Építési engedély


nonolet # 2018.04.03. 14:08

Nincs...

Aviator1111 # 2018.04.03. 11:49

Tisztelt Fórumtársak,

Kérném a segítségeteket az alábbi kérdésben:

Van-e bármilyen, nem kifejezetten törvénybe ütköző módja életvitelszerű tartózkodásra alkalmas épület építésének az e-naplós procedúra alkalmazása nélkül.
Egyelőre minden lehetőség érdekelne, alapterülettől magasságtól, anyagtól, szerkezettől függetlenül.

Köszönöm előre is.

Ádám

nonolet # 2018.04.01. 21:19

Alighanem...
Lebontatják és megbüntetnek.
Asszem 140 ezerFt /m2 áron.

HA netán nem bontatják le, akkor is megbüntetnek.
Plusz lesz vagy 200 eFt a fennmaradási költsége is.

Izgulj, hogy a 10 év elteljen balhé nélkül...
Ne ingereld a szomszédokat addig :-)

Palcsi24 # 2018.04.01. 20:22

Kedves hozzáértő emberek!
Segitsetek légyszives.Van egy 30m2 zártketi ingatlan(gazdasági épület),építettem elé egy kis zárt teraszt könnyszerkezetből.kb 10m2 Osbből.A mi városunkba nem lehet több 30m2nél több egy gazdasági épület,ezt már kiderítettem.De ha ezért felnyomna valaki,akkor kérhetek fenmaradási engedélyt rá?Vagy mivel szétbontható,nem fognak belekötni?Köszönöm válaszotokat!

nonolet # 2018.03.31. 21:00

Muszáj több helyre is beírni?!!

Totál fölösleges és bosszantó is...
Mert agyatlanság.

- -

Kié az az út területe?!

Ha közterület, akkor az ott érvényes szabályok játszanak!
(használat, parkolás, takarítás stb.)

akero # 2018.03.31. 18:07

kedves forumozok.
remelem valaki tud valaszolni a kerdesemre.
helyzetunk roviden:
tavaly vasaroltunk egy hazat, mely az utcatol bentebb talalhato, ezert egy viszonylag hoszabb autofeljaron lehet a kapunkhoz jutni. a haz es az utca kozt fas zoldterulet talalhato.
a vadi uj szomszedunk tegnap lathatoan elkezdte munkageppel a mi feljaronkat "mrghosszabbitani", es ilyen modon kiepiteni az o kapujahoz a feljarot. Ergo a sajat kapunk elott levo feljaronkon akar kozlekedni. Problemank csupan annyi, hogy ezaltal nem tudunk a sajat hazunk elott megallni a kapubejaron, mivel igy a szomszedot akadalyozni fogjuk a szabad kozlekedesben. Termeszetesen jeleztuk neki, hogy errol bwszelnunk kellene, mivel erint minket is a dokog. valasza: nincs mit beszelni, o mar tavaly megkerte az epitesi engedelyt es 2 hete van ezt a munkat befejezni. allitasa szerint a mi feljaronkra nincs is engedelyunk. errol mi nem tudunk. a hazat az elozo tulaj 2014ben epitette es mar o is igy vette a telket, hogy a feljaro ki volt epitve. tudunk valamit tenni, vagy nyeljuk le a bekat? nem vagyunk "a kozos lo" hivei. ki fogja a havat lapatolni, majd mi? neki kb 5 meter lesz az utunkhoz toldva (ami kb 50 meter.) es megis nekunk kell majd minden alkalommal beallnunk a kapun belul, hogy ne zavarjuk ot?

eros80 # 2018.03.30. 08:37

Kedves Fórumozók!

A nyár közeledtével szeretnénk egy pergolát az udvarunkra.

A neten ellentmondásos információt találtam, hogy kell-e építési engedély, vagy sem, be kell-e jelenteni az önkormányzatnak/szomszédnak/bárkinek ezt a tevékenységet.

Erről szeretnélek megkérdezni benneteket.

Köszönöm!

Lacipaci # 2018.03.29. 12:53

Tyűűű,nagyon szépen köszönöm a választ.Még annyit,hogy ez egy 100 éves ház és nincs rólla tervrajz,akkor ezek szerint elég a legfontosabb dolgokkal megbízni a kivitelezőt,a többit saját magam csinálhatom?Ugye senki sem tudja hogy mi volt előtte,bizonyítani még nehezebb.

wers # 2018.03.26. 07:53

?? Miért?

alfateam # 2018.03.26. 07:37

Rugaszkodj neki még egyszer, már-mint a számtani műveletnek...

nanemaaa # 2018.03.26. 07:29

Most látom, hogy a fórum szövegdoboza nem engedi leírni a csillagot, így a szorzás jelek elmaradtak.
Szóval a képlet így néz ki:
200.000 + 160.000 x 20 x 0,50 = 1.800.000

nanemaaa # 2018.03.26. 07:26
  1. Se kívül, se belül épített utólagos hőszigetelés nem engedély köteles tevékenység.
  2. Épület felújítása, átalakítása nem építési engedélyhez, vagy egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység. A bővítés már igen. Bővítés az épület térfogatának növekedését jelenti, így pl ha a tetőtérben álló - kutyaházas - tetőablakokat akarsz beépíteni, az már bővítés. Ha tetősíkban fekvő ablakokat építesz be, az nem engedély köteles.
  3. Tervező és építészeti-műszaki tervdokumentáció. De nem engedélyhez kötött építési munkára nem lehet építési engedélyt kapni. Családiház építése, illetve bővítése saját célra magánszemély részére méretkorlátozás nélkül is az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység.
  4. Kérdezd a területileg illetékes építésfelügyeleti hatóságot! Ha az elvégezni kívánt építés csak építési napló vezetéséhez kötött, akkor szerintem kénytelen leszel jogosult kivitelezőt alkalmazni.
  5. Fennmaradási engedély csak szabálytalanul elvégzett építés esetére alkalmazható eljárás. A bírság egyébként 20 m2 építése esetén 200.000 + 20160.0000,50 = 1.800.000 Ft és nem 400 ezer! :D
  6. Amit nem kérdeztél: Az engedély nélkül végezhető építési munkát is csak az általános érvényű kötelező és eseti hatósági előírások betartásával szabad végezni. Ezek megsértése jogszabályban meghatározott eljárást vonhat maga után. Nem árt tisztában lenni pl az országos és a helyi építési előírásokkal. Azt is érdemes lenne megtudni, hogy a tervezett, homlokzatot is érintő építési munkákat az önkormányzat nem kötötte-e településképi bejelenté megtételéhez? Így mindenképpen javasolt lenne építészt megbízni a tervezéssel. Egy jó terv némiképpen garanciája lehet a szakszerű építkezésnek és esetenként olcsóbb kivitelezési költséget eredményezhet, mint a sok szaki ötleteire hagyatkozni.
Lacipaci # 2018.03.24. 02:35

Én Építési engedéllyel kapcsolatban szeretnék tisztázni néhány dolgot.
A főépítész hivatalban engedélyt kaptam a közös osztatlan tulajdonon lévő házrészem feletti tetőhéjazat cseréjére,tetőablak beépítésére.
Több építésztől is megkérdeztem hogy milyen engedélyek kellenek a tetőtér beépítéséhez és mind a három azt mondta hogy ha kívülről nem látják a lépcsőt,akkor csináljam meg nyugodtan engedély nélkül. Most ott tartok hogy a födémet megerősítettem és a szarufákra fenyőpallókat rögzítettem élbe hogy a szigetelés vastagsága meglegyen legalább 20 cm.
Most viszont hogy van egy kis időm utánna olvasni a dolgoknak,rájöttem hogy csak érdemes lenne az engedélyeket megszerezni hozzá.A kérdéseim a következők lennének:
1.Az építmény utólagos szigetelése nem építési engedély köteles.Ha belülről is megcsinálom a szigetelést,akkor abba beleköthetnek?
2.Az a rész amit be szeretnék építeni,eddig is le volt választva lécezéssel,most ezt cserélném le könnyűszerkezetű kivül nikecell-osb-kőzetgyapot-párazáró fólia és gipszkarton falra.Ehhez kell e engedély?
3.Mik kellenek ahhoz hogy megkapjam az építési engedélyt a tetőtérhez? (a szomszédok aláírása már megvan)
4.Épületasztalos a szakmám és éveket dolgoztam külföldön szigetelőként,gipszkartonosként,megcsinálhatom e magam az építési engedély birtokában a beépítést (e napló...) ? Az áramot és más fontosabb dolgot rábíznám a szakikra.
5.Mivel kb. 20 m2 -rel nőne a házrészem területe,lehet hogy érdemesebb lenne fennmaradási engedélyt kérni a későbbiekben megépült tetőtérre mivel ez "csak" 400 ezer lenne és megúsznék egy csomó utánnajárást és az építész irodák se nagyon vállalnak ilyen kis dolgot a nagy társasházépítési lázban.Válaszukat előre is köszönöm

nanemaaa # 2008.12.08. 11:24

Ha már megcsináltad, akkor arra nem építési engedélyt, hanem fennmaradási engedélyt kell(-ene) kérned. Az engedély csak akkor adható ki, ha az építési enegdély utólagos megadásának feltételei fennállnak, vagy megteremthetők. Az engedélylel együtt a hatóságnak építésügyi bírságot is ki kell szabnia. Ez nem két fillér.
Hogy mit tehetsz? Tanulj meg imádkozni, hogy ne vegyék észre legalább 10 évig, s a szomszédok se jelentsenek fel.
A másik megoldás: leszeded a tetőt és kérsz építési engedélyt. Akkor mentesülsz a bírság alól.

tomas64 # 2008.12.06. 17:39

Kell rá építési engedély, érdeklődj a helyi építéshatóságnál! (jegyző)

csigabiga09 # 2008.12.06. 17:27

Problémám a következő. 2000-ben vásároltam egy ingatlant, ami elég rossz állapotban volt. Rá pár hónapra leszakadt a tető. A tetőt újra húztam azzal a módosítással, hogy a tetőtérben kialakítottam egy szobát.

Kérdésem a következő lenne:
az ilyen munkálatokra kell-e építési engedély, és ha igen, milyen hivatkozással (§) találom meg??
mire számíthatok, ha ez nem szabályos, illetve mit tehetek ilyenkor??

Válaszotokat előre is köszönöm

rajmon # 2008.11.19. 08:32

Nanemaaa köszönöm a gyors választ :)

nanemaaa # 2008.11.19. 07:39

Egyértelmű válasz nincs. De:

  • ha 50 m2 alapterületnél nem nagyobb, és 2,50 m építménymagasságnál nem magasabb, akkor nem kell.
  • ha feszített sátorfedés lenne, akkor szintén nem kell (az viszont nem az elhúzhatós fajta).
  • ha építőipari műszaki engedéllyel, vagy megfelelőségi tanusítvánnyal rendelkező, legfeljebb 180 napig fennálló szerkezetről beszélünk, akkor szintén nem kell engedély.

Ha a fenti követelményeknek nem megfelelő, illetve nagyobb építményről beszélünk, akkor annak létesítése építésügyi hatósági bejelentés köteles.

Mindezeket megtalálod a 37/2007.(XII.13)ÖTM rendelet 1. számú mellékletében a II. és a III. fejezetben.

rajmon # 2008.11.19. 07:00

Üdv!

Segítség kérés....
Medence fedéséhez szükséges-e építési engedély? Kb. 45nm, eltolható fajta. A Polg. mesteri Hiv. Épitési osztálya nem tudott választ adni rá :) .
Előre is köszönöm.

nanemaaa # 2008.11.18. 11:14

A két kérdés erősen elkülönül.
Igen kaphat, ha az ingatlannal rendelkezni jogosultak hozzájárultak. Az építési engedélyhez nem kell tulajdonosnak lenni.

Szocpol egy egészen más kérdés. Ott már kell a tulajdonjog - ha jól emlékszem - mert rá kell jegyezni a terhet a tulajdoni lapra. Azt viszont nem értem, hogy a férjed önállóan hogyan vehetne fel szocpolt, ha te a felesége vagy és egy háztartásban éltek? Tudomásom szerint ilyenkor közösen kell igényelni.... ergo az építési engedélynek is mindkettőtök nevére kellene szólnia. Kérdezd meg a folyósító bankot.

bernadett 1978 # 2008.11.18. 07:54

Sziasztok.

Kaphatunk-e olyan telekre engedélyt ami a dédi és anyosom nevén van.
De a dédi átadja a férjemnek a fél tulajdonrészét.

És ha kapunk akkor a szocpolt kinek kell igényelni,?Mivel van 2 gyerek,de csak a kicsi a férjemé.A nagylány más apukátol van.
Igényelheti a férjem is a szocpolt?

Köszönöm.Betty

botoxdoctor # 2008.10.27. 17:27

A probléma, hogy nincs pontos normadefiníció, így nem lehet azonosulni, csak azzal, amit a bíróság kimond. A bíróság pedig, mint tudjuk, képlékenyen értelmezhet. Erről szól egy jogvita. Az esetleges felülvizsgálat azért lehet macerás, mert a jogos érdek bizonyítása sokba kerülhet szakértő által.

nanemaaa # 2008.10.27. 16:16

No pont erről beszéltem én is. Mellesleg ha AJ a te írásodat pl a te neveddel írná alá az jobb esetben is hamisítás lenne. Ha viszont lenne jogvédett szellemi terméked, s arra a sajátját írná, akkor már plagizálás. Erről ennyit.... többet úgy sem érdemel a téma.

Legfelsőbb Bírósági ítéletnek utána néztem.... de az én szemem már romlik, s csak ködösen láttam oly messzi volt már.
Az ilyen ítéletekkel egy az egyben történő azonosulásnak az a veszélye, hogy nem látod a döntés mögött álló hatalmas iratanyagot. Mert ők is abból hozták meg a döntésüket. Mert minden ügy egyedi,.... előzmények ismerete nélkül pedig könnyen félreérthető a közölni kívánt eredmény.

Minden esetre a lényeg, hogy benyújtottad a fellebbezésedet, s innentől az ügyed már sínen van.

botoxdoctor # 2008.10.27. 15:46

gitron: Személyesen megszólítalak. Már köszi az idézetet, de szerintem nem olvastad el figyelmesen:

Ilyen alkotásnak minősül különösen:

Ez a szó azt jelenti, hogy más is beletartozik. Szerintem egyedi szellemi termék, és így szerzői jogi védelem alatt áll. (1§ (3) alapján. Ha akarod akkor tudományos szellemi mű.

nanemaaa: Szerintem nem kell A. J.-nak aláírnia, azzal, hogy egyedi, védelem alatt álljon (elég ha a szerző aláírja).

Igen, értem a célzást hogy "ha ennyire biztos vagy az igazadban, akkor mitől félsz? Ha kiadják az engedélyt, te megfellebbezed… és „győz az igazság“. Vagy veled, vagy nélküled… :)" - Csak kicsit flegmának érzem. Igen, biztos vagyok az igazamban, megfellebbeztem, találtam konkrét építészeti szabálysértést, de sérelmeztem a jogos érdekek sérelmét is. Mindenképp megyek vele bíróságra, (ha most elutasítanak,) mert biztos vagyok az igazamban.

Nem értettél meg engem világosan. A jogi érdeket nem vette figyelembe az építési hatóság. AZ LB-nek sok ilyen "szomszéd jogi érdekes" döntése van, nem ártana, ha utána néznél.

csabibácsi # 2008.10.23. 08:58

Köszönöm szépen! Megpróbálok intézkedni.