használatba vételi engedély


nonolet # 2018.11.27. 23:04

NE vedd meg használatbavételi/fennmaradási és térképre felrajzolás nélkül!!!

Akár el is bontathatják és bünti is jár érte.

Épp ezért 10 évnél fiatalabb esetén CSAK RENDEZETT állapotú ingatlant vesz az épeszű vevő.

Bara2111 # 2018.11.27. 15:05

Kedves Fórumozók,

szeretnék megvásárolni egy már kész lakóingatlant, amit a jelenlegi tulajdonosok még nem jegyeztettek be.
A tulajdoni lapon kivett beépítetlen terület szerepel.
Sajnos azt még nem tudom, hogy a használatba vételi engedélyt, vagy fennmaradási engedélyt kértek-e rá a jelenlegi tulajok. Az ingatlan kb. 8 éves.
A kérdésem az lenne, hogy amennyiben sem használatba vételi sem fennmaradási engedély nincs, akkor ez milyen következményekkel jár, és így utólag igénylehető-e!?

Válaszukat előre is köszönöm,

nanemaaa # 2018.11.27. 09:33

mzoltan
Mivel az épület (ha jól értem) egyszerű bejelentés alapján épült, így senki nem fog vegzálni azért, mert beköltözöl. Ugyanakkor, ha az egyszerű bejelentés megtételétől számított 10 éven belül nem kéred meg a hatósági bizonyítványt az épület elkészültéről, akkor az építésfelügyeleti hatóság az épületet akkor is elbontatja, ha abba idő közben már beköltöztél. Egyébként az első 3 év után a hatósági bizonyítványért már fizetni kell, aminek az összege évente növekszik, a tizedik évben már milliós összegre rúg.

Blackjack21 (törölt felhasználó) # 2018.11.26. 11:14

Hatósági bizonyítvány a társasház ingatlan-nyilvántartási bejegyzéshez szükséges (de nem elegendő) közokirat. Anélkül (elvileg) nincs jogi értelemben társasház. A további esetleges szankciók után az Étv.-ben es az ahhoz kapcsolódó rendeletekben érdemes kutakodni.

mzoltan # 2018.11.26. 10:45

Tisztelt Fórumozók!

Egy új építésű házhoz lenne kérdésem, ami egyszerűsített engedélyezési eljárással épült és megépülése esetén hatósági bizonyítványt adnak ki rá:
Ha a hatósági bizonyítvány nélkül költöznek be a lakók, akkor milyen büntetést róhat ki rájuk a hatóság?
Az ingatlant egyébként szabályosan építették a tervektől nem eltérve.

Köszönöm a válaszokat előre is!

nanemaaa # 2018.11.16. 09:15

Így van.
A különbség az eltérő hatósági eljárásokban van. A használatbavételi eljárás lényege, hogy az épület az engedélynek és a hozzá tartozó építészeti-műszaki tervdokumentációnak megfelelően készült-e el, és az rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas állapotban van-e. A használatbavételi eljárás ismeri a hátralévő munkák fogalmát, melyről a hatóságnak a teljes befejezés érdekében rendelkeznie kell.
A másik az egyszerű bejelentés alapján felépített, befejezett építést igazoló hatósági bizonyítvány, ahol a hatóságnak egy dologról kell meggyőződnie, még pedig arról, hogy az építés befejeződött, az épület elkészült. Ebbe már fogalmilag se fér bele hátralévő építési munka.

Varga.Rita # 2018.11.16. 08:21

Kedves Fórumozók!

Új építésű családi ház használatbavételéhez kapcsolódó hatósági bizonyítványának kiadásának pontosan milyen feltételei vannak?

Úgy tudom, hogy korábban elegendő volt egy lakószoba, egy vizesblokk megléte, a szigetelés felhelyezése, vagy annak hiányában a falazat vakolása, valamint a téliesítés (fűtés). Tehát csak a rendeltetésszerű használatot kellett biztosítani. Ennek értelmében ha egy szoba például még ki sem volt vakolva, kiadható volt a használatbavételi engedély.

Több hozzászólásba olvastam, hogy a jelenlegi hatósági bizonyítvány kiadásánál ez nem így van, a terveken szereplő műszaki tartalmat teljes mértékben meg kell valósítani. Ez tényleg így van? Hol található ez pontosan leírva? Jogszabályban csak a kérelem benyújtásához szükséges papírokat sorolják fel. A beépített háztartási gépek megléte is kötelező?

A válaszokat előre is köszönöm!

nanemaaa # 2018.09.06. 13:46

Elsődlegesen rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmassá kell tenni. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy építési naplóban a munkaterület visszaadásának szerepelnie kell, valamint az épületre vonatkozóan energetikai tanúsítványt kell készíttetni és azt feltölteni az Országos Építésügyi Nyilvántartásba.
Ez utóbbival lesznek igazán gondok, mert egy 90-es építési engedélyben még nem voltak olyan energetikai követelmények, amik most viszont vannak. Egyszerűen csak hőszigetelni pedig nem lehet az épületet, mert akkor el fog térni az engedélyezett tervektől, ami pedig szabálytalan építésnek minősül. Valószínűleg módosított építési engedélyt kell kérni a befejezéshez, ha ez egyébként szabályosan megoldható. Fordulj a tervezőhöz.

mrkux # 2018.09.06. 10:27

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Kb. 15 évvel ezelőtt vásároltunk egy családi házat, amely még használatba vételi engedélyt nem kapott (azóta sem), mivel nem lett megkérve rá. Az épület építési engedéllyel rendelkezett, amelyet még 1990-ben kapott meg. A ház üresen áll, belülről burkolva még nincs, csak vakolva, meszelve. A közművek be vannak vezetve a házba (víz, villany, gáz), viszont szerelvények nincsenek. Maga a fűtés sincs kiépítve még. A ház ettől függetlenül jó állapotban van. Kérdésem az lenne, hogy lehetne erre az épületre a legegyszerűbb módon megszerezni a használatbavéleti engedélyt?

Köszönettel:

nanemaaa # 2018.09.05. 08:00

drbjozsef
R = 312/2012 (XI.8.)Korm.r.

nanemaaa # 2018.09.05. 07:57

prtvlogan
A használatbavételi eljárás attól függően, hogy kell-e közreműködnie szakhatóságnak 8, vagy 35 nap.
Szerintem csak akkor lenne érdemes megvenni az ingatlant, ha az eladó elintézte az engedélyeket és a feltüntetést is. Egy vitatható jogállású épület szerintem lehet komoly értékcsökkentő tényező is.

nanemaaa # 2018.09.05. 07:53

Rumcájsz
A szabálytalanul megépített építményre nem hatósági bizonyítványt, hanem fennmaradási engedélyt kellene kérni, ha az építési engedély megadásának feltételei fennállnak, vagy megteremthetők. Étv 48/A (1) bek.

prtvlogan # 2018.09.04. 07:23

Tisztelt Fórumozók!

A megvételre kiszemelt családi házról kiderült, hogy a tulajdoni lapon „beépítetlen építési terület”-ként szerepel, mert a használatbavételi engedélyt nem kérték/intézték el. Az ügyvéd, akit megkerestünk, hogy segítsen, azt mondta, hogy egy földmérővel ki kell méretni, majd a földhivatalban bejegyeztetni, így felkerül a térképre, és eladhatóvá válik a ház. A tulajdoni lapon szerepelnek még közmű, illetve egyéb tartozások.
A kérdésem az lenne, ha tud ebben valaki segíteni, hogy egy 2004-ben építési engedéllyel szabályosan felépült ház esetében mennyi idő körülbelül, mire egy használatbavételi engedélyt kiadnak rá, mert az eladó már 2 hónapja mondogatja, hogy intézi, nekünk meg ez év végén költöznünk kell…

drbjozsef # 2018.07.27. 08:15

Szerintem az Étv 34§(5)-nek legfeljebb a "b" pontja vonatkozhatna a kérelmedre. De mi az "R", ami az 56§ ?

Rumcájsz # 2018.07.26. 14:54

A határozat jogi alapja Ákr.119§ (5) bekezdése az Étv. 34§ (5) bekezdés (a) pontja R56§(1)(b)pontja

drbjozsef # 2018.07.26. 05:12

Rumcájsz,

az elutasító határozat indoklásában milyen paragrafusokat jelöltek meg?

Rumcájsz # 2018.07.26. 05:08

A kért hatósági bizonyítvány megtagadták, fellebbezés után pedig helyben hagyták a megtagadást, mivel a hatósági bizonyítvány csak a jogszerűség keretein belül jogosult az igazolást kiadni.
Indoklás az épületen belül a lépcsőnél nincsen korlát, a terasz korlátja nem szabványos, és a 25 éve kiadott engedélytől eltérőn, az emeletnél térdfalas megoldás lett alkalmazva így az épület magassága 5,2m szabály szerint az építmény magassága 4,5m lehet.
Nem értem mi köze van annak, hogy a térképen feltüntethető legyen az épület a korlátoknak.
Az épület magasság és az építmény magasság ha jól sejtem nem azonos fogalom.
Szóval most nem tudom, hogyan tovább.
A kb 25 éves épület gazdasági épület feltüntetéséhez kértem hatósági engedélyt.

nonolet # 2017.10.24. 20:42

Miért is nehéz ügy?

Lásd: a 2017.10.20. 13:37 hozzászólásban

MajorDomus # 2017.10.24. 20:33

Ha 10 évnél régebbi akkor nehéz ügy!

rácz judit # 2017.10.24. 06:52

Melléképületek 1996 körül épültek .
Ráczné

MajorDomus # 2017.10.20. 18:37

Mikor épültek a melléképületek?

nonolet # 2017.10.20. 11:37

Minden 10 évnél régebbi építményről, építményrészről
ami
nincs a térképen kérj az építéshatóságtól
"Hatóság bizonyítvány"-t.

Amiben helyszíni szemle alapján igazolja, hogy

  • azok bizony ott vannak, fennállnak jelenleg

és,hogy

  • mi is azok funckiója jelenleg

A hatósági bizonyítvány "cél"-jaként
"az ingatlan nyilvántartásban való feltüntetést"-t
jelöld meg.

HA ez megvan, hívod földmérőt, aki felméri és felrajzolja őket a térképre.

- -

Íme az ügymenet vázlata...
(vélhetően nem lesz sima ügy, arra készülj)

Építésügyi hatósági bizonyítvány kiállítása iránti kérelem.
http://kormanyablak.hu/…9/JEGYZ00014

"az építésügyi hatóság az Étv. 34. § (5) bekezdése céljából
a telken építmény meglétére vagy hiányára... hatósági bizonyítványt állít ki."

A hivatkozási alap...

(5) Az építésügyi hatóság jogszabályban meghatározott esetekben tény, állapot, egyéb adat igazolása céljából
az ingatlan adataiban bekövetkezett változásnak
a külön jogszabályban meghatározottak szerint
az ingatlan-nyilvántartásban történő átvezetéséhez !!!
helyszíni szemle alapján hatósági bizonyítványt állít ki.

- -
HA ezt végig viszed, akkor nem kell fennmaradási eljárás.
Ennyi is elég a térképre felrajzoláshoz.

Persze ettől nem még lesz jogszerű az építés.
De a nyilvántartásba vétel megtörténik.
Ami már elég az eladáshoz, hitelhez...

rácz judit # 2017.10.20. 07:09

Tisztelt Szakértők!
Fokozódik a problémám van 2 melléképület és disznóól a mi nincs a terveken és építési engedély is hiányzik. Tanácstalan vagyok.
Ráczné

MajorDomus # 2017.10.17. 17:46

Nem olcsón!

nanemaaa # 2017.10.17. 07:08

rácz judit

Ha az épület az engedélyezett terveknek megfelelően épület, akkor kérhetsz használatbavételi engedélyt. A felelős műszaki vezetői nyilatkozat szakértői véleménnyel pótolható.