Társasház házirendje


MajorDomus # 2016.06.30. 21:28

A bérlő magatartásáért a tulajdonos felel.
Jelentsd fel a Jegyzőnél, mire a tárgyalásra sor kerül addigra elküldi őket.

lemon # 2016.06.30. 10:18

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. 10 emeletes társasház 10. emeletére új bérlők jöttek 3 (arab, néger). A nap bármely szakaszában ordibálnak, kiabálnak, káromkodnak, kosárlabdáznak, dübörögnek-ugrálnak a lakásban, be nem tartva a házirendet. Este 10 után rendszerint hajnali 2-3ig, így pihenni nem lehet tőlük. Jeleztem a közös képviselő felé, aki felhívta a bérbeadót, aki érvényes bérleti szerződéssel védekezett. Ilyen esetben, hogy lehet jogilag érvényesíteni, hogy normálisan éljenek, mint bárki más? Hívjuk ki a rendőrséget, vagy közös képviselő mit tud tenni, vagy jegyző stb? Köszönöm a segítő válaszokat!

osmi # 2012.12.07. 08:14

MD.-nak;

"Az állatok - milyen furcsák. A kutya felnéz rád. A macska lenéz rád. Csak a disznó szemében vagy egyenrangú."
Sir Winston Churchill

MajorDomus # 2012.12.06. 22:33

mouse..

a baj ott van hogy nem mindenki figyel oda a kulturált kutyatartásra.
nagy ivben leszarják a szomszédok véleményét.
nyáron kizárják a szerencsétlent az erkélyre 35 fokban viz nélkül,ahol egész nap vonít.

nekem vannak olyan nénikéim ahol én kérdezem meg,hogy van a Frici,mert a hangját sem hallani. megszokta hogy lakásban nem ugatunk,mert a gazdim pihen. csak nevelés és tolerancia kérdéses.

kivételesen én is Osmi val értek egyet.
én a macskáimtól több szeretetet kapok mint sok embertől.

ÜTK # 2012.12.06. 12:08

Mondja mindezt egy magát egérgyilkos- nak nevező :)))) Na jól van...ezt a kérdést sem oldottuk meg, ahogy nézem. Nem győztél meg, hogy a kutya lakásba való, pláne bérháziba. Arról sem, hogy nekem kéne kutyatartásra nevelni embertársamat akár foglalkozás, akár magánügyileg. :) Ha senkit nem zavarna, nem lenne belőle annyi probléma, amennyi van a hétköznapok során, és ez még véletlenül sem a kutyák nem szeretéséből adódik.
Sokkkolóóó a környezeti hatások közt élünk, és az ember próbálná kiiktatni azon tényezőket, amiket csak lehet...

osmi # 2012.12.06. 11:06

Az valóban tény, hogy a kutya nem járulékfizető:)
Ahol ez a tházi lét egyik alapfeltétele, oda feltétlenül MD.-t javasolnám kezelőnek. (rettenet...)

Mousekiller # 2012.12.06. 10:11

A gyerek is akkor boldog, ha a szülével lehet. Akkor, ki is a boldog? :)Cseeeernusdoktorsegííííccccség! :)
Én inkább azt mondom, hogy a kutyatartásra is tanítani kell a lakókat (ha maguktól nem tudják....) Tavaly magam javasoltam, hogy a házbeli kutyatartók fizessenek 500 Ft-tal több kk-t, tekintettel arra, hogy azért a kutyával (tetszik , nem tetszik) több takarítás jár. Akkor ez nem ment át, mert technikailag nem lehetett megoldani. (Jelzem, maguk a gyerekes lakók mondták azt, hogy szerintük a gyerek több pancsot hoz fel :))) - de hozzátenném h a kutyám épp a viselkedése miatt közkedvelt!) Arra meg igenis oda lehet figyelni, hogy a kutya által becipelt sár/latyak stb. fel legyen mosva (gazda által!), a szőrhulláskor pedig nem szégyen a folyosót sem felporszvózni (nem a gondnoknak!). Az ugatásról leszoktatáshoz azért persze ennél több kell, mint ahogy a reggeli körmös ébresztőhöz is. :) Az én nagy fekete jószágomnak nem kopog a körme, mert levágom nekijjjje! De azt, aki belémkötne miatta, virtuálisan azonnal szemmel verném. :) Tehát, ha ez valakinek probléma, akkor a házirendben ezeket a szálakat el lehet varrni. Arra van. Részemről ennyit szerettem volna mondani, bocs az offért.


Éva

ÜTK # 2012.12.06. 08:35

"A kutya akkor boldog ha a gazdájával lehet!!!" Aki ugye az esetek többségében, álló nap dolgozik :))) Akkor ki is boldog?

Mousekiller # 2012.12.06. 07:16

Kedves Major Domus!
ÜTK!

Nem kell a másikat lemarházni csak azért, mert más véleménye van! ÜTK! Ez az állandó harcban állunk "veletek"... Mi meg Veletek. Na így jobb? ;))Én is panelben lakom, utcáról befogadott kutyával, közel tíz éve. Néha előfordul, hogy jelzi, hogy áll az ajtónk előtt valaki, néha ugat egy sort, és néha rohangál örömében. Ilyenkor igyekszem megnyugtatni, sikerülni is szokott. De az is tény, hogy a padló alá hangszigetelést raktunk és minden szomszédtól megkérdezem, hogy ugye nem zavarja, nem ébreszti, nem vonyít, stb. Szerencsés vagyok, eddig nem volt probléma sem a mi, se a szomszédok oldalán. De az is tény, hogy mi is keményen alkalmazkodunk. A panel az emberekért van, ez igaz, de az már mindenkinek a saját joga, hogy eldöntse kivel, mivel akar ott élni (határok között, szabálykövető módon, persze). A mi felső szomszédunkban pl. kutya és gyerekek is vannak, és elárulom, a gerekek éjjel nappal üvöltenek (óvodás korúak), utána az anyjuk üvölt, aztán a kutya, majd a végén szokott érkezni a dzsimmizene, mintegy kompenzációul. :) Nem mondom, voltam már a határon, hogy szólok, mert a tévét nem hallottam annyira ment a kiabálás. Aztán elővettem a humoromat, meg az empátiámat és azt mondtam: kölcsönösség. És várom, hogy nőljenek a gyerekek és reménykedem, hogy kamaszként inkább rockot fognak hallgatni. :)) Szóval nem lehet ilyen egyskúan megközelíteni az ügyet...
A kutya témában kevésbé jártasaknak (ÜTK) pedig ajánlom figyelmébe Csányi Vilmost, aki egyszer azt mondta (videótárban felkereshető a riport), hogy a kutya adaptálódik az ember környezetéhez, mert a falkája az ember, a család, közege pedig az, amiben a falkája él. NYilván a kutryatartáshoz is megfelelő kulturáltság kell, mint ahogy a panelben éléshez általában. Engem speciel a mata részeg lakótárs, aki telehugyozza a liftet, jobban zavar, mint az üvöltő gyerek, vagy az ugató kutya. ;) És mivel ember, nyilván őérte is épült a ház, ugyi... ;))
Ha nekem most valaki jönne azzal, hogy hol van a tíz évvel ezelőtti engedélyem, kiküldeném elé a kutyát, fogadóbizottságnak. :))
Ha jól gondolom, attól, hogy most jött egy rendelet, annak nem lesz és nem is lehet visszaható hatálya. :))
A kupicás békéltetéssel pedig teljesen egyetértek, de azért tegyük hozzá, személyfüggő. A kutyagyűlölőt segg részegre itathatod, akkor is nyálzani fog.
Lélekben osmival értek egyet!!!!
Üdv!


Éva

osmi # 2012.12.05. 17:39

Általában nem választhatunk lakótársakat társasházban, és biztosan nem a kutya a legkellemetlenebb, sőt...A kert pedig téves idea.
"Ne szégyelld te azt,
hogy szereted az állatokat.
Ne röstelled, ha egy kutya
közelebb van a lelkedhez,
mint a legtöbb embert,
akit személyesen ismersz."
Márai Sándor
„A kutyám jön, hogy kitöltse a hűtlen barátok által hagyott űrt a szívemben.
Nincs benne irigység, rosszakarat vagy gyűlölet.
Nem árulja el a titkaimat, nem lesz féltékeny a sikereimre
és nem leli örömét a bánatomban.”
George Eliot
"Ha befogadsz egy éhező kutyát és gondoskodsz róla, nem fog megharapni.
Ez a legfőbb különbség egy kutya és egy ember közt."
Mark Twain

ragyasdezso # 2012.12.05. 17:33

ÜTK

Október 01.-től.

Wartime # 2012.12.05. 16:08

Oké Oké, de még mindig nem tudom, hogy pontosan kihez forduljak ezzel a dologgal? Milyen papírt irassak alá a lakókkal? Azt is olvastam hogy nem kell az egész tömb lakóival csak a falszomszédokkal.
Mellesleg megjegyezném azok akik engem most piszkálnak 9 év után a kutyáimmal azok alkoholisták és hétvégente fűrészelnek a konyhában, fúrnak faragnak és amikor a pasi nem akarja beengedni a nőt az rugdalja az ajtót addig míg be nem mehet....Na ilyenek az emberek!!! Imádnivalóak! Én sajnos nem tudom pozitívan értékelni az ilyen fajtát meg az emberiség imádó fajtát is, mert elég mocsok az emberi faj...de erről most ne itt nyissunk vitát, itt most nem erről szól a kérdés.
A kutyáim egyébként 2 5kg-os törpepinscher! És egyáltalán nem szenvednek attól hogy lakásban kell lakniuk. Az egyik kutyám nem bírja csak az egyedüllétet, de emberben is van ilyen aki fél stb... Amúgy nagyon rövidszörű kutyák, kint már megfagytak volna. Szóval akinek még sosem volt kutyája, gőze sincs róla az miféle lény. A kutya nem vadállat, nem farkas...hanem annak egy háziasított verizója ami már ősidők óta az emberrel él. Ezt kevesen bírják felfogni, hogy nem olyan mint a vadonból befogott állat, akinek szabadságra van szüksége. A kutya akkor boldog ha a gazdájával lehet!!!

ÜTK # 2012.12.05. 13:47

Ragyasdezső, mikor? Akkor nem érvényes a korábbi állattartási rendelete sem, és panaszkodni sem lehet náluk?

Wartime, mint közös képviselő és mint magánember is állandó kutya harcban állok. Sajnos nagyon nehéz veletek megértetni, hogy a lakás elsősorban emberi használatra tervezett. Mint ilyen, alkalmatlan állatok tartására is egyben - kivéve az aranyhal - és én már megkérdőjeleztem azt az állatbarátságot is, amelyik egy 40-50 nm-es panelbe, nagy mozgásigényű, egyébiránt szabad életre született jószágot egész napos bezártságra, egyedüllétre, tehetetlenségre kárhoztat.
Sajnos rengeteg gond is van belőle. A gazdi elmegy reggel, a kutya délre rekedtre vonyítja magát, kaparja az ajtót, a csempét stb.
A fölöttünk lakó pld. most a nyáron új burkolattal látta el a lakását. Természetesen kerámiával. Természetesem nem kell nyomkövetőt szerelni rájuk,minden családtagról halljuk melyik helyiségben trappol, melyik széket, bútort használja épp, és mostmár azt is tudom, mikor éhezik meg a kutya, ugyanis a hálószoba előtt kaparja a járólapot reggelente, csikorog rajta az összes körme, miközben a farkát a földhöz csapkodja. Én felébredek rá minden reggel. A gazdi többször nem.
Ezt talán akkor értenéd meg, ha föléd vagy alád költözne egy népes kutyacsaládot tartó, akik mondjuk éjszaka téged nem hagynak aludni, reggel viszont menned kéne dolgozni... Igen , igazad van, sajnos itt tart ez a világ, önző lett az ember, és hajlamos időnként elfelejteni, hogy nem egyedül él a földtekén :))))

ragyasdezso # 2012.12.04. 21:06

Mufurc_nagyon

Az önkormányzat nem szabályozhat semmit! Megszűnt a jogköre.

Mufurc_nagyon # 2012.12.04. 06:46

:O/


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

MajorDomus # 2012.12.03. 22:56

és a panelház a kutyáidnak épült e vagy az embereknek?

szerintem költözz egy kutyamenhelyre ha zavar a gyerekek sirása ,akik majd 20 év múlva befizetik azt a járulékot amiből majd nyugdijat kapsz

méghogy a te engedélyeddel szülhetnek?

ilyen marhát? ???

Mufurc_nagyon # 2012.12.03. 11:44

Kedves Wartime!

Az állat-tartást a lakóhely önkormányzatának rendelete szabályozza.

A társasház SzMSz-e is tartalmazhat előírást a tartható ebek számára és fajtájára vonatkozóan.

A legjobb volna a "szenvedő" szomszédot egy kupicára meghívni és bemutatni, hogy az ebek szelídek.

A zajkeltés nagyságát szintén a területi jegyző vizsgáltatja ki.

Amennyiben az előírásoknak megfelelően tartja állatait, nem kell külön engedély.

Jobb megelőzni a fülemüle pert.

"balról is nekem füttyöl, jobbról is nekem füttyöl"
hirdeti a bíró;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Wartime # 2012.12.02. 18:40

Kedves Fórumozók!

Nekem is segítségre lenne szükségem, a szomszédomnak 9 év után jutott eszébe hogy zavarja a kutyám néha előforduló ugatása, mert bizony mikor dolgozunk a lánykutyám néha néha ugat, mert rosszul viseli az egyedüllétet. Panelban lakom ugye, és nem a két kutyám az egyetlenek a 4 emeletes házban. Senkin nem irattatott alá senkivel sem semmilyen beleegyező nyilatkozatot a kutyatartásról ahogy én sem. Most a felsőszomszédom behisztiziett és a Lakásfenntartó szövetkezettel fenyegetőzik meg a rendőrséggel meg az állatvédőkkel. Mert hogy nincs papírom erről. Tudtok nekem segíteni hogy milyen formanyomtatványt kell nekem aláírattati a lakókkal, vagy csak a közvetlen szomszédokkal kellene. Meg ez így utólag kivitelezhető-e!
Engem speciel felháborít, hogy engedélyt kell azért kérnem hogy állatot tarthassak, holott más zajt okozó tényező is van a házban, monjuk gyereksírás és ők sem kértek tőlem beleegyezést hogy szülhetnek-e! Felháborító hogy itt tart még mindig ez a világ....És mondtam a szomszédomnak, hogy beszerezem a papírt amint tudom, de attól még a kutya ugatni fog. Ami durva azt mondta, jó de akkor már legalább lesz papírom. Na most akkor a kutyaugatás a baj vagy az ő egójuk?????

haragabi # 2010.09.18. 18:32

Zsófi!

Ha az Önkormányzat engedi akkor szerintem mehet a kutya, azért a házirendben nézz utána ( hallottam már olyat h a szomszédok beleegyezését kérték), de ha ilyen intelligens kutyatartó vagy akkor nem lehet semmi gond!

Zsófi20 # 2010.09.18. 09:55

Jogi véleményt szeretnék kérni. Magántulajdonú lakásomban tarthatok kisállatot? Most fogok költözni és van egy kiskutyám, aki 6 kg, és a helyi önkormányzati rendeletben azt olvastam, hogy egy kisállat lakásonként tartható. Viszont nem vagyok benne biztos, hogy ennek a szomszédok örülni fognak. A kutyát nem járatom, de még csak nem is viszem közös helyiségbe. Az előző lakásomban sem mehetett ki sem a lépcsőházba, sem az udvarra, még a kutyafuttatóra is kézben vittem le, amíg ki nem értünk a társasház területéről.

ragyasdezso # 2010.08.23. 20:11

mammamia30

A társaságuk kerülése a jobb megoldás.

nandy # 2010.08.23. 19:47

És a feljelentéssel vajon megoldódik a kérdező problémája? Kötve hiszem...

végrehajtó1 # 2010.08.23. 13:22

Én a te helyedben feljelentést tennék írásban.Zaklatás tényállása alapján.Ha még sem az de más büncselekmény gyanuja felmerül ugyis eljárást kell fognak indítani.

mammamia30 # 2010.08.23. 12:57

Köszi az eddigi válaszokat laikusoktól, de egy szakember is írna még véleményt? Tisztelettel!

mammamia30 # 2010.08.23. 11:12

És a szabálysértésből bűncselekménnyé lett BTK. zaklatásról alkotott, ez év 2010. januárjától megszigorodott törvénye nem vonatkozik erre is?
Az is zaklatás ha valakit egy házban állandóan les, követ, inzultál, verbálisan- szavakkal rágalmaz egy kellemtelen lakótárs?
Jegyző helyett nem közjegyzőre tartozik az ügy?