveket lezáratni, bár tudni kell, hogy a visszakapcsolás sincs ingyen...

A telefon és az internet előfizetést tessék megszüntetni a haláleset okán, vagy ha igény van rá, akkor valamelyikőtök nevére átíratni - és a továbbiakban saját költségként fizetni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

bubuska11 # 2009.07.28. 06:25

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Örököltem egy ingatlan 3/8-ad részét. Testvérem szintén 3/8-ad részt örökölt. A házban nem lakik senki. A testvérem külföldön dolgozik, néhány havonta jön haza. Egyedül ő van állandóra bejelentve a házba. Testvérem még soha egyetlen közüzemi számlát sem fizetett be, száz százalék, hogy ezután sem fog. Ketyeg többek közt az internet és a telefon díja is az üres házban. Ezek a közüzemi és egyéb szerződések apám nevén vannak, aki az örökhagyó.
Érdeklődnék, hogyan lehetne elérni, hogy a majdani közüzemi díjtartozásokat ne az én tulajdonrészemre terheljék rá? Hagyatéki tárgyalás még nem volt. Irassak egy nyilatkozatot a testvéremmel, hogy ő viseli az összes költséget, hiszen ő az egyedüli használója a háznak? Vagy ez magától értetődő, hogy ő viseli a költségeket, ha csak ő van bejelentve a házba?
Mit tegyek? Ha jön a tél, nagyon magas lesz a fűtésszámla is, ha a testvérem úgy dönt, hogy hazajön egy időre, a fűtésszámla költsége is engem fog terhelni, mert az örökhagyó nevén van a számla, és én vagyok az egyik örököse?
Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel:
Bubuska11

WSman # 2009.07.20. 20:24

Tisztelt Fórumozók!

A változatosság kedvéért hasonlóan sok korábbi fórumoshoz és is a vízművekkel keveredtem vitába. Sztory röviden:
Adás - vétel, birtokbaadásival, 0-ás igazolás nélkül.
Az csak hab a tortán, hogy az eladó "korrektségének" köszönhetően kb 7 hónapomba +3x szerződés hosszabbításba került az adás vétel lebonyolítása.
Amikor már azt hittem, hogy fellélegezhetünk kiderült, hogy az eladónak kb 1,2milliós víztartozása áll fenn.
A romos lakóépületet 3 éve örökölte, a vízórát a megboldogult nagymamája nevén hagyta, három éve havi 460Ft általányt fizet. Sajnos a birtokbaadási már több mint 30 napos (korábban a vízmű telefonon azt a tájékoztatást adta, hogy bármikor lejelenthetem), de az új tulajdoni lapot még a mai napig nem kaptam meg. A 38/1995(IV.5.) -ben található 30 napos határidő a birtokbaadásitól számít vagy az új tulajdoni lap kézhezvételétől? Az biztos, hogy az eladó egy árva vasat se fog fizetni, a telket is alig tudta tehermentesíteni (az önerőmet is egy hét alatt felélte). Mennyi esélyem van a vízmű ellen? Tudok valamivel érvelni?
Néhány korábbi esetet olvastam itt a fórumban, de számomra nem teljesen tiszta ez a 30 napos moratórium.

Várom megtisztelő segítségeteket!

Üdv.:
Zoli

Yuice # 2009.07.20. 17:21

Köszönöm a hozzászólásokat. De...
1.Jó pofát nem tudok hozzá vágni, mivel a szüleim válásakor 23 éve a bíróság jogigyengesége miatt /apámnak voltak összeköttetései, ha értitek mire gondolok.../ anyámat kipenderítették, pedig az ő örökségéből lett véve apám nővérétől, de ezt nem tudta papírokkal bizonyítani.
Apám újra nősült és most a feleség használja, ami az enyém.
2.Negyedévente sem mehetek le, mivel minden megkeresésemet elutasítja. Tárgyalni nem lehet vele. A zárakat is lecserélte.
A telket is csak úgy tudom látni, mint a "hétvégi apuka" a gyerekét, amikor az óvodába viszik.
Távolról egy bokor mögül, hogy észre ne vegyenek.
3.Apám annyira egy gyenge jellem/papucs/ volt,
hogy azt csinálta, amit a neje mondott.
4.Ezért gondoltam erre a megoldásra/közművek/,
mert valahogy csak ki lehet babrálni vele.
Nem hagyom magam.
Tehát mégegyszer köszi a tanácsokat, de ha használható ötletekkel tudnátok segíteni ebben az irányban azt díjaznám.
Bocs, ha hosszú voltam!!!

monalisa1 # 2009.07.19. 22:08

Nézd, próbálj beletörődni a dolgokba - jópofát kell vágni és kész.

Mint tulajdonos mondjuk negyedévenként rövid időre mindenképp jogod van bemenni a nyaralóba - előzetes időpontegyeztetés alapján., ellenőrzés- valamint kell-e valamit javíttatni stb.

Ez és ennyi.

Külön írom: apukád még életében neked ajándékozhatta volna a nyaralalót és akkor most nem lenne semmi probléma, de bizonyára másként látta/akarta a dolgokat.

A közműórákkal se foglalkozz, valamint nagyon rövid idő alatt nagyon le lehet amortizálni egy épületet - akár, és jó ha ezzel is tisztában vagy.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Yuice # 2009.07.19. 20:42

Hát éppen ez a lényeg.
Ő használja az én tulajdonomat.
Így viszont, ha én átíratnám a nevemre az órákat,
persze, hogy nem fizetnék.
Hiszen akkor kikapcsolnák a közműveket és nem tudna a pereputtyával lejárkálni a telekre.
Ha én nem mehetek, ne mehessen ő sem.
Miután aztán lemondana a haszonélvezetről, kifizetném a hátralékokat a közműveknek.
Lehet ezt zsarolásnak is hívni, de én csak az enyémért küzdök.
Tehát megcsinálhatom?

Egyjogász # 2009.07.19. 16:30

A közműszámlákat annak kell fizetni, aki az energiát, vizet, stb. elhasználta, így a mérőket a haszonélvező nevére kell átíratni.

Így ha nem te használod az ingatlant, miért íratnád át a nevedre a mérőket?

Így a közműszolgáltatók a díjakat attók kérhetik, aki az áramot, gázt, stb. elhasználta, ha ő nem fizet akkor kapcsolják ki.

Annak viszont a helyedben utánanéznék, hogy a haszonélvező fizet-e.

Yuice # 2009.07.19. 14:09

Tisztelt Fórumozók!
A véleményeteket szeretném kérni!
Édesapám tavaly halt meg, így örököltem egy telek+ingatlan tulajdonjogát.
A felesége viszont a haszonélvező, aki a temetés után bejelentette, hogy nekem semmi közöm a nyaralóhoz és ő míg él, addig én oda nem mehetek. /egyébként ott nőttem fel/
A Földhivatalon kívül más nem értesült róla, hogy tulajdonosváltás történt.
Tehát sem az Elektromos sem a Vízművek. A számlák szerintem a halott apám nevére érkeznek a feleségnek, aki valószínű, hogy fizeti, hiszen kikapcsolnák a szolgáltatást különben.
Kérdéseim:
1.A haszonélvező engedélye nélkül átírathatom-e a nevemre a villany ill. a vízórákat?
2.Ha igen, akkor a számlák nekem fognak-e érkezni?
3.Ha nekem érkeznek a számlák és nem fizetem ki, akkor kikapcsolják-e neki a szolgáltatásokat?
Lehet, hogy drasztikus a megoldás, de ha én nem élvezhetem a tulajdonomat, akkor egy idegen se tegye.
Fontos volna, hogy a véleményeteket, tapasztalaitokat megosszátok velem.
Csak egyet ne tanácsoljatok: vegyem fel vele a kapcsolatot és próbáljunk megegyezni.
Sajnos ez nem működik.
Már próbáltam telefonon, tértivevényes levélben, e-mail-ben.
Nem reagál egyikre sem. Csak élvezi azt, amit a nagyszüleim megteremtettek. Él, mint Marci…
Hát ezért próbálok egy kicsit keményebb dolgokhoz nyúlni.
Szóval, mi a tanács?

monalisa1 # 2009.05.20. 13:31

Akár átalány szerint fogsz fizetni akár tényleges fogyasztás alapján, mindenképpen javasolt a beköltözéskor az órák állását rögziteni, azt vele aláíratni.

Azt, hogy neked végül is melyik fizetési mód lesz a kedvezőbb - tessék leülni és számolni. Azt írtad, közel azonos lesz a fogyasztásod a bérbeadóval, ennek alapján bizonyára meg fogja tudni mondani a fütési időszakban mennyi energiát fogyasztott el, és ezt venni alapnak, de nem árt legalább 10-15%-ot hozzászámítani - hátha te fázékonyabb vagy...

"Lisa"
laikus hozzászóló

mlaci # 2009.05.20. 01:49

Tisztelt szakértők!

Szintén mérőóra kérdésben kérném a segítségeteket.
Június 1-től albérletbe kötltözöm. Egy családi házat fogok bérelni. A főbérlővel -még csak szóban- úgy állapodtunk meg, h fizetem a az eddigi átalányt a víz villany gázra, mivel kb azonos lesz az energiaigény, mint amikor ő és a családja lakott ott.
Átgondolva a dolgot -józan paraszti ésszel- az lenne a kézenfekvő, h leolvasnánk az óraállásokat és onnantól éppen az aktuális áron az adott havi fogyasztást fizetnénk. Viszont a téli időszakban a fűtés miatt megugorhat a szla, ezért az átalány itt praktikusabb lenne. Még annyit beszéltünk meg, h a közüzemi szla az ő címére menjen én pedig neki fizetnék az után. Persze minden hónapban bemutatná.
Nincs még nagy tapasztalatom albérlet ügyben, ezért írok nektek.

Köszi előre is!

Üdv, Laci

Egyjogász # 2009.01.31. 17:07

Az előző tulajdonos és közüzemi szolgáltatók között megkötött közüzemi szerződésből, közüzemi szerződéses jogviszonyokból fakadó tartozásokért az előző tulajdonos a felelős, az az ő tartozása, akkor is, ha már eladta az ingatlant.

Ennek semmi köze nincs az ingatlan elidegenítéséhez, ezek a tartozások nem az ingatlant terhelő tartozások.
(Ezért nincsenek rajta pl. a tulajdoni lapon)

Így az előző tulaj tartozása miatt nem tagadhatják meg azt, hogy veled szerződést kössenek, fordulj azonnal a fogyazstóvédelemhez, ill. a szolgáltató felügyeleti szervéhez.

Ezt nagyon sokan nem akarják megérteni. A szolgáltatóknál ez még logikus is valahol, nekik sokkal egyszerűbb veled izmozni, próbálkozni, mint perelgetni a volt tulajt.

De sajnos nagyon sok ügyvéd sem tudja ezt, ilyenkor kezdenek el szórakozni azzal, hogy az eladó vigyen tartozásigazolást, mert az kell az ingatlan adás-vételi szerződés megkötéséhez...

Én is tavaly adtam el egy ingatlant, és velem is elkezdett szórakozni ügyvédke. Mondtam, neki, hogy természetesen a közüzemi szerződéseimből eredő tartozásokért én felelek, de mi köze ennek az ingatlan adás-vételhez?

Belekezdett egy óhéber dumába, hogy így a törvények, meg úgy a törvények, mire közöltm vele, hogy én is jogász vagyok, megelégszem, ha röviden közli a vonatkozó jogszabályhelyeket.

Ügyvédke vörös lett mint a rák, és forgatta a szemeit mint a reklámmacska, és valami olyat nyökögött, hogy "tudjakollégahogyvanezhogyvanezkollégatudjahogyvan...".

No a végén megkötöttük azt az adás-vételit tartozásigazolás nélkül is....

ISO33 # 2009.01.31. 01:52

Kedves Fórumozók,

Én is épp ilyen helyzetben vagyok. Én hibám is, hogy nem kértem a tulajtól nullás igazolást mielőtt a banknak zöld utat adtam, de semmiben nem kooperált, és mikor elutaztam, hogy közösen feljegyezzük az állásokat, nem is volt otthon.
Erre adtam egy meghatalmazást a helyi ÖK egy alkalmazottjának, aki el is ment az eladóhoz, és felírt mindent, csak épp nem úgy ahogy én kértem, nem írta alá a nő. A "megbízottam" ezután az eladó nevében e-mailt írt minden szolgáltatónak, és kérte hogy küldjenek számlát, mert elhagyja az országot (ugyanis román állampolgár). Mindez október 16-án történt, eladó 1-én kapta meg a vételárat és adásvételi szerint 3 hétig még ott lakhatott, tehát a 38/1995. (IV. 5.) Korm. rendeletnek megfelelően a szolgáltatót a változástól számított 30 napon belül értesítettük.
Ki is küldték az elszámoló számlát, amíg még ott lakott az előző tulaj, arról szerintem igazán nem én tehetek, hogy ő ezt szándékosan nem fizette be, és lelépett úgy Romániába, hogy nekem nem szólt, nem is hagyott kulcsot sem, így november elsején úgy kellett betörnöm a saját házamba, hogy elkezdjük a takarítást.
A Nyugat-Nógrád Vízmű felé többször jeleztem, hogy a feljegyzett 256m3 állástól vagyok hajlandó fizetni (260m3-t jegyeztünk fel "átvételnél"), de ők azzal fenyegetőznek, hogy ha nem fizetem be a 155.000 forintot, akkor februártól szüneteltetik a szolgáltatást.
Igaz, hogy a nullás számlát nem tudjuk felmutatni, de nem ezt kéri a kormányrendelet, hanem hogy "A fogyasztó, illetőleg az elkülönített vízhasználó személyében beállott változást a régi és új fogyasztó, illetőleg elkülönített vízhasználó együttesen köteles a vízmérőállás megjelölésével a
változástól számított 30 napon belül a szolgáltatónak bejelenteni."
Nomármost, ha én egyszer elutazok, és ő nincs otthon, akkor addig járkáljak vissza, amíg valóban EGYÜTTESEN sikerül aláírnunk az óraállást? Az nem elég hivatalos, hogy egy megbízható személy, aki a helyi
önkormányzatnál dolgozik, időben lejelentette az állást, és azt is, hogy meddig lesz elérhető a
fogyasztó? Miért rám tartozik, ha egy román állampolgár 10 hónap alatt semmit nem fizet?! (A
telefon és a gázszámlája is 170.000 forint volt összesen)
Hol élünk?!
Kérem aki tud, szóljon hozzá. Úgy látom, valakinek már sikerült korábban meggyőzni a vízműveket,
én is ezen vagyok, csak addig is gondoltam, megosztom a sztorit, hátha hasznos tippet is kapok, mire hivatkozzak, kihez forduljak (ÁNTSZ, önkormányzat, Fogyasztóvédelem?)

Szép napot!
Isó


Isó

Krisz1 # 2008.10.28. 11:55

Sziasztok!

Áprilisban volt a mérőóraátíratási problémám. Azóta a dolog megoldódott: az áram, és gáz szolgáltató simán a birtokbaadási jegyzőkönyv alapján szerződést kötött velünk, a vizesek húzták az időt, mondván, hogy fizessük ki az előző tulaj tartozását. Mi küldtük a birtokbaadásit, ők visszaírtak, hogy bocsi. (és ez így ment egy darabig). Majd a férjem megunta, bement hozzájuk, és teljesen normálisan elbeszélgetve megkérdezte, hogy miért jó az nekik, hogy mi használjuk a vizet, fizetni meg nem fizet érte senki, és tudatosította bennük, hogy akkor sem fogjuk az előző tulaj tartozását kifizetni. Ez után úgy váltak el, hogy majd megkérdezik az ő ügyvédjüket (több hónap után), hogy akkor most tényleg nekik hogy is kell eljárni. Persze az ügyvéd mondta, hogy kössenek velünk szerződést.

Úgyhogy megoldódott a probléma.

Köszönöm a segítséget!

Üdv. Kriszta

monalisa1 # 2008.10.21. 19:35

Ha a tulajdonos nevén vannak/maradnak a közüzemi órák, és tapasztalva, hogy az albérlet is "döcögősen" van csak fizetve, egyszerűen kikapcsoltatja (= szünetelteti) az egyik-másik közmű szolgáltatást - nem keletkezik tetemes számlatartozás. Mert az tuti, hogy víz és villany stb. nélkül a bérlő húzott volna onnan gyorsan elfelé...

kata1208 # 2008.10.21. 17:53

Köszönöm a válaszokat, sajnos ezek szerint nem sok mindent tudunk tenni, mert már az óra átíratása megtörtént, késő bánat. A kérdés persze az, ha az én nevemen lett volna a gáz- és villanyóra, én hogy tdutam volna havonta befizetettetni az albérlővel a számlákat, ha még a bérleti díjat sem tudtam rajta behajtani és még a szerződés felbontása után is csak hosszú hónapok után sikerült kitenni a szűrét, tehát igazából nem tudom, mi az ideális megoldás. A vízóráról nem is beszélve, amely a mi nevünkön volt, és ennél fogva természetesen a vízműnek a mi irányunkba jogosan lehetett követelése, és nekünk kellett a tartozást rendezni.

Kata

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.10.21. 16:06

Krisz1 áprilisban volt itt utoljára, de jobb később, mint soha.

SolnesM # 2008.10.21. 15:24

T. kata1208 !

Az albérlő a bérleti viszony megkezdésekor a nevére íratta a gáz- és villanyórát, majd mikor jelentős mennyiségű vízdíj-tartozása keletkezett (ez a tulajdonos nevén maradt), és bérleti díjat is ritkábban kezdett fizetni, felbontottuk vele a szerződést”.

Öreg hiba !

Albérlő nevére nem íratunk semmilyen közmüvet !

Eleve a szerződésbe bele kell venni : a mérők a tulaj nevén maradnak, így mehet a szolgáltatókhoz azok szóba se állnak vele.
Tovább mindenkinek : bérlőre nem bizzuk a közüzemi óraállásokat, azokat magunk jelentjük a szolgáltatóknak.
SM.

SolnesM # 2008.10.21. 15:16

Krisz1 !

Nem lennél ilyen bajban, ha kértél volna az eladótól un. nullás igazolást !

Ennek a lényege : az eladó igazolja, hogy mennyi a hátraléka, termáészetesen az a jó, ha semmi.
De etz nem neked kéne tudni, hanem annak az ügyvédnek aki ellenjegyezte az adásvételi szerződést. Ill. mondhatta csak te elfelejtetted !

De : a vizet a legritkább eseteben kötik ki. Használd nyugodtan , elvileg az előző tulaj kontőjára megy .
SM.

monalisa1 # 2008.10.21. 12:38

Jelen esetben az közömbös, hogy ki a tulajdonos., amíg az egyik-másik közműszámla nincs kiegyenlítve addig az órákat nem indítják újra. Tehát vagy az albérlő rendezi a felgyülemlett tartozását, vagy helyette ti fizetitek be azt is... És az "egalizált" órát már vissza lehet íratni a nevetekre, és indulhat a fogyasztás.

A többi az óhatatlan bírósági per ill. a majdani végrehajtási kisérlet eredményének függvénye. (Ha most tán nincs is az albérlőnek semmije, de előbb utóbb csak lesz legális munkája és esetlegesen saját ingatlana, tehát csak türelem kérdése..., hogy a jogos pénzetekhez valamikor majd hozzájussatok. A lényeg, hogy a végrehajtó ne hagyja elévülni a követelést.)

Monalisa
laikus hozzászóló

kata1208 # 2008.10.20. 22:11

Kedves fórumozók!

Én hasonló problémával fordulnék Önökhöz, nevezetesen egy albérlő által felhalmozott tartozás ügyében. Az albérlő a bérleti viszony megkezdésekor a nevére íratta a gáz- és villanyórát, majd mikor jelentős mennyiségű vízdíj-tartozása keletkezett (ez a tulajdonos nevén maradt), és bérleti díjat is ritkábban kezdett fizetni, felbontottuk vele a szerződést. A probléma, hogy természetesen a gáz- és villanyszolgáltató felé is keletkezett tartozása, amelyeket képtelenség behajtani rajta (maga a kiköltözés is egy szörnyű huzavona után, egy év alatt valósult meg).
A lényeg, hogy jelenleg szeretnénk használni az ingatlant, és a kérdés, hogy a gáz- és villanyóra visszaírásával a tartozás behajtását irányíthatják-e ránk, az ingatlan tulajdonosaira? Sajnos a víztartozást kénytelenek voltunk helyette kifizetni, ami elég jelentős volt, nem szeretnénk úgymond tanulópénzként további százezreket fizetni más fogyasztása után.

A válaszokat előre is köszönöm:

Kata

Egyjogász # 2008.04.22. 11:02

Az előd fogyasztó és a szolgáltató jogviszonyának semmi köze nincs a Te és a szolgáltató jogviszonyához.

Mint többen is kifejtették, a veled való szerződéskötést a szolgáltató nem teheti függővé attól, hogy az előd fogyasztót Te bírd rá a teljesítésre, attól meg végképp nem hogy kifizesd az előd fogyasztó tartozását.

Az viszont kétségtelen, hogy egyes szolgáltatók rendszeresen bepróbálkoznak ezzel, nálam a kábeltv szolgáltató játszotta el ugyanezt.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.22. 10:10

A közüzemi szerződésekről szóló jogszabályokat - hármat is megnéztem - hatályon kívül helyezték.

A Ptk. csak annyit írt
388. § (2) A szolgáltató a szerződés megkötését csak jogszabályban meghatározott esetekben tagadhatja meg, illetőleg a szerződés tartalmát csak jogszabályban meghatározott feltételektől teheti függővé.

A vízgazdálkodási tv.
13. §.(4) A közüzemi szolgáltatás minőségi követelményeit, a feleket szerződés alapján megillető alapvető jogokat és kötelezettségeket - ideértve a szerződéskötési kötelezettség korlátozásának feltételeit is - a Kormány rendeletben állapítja meg.

38/1995. IV. 5. korm. rend.
8. §. (4) A fogyasztó, illetőleg az elkülönített vízhasználó személyében beállott változást a régi és új fogyasztó, illetőleg elkülönített vízhasználó együttesen köteles a vízmérőállás megjelölésével a változástól számított 30 napon belül a szolgáltatónak bejelenteni. A bejelentés elmulasztása esetén az abból eredő károkért az elköltöző fogyasztó és az új fogyasztó, illetőleg az elkülönített vízhasználó egyetemlegesen felel.
9. § (1) Ha a fogyasztó a díjat a szerződésben rögzített feltételek szerint nem fizeti meg a mulasztásnak az e rendeletben meghatározott következményeire a szolgáltató - az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (a továbbiakban: ÁNTSZ) területileg illetékes intézetének egyidejű értesítése mellett - fogyasztó figyelmét felhívja.

Tehát írd meg nekik, hogy az ő kötelességük a korábbi tulajdonossal fennálló szerződésük alapján a birtokbaadási jkv.-ben rögzített óraállásig a tartozást behajtani.
Te a bejelentéseddel eleget tettél a jogszabályoknak, amennyiben továbbra is megtagadják a szerződéskötést, úgy a felettes szervéhez fordulsz. (ezek általában az önkormányzathoz tartoznak, vagy legalábbis szorosan együttműködnek, de panaszt tehetsz a fogyasztóvédelemnél is.